lauantai 26. maaliskuuta 2016

Faux marble, DIY- maalaa itsellesi marmoripöytä!


Lopputulokseltaan ehkä paras ikinä tekemäni diy-projekti syntyi eilen, kun viimein tartuin härkää sarvista ja päätin tehdä meidän aamiaisnurkkauksen pöytään marmorikannen. Olin jo tovin miettinyt pöydän kannen marmorointia maalaamalla, koska minulla on trauma kaikkea d-fix muovitusta vastaan.  Trauma d-fixiin ja kaikkeen kontaktimuovitukseen syntyi nuoruudessani 80-luvulla, jolloin äitini päällysti mahonkikuosisella kontaktimuovilla kaiken mahdollisen, jopa jopa 200 litraisen pakastearkkumme!


Ja nyt täytyy sanoa, että onneksi uskalsin aloittaa, koska lopputulos on, yhtään liioittelematta, todella upea ja löi jopa omat villeimmät odotukseni. Kansi ei voisi enempää marmorilta näyttää!

Lähtökohtana oli siis pyöreä MDF-levy, joka on toiminut vanhan biedermeyer-pöydän leveämpänä kantena. Pöydän vanha kansi on muuten tuon levyn alla, joten pöytää ei vahingoitettu projektissa!


Aloitin tasoittamalla pakkelilla kannen pienet kolot ja tasoitteen kuivettua, hion ja pohjamaalasin kannen valkoiseksi. Sen jälkeen töpötin pinnan vaalean harmaalla maalilla, aidolla luonnon pesusienellä, hieman epätasaiseksi  ja aloitin maalaamaan kiveä imitoivaa suonikuviota. Maalaamiseen käytin erikokoisia siveltimiä, pahvin paloja, aitoa pesusientä sekä höyhentä.  Täältä löydät videon malliksi maalaamiseen. Kun suonikuvio oli valmis noin kahdenkymmenen kerroksen(!!) jälkeen, viimestelin pinnan tomumaisella kiiltohileellä, joka näkyy valmiissa pinnassa mineraalisuutena. Maalatulla mattapinnalla hile ei näkynyt juuri ollenkaan, mutta se heräsi upeasti eloon kiiltävän hartsipinnoitteen lisäämisen jälkeen. Kuviin kiiltoa on hankala tallentaa, mutta livenä imitoi hienosti kiven minraaleja.


Pinnoitteena käytin kirkasta mm. surffilaudoille tarkoitettua epoksihartsia, joka viimeistelee pinnan superkiiltäväksi ja vastaa noin 60 kerrosta lakkaa.Jälleen kerran täytyy sanoa, että uskalla aloittaa, se kannattaa! Uskoisitko maalatuksi?
Jos tarvitset tarkempia ohjeita, kysy rohkeasti.

-tuija-

29 kommenttia:

 1. Siis apua miten upea! Ei todellakaan uskoisi maalatuksi!!! Niin hieno toteutus!

  VastaaPoista
 2. Miten se epoksihartsi levitettiin? Onko se nestettä, tahnaa vai millaista?

  Onnistuit hämäämään - ensin luulin, että todellakin teit tämän d-fixillä, ja sitten ihmettelin, että miksi se pitää pohjamaalata... Mutta siis todella hieno lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epoksihartsi on kakskomponenttinen tuote eli hartsi ja kovete on eri purkeissa. Kun nesteet yhdistää, alkaa liuos kovettua hitaasti. Aukioloaika on kuitenkin pitkä ja liuos tasaantuu itse pikkuhiljaa. Eli sekoitin nesteet, kaadoin pöydän pintaan ja avitin leviämistä hiukan lastalla. Sitten jätin kuivumaan. Kuivumisaika n. 10 tuntia.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Täytyy myöntää että niin aidon oloinen etten itsekään meinaa uskoa :)

   Poista
 4. Wau! Aivan uskomaton lopputulos!

  VastaaPoista
 5. Vau! En edes tiennyt että tuollaisen pinnan tekeminen on itse mahdollista! Upea lopputulos. Hassua lukea, että jollakin on dc-fix-muoveihin kammo :D itse kuulun niihin, jotka tukkii sitä joka paikkaan lipastosta säilytyslaatikoihin :D pitäisi varmaan vierottautua siitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Olisitpa nähnyt kotimme muovit 80-luvulla niin ymmärtäisit :D Kirjoitin tuotteen nimenkin näköjään väärin.

   Poista
 6. Todella upea!
  Haluaisin myös marmoripintaisen ruokapöydän, mutta hinta on este. Tässä tavassa mietin, kuinka kulutuksen kestävä pinnasta tulee? Entä liukeneeko siitä jotain haitallisia aineita esim. pienten ruokailijoiden sormiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) pinnasta tulee kova, kunhan se saavuttaa lopullisen kovuutensa ja mikäli naarmuja syntyy, pystyy pintaa myös kiillottamaan uudelleen. Vastaa kovuudestaan erittäin paksua lakkapintaa.
   Kun pinta on kovettunut, ei pinnasta pitäisi liueta mitään. Käytin nimenomaan hajutonta epoksihartsia, voimakashajuisen ja kuumenevan pomyesterihartsin sijaan. Varmistaisin kuitenkin valmistajalta vielä tuon lapsi-asian.

   Poista
 7. Wau :) Aivan mahtava. Ja tuo marmori sopii pöydän jalkaa ja huoneeseen kuin olisi tarkoitettu siihen. Ihan napakymppi :)
  Miten sait sen epoksin leviteltyä pöydän reunoihin niin ettei valunut kokonaan pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari :)
   Levitettävä epoksi on melko tanakkaa tavaraa ja leviää hitaasti pinnalle. Se valuu ja nukkuminen valua alas reunoilta hitaasti jolloin myös reunat saavat pinnoituksen. Pöydän alla oli muovi, johon ylimääräinen epoksi valui. Muista vetää sivujen alareunasta välillä liipillä pisarat pois ettei kovetu reunoille. Tunnin verran valuu reunoilta ennen kun on jähmettynyt sen verran ettei pisaroita enää muodostu.

   Poista
 8. Ihan mahtava lopputulos - olen niin vaikuttunut:)!

  VastaaPoista
 9. Upea ja todella aidon näköinen pinta! Sinä se keksit ja osaat!

  VastaaPoista
 10. Lopputulos on aivan uskomattoman hieno! Olet todella taitava! Vau!

  VastaaPoista
 11. Todella onnistunut lopputulos!!UPEA! Mistä hankit mineraalitomun ja epoksihartsin..? Ja mitä maaleja käytit..?Jos uskaltaisi itse kokeilla olkkarin pöytään esimerkkisi innostamana :-)
  -kerttu-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu :) Tuo glitteritomu on ihan askartelukaupasta, katso että on tosiaan ihan tomumaista, eikä sellaista karkeampaa hilettä. Pohjamaali oli valkoista Helmi-pohjamaalia ja eri harmaansävyisiä maaleja meillä oli purkinpohjilla ja käytin ihan niitä. Toki jos sekoittaa askarteluliikkeistä saatavia akryylimaaleja vaikka tuohon valkoiseen pohjamaaliin, niin saa siitäkin erisävyisiä harmaita.Käytä kuitenkinvesiohenteisia maaleja marmorointiin. Kiiltoasteella ei le väliä, koska epoksi kirkastaa himmeän pinnan. Katso tuo youtube video maalausohjeeksi.
   Epoksi oli täältä http://www.materialshop.fi/epages/Materialshop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014052201/Products/10077
   Isoon pöytään otin kaksi noita pienempiä pakkauksia ja se oli riittävä määrä. Pieneen pöytään riittää yksi 0,5+0,42kg satsi.

   Poista
 12. Siis kertakaikkiaan mielettömän hieno lopputulos!!! Olen jo jonkin aikaa seurannut blogiasi ja mielestäni olet mielenkiintoisin sisustusbloggaaja Suomessa. Tyyli-ja väritaju, rohkea tyylien yhdistely, DIY, mielenkiintoiset ratkaisut ja punainen lanka kuitenkin säilyy. Kuvat kodistasi voisivat olla missä tahansa skandinaavisessa sisustuslehdessä. Erinomaista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh! KIITOS! Ehkä häkellyttävin kommentti ikinä, en tiedä oikein mitä sanoisin :) Välillä aina kyseenalaistan tämän harrastuksen, etenkin kun kommenttikentässä on hiljaista, mutta nyt tuli kyllä virtaa pitkäksi aikaa :) Kiitos vielä ihana!

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!