lauantai 26. maaliskuuta 2016

Faux marble, DIY- maalaa itsellesi marmoripöytä!


Lopputulokseltaan ehkä paras ikinä tekemäni diy-projekti syntyi eilen, kun viimein tartuin härkää sarvista ja päätin tehdä meidän aamiaisnurkkauksen pöytään marmorikannen. Olin jo tovin miettinyt pöydän kannen marmorointia maalaamalla, koska minulla on trauma kaikkea d-fix muovitusta vastaan.  Trauma d-fixiin ja kaikkeen kontaktimuovitukseen syntyi nuoruudessani 80-luvulla, jolloin äitini päällysti mahonkikuosisella kontaktimuovilla kaiken mahdollisen, jopa jopa 200 litraisen pakastearkkumme!


Ja nyt täytyy sanoa, että onneksi uskalsin aloittaa, koska lopputulos on, yhtään liioittelematta, todella upea ja löi jopa omat villeimmät odotukseni. Kansi ei voisi enempää marmorilta näyttää!

Lähtökohtana oli siis pyöreä MDF-levy, joka on toiminut vanhan biedermeyer-pöydän leveämpänä kantena. Pöydän vanha kansi on muuten tuon levyn alla, joten pöytää ei vahingoitettu projektissa!


Aloitin tasoittamalla pakkelilla kannen pienet kolot ja tasoitteen kuivettua, hion ja pohjamaalasin kannen valkoiseksi. Sen jälkeen töpötin pinnan vaalean harmaalla maalilla, aidolla luonnon pesusienellä, hieman epätasaiseksi  ja aloitin maalaamaan kiveä imitoivaa suonikuviota. Maalaamiseen käytin erikokoisia siveltimiä, pahvin paloja, aitoa pesusientä sekä höyhentä.  Täältä löydät videon malliksi maalaamiseen. Kun suonikuvio oli valmis noin kahdenkymmenen kerroksen(!!) jälkeen, viimestelin pinnan tomumaisella kiiltohileellä, joka näkyy valmiissa pinnassa mineraalisuutena. Maalatulla mattapinnalla hile ei näkynyt juuri ollenkaan, mutta se heräsi upeasti eloon kiiltävän hartsipinnoitteen lisäämisen jälkeen. Kuviin kiiltoa on hankala tallentaa, mutta livenä imitoi hienosti kiven minraaleja.


Pinnoitteena käytin kirkasta mm. surffilaudoille tarkoitettua epoksihartsia, joka viimeistelee pinnan superkiiltäväksi ja vastaa noin 60 kerrosta lakkaa.Jälleen kerran täytyy sanoa, että uskalla aloittaa, se kannattaa! Uskoisitko maalatuksi?
Jos tarvitset tarkempia ohjeita, kysy rohkeasti.

-tuija-

43 kommenttia:

 1. Siis apua miten upea! Ei todellakaan uskoisi maalatuksi!!! Niin hieno toteutus!

  VastaaPoista
 2. Miten se epoksihartsi levitettiin? Onko se nestettä, tahnaa vai millaista?

  Onnistuit hämäämään - ensin luulin, että todellakin teit tämän d-fixillä, ja sitten ihmettelin, että miksi se pitää pohjamaalata... Mutta siis todella hieno lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epoksihartsi on kakskomponenttinen tuote eli hartsi ja kovete on eri purkeissa. Kun nesteet yhdistää, alkaa liuos kovettua hitaasti. Aukioloaika on kuitenkin pitkä ja liuos tasaantuu itse pikkuhiljaa. Eli sekoitin nesteet, kaadoin pöydän pintaan ja avitin leviämistä hiukan lastalla. Sitten jätin kuivumaan. Kuivumisaika n. 10 tuntia.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Täytyy myöntää että niin aidon oloinen etten itsekään meinaa uskoa :)

   Poista
 4. Wau! Aivan uskomaton lopputulos!

  VastaaPoista
 5. Vau! En edes tiennyt että tuollaisen pinnan tekeminen on itse mahdollista! Upea lopputulos. Hassua lukea, että jollakin on dc-fix-muoveihin kammo :D itse kuulun niihin, jotka tukkii sitä joka paikkaan lipastosta säilytyslaatikoihin :D pitäisi varmaan vierottautua siitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Olisitpa nähnyt kotimme muovit 80-luvulla niin ymmärtäisit :D Kirjoitin tuotteen nimenkin näköjään väärin.

   Poista
 6. Todella upea!
  Haluaisin myös marmoripintaisen ruokapöydän, mutta hinta on este. Tässä tavassa mietin, kuinka kulutuksen kestävä pinnasta tulee? Entä liukeneeko siitä jotain haitallisia aineita esim. pienten ruokailijoiden sormiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) pinnasta tulee kova, kunhan se saavuttaa lopullisen kovuutensa ja mikäli naarmuja syntyy, pystyy pintaa myös kiillottamaan uudelleen. Vastaa kovuudestaan erittäin paksua lakkapintaa.
   Kun pinta on kovettunut, ei pinnasta pitäisi liueta mitään. Käytin nimenomaan hajutonta epoksihartsia, voimakashajuisen ja kuumenevan pomyesterihartsin sijaan. Varmistaisin kuitenkin valmistajalta vielä tuon lapsi-asian.

   Poista
 7. Wau :) Aivan mahtava. Ja tuo marmori sopii pöydän jalkaa ja huoneeseen kuin olisi tarkoitettu siihen. Ihan napakymppi :)
  Miten sait sen epoksin leviteltyä pöydän reunoihin niin ettei valunut kokonaan pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari :)
   Levitettävä epoksi on melko tanakkaa tavaraa ja leviää hitaasti pinnalle. Se valuu ja nukkuminen valua alas reunoilta hitaasti jolloin myös reunat saavat pinnoituksen. Pöydän alla oli muovi, johon ylimääräinen epoksi valui. Muista vetää sivujen alareunasta välillä liipillä pisarat pois ettei kovetu reunoille. Tunnin verran valuu reunoilta ennen kun on jähmettynyt sen verran ettei pisaroita enää muodostu.

   Poista
 8. Ihan mahtava lopputulos - olen niin vaikuttunut:)!

  VastaaPoista
 9. Upea ja todella aidon näköinen pinta! Sinä se keksit ja osaat!

  VastaaPoista
 10. Lopputulos on aivan uskomattoman hieno! Olet todella taitava! Vau!

  VastaaPoista
 11. Todella onnistunut lopputulos!!UPEA! Mistä hankit mineraalitomun ja epoksihartsin..? Ja mitä maaleja käytit..?Jos uskaltaisi itse kokeilla olkkarin pöytään esimerkkisi innostamana :-)
  -kerttu-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu :) Tuo glitteritomu on ihan askartelukaupasta, katso että on tosiaan ihan tomumaista, eikä sellaista karkeampaa hilettä. Pohjamaali oli valkoista Helmi-pohjamaalia ja eri harmaansävyisiä maaleja meillä oli purkinpohjilla ja käytin ihan niitä. Toki jos sekoittaa askarteluliikkeistä saatavia akryylimaaleja vaikka tuohon valkoiseen pohjamaaliin, niin saa siitäkin erisävyisiä harmaita.Käytä kuitenkinvesiohenteisia maaleja marmorointiin. Kiiltoasteella ei le väliä, koska epoksi kirkastaa himmeän pinnan. Katso tuo youtube video maalausohjeeksi.
   Epoksi oli täältä http://www.materialshop.fi/epages/Materialshop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014052201/Products/10077
   Isoon pöytään otin kaksi noita pienempiä pakkauksia ja se oli riittävä määrä. Pieneen pöytään riittää yksi 0,5+0,42kg satsi.

   Poista
 12. Siis kertakaikkiaan mielettömän hieno lopputulos!!! Olen jo jonkin aikaa seurannut blogiasi ja mielestäni olet mielenkiintoisin sisustusbloggaaja Suomessa. Tyyli-ja väritaju, rohkea tyylien yhdistely, DIY, mielenkiintoiset ratkaisut ja punainen lanka kuitenkin säilyy. Kuvat kodistasi voisivat olla missä tahansa skandinaavisessa sisustuslehdessä. Erinomaista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh! KIITOS! Ehkä häkellyttävin kommentti ikinä, en tiedä oikein mitä sanoisin :) Välillä aina kyseenalaistan tämän harrastuksen, etenkin kun kommenttikentässä on hiljaista, mutta nyt tuli kyllä virtaa pitkäksi aikaa :) Kiitos vielä ihana!

   Poista
 13. Hei, erittäin kaunis pöytä :) Kuinka paljon Sinulle meni rahaa tähän projektiin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi sentään, kun tästä on jo tovi aikaa, niin en tarkalleen muista, mutta kun maali oli jo itsellä, tuli kustannuksia vain hartsista ja kiilteestä. Olisiko ollut muutama kymppi?

   Poista
 14. Hei, kiitos nopeasta vastauksestasi. Minulla on valkoinen pyöreä ruokapöytä. Eihän pöytälevyä enää tarvitse maalata valkoiseksi vaan voi suoraan alkaa tekemään marmorikuvioita? Vai tarvitseeko ennen marmorikuviointia jonkinlaista valkosita pohjamaalia alle? :)

  VastaaPoista
 15. Jos pinta on kovin liukas voi olla hyvä maalata alle pohjamaali, mutta välttämätöntä se ei ole :)

  VastaaPoista
 16. Hei! Yllä laittamasi linkki epokishartsista (http://www.materialshop.fi/epages/Materialshop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014052201/Products/10077):

  - täytyykö se olla nimenomaan just tuo Translux D154 epoksipinnoite? Sitä myydään 5,8+4,9kg ja hinta 303,90€. Saitko tuolloin heiltä pienemmässä purkissa?

  - Kuinka ja millä levitit epoksihartsin niin, ettei siihen jää tela/lastajälkeä?
  - Toimiiko marmorikuviointiin normaali harmaa seinämaali vai täytyykö olla akryylimaali?

  Kiitos vastauksistassi etukäteen :)

  VastaaPoista
 17. Moi. Tuolta aiemmista kommenteista löytyykin jo vastaus 😊
  Epoksihartsi on kakskomponenttinen tuote eli hartsi ja kovete on eri purkeissa. Kun nesteet yhdistää, alkaa liuos kovettua hitaasti. Aukioloaika on kuitenkin pitkä ja liuos tasaantuu itse pikkuhiljaa. Eli sekoitin nesteet, kaadoin pöydän pintaan ja avitin leviämistä hiukan lastalla. Sitten jätin kuivumaan. Kuivumisaika n. 10 tuntia. Muista pyyhkiä reunoille muodostuvat ylivalumispisarat ennen kovettumista ja suojaa tietty lattia hyvin. Ostin pienempiä purkkeja kaksi, mutta en kuolemaksenikaan enää muista kokoa, tuo iso se ei kuitenkaan ollut. Tavallinen harmaa seinämaali käy hyvin myös, mutta niitä saisi olla erivärisiä.

  VastaaPoista
 18. Translux D150 kirkas epoksivaluhartsi 1,05+0,95kg

  Taisi olla näitä kaksi 😊 Samalta sivustolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, taidan kokeilla toisen kerran tuolla samalla hartsilla, jota käytit :)
   Eli ostitko 2 pulloa x Translux D150 kirkas epoksivaluhartsi 1,05+0,95kg ja sekoitit juuri tuon 1,05+0.95 yhteen purkkiin?

   Kiitos! :)

   Poista
 19. Hei kiitos vastauksestasi!:) Minäpä kokeilen!

  VastaaPoista
 20. Jukka, Materialshop22. elokuuta 2017 klo 12.22

  Hei!

  Vahingossa eksyin näihin kommentteihin ja ajattelin vastata tuohon epoksihartsi-asiaan näin Materialshopin puolesta. Translux D154 tuote on poistunut valikoimistamme ja sen korvaa nykyään D155. Ikävä kyllä tästä ei ole pientä pakkauskokoa lainkaan saatavilla.

  Vaihtoehto tälle pienemmässä pakkauksessa on esimerkiksi RSF816G, joka tosin on juoksevampaa, joten saattaa vaatia 2 kerrosta samaan lopputulokseen pääsemiseksi.

  Tuolla yllä mainitulla D150 tuotteellakin hommaa onnistuu, mutta kovettuminen on todella hidasta. Lisäksi D150 on kovuussäädettävä eli kannattaa olla tarkkana että tekee seoksen oikeilla suhteilla, ettei lopputuloksesta jää elastinen.

  Tarkempia tietoja asiakaspalvelumme kautta.

  VastaaPoista
 21. Hei Tuija, minä kokeilin maalata koivuvaneripöydämme marmoriseksi. Lopputulos oli parempi kuin odotin, mutta epoksihartsilla RSF816G en saanut samaa lopputulosta kuin sinulla.

  Mitä luulet, mistä johtuu seuraavat asiat:

  - Ostamani epoksi oli RSF816G, joka on epoksihartsi, ei epoksivaluhartsi. Se on erittäin juoksevaa ja reunoilta valui pois erittäin paljon.
  - Epoksin pinta ei ole niin tasainen, johtuuko siitä että aine on liian juoksevaa?
  - Epoksin pintaan jää sormenjälki, kun siihen koskettaa, jääkö sinun pöytääsi myös?
  - Ostin arkasteluliikkeestä hopeanväristä glitteriä, joka on hilettä. Kun epoksin kaataa pinnalle, alle jää pinkin värisiä hileitä...? Mistä ostit tomumaista hilettä ja onko sinulla merkki/malli vielä tiedossa?

  Kiitos vastauksista etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet tyytyväinen marmorointiin, tekemällä oppii vai mitä :) Tuosta käyttämästäsi hartsista minulla ei ole kokemuksia, mutta kuten Jukka tuossa yllä sanoo, voi juoksevampaa hartsia joutua käyttämään pari kerrosta, jotta saa yhtä vahvan ja tasaisen pinnan. Sormenjälkiä ei meillä pintaan jää tai ainakin ne naamioituvat niin hyvin alustaansa etten ole niitä huomannut. Jouduin itsekin hakemaan monesta paikasta ennen kuin löysin tomumaista hilettä, hiutaleista ei tule samaa vaikutelmaa. Tosin työn pystyy tekemään ilman glitteriäkin :) Käyttämäni hilepurkin kyljessä lukee embossing powder, holographic ja väri on valkoinen, mutta en muista mistä sen ostin. Olisiko ollut Sinooperi?

   Poista
 22. Hei, taidan kokeilla toisen kerran tuolla samalla hartsilla, jota käytit :)
  Eli ostitko 2 pulloa x Translux D150 kirkas epoksivaluhartsi 1,05+0,95kg ja sekoitit juuri tuon 1,05+0.95 yhteen purkkiin?

  Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Sekoitin ensin toisen satsin 1,05+0,95kg ja kun se ei riittänyt tein toisen samanlaisen satsin.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!