tiistai 22. syyskuuta 2015

Vegaaninen marenkikakku, Pavlova

Lukijoille ei varmasti ole jäänyt epäselväksi rakkauteni ruokaan - sen valmistukseen, että eritoten syömiseen. Kuvittelen myös osaavani laittaa melko maittavaa ruokaa sekä hallitsevani kohtuullisesti ruuanlaiton perustekniikat. Silti hetken nikottelin, kun kerran kesällä tajusin saavani vieraaksemme vegaanin. Hui, mitä he syövät? Tai siis tietysti, mitä he eivät syö, lienee oikeampi kysymys. Vieraamme tarjoutui, kutsun saadessaan, jopa tuomaan omat eväät tullessaan, mutta tästä kieltäydyin kohteliaasti. Muistelen kutsuneeni häntä hölmöksi, joten ehken sittenkään niin kohteliaasti, mutta kuitenkin. You got the point!

 Muutama tunti  raivokasta opiskelua netissä, aiheesta "mitä vegaani ei syö" ja menu oli valmis. 
Muu tarjonta saa jäädä nyt sivummalle, kun keskityn tähän mahtavaan jälkiruokaan  -  marenkikakkuun. Eikä mihin tahansa marenkikakkuun, vaan vegaaniseen sellaiseen. Löysin ohjeen, missä kananmunan valkuainen oli korvattu kikhernepurkista saatavalla liemellä. Juu, luitte oikein, juuri sillä haisevalla, harmaalla liemellä, joka normaalisti kaadetaan pois ja herneet vieläpä huuhdellaan hyvin, ettei vaan jää lientä niiden pintaan. Ensin luulin reseptiä vitsiksi, mutta kun löysin  muualta lisää reseptejä sekä  kuvia toinen toistaan herkullisemman näköisistä kakuista, pakko se oli lopulta uskoa. Ja etenkin kokeilla. 
Ja kuulkaas, kyllä kannatti. Lopputulos ei eronnut hiukkaakaan tavallisesta marengista, edes erityisen epäilevä mieheni ei löytänyt  maku- eikä ulkonäköeroa. Kuvassa valmis tuotos ystäväni kuvaamana, kun innostuksissani en tajunnut itse kameraa ottaa esille.



Marenkipohjan ohje kuuluu seuraavasti 

1 dl nestettä kikhernepurkista
½ tl omenaviinietikkaa
1 ¼ dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä


Piirrä leivinpaperin nurjalle puolelle n. 18 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä (esim. lautasella) Kuumenna uuni 175 ’C.

Valuta kikherneet ja mittaa talteen 1 dl nestettä. Sekoita nesteeseen viinietikka ja aloita vatkaaminen sähkövatkaimella. Kun neste on muuttunut vaahdoksi, ala lisäämään sokeria pikkuhiljaa ruokalusikka kerrallaan. Vatkaa n. 11-15 min, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää, kuin partavaahtoa. Lisää maissitärkkelys vaahdon joukkoon huolellisesti. Lusikoi vaahto ympyrän muotoiseksi ja tee siihen keskelle ”pesä” täytettä varten. Laske uunin lämpötilaa  125 ’C:seen ja laita marenki uuniin.  Paista 1 ½ - 2 tuntia, kunnes marenki on kovaa (älä avaa luukkua välillä). Sammuta uuni, avaa uunin luukku raolleen ja anna marengin kuivua uunissa vielä ½ h.

Marenkikakun väliin täytteeksi keitin raparpereista hillokkeen ja päälle vaahdotin purkillisen Alpron vispautuvaa soijakermaa. Koristeeksi balsamicossa pyöräytettyjä mansikoita sekä oman pihan puskista kurttulehtiruusunlehtiä. Voi nam ja vielä kerran nam!






-tuija-


2 kommenttia:

  1. No ei tosiaan ihan ensimmäisenä tulis kikherneiden liemi mieleen noin kauniin kakun nähdessä :D. Mistä lie joku moisen reseptin keksinytkin, mutta sen verran oudolta se kuulosti, että melkeinpä on pakko kokeilla, vaikka en mikään kätevä leipuri olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei mullekaan :D
      Tässä tarvii kovin kätevä emäntä ollakaan, yritä siis :)

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!