maanantai 18. toukokuuta 2015

Tuulikaapin laatat piiloon
Pohdin aikoinani (näemmä lähes kaksi vuotta sitten??) eteisen tuulikaapin mustien laattojen peittämistä joko kokolattiamattomaisesti sisalmatolla tai vaihtoehtoisesti marokkolaishenkisillä betonilaatoilla.  Viime viikonloppuna homma viimein saatiin hoidetuksi ja kiiltävät laatat saivat päällensä harmaan sisalin. Tuulikaapeissa koko lattian peittävä, kuraakeräävä matto on varteenotettava vaihtoehto laatoille.  Kun matto peittää koko lattian, saa se tilan vaikuttamaan isommalta ja selkeämmältä. Se ei myös koskaan ole vinossa, eikä imuroidessa tartu kiinni imurisuulakkeeseen. Sisal, jota siis itse käytin, on luonnonmateriaali ja se kutistuu kastuessaan noin 5% ja periaatteessa sitä ei tästä syystä suositella  tuulikaappiin. Olen kuitenkin ongelmattomasti käyttänyt myös sisalia  kohteissani. Kun maton kiinnittää huolellisesti joko mattoteipillä tai liimalla alustaansa, ei kutistumisesta johtuvia kupruja ole päässyt syntymään. Asennus viimeistellään paikalleen lattialistoilla. Valitsemani vaaleanharmaa väri on armollinen kaikenväriselle lialle. Toki muitakin materiaalivaihtoehtoja voi miettiä, mikäli sisalin kutistuminen mietityttää.

-tuija-


14 kommenttia:

 1. Ihana eteinen, niin käytännöllisen ja kodikkaan oloinen. Tykkään sisal-matoista.

  Mutta asiaan; mun on pitänyt hehkuttaa teidän koirulaista, voi että mikä ihanuus <3 olin jo kirjoittanut pitkän kommentin, mutta se katosi taivaan tuuliin. Mulla tuli ihan itku kun luin sen postauksen hänestä. Kaikkea hyvää ja rapsutuksia söpöydelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkein ensin; Luisa <3 en tiedä kumpiko meistä on enemmän rakastunut toiseen, minä häneen vai hän minuun, mutta moisessa symbioosissa täällä eletään. En ole ikinä tavannut noin palvovaa koiraa, kuin ihmisen mieli. Paitsi tietenkin juuri kun hehkutan täysillä, iskee hänelle oma tahto :D
   Sisal on omakin suosikkini. Meillä tuntuu monesti maku sopivan hyvin yhteen. Onko se iän tuomaa jalostumista? ;D

   Poista
 2. Sisalin voi muuten myös sumutinpullolla kevyesti kostuttamalla kutistaa etukäteen, jolloin ei tule mittojenkaan kanssa ongelmia missään vaiheessa. Sumuttaminen toimii myös silloin, jos sisal on epätasaisesta kastumisesta johtuen kupruillut paikoitellen. Mutta ei tietenkään toimi kangaskanttien kanssa, jotka eivät kutistu kastuessaan :/

  Mä tykkään sisalista ja aina olen hyvin niiden kanssa pärjäillyt, vaikka ovatkin olleet ensimmäisenä ottamassa vastaan märät kengät.

  VastaaPoista
 3. Juu kastelemalla on monet sisalmatot pelastettu, mutta en laittanut sitä tähän kun, jos matto liimataan alustaansa ei sitä voi irroituksen jälkeen oikein enää uudelleen käyttää. Jos on uivana, niin sitte tietty :) Sisal on kyllä kätevä, kun se piilottaa oikean värisenä melkein puoli sankoa hiekkaa itseensä :))

  VastaaPoista
 4. Mistä tuota saa metritavarana? Ja kannattaisiko se tosiaan esikutistaa ennen asennusta? Voisi olla hyvä vaihtoehto meidän pikkuiseen tuulikaappiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vm-carpetilta koska myyn itsekin näitä mattoja. Myös orient Occidentilta mm. saa "irtoneliöinä" omilla mitoilla. Koska omilla mitoilla hankinta on kalliimpaa kuin vakiomitoilla, monesti kannattaa ottaa valmis matto ja leikata sitten se muotoonsa. Niin tein itsekin. Otin 160x230cm vakiokoon ja säästin kolmisen kymppiä versus mittatilauskoko. Itse en nyt esikutistanut, koska matto kiinnitettiin alustaansa hyvin teipeillä, mutta ei siitä haittaa ole, vaikka maton kastelisikin etukäteen. Täytyy muistaa kuitenkin sekä kastella, että kuvata laakana.

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Laitetaan tuulikaappi tässä joku päivä työn alle ja ratkotaan lattia-asia sitten siinä yhteydessä. Meillä on kaappi ehkä puolet tuosta teidän tuulikaapista, joten budjetista ei varmaan jää kiinni... :D

   Poista
 5. Hieno lopputulos! Sisal alkoi kiinnostaa kovasti meidänkin eteiseen.

  VastaaPoista
 6. Oikein onnistunut lopputulos! Meillä myös sisalmattoa eteisessä ja tyytyväisiä olemme olleet. Tosin nyt kun lattia vaihtui, on ollut mielessä päivittää paremmin harmaaseen lattiaan sopivaa mattoa eteiseenkin. Ehkä seuraavan projektin paikka siis ;)

  VastaaPoista
 7. Voi miten kaunis eteinen !

  Hienot, hillityt värit ja ihana valo. Toi matto on tosi hyvä idea.

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!