keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Ruukkupuutarha

Rakastan erilaisia heiniä ja japanilaishenkisiä kasveja istutettuina ruukkuihin ja miksei maahankin, mutta niiden talvehtiminen on ollut aina pienoinen ongelma. Bambuja olen saanut kyllä maahan istutettunakin säilymään talven yli,  mutta niiden kasvuun lähtö on keväisin aina tuskaisen hidasta, eivätkä ne koskaan enää jälkeen päin saavuta sitä kokoa tai vehreyttä mitä ostokesänä. 
Viiruhelpi kestävänä perennana on sen sijaan ollut mainio korvike itämaistyyppisille heinille ja ruukkuihin istutettuna se ei pääse edes valtaamaan koko kukkapenkkiä, minkä se kyllä tekee ellei juuria rajaa matolla muista kasveista.
Edellisellä alavalla ja  hallanaralla pihallamme en saanut menestymään upeaa, punaista Japanin verivaahteraa, mutta nykyisellä pihallamme se on kestänyt talvet. Puu ei kuitenkaan pääse oikein kasvun vauhtiin, kun rusakon paholaiset syövät sen matalaksi joka talvi. Suojaamalla puun verkolla, sen saisi tietenkin suojattua, mutta arvatkaapas monenako syksynä näin olen muistanut tehdä. Jep! Tänä vuonna koitan istuttaa puun isoon termoruukkuun, jollaisissa ainakin isot hakuropajut ovat talvehtineet jo parin vuoden ajan. Onko hyväksi havaittuja ideoita muista samantyyppisistä ja  monivuotisista kasveista?


-tuija-


12 kommenttia:

 1. Eipä ole antaa vinkkejä, ei, mutta kiitän itse kovasti näistä! Tarttis varmaan tehdä jotain :)

  VastaaPoista
 2. Ihania nuo isot ruukut. Olen niitä kalastellut, mutta tänään Halpa-Hallissa oli yhdenlaisia; vaikka koko olisi vielä saanut olla isompi. Heinää meillä on sitä valkovihreäraitaa, josta tykkään kans. Nimi on hukassa, mutta olisko viiruhelpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot ruukut ovat niin hiton hintavia, mutta näyttäviä kyllä :)
   Itsekin kaipailisin lisää, kun taisin taas ostaa enemmän taimia kun oli ruukkuja ;)

   Poista
 3. Terijoen salavaa on helppo kasvattaa oksasta. Keväällä voi ihan tökätä maahan (jos sateinen kevät, se auttaa asiaa ) ja oksia olen juurruttanut myös ihan vesisaavissa. Isossa ruukussa niitä kasvattelen, ja tekevät kivan pallomaisen latvuksen. Sopii terasseille...sama idea kuin tuossa viimeisessä kuvassa olevassa isossa ruukkukasvissa.
  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin yhden Terijoen salavan jo isoksi kasvattanut, mutta ihan maassa, en ruukussa. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 4. Viiruhelpiä olen itsekin ajatellut laittaa ruukkuun, vähän kuin seinämäksi rajaamaan terassia. Otin äitiltä pienet alut ja kovin odotan niiden kasvamista! Tuota Bambuakin tässä hypistelin , mutta en sit uskaltanut ottaa kaupasta mukaani. Nimenomaan mietin sen talvehtimista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisellä pihallamme viiruhelpeä oli ihan riesaksi saakka, mutta en sitten tajunnut sitä ottaa muutossa mukaan ja nyt saan ostaa, argh!
   Bambua saa edullisimmin muistaakseni Agrimarketeista ja kestää ainakin täällä 1b vyöhykkeellä maassakin.

   Poista
 5. Itsekin pidän heinistä ja muista graafisista kasveista! Nuo isot ruukut vaan tahtovat kustantaa niin paljon, ettei oikein ole varaa sellaiseen panostaa. Meillä myös nuo muutamat maahan istutetut punaiset Japaninvaahterat on myös rusakko popsinut, toinen on kyllä nyt lähtenyt hyvin kasvuun. Tosin pituutta ei yhdessä kesässä juuri ole tullut. Tällä kertaa ostin ruukkuihin talvenkestäviä heiniä ja puita, jotka sitten syksyllä voin istuttaa maahan tuomaan lisää vehreyttää pihaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, hiton kalliita ovat. Olenkin koittanut ostaa niitä syksyisin puoleen hintaa, mutta aina ei tietenkään ruukkuja enää ole jäljellä.
   Ostin nyt uuden verivaahteran ruukkuun ja koitan olla huolellisempi sen kanssa, muuten ne eivät ikinä pääse isoiksi, kun aina joku syö ne :)

   Poista
 6. Heinissä on kyllä kivaa selkeyttä ja antaa kivaa modernia potkua puutarhaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kyllä ihanan runsaistakin puutarhoista, mutta tähän taloon ja omaan pihalle käytettävissä olevaan aikaan, taitaa noi heinät sopia parhaiten :)

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!