sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kunnosta itse design-tuolisi

Aurinkoista sunnuntaita! Aurinko on onneksemme hellinyt meitä täällä lounaisrannikolla oikein kunnolla ja sen, sekä ylimääräisen vapaapäivän ansiosta, on pihalla tehtävien to-do-listan hommia saatu yliviivailtua oikein urakalla. Julkisivua on harjattu, paikattu, pohjustettu ja maalattu, pergolan tiililaatat pesty painepesurilla ja kesäkalusteetkin ovat pergolassa jo paikoillaan. Vielä jäi energiaa aloittaa second hand löytöjen eli pinkiksi maalattujen Myran tuolien kunnostusta. Tuoleja tutkiessani, huomasin, että pinkin maalin alta paistava mustakaan, ei ole tuolien alkuperäisväri, vaan pohjalta pilkotti tiikkiviilu. Innostukseni asiasta oli kuitenkin varovaista, koska tiesin, että todennäköisyys  maalikerrosten  pois saamisesta ilman  ilman ohuen viilun puhkihiomista, olisi häviävän pieni. Ja näin myös kävi. Vaikka enin maali lähti pois tuolien pinnasta melko helposti, jäi mustaa maalia paikka paikoin viilun syykuvioiden pohjaan reilustikin. Sen pois saaminen kokonaan ilman, että viilu kuluu puhki on mahdotonta, joten tuolit tulevat saamaan myöhemmin päällensä uuden maalin kerroksen. Minkä värisen, se jää nähtäväksi! Ohjeet tuolien maalaamiseen:

Aloita hiomalla istuimen maalipinta karkeaksi P80-100 hiontapaperilla syiden suuntaan. Mikäli et ole tottunut työskentelemään koneella, voi olla parempi tehdä hiontatyö käsin. Käytä silloin hiontapaperin alla tukena puukalikkaa tai kumista hiontatukea, jonka ympärille hiomapaperin voi kiinnittää. Tuolin kaarevat osat tulee hioa käsin joka tapauksessa. Kun istuimen yläpinta on valmis, irroita pohjan muovikupu ja sen jälkeen ruuvaa jalat irti istuimesta. Hio tuolin alapinta samoin, kuin päällinenkin. Kaikkea vanhaa maalia ei tarvitse saada pois, mutta kokeile kädellä, jotta tunnet ettei epätasaisuuksia tunnu maalirajojen välillä tai pinnassa. Tuntoaisti on tarkempi kuin silmä. Itse hion pois kaiken maalin minkä sain,  koska halusin nähdä, voiko viilun vielä pelastaa.

Poista tämän jälkeen hiontapöly kostealla rätillä ja anna pinnan kuivua. Mikäli tuoleissa on koloja tai viilusta puuttuu paloja, pakkeloi kolot esimerkiksi Tikkurilan lakkakitillä. Paina lastaa pintaa vasten niin lujaa, että pakkelia jää vain koloon eikä istuimen pinnalle. Tämä siksi, että pakkelikohtia myöhemmin hiottaessa ei tarvitsisi hioa ylimääräistä lakkakittiä istuimen pinnasta.
Kun pakkeli on kuivunut, hio ylimääräinen pakkeli pois ja tarkista että istuimen pinta on tasainen. Jos kitti on kuivuessaan kutistunut liikaa, toista pakkelointi ja hionta. Poista pöly kostealla rätillä ja anna kuivua.
Nyt tuolit ovat valmiita maalattaviksi. Paras lopputulos tulee ruiskulla maalatessa. Jos et ole maalannut ennen ruiskulla tai sinulla ei maaliruiskua ole, voi tuolit viedä maalaukseen vaikka paikalliseen automaalaamoon.
Jos haluat kuitenkin maalata tuolit itse ilman ruiskua, käytä silloin pientä lyhytnukkaista mohair-telaa ja  lakkabensiini ohenteista alkydimaalia, näin saat tasaisemman maalipinnan. Vaikka maalikaupassa tarjoavatkin helposti vesiohenteista akrylaattimaalia, etenkin aloittelijoille ja naisille, en henkilökohtaisesti  suosittele sen käyttöä.
Tikkurilan Empire tai Miranol ovat esimerkiksi hyviä ja kestäviä kalustemaaleja. Maalaa istuin syiden suuntaan, suorilla, pitkillä vedoilla, istuimen alusta loppuun saakka. Anna kuivua kerrosten välillä aina vuorokauden. Tee aina ennen uutta maalauskertaa välihionta P240 hiontapaperilla. Tämän välihionnan tarkoitus on poistaa kuivumisen aikana pinnalle laskeutuneet pölyt, laskea alas pystyyn nousseet puunsyyt ja tehdä pinnasta todella sileä ennen seuraavaa maalauskertaa. Älä jätä tätä väliin. Välihionnan tarkoitus ei ole varsinaisesti hioa pintaa, vaan se on enemmänkin kevyttä pyyhkäisyä läpi maalipinnan. Kokeile taas kädellä pinta läpi. Poista pöly kostealla ja maalaa toinen kerta. Anna kuivua. Muista, että mitä kiiltävämpi kiiltoaste maalissa on, sitä enemmän maalipinnan virheet sekä maalausjälki korostuvat. Puolihimmeä tai puolikiiltävä ok.Työn iloa!

-tuija-

19 kommenttia:

 1. Harmi, ettet saanut noihin tiikkipintaa, mutta maalatutkin ovat kivat. Meidän seiskatuoleissa alkaa olla aika paljon kolhuja, joten ohjeet tulevat vielä tarpeen... Mutta mikä on väri, jännityksellä odotan paljastusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutta toivuin jo :)

   Toivottavasti saisin piakkoin tuolit valmiiksi saakka!

   Poista
 2. Kiitos hyvistä ohjeista! Kellarissa odottelee nimittäin yksi pahoin pinnasta kulunut Artekin jakkara, joka kaipaisi uutta maalipintaa... :)

  VastaaPoista
 3. Voi harmi, ettei tiikkipinta ollut enää pelastettavissa. Mutta kauniithan noista tulee joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ensin harmitti, mutta sitten toivuin ja keksin hyvä maalisävyidean :)

   Poista
 4. Noin perusteellisella työllä tulee varmasti hyvät. Miten poistit maalin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tekee pohjat hyvin, lopputulos palkitsee!
   Ihan hiomalla tuolla hiomahiirellä (tuo kone) ja 80 paperilla :)

   Poista
 5. Onko hyvää maaliruiskuvinkkiä? Mietin moisen laitteen hankkimista, mutta valikoimaa on aika paljon. Katselin Boschin laitetta, mutta huonekaluihin kävisi toki vähän pienempikin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ei ole. Mulla on itsellä isäni peruja oleva ikivanha maaliruisku ja olen itsekin aikeissa ostaa uutta. Kannattaa ainakin kiinnittää huomiota siihen kuinka helppo maalia on lisätä säiliöön työn aikana. Jos aikeissa on maalata vastaisuudessa vaikka aitaa, terassia tai muuta vastaavaa isompaa pintaa, ota tarpeeksi iso :)

   Poista
  2. Jep, ajattelin, että on sitten monikäyttöinen laite. Toisaalta eipä tuon nyt mikään tarkkuustyökalu tarvitse välttämättä ollenkaan, siihen on sitten kynäruiskut erikseen. Täytyy varmaan ajan kanssa paneutua. Jos päädyt itse johonkin uuteen, niin vinkkaa!

   Poista
  3. Itseni tuntien, minun on ainakin parempi ostaa heti kerralla laite, millä hoituu myös isommat duunit ;)
   Kerron sitten mihin päädyin.

   Poista
 6. Oi mikä kaunis tiikki alla, mutta maalattuinakin nuo on varmasti upeat.

  Deniminsinipäissäni ennustan,että siniset! Tai mustat.

  Millis

  VastaaPoista
 7. Hei! Muistanko väärin, vai kirjoititko jossain julkaisussa maton lattiaan kiinnittämisestä jollain tietyllä teipillä? Minulla on ihan tällainen muistikuva, mutta en löydä postausta mistään. Meillä on iso ja aika kevyt räsymatto olkkarissa ja hermot meinaa mennä kun se lähtee paikaltaan pojan juoksennellessa ympäri kämppää ja mattoa saa olla koko ajan suoristamassa :P Myös lastenhuoneessa on ihana, mutta liru, matto, joka on koko ajan ihan makkaralla kun vauva ryömii siinä ja ei taaperonkaan ole kiva leikkiä siinä kun se rullaantuu myttyyn :/ Olikohan kyseessä joku roudarinteippi (?), jos niin mistähän sellaista voi saada? Vai onko mattoteippi tarkoitettu tällaiseen, vai jääkö siitä hirvittävät liimat parkettiin? Kiitollinen vastauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt ihan heti muista nimenomaan teipistä kirjoittaneeni, mutta tämä linkin lkiukueste on parempi, kuin se perusverkkomalli, joka ei toimi minusta oikein ollenkaan. Ainakaan hiukankaan ikääntyessään.

   Mutta tsekkaa tämä. Se on vähän kuin huopaa, missä on silikonia pinnalla. Pysyy hyvin.

   http://shop.catalina.fi/Liukuestematto-P130

   Poista
  2. Kiitos! :) Tais sitten olla joku muu bloggaaja :D

   Poista
 8. Hei, oletko kokeillut lähteekö maali paremmin kuumailmapuhaltamalla kuin hiomalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tuolit ovat maalattu akrylaattimaalilla, joten kuumailmapuhallin ei ole valitettavasti vaihtoehto. Vesiohenteiset maalit sulavat pintaan kiinni kuumennettaessa, eikä maali kuoriudutaan pois samalla lailla kun öljymaalit.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!