sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Mikrosementillä betonipintaa helposti

Kaikenlaiset betoni- ja betoninkaltaiset pinnat ovat nyt kovasti suosiossa ja oppiakseni minäkin aiheesta lisää, vietin osan lauantaipäivästäni Suomen Betonileimasin Oy:n suunnittelijoille sekä asentajille järjestämässä mikrosementtikoulutuksessa.
No mitä mikrosementti sitten on? Pavicem Micromortero mikrosementti on erikoissementistä, runko-ja lisäaineista sekä hartsista ja pigmenteistä koostuva  hienojakoinen, värillinen mikrotasoite, joka sopii  lattioiden, seinien, työtasojen tai vaikkapa keittiön välitilojen  kunnostamiseen, pinnoittamiseen sekä koristeluun. Sen värikartasta löytyvistä 56 eri sävystä jokainen löytää varmasti sopivan ja erityisesti harmaan eri sävyillä päästään helposti aidon betonipinnan tunnelmaan. Valkoisen mikrosementin avulla taas päästään  hyvin lähelle marmorinnäköistä pintaa. Tuote sopii  mille tahansa kovalle pinnalle sekä ulos, että sisälle, kuiviin ja kosteisiin tiloihin.Mikrosementti sekoitetaan akryyliin ja liipataan teräslastalla haluttuun pintaan. Teräsliippaus ja asentajan työtekniikka antavat mikrosementille sen elävän ja ainutlaatuisen pinnan. Akryylin ansiosta pinnoite on luja ja erittäin kestävä mutta kuitenkin myös joustava. Pinnoitteen kokonaispaksuus on vain muutamia millimetrejä ja se voidaan tarvittaessa levittää vaikkapa vanhojen laattojen päälle, mikä helpottaa huomattavasti esim. kylpyhuone- ja keittiöremontteja. Kohteesta riippuen pinta voidaan lakata polyuretaanilakalla puhtaanapidon helpottamiseksi.
Mikäli tuotetta käytetään lattiapintoihin, vanhojen laattojen päälle tai vähääkään pehmeälle alustalle, täytyy  pohja tasata ja kovettaa ennen hienon mikrosementin levitystä kahteen kertaan karkeammalla Crueso-mikrotasoitteella. Se kovettaa alustan sekä laatoitetulla alustalla  hävittää laattasaumat, jolloin lopputulos hienon mikrosementin jälkeen näyttää täysin saumattomalle. Kuvassa näette miten ensimmäisen Crueso kerroksen jälkeen saumat paistavat vielä läpi, mutta toisen kerroksen jälkeen pinta on jo tasainen ja valmis Micromortero mikrosementille. Micromortero  liipataan kahdesta neljään kertaan riippuen tekijän käsialasta ja pohjasta. Kerroista huolimatta valmis pinta on vain muutaman millin paksu.
Hienojakoista Pavicem Micromorteroa voidaan  käyttää myös suoraan vedeneristeen päälle, mutta koska lopullinen kerrospaksuus on niin ohut, tulisi  vedeneristeen  olla levitetty lyhytnukkaisella telalla, eikä harjanteita saisi olla jäänyt vedeneristeen pintaan.Karkeampaa Cruesoa on tällä hetkellä saatavana vain valkoisena ja harmaana, mutta myöhemmin kesällä tuotetta pitäisi saada kaikissa kartan sävyissä.  Haluttaessa nimittäin Cruesoa voidaan käyttää pelkästäänkin eri pinnoilla lakalla suojattuna. Kuvassa lakattu Crueso-malli on tuo sinisen vieressä oleva karkeamman näköinen pinta.Koulutuksessa pääsimme myös itse työstämään mikrosementtipintaa alusta saakka ja täytyy sanoa ettei se ainakaan vaikeaa ollut! Tässä allekirjoittaneen valmis pinta. Tummempi toinen reuna johtuu vielä kosteasta tuotteesta.Oletko haaveillut  keittiön betonisista tasoista, mutta taito niiden tekeminseen puuttuu? Tällä tuotteella voi muuttaa myös vanhat tasot kätevästi betonipintaisiksi ilman, että tasoja  täytyy vaihtaa. Ensimmäisen superohuen kerroksen voi nimittäin myös sutia siveltimellä tason pintaan ja reunoihin ja sen kuivettua, liipata teräslastalla seuraavat kerrokset.

Eli mitenkäs se meidän tuulikaapin lattia, tai sitten alakerta tai sitten noi...

-tuija-


30 kommenttia:

 1. Mäkin haluuuuuun! Kiitos tästä postauksesta, olen yrittänyt hakea tietoa tästä tuotteesta, tämä auttoi!

  VastaaPoista
 2. Mäkin haluuuuuun! Kiitos tästä postauksesta, olen yrittänyt hakea tietoa tästä tuotteesta, tämä auttoi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli itselleni kyllä yllätyksenä, miten moneen paikkaan tämä käykään ja nyt huomaan pientä painetta saada tätä johonkin itselleni :)

   Poista
 3. Oon niin pitkään haaveillut mikrosementistä meidän kylppäriin. Tulisi varmaan edullisemmaksikin kuin uudet kaakelit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtä oikeaa neliöhintaa ei pysty laskemaan, kun se riippuu aina paljonko pohjia tarvitaan, mutta haarukka on 12€-64€/m2
   Eli jos tehdään kovalle, suoralle pinnalle ilman cruesoa, vain siis muutamaohut kerros hienoa mikrosementtiä ja lakkaa päälle, jää hinta tuohon 12€/m2

   Poista
 4. Tämäpäs tulikin hyvään saumaan kun ollaan tässä tutkailtu rakenteilla olevaan taloomme eri vaihtoehtoja betonipinnan luomiseen. :) Täytyykin ottaa tämäkin tuote harkinnan alle. ;) Päästäisiin hivenen helpommalla tämän kanssa kun allekirjoittanut täällä ällää omatekoisia betonilaattoja seinään. :D

  Btw täällä ahkerasti kyllä seurataan vaikkakin tää oma kommentointi onkin blogin laatuun nähden kyllä varsin laiskanpuoleista. O.O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai te rakennatte, kivaa! Tää on seinään kyllä yliveto ratkaisu, koska pohjaksi käy ihan se seinään asennettava kipsilevy eli maalin tai tapetin tilalle vaan tätä. Silloin neliöhintakin jää pieneksi.

   Poista
 5. Kiitos tästä! Meillä on pohdinnassa uusi keittiö ja lattia pitäisi ensin laittaa uusiksi. Tämä kiinnostaa kovasti, vielä en ole löytänyt tietoja hinnoista, mikä meillä ratkaisee valinnan. Mahtaakohan tuo olla kuinka kylmä materiaali, eli tarvitseeko lattialämmityksen alleen?

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Tuija / form follows function15. maaliskuuta 2015 20.54
   Katso Heidi hinnat tuosta ylempää toisen Heidin vastauksesta. Se tarvitaanko alle lattialämmitys riippuu ihan mille pohjalle tämä asennetaan. Mikäli alla on vain betonilaatta, lämmitys tarvitaan, mutta jos tällä vetää vanhat kuivan tilan lattiat esim. Koostumuksella lattialastulevy + Ek-kipsilevy päälle, ei vaadi lattialämmitysputkia. Itse materiaali on niin ohut ettei se ole kylmä, vaan alla olevat asiat vaikuttavat.

   Poista
 6. Hei, ihan mahtavaa kun jaoit tätä tietoutta! Mikrosementti on taas niitä tuotteita, joita ei hirveästi ole uskaltanut suositella, kun ei kerta kaikkiaan ole tiennyt tuotteesta eikä varsin sen työstämisestä tarpeeksi. Pitäisi varmaan kotona vielä testata johonkin, että tulisi se "näppituntuma".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia valkenee tosiaan ihan uudella tavalla, kun itse pääsee työstämään aineita.

   Poista
 7. Uskaltaako tuota tosiaan laittaa suihkutiloihin vanhan laatoituksen päälle, ettei vastuu vesieristehommista haihdu. Eli vanhan laatoituksen ja tuon väliin ei voi tulla kosteusvauriovaaraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinnoite tulee suoraan vanhan laatan päälle ja pinta Cruesosta huolimatta jää todiaan muutamaan milliin eli vähän sama kuin vetäisi saumalaastilla saumat samaan korkoon laatan kanssa ja maalaisi pinnan. Eli ei, kosteusvaurioita ei voi syntyä laatan ja pinnoitteen väliin.

   Poista
  2. Piti vielä sanoa, että pinta on vielä hengittävä sekä käytetyistä materiaaleista, että pinnan ohuudesta johtuen, joten vanhan vesieristeen kanssa ei pääse muodostumaan ns. Ongelmallista kaksinkertaista höyrynsulkua.

   Poista
 8. Nyt kyllä saisi meidän Suomen kodin edellisten omistajien valitsemat kylppärin kaakelit kyytiä, jos asuttaisiin siellä parhaillaan :) Tykkäisiköhän vuokralaiset, jos lähettäisin remppamiehet hommiin? Tuo pinta olisi niin täydellinen valkoisten kaappien ja Corian-tason kanssa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaamaasi yhdistelmään olisikin nappi valinta. Itsekin mietin minnehän pääsisi tätä kokeilemaan.

   Poista
  2. Meillä on siis kylppärissä jo uusittu kaapistot, kiiltovalkoiseksi lakatut laatikot alhaalla ja valkoinen Corian-taso ja tason yllä reunattomat ja vetimettömät peilikaapit. Ideana oli hankkiessa se, että kalusteet voivat jatkaa elämäänsä siinä vaiheessa, kun muut pinnat uusitaan. Ne olivat ostohetkellä niin uudet, että uusiminen olisi ollut järjetöntä, vaikka tyyli onkin ihan väärä. Tiedätkö, käykö tuo mikrosementti myös saunaan vanhojen lattialaattojen päälle?

   Poista
  3. Käy myös saunan lattiaan, sekä uuteen että vanhojen laattojen päälle. Kun saumat on tasoitettu täsmälleen laatan tasoon Cruesolla, tulee päälle muutaman millin vahvuinen hienolla micromrterolla tehty kerros. Koko hommaa ei voi suoraan tehdä tuolla hienommalta tasoitteella, koska, vaikka se on kovaa se joustaa, jolloin saumankohdalla saattaisi tulla ajanmyötä jälkiä. Crueso siis täyttää sauman ja pinnan samaan tasoon kovaksi. Päällysteen kokonaisvahvuus jää silti muutamaan milliin. Tätä on oikeasti vaikea uskoa, ennen kun on päässyt itse työstämään ainetta ja liipannut siitä seitinohuita kerroksia johonkin pintaan. Laasti siis liipataan todellakin niin paljon liippiä painamalla, että yksittäinen kerros on vain lähes väri pinnassa. Siksi vaatii yleensä vähintään kolme kerrosta, jotta saavutetaan tasainen väripinta. Valmis pinta suojataan lakalla, johon voidaan sekoittaa, näin haluttaessa, liukuesteeksi läpinäkyvää "jarrua" .

   Poista
 9. Tämähän oli mielenkiintoista. Kuinka valkoisena pitäisit tuota valkoisinta väriä? Onko se puhdas valkoinen, vai taittaako jonnekin päin? Alan olla vainoharhainen valkoisen eri sävyjen kanssa. :D Ja vielä sellainen kysymys, että käykö pinnoite tosiaan, minkä tahansa lattiamateriaalin päälle? Ai juu ja millainen UV-suoja materiaalissa on? Jos nyt satut tietämään... Kiitos tuhannesti jo etukäteen. // Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on näistä väreistä haastavin työstää, mikäli haluaa täysin tasaista valkoista. Työstötapa ja sen määrä vaikuttaa siihen paljonko harmaita marmoria muistuttavia viivoja valmiiseen pintaan syntyy. Mitä kauemmin lastalla liippaa, sitä enemmän pinta saa viivoja. Valkoinen ei muistaakseni taittanut ainakaan keltaiseen, pikemminkin kylmään suuntaan, mutta mallipala tietysti kannattaa tilata.
   Tuote käy kaikkiin koviin pintoihin. Jos alusta on pehmeä, täytyy se ensin kovettaa joko levytyksellä tai tasoitteella. Uv- suoja riippuu käytettävästä lakasta, joka suojaa pintaa. En tiedä onko heidän lakassa UV-säteily-suojaa, mutta Kysy malleja sekä tarkempia tietoja suoraan täältä. Lupasivat neuvoa auliisti, jos kysymyksiä syntyy.

   http://www.sbl.fi

   Poista
 10. Hei huomasin että kotipaikkakunnallani yksi rakennusliike mainostaa tätä koulutusta. Oliko sulla se maksullinen?��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, koulutus on maksullinen. Suunnattu pääsääntöisesti asentajille ja suunnittelijoille, mutta miksei myös voisi osallistua jos itse haluaa tehdä :)

   Poista
 11. Hei! Ja kiitos informatiivisesta postauksesta. Himoitsen uuden keittiömme välitilaan mikrosementtipintaa. Tiedätkö saako tarveaineita juuri oman tarpeen mukaan? Ainakin SBL:n nettikaupassa paketit näyttävät olevan noin 5 neliön alalle, meidän tarpeemme olisi alta 2 neliötä. Ei viitsisi maksaa ylimääräistä. Kiitos kovasti avusta!

  VastaaPoista
 12. Moikka!
  Muistaakseni tuo 3kg, joka riittää siihen noin 5 neliöön, on pienin myytävä pakkauskoko, mutta asia varmistuu soittamalla heidän asiakaspalveluunsa 040-7559005.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Vau! Voiko tosiaan päällystää vanhat keittiötasot tällä suoraa vanhan laminaattitason päälle? :) Miten pystysuora etureuna? Onko vaarana, että se valuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi päällystää. Reunat tehdään siveltimellä ja ei valu. Ohuet kerrokset :)

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!