maanantai 16. helmikuuta 2015

Etelä-Afrikka ja Kapkaupunki

Jos hyvä ruoka, lämmin sää, runsaat aktiviteetit sekä uskomattomat maisemat kiinnostavat, hyppää kyytiin muutaman postauksen mittaiselle Etelä-Afrikan kiertueelle.
Etelä-Afrikka ja Kapkaupunki ympäristöineen valikoitui lomakohteeksemme hyvien ystävien lämpimästä suosituksesta ja täytyy sanoa, että ei turhaan. Samat ystävät liittyivät nytkin joukkoon ja heidän uskomattoman lomaorganisointikykynsä ansiosta vietimme loman, josta ei puuttunut vauhtia eikä vaarallisia tilanteita.

Lomasuunnitelmia alettiin hioa jo vuotta aiemmin ja tämän ansiosta lomasta muodostuikin kaikin puolin erittäin onnistunut. Monet suositut ravintolat ja aktiviteetit varattiin hyvissä ajoin, joten pääsimme kokemaan melkein kaikki, mitä olimme etukäteen toivoneetkin kokevamme. Vain aikeissa ollut varjoliito jäi välistä, johtuen kovasta tuulesta varattuna päivänä.
Lomasuunnitelmat aloitettiin siis jo viime maaliskuussa varaamalla itse lennot netistä. Parhaan hinnan tarjosi silloin British Airways, jonka lento kulki Kapkaupunkiin Lontoon kautta. Koska BA kuuluu samaan allianssiin Finnairin kanssa, sai lennoista samalla kerättyä myös kivasti finskin kanta-asiakaspisteet.  Lennot olivat ajoitettu siten, että lento Lontooseen lähti torstai-iltapäivällä viiden aikoihin ja jatkolento Lontoosta Kapkaupunkiin puolentoista tunnin päästä saavuttuamme Lontooseen iltaseitsemän aikaan paikallista aikaa. Pitkät, yli 10 tunnin lennot onkin järkevä ajoittaa yöhön jolloin, ainakin teoriassa, on mahdollista hyödyntää matkustusaika nukkumalla. Ihmeeksemme saimme jopa nukuutua melko hyvin koneessa ja aamulla saavuimme Kapkaupunkiin, jos emme nyt aivan freeseinä, niin kuitenkiin jonkin verran nukkuneena.  Lentokentän yhteydessä olevasta autovuokraamosta haimme sitten käyttöömme auton, jonka olimme myös varanneet etukäteen.
Vasemmanpuoleistä liikennettä ei kannata liikaa pelätä, siihen näemmä tottuu nopeasti, vaikka se vaatikin hieman enemmän keskittymistä ja ajatusta. Meilläkin viuhtoivat pyyhkimet usein, kun tarkoitus oli käyttää vilkkua, mutta väärälle kaistalla emme kuitenkaan kertakaan ajaneet, vaikka muutaman kerran risteyksessä kääntyessä näin meinasikin käydä. Nopeasti liikenteeseen kuitenkin tottui melko surkuhupaisesta ensiajosta huolimatta.
Hotelleiden sijaan suosimme Airbnb:n ja Wimdun kaltaisia loma-asuntovuokrafirmoja, joista saa  vuokrattua paikallisilta majoittajilta loman ajaksi kokonaisen huoneiston tai talon pihoineen, paljon vastaavaa hotellitasoa  huokeammalla hinnalla. Näin toimimme tälläkin kertaa ja asuimmekin loman ensimmäisen osuuden pienessä  talossa, joka käsitti pari makuuhuonetta vessoineen ja suihkuineen, olohuoneen, pienen keittiön sekä autotallin pihan ja uima-altaan. Mikäli aikomuksena on liikkua autolla enemmänkin Kapkaupungin keskustan ulkopuolella esimerkiksi Kapin niemimaan uskomattomilla viinitiloilla, ei asuntoa tai hotellia kannata varata ihan keskustasta, jollei halua kuluttaa joka päivä useita tunteja ruuhkissa. Jos olet ranta- tai surffi-ihmisiä katsasta rento Muizenbergin alue, jos taas haluat vehreämpää ja hieman keskiluokkaisempaa ympäristöä, sopii esimerkiksi upea ja vihreä Hout Bay sinulle. Molemmista on helppo ja nopea suunnistaa päiväretkille moottoriteitä pitkin, mutta tarvittaessa myös keskustan riennot ovat parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä.


Jos olet hoodeilla perjantaina kannattaa katastaa  Hout Bayn kalamarkkinat. Nämä kuuluisat kalamarkkinat järjestetään joka perjantai Hout Bayn kylän satama-alueella isossa kauppahallin näköisessä rakennuksessa ja nimestään huolimatta siellä myydään herkullisten merenelävien ja kalojen lisäksi myös vintagevaatteita, käsitöitä, kalusteita, matkamuistoja ja kröhm...vadelmamojitoja kannuittain! Lisäksi paikalla on myös artisti tai yhtye esiintymässä ja viihdyttämässä kansaa. Nämä markkinat ovat erittäin suositut sekä paikallisten, että turistien keskuudessa ja pitkien pöytien ääreen mahtuukin melkoinen sakki maistelemaan herkullisia ja edullisia pikkuannoksia eri ruokia tai juomia.Etelä-Afrikassa ei hyvästä ruuasta tai juomasta ole todellakaan puutetta ja syötävää löytyy joka kukkarolle. Yleisesti hintataso on suomalaisittain edullinen. Voit syödä hyvin jo muutamalla eurolla, vastaavasti koko setti alkuruuista jälkiruokiin, viinipulloineen ja kahveineen maksaa huippuravintolassakin vain noin 50€ per pää. Tähän hintaan on jo kumottu sekä valko- että punaviinipullot ja voi pojat minkälaisia viinejä!! Ruuissa kannattaa satsata, meillä kalliisiin, mereneläviin. Ravut, äyriäiset, kalmarit ja osterit ovat toinen toistaan herkullisempia ja taatusti tuoreita. Sen sijaan vaaleat, rasvattomat kalat olivat monesti hieman ylikypsiä. Paikallista suosittua riistaeläintä springbockia kannattaa maistaa, mutta ota se korkeintaan mediumina, mielellään medium rarena, ettei liha ole liian kuivaa.


Jatketaan myöhemmin juttua viinitiloista ja muista aktiviteeteistä. Siihen asti, enjoy!


-tuija-


7 kommenttia:

 1. Heippa! Ihana lukea matkapostaustasi! Innolla odotan jo jatkoa! Etelä-Afrikka on meidän perheelle tärkeä maa, sillä poika.mme on syntyjään sieltä...vähän kuin meidän toinen kotimaa. Olimme itse E-Assa 2011 pojan hakureissulla ja kovasti toivotaan pääsevämme sinne vielä monta kertaa! Sydän on siellä!

  VastaaPoista
 2. Heippa! Ihana lukea matkapostaustasi! Innolla odotan jo jatkoa! Etelä-Afrikka on meidän perheelle tärkeä maa, sillä poika.mme on syntyjään sieltä...vähän kuin meidän toinen kotimaa. Olimme itse E-Assa 2011 pojan hakureissulla ja kovasti toivotaan pääsevämme sinne vielä monta kertaa! Sydän on siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta sattuipas sitten sopivasti :) Ihana paikka oli kyllä ja miten sydämellisiä ihmisiä! Teille kasvaa ihana poika :)

   Poista
 3. Oli varmasti upea reissu, ainakin maisemista ja ruuista päätellen! Toivottavasti ei hirveästi masentanut palata taas tänne Suomeen ja arkeen.

  Ai ai noita ruoka-annoksia... aiheuttavat täällä melkoista kuolaamista. No, kohta saan aamiais-Weetabixit, ja sehän on hyvällä mielikuvituksella melkein sama asia kuin ravut. ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matka oli antoisa, mutta kyllä sitä kotiinkin oli kiva palata. Välillä matkan jälkeen tulee sellainen olo, ettei mikään täällä kiinnosta ja vaan masentaa, mutta nyt jostain syystä sitä tunnetta ei tullut. Sainkohan trapeeksi lomaa kerrankin :)
   Ja Weetabixien kanssa saa kyllä melkoisen mielikuvituksen omata, jotta lastulevystä saa rapuja. Ja kyllä, syön niitä Weetabixejä itsekin :))

   Poista
 4. Ihania matkakuvia! Etelä-Afrikassa en olekaan koskaan käynyt, Afrikka on minulle suuri tuntematon. Haaveilin safarista, mutta hinnat järkyttivät, ja sitten Keniassa alkoi olla niin levotonta etten uskaltanut lähteä. Nämä kuvat nostavat kamalan matkakuumeen, vaikka juuri palasimme Costa Ricasta. Luonto, ruoka ja aurinko, ne on loman tärkeimmät kriteerit. Ehkä ensi kerralla Etelä-Afrikkaan? Taisi olla muuten samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomi? Se on aina etu... mitä vanhemmaksi tulee, sitä kamalampi jet lag o_O

  Millis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Millis ja sori, etten huomannut vastata sulle aiemmin. Siis E-A:ssa ja Kapkaupungissa on kaikki mitä mä tarvitsen lomaani. Upea, kaunis kaupunki, lämpöä, hyvää ruokaa, viiniä, eläimet, sopivassa suhteessa harrastusmahdollisuuksia ja aktiviteetteja... ja ja ...kaikki :)
   Vosin mennä uudelleen ja niin kuin sanoitkin, sama aikavyöhyke!! Suosittelen!

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!