keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Parasta pöytään - arkenakin!

Olen melko huono ostelemaan uusia astioita, koska ahdistun heti, jos kaapit alkavat pullistella käyttämätöntä tavaraa. Koitan aina sovittaa ostamani astiat sopimaan myös edellisiin ja näin ollen minimoimaan kaapin perälle käyttämättä jääneiden astioiden mahdollisuuden. Riippumatta siitä onko astia antiikkinen keräily- tai designesine, euron löytö kirpparilta vai mummin perintökulho, meillä myös käytetään kaikkia astioita surutta. Välillä niitä tietysti menee myös rikki ja se harmittaa, mutta koti ja sen tavarat ovat meillä elämistä varten. Koitan valita ostamani astiat myös sellaisiksi, että niitä voidaan käyttää niin arkena, kuin paremmassa juhlassakin. Tykkään kattaa arkenakin nätisti ja kun siitä on tullut tapa, ei asia aiheuta itselleni sen kummempaa ylimääräisen työn tunnetta. Myös servietit kuuluvat aina ruokailuumme, arkena paperisina, mutta viimeistään viikonloppuisin katetaan pöytään isot pellavaiset kangasservietit ja perus-savonniat vaihtuvat juhlavampiin aterimiin. Mikään kattauksen osa ei muuten tuo minulle juhlavampaa fiilistä, kuin kunnon kookkaat aterimet, joissa haarukassa on pitkät, hoikat piikit ja veitsenperä on paksu ja painava. Ei meillä sentään hopea-aterimilla syödä (sellaisia edes ole, kuka niitä nyt kiillottaisi), vaan vastaavan näköisillä, mutta teräksisillä, jotka voi suoraan heittää astianpesukoneeseen. Kummasti se tavallinen kanasalaattikin maistuu paremmalta, kun se on koottu kauniille lautaselle ja sen nauttii kunnon aterimilla. Nämä aterimet ovat muuten ostettu aikoinaan keittiöliikkeestä ja tarkoitettu etupäässä ravintoloiden käyttöön, jossa ulkonäön pitää olla fiini, mutta pesu ja hoito helppoa.

Ei ole myöskään tainnut jäädä teille lukijoille epäselväksi, että ruoka ja ruuanlaitto ovat meillä suuressa roolissa. Viime aikoina olemme kunnostautuneet erityisesti pohjoisafrikkalaisten, aasialaisten sekä muiden etnisten ruokien valmistamisessa ja siitä syystä en voinut olla nappaamatta mukaani näitä keraamisia astioita, jotka olivat laitettu esiin kaupassa olevalle alennuspöydälle. Siniharmaat, keraamiset kupit ovat Nicolas Vahén ja toimivat hienosti niin viini- kuin sakekuppeinakin tai miksei jopa tarjoilukulhonakin- kuten meillä viimeksi, kun kupeissa oli jokaiselle oma annos mango-lime-majoneesia, mihin chili-popcorn-chicken-vartaat sai dipata. Harmaat, pienet kulhot ovat House Doctorin.Palan halusta kuulla, miten teillä katetaan ja syödään arkena tai juhlassa. Onko montaa astiastoa ja mitä?

-tuija-

p.s. Oikotien blogistani löytyy kattaus, jossa yhdistelen nämä astiat vanhoihin, jo olemassa oleviin astioihimme.

2 kommenttia:

  1. Meillä on pääasiassa valkoisia Arabian / Iittalan astioita, joita on helppo yhdistellä eri sarjoista, mutta muutakin löytyy ja tarjoiluastioita on joka lähtöön. Minäkin yritän kattaa "peruskauniisti" arkenakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin perusastiaston väri on valkoinen (villeroy&bochin new wave). Valkoiseen on helppo tosiaan yhdistellä muita värejä ja yksinkertaiseen muotokieleen eri muotoja :)

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!