maanantai 17. marraskuuta 2014

Lainassa toistaiseksi

Teollisuustaiteen liitto Ornamon tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset yritykset  arvostavat  taidetta ja taidekäsityötä, vaikka sen ostaminen koettiin hankalaksi. Yritykset kokivat, että parhaimmillaan taide on kiinteä osa tilasuunnittelua, ja että se vahvistaa yrityksen brändiä ja on hyvä tapa erottautua muista.

Taiteen merkitystä ei voi liikaan korostaa myöskään kotiemme seinillä. Vaikka  kodin sisustuksen tarkoitus ei  olekaan vahvistaa mitään brändiä, tekee se kodeistamme kuitenkin persoonallisia ja kertoo asujistaan tarinaa. Taiteen hankinta koetaan usein  kalliiksi ja hankalaksi, vaikka sitä sen ei todella tarvitse olla. Olen useaan otteeseen puhunut taidelainaamoiden puolesta ja viime viikonloppuna kävimmekin  taas vaihteeksi  katsastamassa tilannetta Turun taidelainaamossa
Olimme etukäteen tarkastellut nettisivuilta mahdollisia kiinnostavia teoksia, mutta jälleen kerran saimme huomata, miten teos saattaa näyttää ihan eriltä luonnossa. Ne työt, jotka kiinnittävät huomion verkossa, saattavat näyttää luonnossa ihan toiselta, kun taas vastaavasti muutama upea työ suorastaan huusi huomiota, vaikka  verkossa emme niitä olleet edes noteerannut.  Tälläkin kertaa tuli taas oikein runsauden pula, minkä työn valitsisimme kotiimme.

Lopulta mukaan lähti kokeiluun mieheni ja minun yhteinen suosikki, Jarkko Rantasen teos The Ball, jonka täydellisen pyöreät pallonmuodot ja kirkkaat värit tekivät vaikutuksen molempiin. Tämän kaltaisia taideteoksia valitessamme emme ole ns. sisustustaiteen kannattajia, jossa teos valitaan sopimaan kodin muuhun sisustukseen, vaan mielestämme  työn tulee puhutella itsenään ja kodin sopeutua sitten siihen. Julisteet, kortit, valokuvat ja tee-se-itse-taide sen sijaan, voivat olla hyvinkin valittu tukemaan kodin muuta sisustusta. Meillä on ennestään  muutamia isoja abstrakteja teoksia, mutta nyt huomasimme, vähän yllättäenkin, että valitsimme molemmat vaihtoehdoiksi enemmän esittäviä teoksia. Näin se makukin saattaa muuttua elämäntilanteen ja iän(?) mukana.

Taidelainaamoiden tarkoitus on helpottaa taiteen ostamista. Se on tapa hankkia taidetta ikään kuin osamaksulla tai jos vastaavasti jo kuukaudessa huomaat, ettei työ sittenkään tunnu omalta, voi sen palauttaa ja maksettu kuukausilyhennys toimii silloin vuokrana. Näin ei siis tule kalliita hutiostoksia.

Ladies and Gentlemen, may i present to you " The Ball"

Huomatkaa, miten omat "pallomme", pöydän yläpuolella, toistavat teemaa. Oletko koskaan itse kokeillut taidelainaamoa? 


-tuija-

9 kommenttia:

 1. Onpa jännittävä teos! Alaosan ihmiset ovat kuin kellastuneessa vanhassa valokuvassa ja yläosa puhkeaa väreihin isojen pallojen muodossa. Tuo pitäisi ehdottomasti nähdä luonnossa eikä pienessä koossa tietsikan ruudulta, jotta kokonaisuuden hahmottaisi kunnolla. Meidän melkein kaikki taulut ovat peräisin Espoon taidelainaamosta, jossa oli ennen ihan paras Kaija-täti töissä neuvomassa asiakkaita. Nyt onkin vähän hullua, kun paikallisesta taidelainaamosta saa todellakin vain lainata tauluja. Eihän se käy, sillä jos löytää ihanan teoksen, sen haluaa myös omaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taulun pinta on maalaamisen jälkeen käsitelty paksulla vernissalla eli keitetyllä pellavaöljyllä, joka kuivuessaan on rypistynyt. Siitä muodostuu taulun pinnalle pergamenttimainen tekstuuri, joka paikoin on erittäin paksukin ja juuri se värjää taulun alaosan keltaiseksi. Ensin en oikein tiennyt pidänkö siitä vai en, mutta päätimme siitä huolimatta ottaa taulun kokeiluun kotiimme. Kotona tykkäsin kovin. Nyt kun ulkona on kovin väritöntä, tuntuu taulun värit melkein pahahduttavilta. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka värit muuttuvat kun ikkunan edessä kasvava valtava saarni saa lehtensä ja luonto omat kirjavat värinsä. Taulu on todella kookas 120x90cm, joten katsottavaa riittää ;)
   No onhan moinen taidelainaamo, loppuisikohan taide kesken, jos teokset voisi myös lunastaa itselleen ;)

   Poista
 2. Intensiivinen tunnelma! Huomaa kyllä, ettei taideteoksia todellakaan pysty näkemään kunnolla kuvan avulla. Sinunkin valitsemaasi teosta tekisi mieli katsella eri kulmista ja nähdä yksityiskohdat paremmin.

  Olen ehdottomasti myös taidelainaamojen kannattaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta viserrä. Muutama ihan täysin mitättömän tuntuinen taulu oli livenä melkoisia yllätyksiä. Lue tuo Riikalle kirjoittamani kuvailu taulusta, siinä kuvailen pintaa vähän tarkemmin.

   Poista
 3. Ihana teos! Minunkin tekisi mieli käväistä taidelainaamossa, mutta mies uhkaa, ettei meidän seinille muka mahdu yhtään taulua lisää. Kumma tyyppi, minusta siellä on vielä monta kohtaa joihin voisi hivuttaa edes pikku-pikkuisen maalauksen. Olen itse hulluna grafiikkaan, ja keräsin aikanaan antiikkisia kabukiteatterimainoksia. Niiden seuraan on liittynyt jotain modernia ja jotain puoliksi arvotaidettakin. Kaikki ei sovi yhteen, eikä ne tosiaan ole sisustustaidetta, mutta pieni ristiriita ja persoonallisuus tuo mielestäni lämpöä kotiin.

  Millis

  PS, olen kyllä käynyt lukemassa juttujasi, mutta olen ollut tablettikoneen varassa. Kaikki kommenttini häviävät bittiavaruuteen, sillä jostain syystä en pääse tabletilla todistamaan, etten ole kone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eriparisuus on vain hyvästä minustakin. Olen niin kyllästynyt kaikkiin "täydellisiin" interiööreihin. Ne näyttävät hyvältä ensi vilkaisulla, mutta mitään muistijälkeä ne eivät jätä.

   Mutta tohon ipad ongelmaan tiedän syyn. Jos tuntisin sut oikein hyvin sanoisin tähän...mutta nainen, sähän OOT kone ;)

   Poista
  2. Hahhah :D
   Mä oon ihan pudonnut nykyteknologian kärryiltä. En osaa edes käyttää meidän telkkaria, nyyh ;)

   Poista
 4. Olen ehdottomasti sillä kannalla, että taidetta lisää suomalaisten seinille! Itselläni on naivistinen suuri taulu koirastamme ja kahdesta kissasta. Perhepotretti :).

  Onko Tampereella taidelainaamoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopea googlaus kertoo, että näyttää olevan Tampereella taidelainaamo ;)

   Ja kyllä, taide on hyvästä. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo teidän perhepotretti ;)

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!