sunnuntai 10. elokuuta 2014

Ihminen on oppiva eläin!

 Tai sitten ei. Muistanette eucalyptuspuun oksat, joiden maljakkoihin unohdin laittaa vettä. Samassa postauksessa olin onnellinen, etten ostanut tapettavaksi kallista oliivipuuta tai vaikeasti hoidettavaa kummituspuuta. No tilanne korjattu! Molemmat löytyvät nyt tulevien vainajien listalta. Poikkesin Multasormeen, josta tarkoitukseni oli ostaa muutama syyshortensia. Mutta kun samasta paikasta sai viimeisen oliivipuun kympillä ja kummituspuun samalla euromäärällä, huomasin kantavani autoon kolmen syyshortensian lisäksi myös molemmat edellä mainitut kasvit. Lauantai-ilta menikin sitten sutjakasti hoito-ohjeita googlaten ja jumankauta, nyt on aseet valmiina. Uskaltapaakin kuolla! Ja jos nyt jostain syystä näin pääsisi käymään, onneksi rahallinen menetys ei ole kovin iso. Kolo itsetunnossa sen sijaan voi olla vaikeammin paikattavissa. Oliivipuu ulkoilee vielä ensimmäisiin yöpakkasiin asti ja sen jälkeen se siirtyy talvehtimaan viileälle vintille ikkunan ääreen. Huomatkaa kuvassa myös tänä vuonna istutettu viiniköynnös, joka on venähtänyt mukavasti etelä-seinustalla. Ruukku on vuorattu styroksilla ja toivottavasti kasvi kestää myös talven ruukussa. Myöhemmin viiniköynnös on tarkoitus istuttaa maahan.-tuija-

p.s. Onko ruudun takana yhtään lukijaa, joka on saanut oliivipuun menestymään talven yli?


16 kommenttia:

 1. Multasormi on mun lempparitaimikauppa. Ja syyshortensioita haluaisin meillekin - mihin lajikkeisiin itse päädyit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin kaksi matalakasvuista Bompshelliä.
   Lainaus Multasormen sivuilta:
   Hydragea pan. 'Bombshell'. Matala ja tiiviskasvuinen, hyvin haaroittuva syyshortensia. Kukkii pitkään ja uskomattoman runsaasti, jopa 30 % enemmän kuin muut syyshortensia-lajikkeet! Valkoisena avautuvat kukat muuttuvat myöhemmin punertaviksi. Aurinko-puolivarjo, korkeus 0,7-1 m, vyöhykkeet I-III(IV), matalana menestynee lumipeitteen alla pohjoisemmassakin.

   Sekä yhden Limelightin, joka kasvaa isommaksi. Sen kukinnot ovat vihertävän valkoiset.

   Poista
  2. Hydrangea paniculata 'Limelight'. Korkeus 2 m. Limenvihreä kukinto heinäkuusta syyskuuhun. Vyöhyke I-III(IV).

   Poista
 2. Meillä talvehti oliivipuu hienosti kylmässä valoisassa eteistuulikaapissa, mutta ehkei sitä lasketa, kun asumme nyt täällä etelämmässä ;) Puuta kasteltiin silloin tällöin kun satuttiin muistamaan. Sen sijaan viiniköynnöksiä ostin aikoinaan kaksikin silloisen kerrostaloasunnon lasitetulle parvekkeelle. Ensimmäinen kuoli heti ekana talvena ruukun styroksivuorauksesta huolimatta. Toinen säilyi talven hengissä, mutta oli todella kitukasvuinen eikä jaksanut sinnitellä koko kesää. Ulos aurinkoiselle paikalle istuttaminen on luultavasti varmempi tapa saada viiniköynnös talvehtimaan... Joka tapauksessa jos kasvit kuolevat niin voit aina syyttää siitä Suomen ilmastoa, huoneen väärää lämpötilaa, epäsuotuisia valo-olosuhteita tms. niin ei tunnu niin pahalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo viiniköynnöa on Zilga-lajike, joka taitaa olla virolainen alkuperältään. Joka tapauksessa se on jalostettu kestämään kylmiä pohjolan oloja. Istuimme viime kesänä niitä pergolaan kaksi joista toinen kesti talven ja on nyt jatkanut kasvuaan hyvin. Toinen heitti henkensä. Tänä kesänä ostimme kaksi uutta, joista toinen on nyt tuossa ruukussa ja toinen pergolassa sen menehtyneen tilalla. Kokeilu siis jatkuu ja odotan jossain vaiheessa saavani rypäleitä omista köynnöksistä:)
   Peitän ruukussa olevan pakkaspeitteellä talveksi.

   Lohdullista kuulla oliivin tarina. Puhkun intoa saada se kestämään ja menestymään. Saitteko ihan oliivejakin?

   Poista
  2. Ihan samaa lajiketta olivat meidänkin viiniköynnökset, mutta vika oli varmasti taimissa ;) Nyt parvekkeella on tulossa huima kahden oliivin oliivisato. Säilöäkö vai puristaako öljyksi vai pitäisikö kokeilla molempia?

   Poista
  3. Juu, ilman muuta taimet olivat pilalla ;)

   No molempia tietysti! Ooh, olen ihan kateellinen omaa oliiviöljyä :D

   Poista
 3. Oliivipuu on ollut mietinnässä jo kauan, mutta en usko että se minulla menestyisi kuitenkaan talven yli. Pitäis olla vähän kylmempää niin voisi menestyäkin :) Toivotaan että sinä saat oliivipuun menestymään ja kevään tullen saat viedä sen ulos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan. Ja jos saan sen talvehtimaan, tulen jauhamaan asiasta yhä uudelleen ja uudelleen ;D

   Poista
 4. Meillä on parikin oliivipuuta selvinnyt talven yli aurinkoisessa ikkunassa välillä puita kastellen. Lehtensä nuo tiputtaa syksyllä melkein kokonaan, mutta keväällä tuikkaa taas uutta silmua tulemaan. Ihan oikein tuommoisen miehenkokoisen puunkin olen yhden talven saanut sisätiloissa hengissä pidettyä, ilman siis minkäänlaisia erikoistoimenpiteitä. Tsemppiä puun talvehtimispuuhiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kun ajoit onnistumisesi :)
   Tämä valaa uskoa siihen että onnistuminen tosiaan on mahdollista. En siis hätäänny, vaikka lehtiä varisisikin

   Poista
 5. Jos sulla vaan on viileä ja valoisa varasto niin helposti saat selviämään oliivipuut! Meillä on vanhin jo yli 10 vuotias, seuraavatkin tulee kouluikään ja uusimman pelastin Ikeasta tänä kesänä :) Talvet +5-8 asteessa, kesät kasvarissa tai aurinkoisella paikalla ulkona. MUTTA... älä unohda kastelua talvella! Oliivipuut ei ole kaktuksia! Anna vettä vaikka joka 2. viikko. Kukkivat keväällä ja nyt täpösen täynnä pikkuisia oliivivauvoja! Teen huomenna joutessani postauksen niin näet :) Kyllä sä onnistut! Tsemppiä :) Oliivipuut on niin ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, you made my day :)
   No aion noudattaa ohjeitasi jetsulleen. Meillä vintillä on suhteellisen valoisaa ja viileää. Taitaa välillä mennä vähän alemmaskin lämpötila, mutta ei pakkasen puolelle. Jään odottamaan postaustasi kieli pitkällä. Valmistuvatko ne pikkuoliivit ihan valmiiksi asti täällä Suomessa?

   Poista
  2. Ai niin, unohdin sanoa: Tuhannet kiitokset!!

   Poista
  3. Ei ne kertaakaan ole mulla valmiiksi ehtinyt Suomen oloissa, kunhan rehvastelen :) Toisaalta, poikkeuksellinen kesä on ollut eli jos nyt siirtäis ne kasvihuoneeseen niin kukaties...? Sulla on siis ihanteelliset olosuhteet vintillä, varmasti saat selviämään oliivipuun!

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!