sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Sähkötöntä valoa puutarhaan

Pidän puutarhassa yksinkertaisista valoelementeistä ja nyt kun illat elokuun kynnyksellä alkavat pikkuhiljaa pimetä, etsin pergolaamme kivoja sähköttömiä lyhtyjä. Monenlaisia diy-ohjeita netistä löytyykin, mutta nyt en aikonut askarrella yhtään, vaan löytää jotain valmiina. Apu löytyikin yllättävän läheltä, koska eniten mieleeni olivat nämä Ikea Solvinden-sarjan lyhdyt. Lyhdyt toimivat  aurinkokennoilla ja eivät täten tarvitse sähköpistoketta. Täyteen ladatun akun luvataan kestävän 12h ja lyhdyissä on myös kytkin, josta valon voi halutessaan sammuttaa. Ainut asia, mikä mietityttää on maininta, jossa sanotaan akun kestävän kaksi vuotta? Ikea mainostaa lyhtyjen aurinkokennon säästävän energiaa ja vähentävän ympäristön kuormitusta, mutta kahden vuoden välein vaihdettava akku ei mielestäni palvele ajatusta. Onko joku teistä jo ostanut lyhdyn ja jos niin, miten toimii?


 -tuija-


kaikki kuvat Ikea

10 kommenttia:

 1. Meillä on. Yöttömimmän yön aikaan valot syttyivät lähellä puolta yötä ja olivat sammuneet aamun sarastaessa tai ainakin valot olivat pimeänä valoisaan aikaan aamulla. En siis ole vielä kovin paljon ehtinyt nähdä niiden kaunista valoa. Syksyn tullen lampuista on varmasti enemmän iloa, kun illat hämärtyvät aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihan vielä ei taida iltaisin ehtiä valoa paljon ihastelemaan, mutta illat pimenevät jo melkoista vauhtia :)

   Poista
 2. Meillä on toista kesää käytössä Ikean lamppuja ja ostimme niitä tänä vuonna lisääkin. Saa nähdä pitääkö akut vaihtaa jo ensi kesänä.Tätä nykyä niistä harvemmin ehtii nauttia, mutta ehkäpä kohta illat pimenevät enen kuin minä menen sänkyyn...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakin olette tähän asti olleet tyytyväisiä, jos lisääkin ostitte. Mahtaako tuo kaksi vuotta olla kesto, mikäli lyhdyt ovat toiminnassa aina? Jos kytkimestä pitää pimeänä ja vain satunnaisesti käyttää, luulisi niiden kestävän pidempään. Onko teillä olleet koko kesän käytössä.

   Poista
  2. Juu, tyytyväisiä ollaan oltu, erittäin. Meillä ne palaa koko ajan eli syttyvät ja sammuvat itsekseen.

   Poista
 3. Itse ostin Carlsonilta ja niissä luvattiin 10 000 tuntia paloaikaa - eli pitäisi kestää aika pitkään :) Tosin, jos valot menevät ns.muodista niin saakohan niitä akkuja kuitenkin vielä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Ikean tuotteet ovat myynnissä melko pitkään, lukuunottamatta rajoitettuja limited mallistoja. Joten eiköhän :)
   Tuo 10 000 tuntia vastaa kolmen tunnin päivittäisellä käytöllä 10 vuotta, mutta todellisuudessa valoteho laskee rajusti muutaman vuoden aikana ja lopulta jäljelle jää pelkkä onneton tuikku. Mutta eipä noita ympäri vuoden poltetakkaan!

   Poista
 4. Meillä odotellaan pimeneviä iltoja, nyt jo muutamana iltana saanut valoa hieman katsella. Oma huomio on, ettei valaise ilmeisesti kovinkaan paljon. Mökille ostimme juuri muita aurinkokennovalaisimia, hieman niissä valon väri askarruttaa. Mutta muuten aivan huippukeksintö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa tunnelmaa varmasti tuovatkin pimeisiin iltoihin. Varsinainen valaistus meillä hoidetaan pihavaloilla, joten nuo lyhdyt ovat enemmänkin tarkoitettu juhla- tai muuten erityiseen tunnelmaan. Siihen varmasti riittää valo, hope so :)

   Poista
 5. Meillä kolme, jotka juuri heitin roskiin. Ei siksi, etteikö ne toimisi, vaan siksi kun jätimme ne sitten talveksi pihalle ja ovat hieman kärsineet myrskyistä :) Valot niissä kaikissa kuitenkin toimi loppuun asti. Kyllä siis ihan soivia pelejä on, kunhan muistaa napata talveksi pois. Nyt ostimme Ikean pieniä pallonauhoja, joissa vastaava toimintaperiaate ja kyllä ne tuo terassille ihan eri ilmeen, jo pelkästään olemalla siellä :)

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!