sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Ulkoruukkujen maalaamista ja pihatöitä

Viime vuonna postasin ulkoruukkujen maalaamisesta spraymaalilla ja täksi  vuodeksisin oli vielä muutama ruukku maalaamatta. Koska tästä aiheesta kysellään paljon, näytän maalauksen kuvina vielä kerran.
Tällä kertaa käsiteltävänä oli lasitettu sininen ruukku. Käsittely aloitetaan perusteellisella ruukun pesulla, jonka jälkeen pinnan annetaan kuivua. Suojaa ruukun ympäriltä maa vaikka sanomalehdillä ja aloita spraymaalaaminen varovasti ohuita kerroksia suihkien. Pidä spraypurkin etäisyys ruukusta noin kolmessakymmenessä sentissä, jolloin vältyt valumilta. Valumia aiheuttaa myös liian paksujen kerrosten maalaaminen tai samaan kohtaan liian pitkään suihkiminen. Maalina käytettiin kiiltävää mustaa. Kun maalaus on valmis, anna pinnan kuivua rauhassa ennen kukkien istuttamista.
Samalla maalasimme myös vanhan pestyn öljytynnyrin, josta tuli nyt vesitynnyri. Tynnyri maalattiin siveltimellä ja ruosteenestävällä, valkoisella Rostex-maalilla kahteen kertaan. Kylkeen tehtiin reikä hanaa varten. Hanan korkeus mitoitettiin siten, että alle mahtuu kastelukannu.

Pergolassa on jo melkoisen vehreää ja pionin pallomaiset nuput näyttävät kerrassaan houkuttelevilta pulleilta tikkareilta. Pionilajikkeita on istutettu kahdeksaa eriä ja niistä tänä vuonna kukkii vasta kaksi. Muut kuusi istutettiin viime vuonna ja siten kukintaa ei vielä ole odotettavissa.

Alapihalla koreilee sininen hortensia.

Huomiseksi lupailtiinkin jo koleampaa, joten tästä päivästä on syytä nauttia.

-tuija-

7 kommenttia:

 1. Onpas hienoja! Jotkut ne osaa ja keksii. :-)

  Mä en voi uskoa, että juhannukseksi on taas luvattu ihan kökköä ilmaa. Sanovat, että ilmasta ei pitäisi valittaa, mutta kyllä juhannuksena saisi edes olla kaunista. Mutta se on varmaan ihan liikaa pyydetty, koska viime vuonna oli juhannuksena nätti ilma. Ei kai sitä nyt kahta kertaa samalla vuosikymmenellä. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä edes vilkaissut juhannus-säätä. Mutta siis kökköä, jaahas. No sitä se on, kerran vuosikymmenessä hyvä juhannus-sää. ONNEKSI lähden takuu varmaan aurinkoon heti ensi viikolla :)

   Ja kiitos Satu kehuista, helppo keino saada vanhasta vielä toimiva. Maali!

   Poista
 2. Oo!! mistä olet löytänyt noin ihanan tynnyrin? Entä miten olet saanut hanan tiiviisti tynnyriin ilman, että vesi tihkuun tuosta tekemästänne kolosta läpi?

  Kyselee Millis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Millis :)
   Tynnyri saatiin yhdeltä teollisuusyritykseltä tyhjänä. Vanha leikkuunestetynnyri. Tynnyreitä voi koittaa kysellä metalliyrityksiltä, missä käytetään leikkuunesteitä tai muita öljyjä. näkyypä joku niitä netissä myyvänkin. http://www.tynnyrijasakki.fi/
   Hanan kiinnitysvaiheessa laitettiin kumiset o-renkaat molemmin puolin hanaa, jolloin kiristettäessä hanan mutteria, ne jäävät rutistuksiin seinän ja hanan väliin tiivistäen reiän. Olipa sepustus, toivottavasti ymmärsit :)

   Poista
  2. Ymmärsin, kiitos! Tuolla tavalla saisi edustuskelpoisia vesitynnyreitä mökille niiden muovisten rumilusten sijaan...
   -Millis

   Poista
 3. Jaa pioniko ei (välttämättä) kuki vielä istutusta seuraavana vuotena...Ilmankos! Meinasin jo viime vuonna nakata sitä edellisenä vuonna istuttamani pionin menemään, mutta onneksi en nakannut ja tänä vuonna se puskeekin ankarasti nuppuja. Tuota tietoa ei todellakaan löydä tuosta vain googlettamalla pionien hoito/istutus tms. Kiitos tästä tiedonjyvästä, ei mennyt tämäkään päivä hukkaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaettaessa vanhoja taimia, saattaa uusi jaettu taimi kukkia jo seuraavana kesänä, mutta ostotaimet eivät kuki, lajikkeesta riippuen, ainakaan vuoteen kahteen. Meneepä jollain lajikkeella vieläkin pidempään. Ei ole helppoa pionikuumeisella ei :)

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!