sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Pergolaa, sireenimajaa ja viinirypäleitä!

Sisäkuvia ei ole tarjolla, joten näytän sitten niitä ulkoa otettuja. Koko viikonloppu on mennyt puutarha-asioiden kanssa  painiessa. Lauantaina Uudessakaupungissa olivat jo neljättä kertaa huikean suosion saaneet Kukkamessut, jossa allekirjoittanutkin kävi ihan lavalla saakka kertomassa parvekesisutamisesta. Lämpömittari näytti koko päivän 28 astetta ja ohjelmateltan lavalla, hautuvassa lämmössä, ilman tuulenvirettäkään bloggarinne suorastaan ui hiestä. Hiustupsujenkin päästä valui hikipisaroita ja tämän vähemmän mairittelevan kuvan toisti koko messukansalle iso screen, joten terveisiä vaan kuuntelijoille, kuuma oli!

Kuvissa on viime kesänä rakentamamme pegola. Koska talomme on vanha julkitila ja sen sisääntulopiha on ollut pelkkää asfalttia ja parkkipaikkaa, ei meillä ole ollut yläpihalla minkäänlaista oleskelualuetta. Siihen tarpeeseen tämä pergola viime kesänä sitten rakennettiin ja hyvin se on paikkansa lunastanutkin. Kaikki istuttamamme kasvit ovat lähteneet mukavasti kasvuun ja nyt viikonloppuna istuttelimme lisää köynöksiä, joiden tarkoitus on kattaa lopulta pergolaan seiniä ja kattoa.  Muuten yläpihan suunnitelmamme on kesken, suorastaan levällään ja odotammekin äkillistä rikastumista tai bloggaajalle lisää hikisiä luentoja, ennen kuin asfaltista päästään lopullisesti eroon. Noiden kahden kuvassa näkyvän tolpan juureen on muuten istutettuna kaksi viiniköynnöstä. Näettekö jo minut istumassa tuolissa ja ojentamassa laiskasti kättäni kohti runsaana riippuvia viinirypäleterttuja, niin minäkin!
Isossa thermoruukussa on muuten toinen niistä viime vuonna ostamistani Hakuropajuista ja hyvin ne selvisivät näemmä talvesta. Puu on todella kauniin näköinen koko kesän, lehtien kärkien ollessa vaaleanpunaiset ja siten koko puu näyttää kukkivalta koko kasvukauden. Vielä lehdet ovat pienet, mutta punertumista oli jo havaittavissa läheltä katsottuna.


Tässä pari kuvaa pajusta viime vuodelta.Kuvassa näkyy viime kesänä miehen tekemä betonilankkupöytä sekä taatusti talvenkestävät puksipuut. Kymmenen puksipuuta tappaneena ostin yhtenä vuonna kaksi muovista puksipuupalloa, jotka asettelin kahteen ruukkuun esittämään alkuperäsiä puskia, niin paljon riipi silloin aiempien puiden kuolema. Nyt nuo kaksi palloa seilaavat milloin missäkin, mutta sainpahan sanottua viimeisen sanan, nih!(kai)Kuvassa näkyvään kahteen pitkänmalliseen ruukkuun istutimme kelloköynnöstä, valkoista mustasilmäsusannaa sekä keijunmekkoa, tarkoituksena saada verhottua köynnöksillä rimoitukset. Kahteen nurkaan vielä äitini pihalta pari kärhöä ja eiköhän ala viherseiniä syntyä.Eivätkä olleetkaan mitkään pienet taimet, vaan melkoiset risukasat. Tueksi toiselle kärhölle taiteilimme harjateräksestä seinän johon se, siirrosta toivuttuaan, toivottavasti lähtee kiipeämään.


Yrttejäkin piti hiukan saada.


Ja tässä vielä kuva, mistä viime vuonna aloitimme.


Ihanasta pergolastamme huolimatta, paras lekottelupaikka tässä helteessä oli kuitenkin pergolan taakse jäävään sireenipensasrykelmään raivattu vanhanaikainen sireenimaja istuinryhmineen. Viime kesänä raivasimme  tilaa keskelle villiintyneitä sireeneitä ja pengersimme reunan vanhoilla ratakiskoilla. Pengerryksen pinta tasoitettiin ja sinne siirrettiin istuinryhmä pyöreällä pöydällä. Paikka on aina ihan varjossa ja naureskelimmekin, ettei paikalla taida Suomen kesässä oikein paljon käyttöä olla. Miten  vähän me tiesimmekään!
 Kuva on otettu alapihaltamme ja tämän sireenipuskan takana sijaitsee siis se äsken mainittu pergola.
Sireenimajasta on mitä kaunein näkymä veneitä täynnä olevalle kaupunginlahdelle. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa kaikille, toivottavasti Suomi voittaa!


-tuija-


20 kommenttia:

 1. Voi ei - siis tuota sinun pihaakin :D ihana. Täällä lähes Oulun korkeuksilla ei ihan noin varmasti kaikki kasva ja kukoista, mutta onneksi edes jotenkin ...ja ps. löytyi se eka juttu mikä ainakaan ei meitä yhdistä ;))) jääkiekko !!! piti ihan miettiä ,että mistä sinä horiset siellä ...kunnes älysin, että jääkiekko :D..!kyseinen laji vienyt sen ainoa hömppäsarjan, jota tykkään seurata eli klikkaa minua jo kaksi kertaa- siitä ei ihan helpolla toivu;) Mukavaa sunnuntaita - jännätään vaalitulosta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne :))) eikä löytynyt. En ole katsonut peliäkään, mutta ajattelin että kaikki muut katsoo :D
   Ja sama homma, klikkaa mua, on vaan NIIN paras!!

   Poista
 2. Aivan ihanalta näyttää! Ja syreenit tuoksuvat aina niin ihanalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis :) sireenien tuoksu on ihana ja niin on niiden kukkakin kaunis. Valitettavasti se kestää vain niin hetken.

   Poista
 3. Ihana paikka! Kaunis tuo pergolarakenne, kun laskee rinteen mukaisesti. Ja voi kun näillekin leveyksille ja kasvuvyöhykkeille löytyisi joku puu, joka talvehtisi ruukussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna :)
   Mitenkäs olisivat siperian-, sulka-, tai walketinhernepensaat vartettuna versioina? Naapurissa on vartetut siperianhernepensaspuut samoissa talviruukuissa (thermoruukku) ja ovat kauniit. Hernepensaiden talvenkestävyys on jopa VI ja VII vyöhykkeet!

   Poista
 4. Aivan mahtavan kaunis ja tunnelmallinen pergola. Sanoinko jo, että mielettömän kaunis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoit, mutta sano uudelleen :) ihanaa!!
   Kiitos kaunis :)

   Poista
 5. Tykkään erityisesti tuosta pergolan muotokielestä, sopii hyvin taloonne. Vanhoja syreneejä odotellassa. Omat ovat vielä pieniä ja tuntuu iäisyydeltä odotella niinden kasvavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati. Pergolaa suunniteltaessa otettiin nimenomaan huomioon talo arkkitehtuuri ja moderni muotokieli. Silti koitimme saada mukaan myös vanhan pihan kerroksellisuutta ja siinä mielestämme hyvin onnistuimmekin. Pergolan kahta sivua ympäröivään penkkiin on istutettu mm. monia pionilajikkeita tuomaan pehmeyttä ja takana oleva vanha sireenipensaikko tukee osaltaan vanhaa vaikutelmaa. Onneksi ne olivat valmiina, olisi erkkikään jaksanut odotella niiden kasvua ;) Ai miten niin hätäinen!

   Poista
 6. Todella kauniisti istuu tuo pergola talonne henkeen. Ja sitten tuo sireenimaja - kertakaikkisen ihastuttava piilopaikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! Eikös olekin, siellä me istuskelimme helteitä paossa :)

   Poista
 7. Tuijotin ja tuijotin näitä kuvia. Niin kaunista, tunnelmallista ja kotoisaa, superihanaa! Uuden pihan omistajan vielä vain haaveilen näkyvyyden peittävistä puskista ja korkeaksi kasvaneista puista. Ja miten hieno idea onkaan tuo köynnösseinä! Sinä se osaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu, olet synomyyni sanalle ystävällisyys :) Minussa asuu kaksi eri ihmistä, jin ja jang, toinen rakastaa yksinkertaista ja selkeää, toinen runsasta ja vanhaa. Vanhat, runsaat, vehreät ja salaperäiset puutarhat, isoine puineen ja tuuheine pensaineen ovat sieluni maisemia. Kuitenkin mielummin niin että vehreys tulee lehdistä ja muodoista, ei niinkään lukuisista kukkivista kukista. Kuunliljat, saniaiset, puksipuut ja heinät yhdistettynä pioniin ja muutamaan muuhun kukkivaan, siinä se.

   Tuo odottavan aika on NIIN pitkä, tiedän. Itse yritin aikoinaan ostaa aina valmiiksi suuria taimia, jotta ei tarvitsisi odottaa niin kauaa kasvien kasvua, mutta niitä isoja, varsinkin puita ja pensaita, on vaikeampi saada pysymään hengissä ennen kuin ovat juurtuneet kunnolla ja hoitavat itse itsensä. Pienissä taimissa kestää, mutta ovat helpommin hengissä vielä muutaman vuoden jälkeenkin.

   Poista
 8. Mistäs materiaalista tuo pergola on tehty? Meidän terassi kaipailee myös tuollaista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin perhepiiristä ylimääräisiä sahapintaisia kakkosvitosia. Osan Antti sahasi kakkosnelosiksi, kuten esim. jalat. Siinä on aina kaksi kakkosnelosta yhdessä. Vinot vaakapuut on niitä kakkosvitosia. Puut maalattiin ulkomaali Vinhalla mustiksi.

   Poista
  2. Parempi oilisi tietysti ollut painekyllästetty puu, jonka olisi sitten ylivuotisena maalannut, mutta kun saatiin puuta niin...

   Poista
 9. Googlailin pergoloita ja eksyin ensi kertaa blogiisi. Aivan ihana pergola! Onko sinulla kuvia siitä, kun pergola on vihreämpänä? Mukavaa kevään jatkoa!

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!