torstai 22. toukokuuta 2014

Kosimisen arvoinen

Nyt jos koskaan tekisi mieleni heittäytyä runolliseksi. Jo reseptin ainesosia lukiessani tiesin, ettei tästä voi tulla muuta kuin hyvää ja päästyäni kohtaan, missä fenkolia haudutettiin voissa ja hunajassa, hamuilin  kassistani kukkaroa, kenkä osittain jo toisessa jalassa.  Minuuttien päästä (kiitos pikkukaupungin) seisoin  kauppajonossa sylissäni fenkolia, vuohenjuustoa,  pecorinoa ja luomusitruunoita. Paitsi etten löytänyt pecorinoa (taas se pikkukaupunki) ja piti turvautua parmesaaniin, mutta lopputuloksesta sitä tuskin huomasi.

No mitä näistä aineista sitten valmistui? No jumalaisen hyvää, toistan JUMALAISEN hyvää,  fenkoli-vuohenjuusto-pizzaa/piirakkaa.



Olen niin onnellinen! Juu-u, siis siksi, että löysin tämän mahtavan reseptin, mutta myös blogi josta sen löysin, teki minut ihan yhtä onnelliseksi. Jos jossain luetaan kirjoja, valokuvataan, katsotaan hyviä elokuvia, laitetaan ruokaa antaumuksella ja  kaikki tämä vielä mahdollisimman usein hyvien ystävien kanssa, ei blogi voi olla huono. Siis kipin kapin lukemaan  Kirjatoukkaa ja herra kameraa, mikäli huusit äsken yhdessä tai useammassa kohdassa, JES!
Alkuperäinen resepti löytyy Glorian ruoka ja viini- lehden sivuilta  täältä, mutta ihan varmuuden vuoksi, etten tätä ikinä hävittäisi, lisään reseptin myös tähän. Gluteiinittoman jauhoseoksen tilalla käytin vehnäjauhoja.

Välimeren fenkolipiiras
2 piirasta

Pohja
2 dl vettä
25 g hiivaa
4 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
3/4 tl suolaa
1 tl aniksensiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
Täyte
2 fenkolia
3 rkl voita
3 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl ranskankermaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
50 g vuohenjuustoa
6 kirsikkatomaattia
ripaus roseepippuria
½ sitruunan raastettu kuori
4 rkl pecorinojuustolastuja
Lisäksi
2 tl tuoretta rosmariinia
½ tl kuivattua oreganoa

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen. Sekoita jauhot, suola ja anis joukkoon. Lisää öljy ja alusta taikina sileäksi. Pyöritä se sitten palloksi, peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa 20 minuuttia.

2. Tee täyte taikinan kohotessa. Leikkaa fenkolit pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi paistinpannussa, sekoita hunaja voin joukkoon. Kun hunaja on sulanut, karamellisoi fenkolit pannussa muutamassa erässä, noin 10-12 minuuttia/erä.

3. Jaa taikina 2 osaan. Kauli kumpikin taikina ohueksi levyksi omalle leivinpaperilleen.
Siirrä leivinpaperit taikinoineen uunipelleille.

4. Levitä 1 rkl öljyä kummallekin piirakkapohjalle. Mausta ranskankerma suolalla ja pippurilla, ja jaa se piirakkapohjille.

5. Viipaloi vuohenjuusto ja puolita tomaatit; asettele ne piirakoille. Sovittele fenkolit muiden täytteiden lomaan. Ripota pinnalle roseepippuria, raastettua sitruunankuorta ja pecorinolastut.

6. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista piiraita 15–20 minuuttia, kunnes ne saavat väriä.
Mausta valmis piiras yrteillä.






Jos haluat hurmata ihan kenet vaan, kokeile tätä! Jos emme olisi jo naimisissa, luulen, että minua olisi kosittu!


-tuija-

8 kommenttia:

  1. Helkkari, onko tässä nyt lähdettävä ostamaan piirakka-aineksia. :-D Ei saisi laittaa näin houkuttelevia kuvia! :-)

    Vuohenjuustosta en kyllä tykkää, mutta sen tilalla vois varmaan laittaa jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on!! Tuo karamellisoitu fenkoli vie taivaaseen. Kaipa tuohon vuohenjuuston paikalle sopii jokin muu juusto, vaikka sitten enemmän sitä pecorinoa/parmesania, whatever :)

      Poista
  2. Hei! En olekaan aiemmin kommentoinut ja nyt piti tulla ihan kiittämään kun jaoit tämän reseptin. Tein tätä eilen illalla ja kyllä oli hyvää! Ja oli tosi helppo tehdä kaiken kaikkiaan. Tuollaiset yksinkertaiset reseptit hyvistä raaka-aineista on kyllä aina huippuja. Kiitos vielä ja onnistunutta kesää.

    t. Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maarit! Tulen aina niin onnelliseksi, kun joku tekee minun diy ohjeellani jotain ja onnistuu. Samoin tämä hyvän ruuan reseptien jakaminen ja onnistumisen ilo ( sekä oman että toisen) on vaan niin hienoa! Kiitos ett
      Tulit kertomaan tämän. Ihanaa kesää myös sinulle :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. No jeeeee itsellesi, löysit tänne :)
      Kiva! Ja suurkiitos ihanista resepteistä!

      Poista
  4. Kiitos vinkistä! Aivan loistava piirakka / pizza, nuorisokin ihastui.
    Vaikka tilaan Ruoka& viiniä, niin tämä oli mennyt ohi. Blogimaailma sen sijaan on pettämätön herkkujen lähde:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jee, taas yksi hyvän ruuan ystävä täällä, mahtavaa!! Minäkin ajoittain tilaan tuota lehteä, mutta nyt ei sitä hetkeen ole tullut. Onneksi blogeista tosiaan löytyy, aina joku on bongannut jotain superhyvää :)

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!