tiistai 8. huhtikuuta 2014

Torpedon kestävä

Tänään esittelen teille  hieman vähemmän esillä olleen klassikkotuolin the Navy Chair 1006 ja sen uuden version Navy 111.

Vuonna 1944 Emecolle suunniteltu kierrätysalumiininen 1006 tuoli,  tutummin "the Navy Chair", on design-ostajan ekoteko. Pääasiassa käytetyistä, alumiinisista juomatölkeistä valmistettu tuoli suunniteltiin alunperin Toisen maailmansodan aikana U.S laivastolle. Tuolin piti kestää suolaista merivettä ja torpedoja, sekä olla kevyt ja rikkoutumaton. Tuolin suunnittelija Wilton Dinges todisti tuolinsa kestävyyttä ja ylivertaisuutta  heittämällä mm. tuolin alas kuudennen kerroksen ikkunasta. Tuoli selvisi alastulosta rikkoutumattomana ja lähes naarmuttomana.

Tuolista tuli menestys ja 50- luvun loppuun tultaessa Emecon alumiinituoleilla oli sisustettu kaikki U.S laivaston  laivat ja sukellusveneet. 70- luvun lopussa tuolit olivat vallanneet myös valtion sairaalat, vankilat ja poliisiasemat.  Tuolin kestävyys  toimi kuitenkin sitä itseään vastaan ja koska uusia tuoleja ei tarvittu rikkoutuneiden tilalle, lisää tilauksia ei enää tullut. Vuosikymmeniä Emeco (Elecric Machine Equipment Company) taisteli olemassaolostaan.
1990-luvun lopussa tuoli nousi uudelleen esiin muodinluoja Georgio Armanin käyttäessä tuoleja liikkeensä sisustuksissa ja usean muun kuuluisan arkkitehdin ja designerin kiinnostuessa tuoleista. 2006 Coca-Cola Company ja Emecoco valmistavat yhteistyössä ensimmäisen PET-muovisen  (kierrätysmuovi)  tuolin. Tuoliin käytettiin 111 kierrätettyä Coca Cola pulloa ja se valmistettiin täsmälleen vastaamaan alkuperäistä 1006 tuolin ulkonäköä.

Tänä päivänä tuoli on todellinen klassikko sopien sekä koteihin, että julkisiin tiloihin, ulos ja sisälle!
 Tuttu tuoli?


-tuija-3 kommenttia:

  1. On tuttu ja niin ihana! tahtoisin!

    VastaaPoista
  2. Ei ollut tuttu, kiitos esittelystä. Minua aina suututtaa, kun joku tekee niin hyvän tuotteen että sen takia joutuu konkurssiin. Kertakäyttökulttuurin vuoksi tämä maailma on menossa kehnoon suuntaan :(.

    Millis

    VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!