keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Ezen helmi

Ranskan Rivieran henkeäsalpaavimman kokemuksen tarjosi pieni Ezen, keskiaikainen kylä, joka sijaitsee vain puolen tunnin bussimatkan päästä Nizzasta. Jo bussimatka Ezeen tarjosi niin upeita näkymiä ja kokemuksia, että niitä on turha yrittää kuvailla sanoin, ne on koettava itse. Bussi nousee ylös Ligurianmeren rannalla sijaitsevan kukkulan rinnettä, jättäen uskomattoman kauniin näkymän alas merenlahteen. Kuva on matkanvarrella sijaitsevan Villefranche-sur-Merin kylästä, joka muuten on käymisen arvoinen paikka jo sinänsä.
Rivieran rantakaistaleella, Nizzan ja Monacon puolivälissä, sijaitsee historiallinen pikkukylä Èze. Rauhallisesta merielämästä ja kauniista rantahuviloista voi nauttia suojaisassa Èze Bord de Merin -kaupunginosassa, mutta se itse nähtävyys, kylän vanha kaupunki  Èze Village,  sijaitsee yli 400 metrin korkeudessa merenpinnasta ja 
kiertää kukkulan huippua jättäen ympärilleen mieleenpainuvia panoraamanäkymiä. Ole siis tarkkana kumpaan kylän osaan bussin otat. Linjat ovat nimittäin erit.  

Ezen  kaupungissa on tiettävästi ollut asutusta jo 2000 eaa. Kylän vanhin säilynyt rakennus on vuodelta 1306 peräisin oleva Chapelle de la Sainte Croixin vaatimaton  kirkko.  Kylän korkeimmalla huipulla sijaitsee kunnostettu, pääsymaksullinen, eksoottinen puutarha, josta hyvällä säällä on näkymät jopa Korsikalle saakka.

Pysyviä asukkaita Ezessä on noin kolmisenkymmentä ja  kauniiden,  punaisella kivetyksellä päällystettyjen kujien varsille sijaitseekin enimmäkseen taidegallerioita sekä houkuttelevia pikku artesaaniliikkeitä. Ruotsin prinssi Wilhelmin vuonna 1920 rakennuttama  Château Ezan linna, toimii nykyisin hotellina ja michelin-tähditettynä huippuravintolana. Menu Dégustation maksaa 120€ ilman viinejä, mutta terassin henkeäsalpaavista näkymistä pääsee nauttimaan edullisemminkin kympin maksavan viinilasillisen äärellä.


Mikäli budjetti kestää, on ravintolalla upean salin ja terassin lisäksi tarjota dinnerille kaksi privateparveketta, missä nauttii taatusti elämänsä ateria. Parveke työntyy ulokkeena irti kivimuurista tyhjän päälle ja ympärille jää mieletön panoraamanäkymä siniselle Välimerelle. Todellinen "Once in lifetime experience"! Valitettavasti kuvaa ei saanut otettua siten, että paikan upeus olisi välittynyt siitä yhtään!!
kuva

kuva

Ezen ympäristö on inspiroinut lukuisia taiteilijoita, kuten mm. Frederic Nieztcheä ja hänen mukaansa nimettynä löytyykin yksi paikan kuuluisuus. Nimittäin tunnettu patikointireitti Ezen rannalla sijaitsevalta juna-asemalta ylös vanhaan kaupunkiin on nimetty Nieztchen mukaan. Kuljimme reitin ylhäältä alas ja aikaa se vei näkymiä ihastellen noin tunnin. Alhaalta ylöspäin kiivettäessä pitää mukaan varata noin 1,5-2h aikaa, hyvät kengät sekä riittävästi kuntoa. Reitin varrelta on  mahtavat näkymät alas laaksoon ja merelle.

Niille, jotka jaksoivat tänne asti, skool  ja riemukasta vappua!

-tuija-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!