keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Saunasuunnitelmia

Vanhimmat lukijat muistanevat, että pesuhuoneen kyljessä meillä on jo tovin nököttänyt puolivalmis sauna. Tai jos ei nyt ihan puolivalmiskaan, mutta ainakin aloitettu sauna. Saunaprojekti nytkähti pitkän tauon jälkeen eteen päin ja tällä hetkellä tilasta löytyvät  kissanhiekkalaatikot olisi tarkoitus kevään aikana korvata  paneeleilla ja kiukaalla. Materiaalivalinnat löylyhuoneeseen ovat jo selvät. Sekä seiniin, että lauteisiin on  valikoitunut jättiläistuija, jonka kirjava syykuvio ja keskiruskea väritys miellyttävät. Laudemalliksi olemme kaavaillet mahdollisimman suoralinjaista mallia.  Lämpölauteen Alfa Art laudemalli  on kiva, samoin  Lumilauteen ARKK Helo. Villinä korttina oma design.

Alfa Art

ARKK Line
Kiuas on mietityttänyt myös kovasti ja tällä hetkellä vahvoilla ovat joko Tulikiven Riite tai Sumu.  Myös integroitu  Nuoska oli harkinnassa, mutta karsiutunee pois hintansa vuoksi.


Riite ja Sumu

Integroitu Nuoska

Ja kuten tapoihin kuuluu, ovat saunatekstiilit ja pyyhkeetkin mietitty valmiiksi jo ennen kuin yhtään paneelia on edes kiinnitetty seinään.


by Nord

Vaikka saunaprojekti on siirtynyt moneen otteeseen, olen siitä lopulta vain tyytyväinen. Pitkään mietinnässä ollut musta sauna on karsiutunut kokonaan pois haaveista ja uskonkin, että keskiruskea, parafiiniöljyllä viimeistelty  jättiläsituija on meille lopulta se ajattomampi valinta.

Jos nyt remontoisit tai rakentaisit saunasi nyt, mitkä olisivat sinun valintasi?

-tuija-

25 kommenttia:

 1. Jättiläistuija tuoksuu hyvälle. Meillä on vaalea hyvin ARKK Linen tyyppinen sauna, tosin laudat ovat paljon leveämmät. Tykkään siitä, että lauteen alaosa on avoin - tekee paljon avaramman vaikutelman. Suihkutilassamme pidän kovasti suihkujen taakse ja kylpyammeen etuseinään asennetusta 50x100 cm lähes mustasta laatasta (kaksi vierekkäin). Myös suihkut, Hansgrohen raindance, ovat mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leveää paneelia meillekin tulee, katselin tuota 140mm ja suoralla profiililla, ilman listoja :)
   Minuakin viehättää tuo lauteen avoimuus, on niin avaran näköinen.

   Poista
 2. Ihanalta näyttää suunnitelmat! Meillä on tuo sumu kiuas ja se on hidas lämpeämään. Joten saa varautua vähintään tunnin lämmittämiseen jos meinaa saada hyvät löylyt. Mielellään tunti 15min niin on sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai on hidas lämpenemään. No hyvä kun sanoit. Täytyy harkita uudelleen.

   Poista
  2. Johanna, suosittelen latomaan kiuaskivet uudelleen ja olemaan yhteydessä Tulikiven saunatekniikkaan. Ei ole normaalia tuo.

   Poista
  3. Tässä samasta aiheesta muualla: http://tontinlaidalta.blogspot.fi/2014/03/saunakansaa.html

   Poista
 3. Tuija lauteiksi ;) Ah, puujalkavitsiä pukkaa heti aamusta. Mutta kauniit lauteet tuosta tulee. Meillä käsiteltiin lämpöhaapa parafiinilla ja ihanasti syvensi puun väriä.
  Oletko jo miettinyt kissojen laatikoille uudet paikat sitten kun niille ei ole omaa huonetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hah haa :) Sari, kissojen lootat menevät kodariin. Isoon 120 leveään kulmakaapin oveen aukoitetaan kulkuaukko ja laatikot sisälle kaappiin.

   Poista
  2. Toisessa blogissa oli juuri mainintaa siitä kun ei kiuas lämmennyt kunnolla ja ongelmana oli liikaa kiviä. Tuli vain mieleen ettei sama ole Sarin ongelman ydin?

   Poista
  3. Kommentti tullut väärään väliin ja vielä väärän nimenkin olen katsonu :D laitetaan raskauden piikkiin...

   Poista
  4. Laitetaan vaan :)
   Ja tuo oli hyvä havainto, kivimäärä todella voi vaikuttaa kiukaan ominaisuuksiin!

   Poista
 4. Kaunista on. Me ei ole haluttu sisälle saunaa, vaan omistamme ihan vanhanaikaisen pihasaunan, jota lämmitämme läpi vuoden. Minua on alkanut se musta kiehtomaan juurikin sen takia kun on pihasaunasta kyse, vaikka ei olekaan savusauna:) saapa nähdä. Kesällä olisi saunan tuunauksen vuoro. Ikkunan tahtoisin myös ilta-auringon puolelle, että sais viljapeltoa ihailla lauteilta…järvi/meri kun puuttuu. Kivoja nämä saunapostaukset .. nyt kun aihe niin ajankohtainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihasaunassa on ihan omanlaisensa tunnelma ja se matka sinne on kuin pieni siirtymä vapaa aikaan :)
   No ei kun tuunausta kehiin, onneksi saunan lauteita ja paneeleita on suhteellisen helppo värjätä myös jälkeen päin.

   Poista
 5. Ihana tuo ensimmäinen kuva (ja muutkin)! Meillä on myös saunaremppa tulossa ja suunnitellaan ammeen laittoa lauteiden alle, kun kylppäri on niin pieni. Onkohan ihan päätön idea:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan itse suunnitellut saunaan ammetta, mutta olen nähnyt niitä kyllä muutaman lehdissä ja yhden jops livenä. Lauteet ylös ja eikun kylpyyn :)

   Poista
 6. Edellisen kotimme saunan seinät remontoimme mustaksi ja voi kuinka kaipaankaan uudessa kodissamme tuota saunan tummuutta. Jotenkin korostaa rauhoittumista. Nythän laitetaan saunoihin paljon lasiseinää, jota en oikein ymmärrä. Onhan se ok näköinen, mutta kuka haluaa olla näyteikkunalla saunomassa...Tuo puumateriaali on varmasti ihanan tuoksuinen ja eikö Tuijalla nyt pidä ollakin tuijaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Tuijalla pitää ehdottomasti olla tuijaa :)
   Minä pidän lasista materiaalina myös saunassa. Ei haittaa olla esillä, kun vain suihkuhuoneeseen näkyisi. Lämpötaloudellistahan lasin käyttö ei ole, kun falskaa lämpöä läpi, mutta kaunis se on. Paitsi silloin, kun kalkkipisarat ovat raidoittaneet lasin karmean näköiseksi. Monelle sauna kuitenkin on rauhoittumisen paikka ja eivät tosiaan tykkään, että sinne on suora näkyvyys :)

   Poista
 7. Jos talo olisi oma, niin meille tulisi kellarikerrokseen komea sauna- ja kylpyläosasto, mutta kun ei ole, niin en viitsi suunnitella sen enempää. Sen sijaan Suomen kotiin kyllä tulee kylpyhuone- ja saunaremontti ihan varmasti, jos sinne muutamme takaisin, kun nykyinen entisten omistajien valitsema tyyli on ihan väärä 70-luvun asuntoon. Uudesta saunaosastosta tulee tyyliltään yksinkertainen ja suoralinjainen, mutta yksityiskohtia pitää vielä hioa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei kauhean paljon kannata suunnitella etukäteen, jos aikaa Suomeen muuttoon vielä on. Muuten voi joutua/saada suunnitella moneen kertaan uudelleen saman saunan :)

   Poista
 8. Löysin blogisi eilen illalla tsi-pöytäideoita etsiessäni. Jäin heti koukkuun tsi-ohjeisiisi. Inspiroiduin niin, että kauan jahkailemiini sisustuspulmiin tulvi tsi-ideoita, kun lopulta menin nukkumaan:) Kaupasta kun ei useimmiten löydy sitä mitä haluaisin.
  Vaikka olenkin aiemmin tehnyt juttuja itse juuri sen vuoksi, niin nyt on ollut jotenkin ajatukset tukossa jo jonkin aikaa. Johan avautui, kiitos:)
  Lukulistalle meni kerrasta :) T, Sanna / muistiorinne.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsit, että tuli hyvä mieli. Oli niin mukava kommentti. Tee-se-itse rules!

   Poista
 9. Hyvin perinteinen ja yksinkertainen sauna kolahtaa parhaiten tänne. Toisaalta viime vuoden asuntomessuilla Honka Lumi -talon hirsisaunassa oli samalla kertaa jotain uutta, mutta hyvinkin perinteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteet kestää aikaa :)
   Tuo Honka Lumen sauna ON upea!

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!