maanantai 10. helmikuuta 2014

Vanhan näköinen ruokapöytä, DIY

Vietimme ihanan viikonlopun ystäviemme hellässä huomassa. Kodissa, jonka sisustus ja tyyli ovat jotain ihan muuta, kuin mitä tässäkin blogissa ollaan totuttu näkemään. Runsas, värikylläinen, aistikas ja kodikas ovat adjektiivit, jotka kuvaavat tätä kaunista kotia parhaiten. Ystävämme  ovat vastikään muuttaneet uuteen ihanaan kotiin ja mietimme mitä viedä heille tupaantulijaislahjaksi.  Koska he olivat myyneet muuton yhteydessä vanhan ruokapöytänsä pois, päätimme mieheni kanssa tehdä heille uuden.
Muistanette tämän pöydän, jonka teimme itsellemme. Samalla kaavalla, jalkaosaa hiukan muutellen lähdimme uutta pöytää suunnittelemaan.


valmis pöytä
Kansi tehtiin yhteenliimatuista mäntylankuista, jotka höylättiin ja  harjattiin teräsharjalla raidalliseksi imitoimaan vanhan kuluneen puun pintaa. Jalkaosa tapitettiin ja liimattiin yhteen kakkosnelosesta. Valitettavasti aikataulu oli tiukka ja siksi osa pöydästä jouduttiin kokoamaan ruuveilla, puutapituksen sijaan, mutta näihin yksityiskohtiin voi puuttua myöhemmin, niin haluttaessa.

Kannen pintakäsittelyn tein muutamallakin erivärillisellä vahalla saavuttaakseni juuri oikean sävyn.


Valmis ja käytössä!Pöytä sai hyvän vastaanoton ja se vihittiinkin asianmukaisin menoin heti käyttöönsä!


-tuija-

36 kommenttia:

 1. Saitpas sen kuulostamaan helpolta :D suitsait sukkelaan ja katsos, valmista tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa, se ON helppoa. Aikaa menee kyllä, riippuen miten viisteltyä pintaa haluaa tehdä, mutta itse pöydän kokoaminen ei ole vaikeaa. Toki helppo se on tietenkin sanoa, kun tiedän tekniikan :)

   Poista
 2. Tosi hieno pöytä! Mahtoi lahjan vastaanottajat olla mielissään, harvemmin sitä saa uniikkeja pöytiä lahjaksi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsivät kovsti, onneksi!
   Tosin valitusoikeutta ei myönnetykään ;)
   Olisi kiva antaa lahjaksi aina jotain itsetehtyä, mutta aika ei tietysti siihen ihan aina riitä.

   Poista
 3. Samat fiilikset mitä Annalla, tuosta vaan se syntyi :) Helppoahan tuo toki on kun osaa ja tietää mitä tekee! Varmasti tuparilahja, joka ei ihan heti unohdu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, tekeminen on ihan helppoa, mutta tietysti täytyy tietää miten! Ystävät olivat onneksi mielissään, vaikka en haastatellut etukäteen mitenkään :)

   Poista
 4. No vähän hieno ... kyllä ystävät kiittää ! aika kaukana kaupasta pikaiseen haetusta kiposta... makee lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itsetehdystä ja onneksi mies tekemisestä ;)

   Poista
 5. No olihan siinä tupaantuliaislahja! Vähän toista kuin kukkakimppu ja viinipullo! :-D On vallan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta pöytä ilman ystäviä, kukkakimppua ja viinipulloa, on vain pöytä :)))

   Poista
 6. Mukavaa että täällä on näitä pöydän malleja muistuttelemassa allekeirjoittanutta ;) Siis juuri tuossa pihalla pyöriessäni katsoin että tyhjälle kuistille pitäisi rakennella pöytä. Haavelin jo kevätauringon lämmitessä nautituista päiväkahveista. Lankutkin on jo valmiiksi sahattuna kun vain saisi kasattua. Onko kansi siis vain liimattu kasaan? Pitää vähän harjailla kantta ennen käsittelyä, näyttää tulevan komia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On liimattu, mutta laudat ovat myös altapäin kiinnitetty kahdella sidelaudalla yhteen. Lopuksi lautojen ympärille on laitettu listat viimeistelemään sivut. Harjaus pintaan on tehty porakoneeseen, vai olikohan se rälläkkään, kiinnitetyllä pyörivällä teräsharjalla. On melko aikaa vievää, mutta lopputulos palkitsee :)

   Poista
  2. Et olis kertonut että on työlästä ;) Sitten kun olis aloittanut niin olisi vain ollut pakko jatkaa... nyt nousi aloituskynnys :D :D
   Tai sitten tyypilliseen tapaani delegoin tämän homman meillä sille joka nämä muutenkin tekee :)

   Poista
 7. Vähänkö upea lahja!! Mulla varmaan leuka olis loksahtanu paikoiltaan jos olisin tuollaisen tuparilahjan saanut...no, tuli niitä perinteisiä "keittiö on kodin sydän"-kylttejä ;) Mutta aivan upea pöytä! Se sujuu kun sen osaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harjoitus tekee mestarin ja myös se, että uskaltaa vain aloittaa :)

   Poista
 8. Voi vau miten hieno lahja & pöytä = lahjapöytä! :-) Voisinkohan kutsua sut munkin tupareihin..?? :-D
  -Pia-

  VastaaPoista
 9. Wau, upea! Mä himoitsen uutta isompaa pöytää keittiöön ja tämä laittoi todellakin miettimään josko tekisinkin sen itse. Saisipahan ainakin juuri sellaisen kuin haluaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Materiaalit eivät maksa paljoa vaikka projekti ei onnistusikaan heti halutulla tavalla. Ja tekeminen opettaa enemmän kuin tekemättä jättäminen :)
   Joten pelko pois ja yrittämään!

   Poista
 10. ...upea!!
  Ja ajankohtainen juttu tavallaan, meillekin on tulossa keittiöön uusi pöytä, kunhan mökillä kaadetuista jalavista sahautetut lankut vielä vähän kuivuvat :). Pöytä tulee seisomaan Hayn pukkijaloilla, mutta muuta en siitä vielä tiedä... onko sinulla kokemusta pöytäpinnan vahaamisesta?

  Millis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Millis :)
   Kuvassa oleva pinta on juurikin vahattu. Levitän kuvissa Osmo colorin vahaa siveltimellä, koska pinta on niin epätasainen. Sileää pintaa kannattaa vahata vaahtomuovipalalla, mutta ei niillä valmiilla vaahtomuovisiveltimillä, ne ovat ihan vitsi eivätkä kestä mitään :)

   Poista
 11. Okei! Käytitkö siis jotain pesusienen kaltaista ratkaisua? En tahtoisi jalavan kauniin syykuvion ja värin muuttuvan, joten pitänee vetää jotain väritöntä vahaa pintaan. Mitenkähän moinen mahtaa kestää 1-vuotiaan ruokailijan sotkuja, vai ollaanko me vieläkin tuomittu kerniliinan käyttöön? Voi yäks :P.
  Millis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä vahaan vaikka vanhasta patjasta irti repäistyllä vaahtomuovin palalla siten, että yksittäinen vahakerros on aina todella ohut ja "kuiva". Pintaan ei siis saa jäädä märkiä vanoja. Tämä siksi, että silloin on huomattavasti helpompi säädellä lopullista värisävyä lisäämällä kerrosmääriä. Mikäli yksittäinen vahakerros on paksu, saattaa pinnasta tulla liian tumma. Viimeinen tai pari viimeistä kerrosta voivat olla kirkaskin ja vain alimmat värivahaa.
   Hyvin tehty vahaus toimii hyvänä suojana pöydälle ja se ei ime likaa, vaan hylkii nesteitä ja pöytä vain paranee iän myötä :)

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Pitää telottaa vanha patja kun saamme lopulta pöytälevyn :)

   -Millis

   Poista
 12. Uskomatonta,ihan kuin meidän pöytä,jonka mies tehnyt!Meillä vaan jalat ja pöytälankut paksumpia.Pöytä vain paranee vuosien saatossa.Mikäpä voisi olla parempi tuparilahja!Meillä ainakin kaikki tapahtuu ruokapöydän ääressä.On kodin keskipiste.)-sanna-

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Tosi upea pöytä! Voisitko vielä kertoa mitä värejä käytit? On meinaan juuri sitä sävyä mitä itse olen hakemassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi mitähän ne olivat- alla taisi olla liberonin juoksevaa puuvahaa, jokin punertava sävy, tiikki? Ja päällä osmo colorin tummaa antiikkitammea. Kokeilemalla ihan hain sopivan sävyn.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!