keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Tapetti-info osa.2

Maalaustapetti

 Edellisen tapetti-infopostauksen kuitutapetin eli polyesteriselluloosatapetin erikoissovellus on nimeltään maalaustapetti. Tapetti kiinnitetään  kuten kuitutapettikin, eli  liima laitetaan suoraan seinään. Monella valmistajalla ovat omat mallinsa ja maalaustapetin vuotaleveys vaihteleekin, valmistajasta riippuen, normaalista 53cm aina reilun metrin leveyteen saakka.
Asentamisen jälkeen tapetin annetaan kuivua ja pinta viimeistellään joko maalaamalla  taikka kuultovärjäämällä vesiohenteisilla lakoilla. Maali saa tapetin kuvion nousemaan esiin kolmiuloitteisesti. Myöhemmin voidaan pinta maalata aina uudelleen, niin haluttaessa.
Päällysteen uusinnan yhteydessä helppo poistaa. Se irtoaa maalikerroksineen alustastaan
kuivana vetäen.

Vaikka maalaustapetin pinta onkin monesti hyvin struktuurinen, eivät kaikki maalaustapetit ole kuitenkaan tarkoitettu huonon pinnan korjaamiseen tai tasoittamiseen. Pienet kolot ja epätasaisuudet peittyvät, mutta lähtökohtaisesti pohjan tulisi olla tehtynä hyvin.
Foto- ja digitapetit

Fototapetit tuovat elävän maailman valokuvatapettien muodossa sisälle kotiin. Viimeksi fototapetit  olivat suurta huutoa 80-luvulla ja muutama teistä ehkä muistaakin nämä usein esim.  alppimaisemaa tai palmurantaa  kuvaavat tapetit. Tekniikoiden kehityttyä on tämä päivänä mahdollista valmistaa hyvinkin yksityiskohtaisia ja aidon näköisiä tapetteja. Aiheina ovat värilliset maisemat, mustavalkoiset kaupunkikuvat, eri pintamateriaaleja kuvaavat tapetit tai vaikkapa omista kuvista teetetyt, uniikit tapetit. Fototapetit voivat olla kuitupohjaisia tai julistepaperin kaltaista paperia. Kiinnitys riippuu tapetin laadusta.  Normaalista poiketen fototapetit myydään yleensä paloina. Kuvan koosta riippuen, tapetti  voi koostua joko 2, 4, 6 tai 8 eri palasta. Kiinnitysliisteri tulee usein tapetin mukana.

Esiliisteröity tapetti

Jotkut tapetit myydään ns. amerikkalaismallisesti esiliisteröitynä, jolloin liisteri on valmiiksi vuodan pohjassa. Kiinnitysvaiheessa vuodat pitäisi vetää, tähän tarkoitukseen suunnitellun vesikaukalon läpi, jolloin pohjan liisteri kastuu ja aktivoituu. Suomessa näiden tapetin kiinnitysohjeistus kuuluu kuitenkin siten, että seinät joko esiliisteröidään paria vuorokautta ennen itse tapetointia tai siten, että  liisteri levitetään  tapettivuodan pohjaan ennen seinään kiinnitystä. Näillä metodeilla varmistetaan, että tapetit todellakin pysyvät seinässä.-tuija-

2 kommenttia:

 1. Kiitos tapetti- ja muista infoista. Olen selaillut valmistajien fototapettitarjontaa verkossa ja pääsääntöisesti esim. värilliset maisemat ovat edelleen yhtä ehdoton no-no kuin taannoin menneinä vuosikymmeninä. Sen sijaan kuvassasi oleva valkoiset korret mustalla taustalla -tapetti on hieno. Mistä tällaista löytyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi en muista, kuva on noin viitisen vuotta sitten tehdystä kohteesta, luulen ettei tuota enää edes saa. Mutta katsoppa täältä. Paljon muutakin löytyy kuin värillistä maisemaa :)

   http://www.mrperswall.fi/kaikki-tapetit

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!