tiistai 25. helmikuuta 2014

Tapetti-info 3. (viimeinen)


Kolmas ja viimeinen osa tapetti-infosta. Edelliset kaksi osaa löytyvät täältä ja täältä.

kuva
Tekstiilitapetti

Viimeisimmät muistot tekstiilitapeteista taitavat olla 70- ja 80-luvuilta, mutta vaikka suurin hypetys aikanaan osui noihin vuosikymmeniin, on tekstiilitapetteja ollut markkinoilla koko ajan. Vaikka monen muistoissa ovat perunasäkkiä muistuttavat juuttikangastapetit, joita on sitten myöhemmin koitettu maalata tai muilla tavoin naamioida sopimaan paremmin tähän päivään, on valikoimissa myös todella kauniita tekstiilitapetteja.

Meillä Suomessa tekstiilitapettien käyttö on varsin vähäistä, mutta muualla maailmassa, etenkin Pohjois-Amerikassa niiden käyttö on suosittua.

kuva

Tekstiilitapetin pinnassa on erilaisia kuitukerroksia, jotka antavat pinnalle elävyyttä. Luonnonkuidusta ja langoista, kuten juutista, sisalista, kaislasta, niinestä, pellavasta, viskoosista, jopa silkistä valmistetut eläväpintaiset tekstiilitapetit peittävät hieman seinän pieniä epätasaisuuksia.
Loimilankatapetti kiinnitetään levittämällä liima tapetin taakse, kudostapetti taas levittämällä liima seinään. Tekstiilitapettien vuotaleveys on yleensä joko 90cm tai metrin, mutta myös normaalia 53cm leveyttä on saatavilla


kuva
Lasikuitutapetti

Paljon tunteita herättävä lasikuitutapetti on lasikuidusta kehrätty ja kudottu koristeellinen seinänpäällyste. Sen hyviin puoliin kuuluu, että se on palamaton ja se vahvistaa seinän pintaa.
Lasikuitutapetti asennetaan siten, että liima levitetään seinään, ja rullasta suoraan asennetaan vuota seinään, lopuksi pinta täytyy aina maalata.
Vaikka yleisimmin näkyvä lasikuitukuosi tuntuu olevan se perus ruudullinen tai kalanruotokuosi, on monia muitakin kuoseja saatavilla- jopa sileää.


Lasikuitutapetti sopii tiloihin, joissa seinät joutuvat normaalia suuremmalle rasitukselle ja kestävyytensä ansiosta se soveltuu hyvin myös julkisiin tiloihin. Lasikuitutapetin uudelleenmaalaaminen on helppoa ja nopeaa, joten pinnan värin vaihtaminen ja tilan tyylin uudistaminen käy vaivatta.

Mikäli vanhan seinän lasikuitutapetista halutaan päästä eroon, ovat vaihtoehdot seuraavat: Koko seinän ylitasoitus, seinän uudelleen levytys esim. saneerauskipsilevyllä (6mm) tai tasoitetapetin käyttö. Kts. seuraava
Tasoitetapetti

Tasoitetapetti on tapetti, joka tasoittaa esim. maalatun lasikuitutapetin tai muuten epätasaisen seinäpinnan sileäksi tapetointipohjaksi. Vaihtoehtoisesti pinnan voi myös maalata, mikäli tapettia ei haluta asentaa.

Tasoitetapetti kiinnitetään puskusaumaan seinäliimalla – ei siis liisterillä. Tapetti on suhteellisen paksua ja lasikuituvahvisteista, mutta repeää silti melko helposti, mikä on syytä ottaa huomioon esimerkiksi putkien läpivientien ja seinäsähkörasioiden kohdalla. Lasikuidusta irtoaa hienoa pölyä ja sen takia kannattaa sonnustautua pitkähihaiseen paitaan ja hansikkaisiin. Herkempinenäisen kannattaa harkita myös hengityssuojaimen käyttöä.

Tasoitetapetteja on montaa laatua. Mitä kovempaa ja levymäisempää tapetti on, sitä paremmin se peittää alla olevia koloja ja tasoittaa pintaa. Pehmeä tasoitetapetti myötäilee liikaa pinnanmuotoja, ja jättää epätasaisuutta, mutta on helpompi asentaa. Riippuu siis alustasta, kumpaa kannattaa käyttää.
Tässä siis viimeinen tapetti-info. Toivon jonkun näistä nyt hyötyvän, kun tietoiskupostauksia aika ajoin pyydetään.

Kivaa tiistaita teille lukijoilleni!


-tuija-

3 kommenttia:

 1. Moi Tuija, voisikohan tuota tasoitetapettia laittaa kohokuvioisen tapetin päälle että pääsisi maalaamaan?
  Ihanaa aurinkoista päivää sinulle :)

  P.S Ihanat ne laatat eteisen lipaston päällä!

  VastaaPoista
 2. Moi! Mitä materiaalia tapetti on? Eikö sen kohotapetin pintapaperi/vinyyli palstaudu repimällä pois ja vain pohjapaperi jää seinään? Tuo easy coverin tapetti tasoittaa karkeaan lasikuitutapettiin verrattavat karkeudet, mutta jos tapetin pinta on vinyyliä, ei tasoitetapettia suoraan sen päälle voi laittaa. Mutta jos palstautuu, niin siihen päälle voit laittaa tasoitetapetin ja päälle maalin :)

  Aurinkoisen ihanaa päivää Elina!

  VastaaPoista
 3. Moi,
  Ehkä siinä on vinyylipinta. Sellainen pehmeä "muovinen" kohopinta, pientä nyppyä täysi? Ehkä pitää ottaa siitä pala mukaan ja käydä rautakaupassa. Toivottavasti sattuu samaan palvelua ja olemaan ammattitaitoinen myyjä! Tai sitten se pitää levyttää piiloon.

  Ihanaa, vieläkin paistaa aurinko ja päivät ovat jo hurjan pitkiä!

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!