maanantai 3. helmikuuta 2014

Remonttia ja sen seurauksia

Suomen kaunein koti-ohjelman myötä on blogiini saapunut jonkin verran uusia lukijoita ja siitä iloisena kerron tässä postauksessa hiukan taustaa talosta ja tekemästämme remontista.  Ohjelmassahan ei käynyt ilmi muuta kuin kotimme tämän hetkinen tila ja monelle on tullut yllätyksenä taloon tekemämme mittava  remontti. Muutama soraäänikin kuului siitä, miten funkkistaloa ei ole sisustettu pelkästään Artekilla. Tiesittehän muuten, että funkkis on paljon muutakin kuin Alvar Aallon kalusteita?  Taivutettua puuta käyttivät kalusteissaan useat  muutkin valmistajat  ja iso osa funkkiskalusteista näytti tältä.


funkkispöytä, nyt mustaksi maalattuna

Aallon rinnalla modernia ajattelua levitti mm. 1901 perustetettu sairaalakalusteita valmistava,  Merivaara, joka lähti kehittämään teräsputkikalusteita suunnittelijanaan arkkitehti Pauli  E. Blomstedt, (ns. putkifunkkis)

Vaikka funktionalismi on tyylisuuntana saanut alkunsa jo 20-luvulla, sen kehittyminen täyteen kukoistukseensa tapahtui varsin hitaasti pitkällä aikavälillä. Suomessa on lopulta aika vähän täysin muotokieleltään puhtaita funkkisrakennuksia ja puhdaspiirteisiä funkkislähiöitä sitäkin vähemmän. Kolmekymmentäluvun Suomessa, ja etenkin tälläisessä pikkuisessa puutalokaupungissa, monet pitivät funkkista vielä kummallisena ja oudon koruttomana, jopa mauttomanakin tyylinä. Vaikka tämän talon ulkomuoto onkin puhdasta funkkista, ovat sen tilanjako ja  sisustus  olleet alunperin toisenlaiset. Voidaankin sanoa, että uusimman remontin myötä talon sisäosat ovat tyyliltään enemmän funkkista, kuin koskaan ennen.

Kuvia ennen remonnttia ja sen aikana

Meillä on ollut onni, että kaupunkimme vireä museo, on dokumentoinut talon historiaa ja olemmekin saaneet museolta sekä paljon tietoa, että valokuvia. On myös ollut kunnia saada tutustua, tässä talossa lapsuutensa viettäneeseen rouvaan, ja hän onkin osaltaan valottanut meille, miltä täällä silloin aikoinaan näytti ja kertonut ajastaan talossa.
Tätä perintöä ja talon eri vaiheita, olemme koittaneet vaalia remontoimalla tilat funkkista kunnioittaen, mutta kalusteissa olemme säilyttäneet talon monenkirjavan historian eri kerrokset.  On sähkölaitoksen aikainen peltikaappi, on taidetalon kyltit, on vanhoja perinteisiä 30-luvun puukalusteita ja on moderneja klassikoita, kunnioittamassa modernismin ja funkkiksen ilosanomaa. Tälläisenään talo toimii sen historian läpileikkauksena, mutta myös meidän näköisenä kotina.


-tuija-


17 kommenttia:

 1. Nämä kuvat jälleen todistavat, että vanhaa taloa ostaessa pitää olla visioita siitä, miltä siellä voi näyttää :) Nyt sun pitää kyllä seuraavaksi postata kunnon kuvapläjäys siitä, miten ihanaa teillä nyt on! Noista paperikäsipyyhetelineista tulee muuten jotenkin välitön laitostunnelma, vaikka ympärille kuvittelisi mitä muuta tahansa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkitilan, viimeisimmäksi taidetalon muistoina nuo paperipyyhetelineet.
   Olisiko pitänyt säilyttää? ;)

   Poista
 2. Melkoisen visionääri pitää kyllä olla, että tuosta lähtöasetelmasta olette päässeet nykytilaan. Uskomaton muutos!

  VastaaPoista
 3. Ison urakan olette unelmienne talon eteen tehneet, mutta lopputulos on varmasti palkitseva. Kotinne on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma juttu, mutta nyt jo taas voisi vaikka aloittaa vastaavaa projektia, vaikka silloin tuntui ettei ikinä enään :)

   Poista
 4. Täytyy olla todella sinnikäs sekä omata hyvä sisustussilmä kun alkaa remontoida vanhaa taloa. Upea lopputulos ja mahtavat visiot kyllä olleet teillä. Ihana koti ja tämä on yksi lemppariblogeistani, kiitos.

  VastaaPoista
 5. Minä kuulun niihin jotka löysi tänne sen ohjelman kautta. Olen se sama anonyymi joka etsi mainitsemaasi nettikauppaa pari postausta taaksepäin (murkkutuolit lähti kohti kotia!). Blogisi on ihana, ja kahlaan vielä vanhoja merkintöjäsi läpi. Täällä on ihanan paljon kaikkea silmänruokaa, informaatiota ja inspiraatiota. Oma sisustukseni on hiukan erilainen - asumme tyypillistä 70-lukulaista atriumkämppää - mutta olen monessa asiassa sinun kanssasi samaa mieltä. Asunto ratkaisee osaltaan sisustuksen, ja kerrosten kuuluu näkyä.

  Että höh: jos te olisitte sisustaneet pelkällä Artekilla, kotinne näyttäisi Alvar Aalto-kotimuseolta. Ja vaikka se on ihana ja hieno ja upea, niin se ei olisi teidän koti. Ja aivan niin, funkis on todella paljon muutakin kuin Artek.

  Olipas sekava sepustus. Toivottavasti sait selvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ai, ihanaa, murkuja. Meilläkin on niitä kolme tuossa ison pöydän ääressä.
   Atriumasunnot ovat toinen intohimoni funkkiksen lisäksi. Onnen tyttö olet sinäkin, kun sellaisen omaistatte ja juurikin näin, pitää sisustaa asunnon kautta!

   Ja sain selvää, yhtä sekavaa tämäkin räpellys ;)

   Poista
  2. Haaveilin murkuista jo muuttaessani ekaan omaan asuntoon (5. kerroksen iso yksiö jugendtalossa), mutta opiskelijan budjetti ei antanut periksi. Nyt kun vanha ruokailuryhmämme, tanskalainen 50-lukulainen, veteli viimeisiään ja rakennamme itse uuden pöydän, päätin etten enää pihistele tuoleissa vaan ostan kerralla haaveideni tuolit. Ah tätä onnea!

   Joo, atrium on kyllä tosi ihana pohja. Mutta siinä on sitten omat haasteensa, ikkunoiden kautta on suora näkymä asunnon toiselle puolelle, jossa kalustuksen pitäisi jatkua yhtenäisenä linjana, ettei tyyli muutu kesken kaiken. Eikä vanha perintöpiano sovi sisustukseen millään, mutta sovitaan vaikka että se on semmoinen "kerros" :).

   Blogisi on kyllä ehkäpä paras sisustusaiheinen blogi jota olen tähän asti löytänyt. Minulla olisi postaustoive, jonka toteuttamiseen sinulla ehkä kyvyt riittäisi: voisitko koota eri aikakausien tyylien kulmakiviä yhteen? Mikä tekee funkiksesta funkiksen, 50-luvusta 50-luvun jne? Jotta koti näyttäisi samalta sekä sisältä että ulkoa, pitäisi talon rakennusajankohta näkyä mielestäni myös edes viitteellisenä sisustuksessa. Osaisitko antaa vinkkejä eri vuosikymmenien tunnusmerkkeihin?

   Millis

   Poista
  3. Hyvä ja mielenkiintoinen aihe postauksiin. Koska aihe on laaja, menee postauksen kokoamiseen jonkin verran aikaa ja juuri nyt on hieman hektistä ( tässä kohtaa mies sanoo aina, että ollut viimeiset kahdeksan vuotta, eikä tunnu helpottavan, vaikka itse niin luulen) joten en uskalla aikaa luvata koska teen, mutta siis jossain vaiheessa teen :).

   Poista
  4. Totta kai teet kun muu elämä antaa periks, tämäntyyppinen postaushan ei "vanhene" joten se on yhtä hyvä viikon, kuukauden ja vuoden päästä. Tai kymmenen vuoden, saat siihen vielä yhden kohdan lisää! :P "synkkä 2010-luku"...
   Millis

   Poista
 6. Huh, no on siinä ollut työnsarkaa! Mutta lopputulos varmasti palkitsi vaivan. :-)

  En muuten tiennyt funktionalismista aiemmin mitään, joten kiitos tietoiskusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu palkitsi :)
   Hyvä, että kerrankin näin päin. Olen ollut ihan vallan saaja puolella lukiessani sinun Intia juttuja :)

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!