perjantai 31. tammikuuta 2014

Tapetti-infoa osa.1

Tapetteja ja tapettilaatuja on maailma pullollaan, mutta tunnetko niiden ominaisuudet, käyttökohteet sekä kiinnitykseen tarvittavien aineiden erovaisuudet?


Paperitapetti

 se perinteinen,  hengittävä tapetti. Kuviot paperitapetin pintaan painetaan yleensä perinteisellä liimapainomenetelmällä ja värinä käytetään maavärejä sekoitettuna liitu- ja perunajauhoon.  Paperitapetit sopivat erityisen hyvin vanhoihin taloihin, perinnerakentamiseen sekä kulttuurihistoriallisiin kohteisiin, mutta niiden suosio on jatkanut kasvuaan myös uusissa kodeissa. Vanhoja malleja on runsaasti saatavilla ja suunnittelijoina on usein ollut joku suomalainen merkittävä muotoilija.
Moni pitää paperitapetin asentamista vaikeana, koska tapetti on kosteana helposti hajoavaa. Muutamalla niksillä tapetointi onnistuu kuitenkin hyvin.

- liisterinä tulee käyttää jauheena myytävää, veteen sekoitettavaa selluloosaliisteriä, joka kannattaa tehdä valmiiksi jo tapetointia edeltävänä iltana.

- liisteri levitetään vuodan pohjaan ja vuodan annetaan vettyä noin 5- 7 minuuttia  (tarkista aika rullan etiketistä)
-paperitapetti asennetaan tapettiharjan, ei -lastan avulla ja koska tapetti ei kestä turhaa hankaamista tai pesua tulisi olla erityisen varovainen, ettei liisteriä pääse pursumaan tapetin pinnalla. Nykyään papaeritapettienkin pintaan ruiskutetaan ohuen ohut muovikalvo tai pellavaöljypinta helpottamaan asennusta ja puhtaanapitoa, mutta kovaa hankaamista ne eivät kestä, ilman värien leviämistä.Vinyylitapetti 

on paksu ja usein rosoitettu, kohopintainen tapetti, jonka pinnalla on paksu vinyylimuovikerros.Vinyylitapeteilla  on paras kulutuksen- ja pesunkesto, mutta pinta on täysin tiivis, joten vinyylitapetilla tapetoitu seinä ei hengitä.

- jos vinyylitapetissa on paperinen pohja,  vuodat leikataan ensin valmiiksi ja tapetti tulee vetyttää liisteröinnin jälkeen samalla tavalla, kuin paperitapettikin

-  Uusimmat vinyylitapetit ovat kuitupohjaisia, jolloin niiden kiinnitys seinään tapahtuu samalla tavalla kuin kuitutapettienkin eli liima suoraan seinään. Tällöin ei vuotia tarvitse välttämättä leikata valmiiksi, vaan rullasta voidaan tapetoida suoraan seinään.

- vaatiii kiinnitykseen erikoistapettiliisteriä (sisältää 20% PVA-liimaa)

·- Vinyylitapetin pinta on pesunkestävää tai harjapesunkestävää , kts pesunkestomerkit 

-  täysvinyylitapetti on tarkoitettu lähinnä kosteiden tilojen seinäpinnoitteeksi ja se vaatii oman liimansa

Kuitutapetti (Non-woven, Easy-up, Rolleri, Stabilit) 

taitaa olla nykyään se yleisimmin myytävä ja käytettävä tapettilaatu. Kuitutapetti sisältää polyesteriselluloosakuitua, joka tekee tapetista mittansa pitävän eli tapetti ei kastuessaan veny.  Tapetti vaatii asennettaessa oman kuitutapeteille tarkoitetun liisterinsä, mutta on suhteellisen helppo asennettava aloittelijallekin. Liisteri levitetään telalla suoraan seinään ja vuotien esileikkaamista ei välttämättä tarvita, vaan vuodat voidaan asentaa suoraan rullasta seinään.
Irrotettaessa seinästä kuitutapetti  irtoaa kokonaisena tai palstautuu siten, että pohjapaperi, jonka päälle voi tapetoida uudelleen, jää seinään.
Kuitutapetti kestää hyvin jopa harjapesua, muista kuitenkin aina tarkistaa rullasta pesumerkinnät. Kuitutapettia saa myös vinyylipintaisena.


Tässä ensimmäiset kolme tapettilaatua. Jatkoa seuraa vielä kaksi osaa!

Se on perjantai taas, mukavaa viikonloppua kaikille!

-tuija-


2 kommenttia:

  1. Mukavaa viikonloppua sinullekin - yhtenä päivänä töissä selostin sinun maalivinkkejä -"Tuijalta saatuja" - keneltä TUijalta ??? noh- …vähän niinkuin telkkarista tuttu:D ja blogista:)) aivan sama :)) tämä on nykypäivää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin pitämässä yhtenä iltana luentoa ja minut esiteltiin sanoin " tv:stä tuttu". Melkein katselin ympärilleni, että kenestä ne puhuu ;)

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!