torstai 23. tammikuuta 2014

Paras ale-ostos

Joulun jälkeisten alennusmyyntien ehdottomasti paras hankinta saapui tänään postitse. Juomalasimme olivat nimittäin jo varsin kehno kokoelma naarmuuntuneita ja eriparisia laseja. Kun IittalaStoren varsin hyvä alennusmyynti tarjosi Newson laseja hintaan 2kpl/10e (norm. 22,80 ja 24,80 2kpl), ei enää kannattanut viivytellä, vaan tarttua tilaisuuteen. Tilasin kumpiakin, sekä pienempiä 40cl, että isompia 50cl laseja 10 kpl.


Näin laseja luonnehditaan Iittalan sivuilla.
Iittala toi World Design Capital Helsinki 2012 -juhlavuoden kunniaksi valikoimiin Marc Newsonin vuonna 1998 suunnittelemat juomalasit. Lasien muotoilun ydin on sen muuntautuvassa muodossa: lasin muoto on kummassakin koossa sama, korkeutta leikkaamalla lasi muuntautuu erilaiseksi. Lasi edustaa Iittalan suunnitteluperinteen rohkeaa linjaa erottuvalla ja progressiivisella, mutta eleettömällä muotoilullaan.
Olen tosi tarkka lasien ja mukien muodossa. Itselle nämä  täyttivät kaikki juomalaseille asettamani kriteerit. Ohut reuna suuta vasten, kapeampi suuaukko kuin  vartalo (vähentää juomalasien suun lohkeilua tiskikoneessa, kun eivät pääse koskemaan toisiaan) ja tarpeeksi kevyt kädessä. Esimerkiksi Kartio-lasit ovat juuri päinvastaiset kuin toiveeni, raskaat, paksureunaiset ja väärän muotoiset. Näihin ihastuin heti ja ale- hintakin oli loistava!
Kissapojillekin saapui iso hupi pahvilaatikon muodossa. Että voikin olla hauskaa!!

Kivat lasit, tykkään, mutta nyt nyppimään pois noita punaisia tarroja! Millainen on sinun mielestä hyvä lasi tai muki? Olisi kiva kuulla, onko muita yhtä tarkkoja!

-tuija-

24 kommenttia:

 1. Minusta hyvä juomalasi on kaunis ja pinoutuva (viinilasit ovat toki asia erikseen). Ihan lempparini on iittalan Grcic, jota ei tietysti enää valmisteta. Onneksi hankin niitä aikoinana tusinan eikä yksikään ole ainakaan vielä mennyt rikki. En ole kyllä ikinä tullut ajatelleeksi tuota, että ylöspäin kaventuvan lasin reunat ovat paremmin turvassa tiskikoneessa, joten kiitos taas valistamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasien pinottavuus on kai yksi tärkeimmistä kriteereistä muilla. Itse en ole koskaan kokenut sitä tärkeäksi lasien kohdalla, koska en pinoa niitä hyllyyn. Pitipä oikein googlata tuo Gricic lasi, nimi ei sanonut mitään. Tukevan näköinen peruslasi, onneksi osasit varautua kerralla ostamalla enemmän :)

   Poista
 2. Meillä on käynyt juuri noin niitten Kartio-lasien kanssa, ja useampi mennyt sitten pois käytöstä!
  Nuo Newson-lasit ovat kauniit! Täytyy hankkia niitä meillekin, kiitos vinkistä!!! :)
  -Jutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Newsonit ovat aika ohuet reunoiltaan, joten jos teillä on pieniä lapsia vielä, sattavat olla turhan heppoisia. Mutta käy kokeilemassa :)

   Poista
 3. Meillä on käytössä kolmenlaisia juomalaseja, Iittalan Ote-mallin pienemmät versiot, Iittalan Lempi-lasit ja kirpparilta randomilla löydetyt lasit, jotka muistuttavat etäisesti teidän uusia laseja, ja näistä parhaat ovat juuri nuo ei minkään merkkiset kapeareunaiset, ylöspäin kapenevat kevyet lasit, jotka ovat vielä vetoisuudeltaan 0,3 dl. Ainoa miinus on pinoamattomuus. Yleensäkin munsta hyvä lasi on hyvä käteen ja suulle sekä kaunis muodoltaan, keveys ja pinoutuvuus ovat plussaa….

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suu - ja käsituntuma on kumman tärkeä asia. Heti jos lasin reuna on paksu, tulee olo että juoma falskaa reunoilta ;)
   Kerroinkin tuossa ylempänä, että vaikka moni kokee tärkeäksi juuri pinottavuuden, en ole sitä itse koskaan kaivannut. Taitaa olla joko vähän astioita tai paljon kaappitilaa :)

   Poista
 4. Kauniita laseja :) Itse tein tänään alelöytöjä vaatepuolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna jäi vaatteet väliin kokonaan. Sen verran paksu olo, ettei kiinnosta nyt ;)

   Poista
 5. Ohhoh, olipa hyvällä tarjouksella. Hyvännäköisiä on!

  VastaaPoista
 6. Hyvän tarjouksen onnistuit spottaamaan. Tuolla hinnalla ei normaalisti saa mitään kunnollisia laseja.

  Minä taas pidän siitä, että arkilasi on vähän tukevampaa tekoa. Keskeltä "pulleat" ovat kaikkein huonoimpia juoda. Meillä on tällä hetkellä juurikin Kartiot, mutta ne on kyllä ihan surkeaa laatua. Neljän vuoden jälkeen 16 lasista kolme on hajonnut kokonaan, yhdessä halkema koko pohjan ympäri ja yhdessä pore reunassa. Täytyy varmaan vuoden sisällä ostaa uudet, mutta en ole vielä löytänyt sekä muotokieleltään että materiaaliltaan haluamani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ainoa, kun on haukkunut Kartion laadun, mikähän niiden lasissa mättää? Newsonit ovat tosiaan aika kevyet ja sopivat ehkäpä vain näin aikuisen perheen arkilaseiksi. Lapsiperheen käyttöön tai rajumpaan menoon taitaisivat olla liian ohutreunaiset!

   Poista
  2. Olen myös kuullut Kartioiden laadusta kommenttia myös muilta. Ollakseen Iittalan laseja, en hyväksy tuollaista laatua. Ja kyllä, nuo sinun ostamasi olisivat varmaan rikki parissa vuodessa kaikki meidän käytössä :) vähän olen Essencen jalattomia haaveillut "pyhälaseiksi", ehkä sitten joskus kypsässä aikuisiässä...

   Poista
 7. Myös minä tykkään juoda ohutreunaisesta lasista. Lempilasini onkin Essence-sarjan vesilasi, jota ihan arkilasina käytän. Lapsille tosiaan ovat turhan heppoiset, joten lapset juovat arkena Kartioista. Kun syödään "paremmin", lapsillekin katetaan Essencet.
  Ostin Kartioita juuri tusinan alesta, saas nähdä kuinka kauan kestävät. Itselläni on hyvää kokemusta Iittalan suhteen liittyen reklamaatioihin. Meillä oli Koskisen Harrin suunnittelemia Ote-laseja, jotka hajoilivat todella helposti. Kävin tehtaanmyymälässä yhden säröytyneen kanssa kysymässä asiasta, ja hetken päästä postissa odotti tusinan verran samoja laseja. En todellakaan odottanut moista. Ne on nyt siirretty mökkilaseiksi, sillä ovat käteviä pienissä tiloissa kun ne voi huoletta pinota.
  Lasilla siis on todellakin merkitystä ja aivan mahtavan edullisesti nuo hienot uudet lasit löysit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Essence lasit ovatkin aika paljon samannäköisiä kuin Newsonit. Nekin olisivat meille kelvanneet! Minullakin on hyviä kokemuksia Iittalan ja Hackmannin reklamaatioista. Paistinpannun pinnoitevian korjasivat mukisematta uudella pannulla :)

   Poista
 8. Meillä on juomalaseina Iittalan Ote lasit. Harmi että niitä ei enää valmisteta. Olen hyvinkin tarkka siitä mitä kelpuutan. Meillä on ruskeita Ote laseja, ja ne eivät ole halkeilleet. Veikkaan että värittömät hajoilevat helpommin, koska niiden tiheys on pienempi kuin värillisten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en tiennytkään että lasimassoissa on noin suuria eroja värin mukaan!?! No aina viisastuu, kun vanhenee :)
   Lasin malli, suutuntuma ja pinottavuus on noussut nyt esille jo monessa kommentissa, joten ei se ulkonäkö todellakaan ome ainoa valintaperuste näemmä. Tarkkoja ollaan näemmä hyvin moni :)

   Poista
 9. Lasit ovat niin tärkeitä ja arkipäiväisiä käyttöesineitä että niillä on todellakin väliä. Meillä Iittalan Essencet kaikissa eri viinilaseissa, juomalaseina Kartioita, kirkkaita, vedenvihreitä ja ruskeita, en ole vielä rikkonut yhtäkään :) Kopkop.. Todella hyvännäköiset nuo uudet lasisi! -Pauliina

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkistä - taas;) haaveilen lisää avohyllyjä keittiöön ja karsin kaikki eriparit pois - tällä hetkellä suosikkini on ollut juuri tuo Harri Koskisen ote-lasi…mutta nyt löytyi sitten uusi:) Wau - nuo kisut:D

  VastaaPoista
 11. Hei, voisitko kertoa, minkä korkuiset nuo lasit ovat? En ole niitä nyt nähnyt kaupassa, ja näyttävät kivoilta, mutta olisi kiva tietää minkä kokoisia ne ovat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasit vetavat 40cl ja 50cl. En ole nyt lasien kanssa samassa maassa, joten en voi mitata, mutta olisiko korkeudet noin 7cm pienet ja 13cm korkeammat.

   Poista
  2. Ok, kiitos! Nuo 40cl ovat näköjään tällä hetkellä loppuneet, mutta 50cl saa verkkokaupasta (en ole näitä muualta löytänyt). Lähinnä mietin tässä sitä, että ovatko nuo 50cl liian isoja ns.vesilaseiksi kattaukseen, viinilaseina ovat essence plus, mitkä ovat melko isot. Eli sen vuoksi vesilasitkin voisivat olla hieman kookkaammat, joskaan ei kuitenkaan mitkää "tuopit" :D

   Poista
  3. Ei ne nyt ihan tuopit ole, mutta melko kookkaat kuitenkin. Ehka valitsisisn itse vesilaseiksi ne pienemmat.

   Poista