torstai 28. helmikuuta 2013

Diamond LightMonissa ulkomaisissa blogikuvissa näkynyttä timantinmuotoista polttimoa saa nyt myös Suomesta. Ruotsalaisen Eric Thernerin suunnittelema Diamond Lights -lamppu on veistoksellinen versio tavallisesta hehkulampusta ja sitä myy ainakin Finnish  Design shop. Kulmikas, timanttinen muoto antaa polttimolle kivansti särmää ja luonnetta.  Hinta 33,50€ on varsin mojova pelkästä 15w  polttimosta varsinkin, kun ainakin perushalogeenit ovat melkoisen tärinäherkkiä eivätkä tykkää sähköjännitepiikeistä, mitä esiintyy runsaasti sähkölinjan päissä olevissa taloissa.  Käyttöikää polttimolle luvataan samat 1500 tuntia kuin normaali halogeenillekin, joka  tarkoittaa kolmen tunnin päiväkäytöllä 1,5 vuotta. Ja tämä siis ilman säköjännitteitä ja turhia tärinöitä. 

Kauniilta se kuitenkin näyttää ja  mieleeni tulikin ne kolme kaapissa majailevaa Claes Ohlsonin lamppujohtoa. Jospa niiden kannat spreijaisi kupariseksi ja vaihtaisi niihin timantit polttimoksi...hmmm...

Oletko hurahtanut jo tähän?

-tuija-

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Aamuhetki

Meillä on keittiö kupeessa pieni aamiais- ja arkiruokahuone, jonka seinät ovat kokonaan vanhaa ikkunaa. Kulmaus on kiva arkkitehtooninen ja vaikuttavakin yksityiskohta, mutta jostain syystä sen kuvaaminen ei minulta onnistu  ilman kuvien näyttävän siltä, että asumme vesitornissa.
Ulkopuolelta katsottuna nurkkaus sijoittuu tuohon kaarevaan osaan. Alunperin 30-luvulla tila on ollut parveke, mutta myöhemmin se on lasitettu umpeen. Ikkunoista päätellen, jotka ovat siis alkuperäiset, tämä on tapahtunut jo varsin varhaisessa vaiheessa talon historiaa.


Ikkunat ovat kaikki vielä kunnostusta vailla ja siten vähän ränsistyneen näköiset, mutta jollain tavalla se lisää tilan viehätystä. Ainakin niin on mielenrauhan takia uskoteltava, koska ikkunoita talossa on yli kolmekymmentä.Aurinko paistaa suoraan tähän vasta illalla, mutta myös aamuauringon säteet tavoittavat tilan arkkitehdin taitavan ikkunasijoittelun vuoksi. Kuvattaessa tietysti oli pilvistä!

Täältä nurkkauksesta siis aamutervehdys teille lukijoilleni!

-tuija-

tiistai 26. helmikuuta 2013

Maton valinta

Näin maaliskuun kohta alkaessa on moni sisustaja havahtunut päivittämään kotinsa ilmettä keväisemmäksi. Toinen ostaa kukkia kotiin, toinen haaveilee uusista sisustustyynyistä. Mietitään kevään tehostevärejä ja trendejä. Pienillä asioilla saakin kivasti kotinsa päivitettyä uuteen kauteen, ilman suuria kustannuksia ja remontteja. Uusia mattojakin moni näyttää harkitsevan ja juuri matoista ajattelinkin tänään kirjoittaa.

Erityisesti nostan esiin mattojen koot ja niiden vaikutuksen huoneen kokonaisilmeeseen.Matto-ostosta harkittaessa moni miettii hyvinkin tarkkaan maton ulkonäköä, materiaaleja ja puhdistettavuutta, mutta usein maton koko jää pienemmälle huomiolle. Useimpien toimittajien vakiokoot matoille ovat 140x200, 160x230 ja 200x300cm ja rullasta myytävien mattojen vakioleveys 80cm. Näihin kokoihin moni tyytyy, sen kummemmin miettimättä olisiko muutamasta lisäsentistä hyötyä tilan ilmeen muokkaamiseen puhumattakaan funktionaalisuuden lisääntymisestä.

Suomessa tyypillisesti olohuoneeseen valitaan matto, jonka koko on tuo 160/170x230, vaikka useimpiin omakotitalon olohuoneisiin mainittu koko on liian pieni. Liian pieni matto ei kokoa kalusteita ryhmäksi, vaan jää keskilattialle irralliseksi objektiksi vääristäen pahimmillaan koko huoneen mittasuhteita. Liian pieni matto on kuin pesussa kutistunut paita, se ei imartele ketään. Matto tulisi sijoittaa pitkä sivu sohvan suuntaisesti joko siten, että maton reunat jäävät n.10 cm nojatuolien ja sohvan reunasta tai siten, että reuna selkeästi menee sohvan ja tuolien etujalkojen alle. Itse suosin jälkimmäistä, jolloin kokonaisuudesta tulee yhtenäinen ilman turhia tilaa jakavia rajoja. Yhtenä nyrkkisääntönä voi pitää myös sitä, että matto olisi leveämpi kuin itse sohva, jolloin mattoa riittää yli sohvan molemmin puolin. Liian suuri mattokaan ei ole hyvästä, joten jos matto sijoitetaan lähelle seinää, on sen hyvä etäisyys seinästä noin 30cm, jolloin lattia muodostaa matolle kehyksen.
Jos istuinryhmä on keskellä isoa huonetta, kalusteet voivat olla myös kokonaan maton päällä.
Mikäli samaan huoneeseen sijoitetaan useita mattoja, niiden tyylin tulisi olla yhteensopiva ja niissä tulisi mielellään olla ainakin yksi yhteinen väri.


Valittaessa matoa ruokapöydän alle, tulisi silloinkin valita  riittävän iso koko. Maton tulisi ulottua pöydän reunojen ulkopuolelle ainakin 60 cm, jotta tuolit jäävät kokonaan maton päälle myös niitä käytettäessä. Valitse pöydän alle materiaali, joka on helppo puhdistaa. Etenkin lapsiperheessä matolle voi roiskahtaa pöydältä jotain ylimääräistä. Villa toimii ruokapöydän alla hyvin johtuen villan sisältämästä omasta rasvasta. Rasva estää lian tunkeutumisen syvälle kuituun ja helpottaa puhdistusta. Mikäli sinulla on lasipöytä, voi valita maton missä on kaunis keskuskuvio, kun taas kalusteiden peittäessä suurimman osan matosta, voi kuvio olla ns. all-over-design eli tasainen kuvio. Kuten alussa jo mainitsin on käytävämattojen vakioleveys yleensä 80cm ja valitettavasti en heti tältä istumalta muista yhtään eteiskäytävää, mihin koko olisi ollut optimaalinen. Eteis- ja käytäväleveys asunnoissamme on yleensä 120cm,  jolloin pitkä 80cm leveä matto tekee tilasta kiitoratamaisen. Valitsemalla leveydeksi 100cm, voimme visuaalisesti leventää kapeaa käytävää ja muokata se näyttämään huonemaisemmalta. Jos käytävä on pitkä kaksi erillistä mattoa yhden pitkän sijaan, saa tilan näyttämään lyhyemmältä. Aina parempi jos toinen matoista voi olla hieman toista leveämpi tai erimuotoinen.

Mittatilausmatot ovat neliöhinnaltaan kalliimpia kuin vakiokoot, mutta ehkä satsaaminen kannattaa paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Jospa vaikka mattoa ei tarvitsisikaan vaihtaa niin usein.

Hyvin isoon huoneeseen voi myös ostaa vaikka  kaksi vakiokokomattoa rinnakkain. Varsinkin ryijymäiset nukkamatot toimivat näin hyvin, sillä pitkä nukka peittää mattojen saumakohdan ja kokonaisuus näyttää yhdeltä. Kahta pienempää on myös helpompi siirtää ja tuulettaa kuin yhtä isoa ja painavaa mattoa. Tosin nykyaikaisten imurien tehon pitäsi riittää pitämään matot pölyttömänä ilman ulos viemistäkin. Meissä suomalaisissa vaan tuntuu asustavan tiukasti tuo mattojen ulos viemisen tarpeellisuus. Muualla maailmassa  suosittua tyyliä valita iso matto myös makuuhuoneeseen, suosin itsekin jos mahdollista. Iso matto makuuhuoneessa tekee saman ryhmää kokoavan vaikutelman kuin olohuoneessakin sekä helpottaa huomattavasti mattojen imurointia. Isoa mattoa valitessa on hyvä mitoittaa matto siten, että matto tulee vuoteen reunoilta ja jalkopäädystä yli ainakin 60cm. Suomessa suositaan hinnan vuoksi usein kahta tai  kolmea pientä vuoteen vierusmattoa, (jotka sitten eivät ikinä ole suorassa). Usein ei haluta sijoittaa rahaa mattoon, mikä jää sängyn alle piiloon. Toinen perustelu on se, että matto kerää pölyä sängyn alla. Itseasiassa matto ei kerää pölyä itseensä sen enempää sängyn alla kuin muutenkaan, mutta sitoo kyllä paremmin huoneessa leijailevan pölyn itseensä ja täten vähentää ilmassa olevan määrää.
Mattojen valintaa tehdessä kannattaa siis suoda hetki aikaa myös maton koon miettimiselle. Kaikkia mattoja ei tietysti ole mahdollistakaan saada mittatilauskoossa, mutta monen maton isoin vakiokoko 2x3m riittää jo useimpiin suomalaisiin olohuoneisiin.
Toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä, vaikka postauksesta tulikin hieman "saarnahenkinen", joten amen! 

-tuija-  

Kuvituksena tässä postauksessa on Woodnotesin  mattoja, kauniiden kuvien tähden, ei mainoksena!

maanantai 25. helmikuuta 2013

Elämän kerroksia

Nuoremman pojan huone ja siellä lymyilevä keltainen kaappi on esiintynyt blogin alkutaipaleen postauksissa jo kertaalleen. Mutta koska statistiikka kertoo keltaisen pukukaapin olevan hakusanana ihan kärkipäässä blogiini eksyvillä, esittelen sen nyt uudelleen. 
Uudemmille lukijoille kerron, että talomme on sen monien eri käyttötarkoitusten aikana toiminut  myös sähkölaitoksen konttorina -80 luvulla ja  tältä ajalta jäänteenä alakerrassa oli sosiaalitilat molemmille sukupuolille. 
Toisen niistä nurkassa kökötti tämä kirkkaan keltainen pukukaappi. Pidän sisustuksissa näkyvästä elämän kirjosta ja kerroksista ja olikin heti sanomatta selvää, että tämä kaappi tulisi olemaan se hyödynnettävä "kerros" sähkölaitoksen ajoilta.
Kirkkaankeltaisen värin vuoksi toinen pojistamme ilmoitti heti, ettei kaappi ainakaan hänen huoneeseensa sijoittuisi. Onneksi nuorempi kohautteli hartioitaan mutisten: "Iha sama".
Ja näin asia oli päätetty.Mukavan ulkönäkönsä lisäksi kaappi tarjoaa lisäsäilytystä harrastevälineille sekä ulkovaatteille. Pukukaapithan ovat rei'itettyjä takaosastaan, jolloin hieman kosteakin ulkovaatteet pääsevät kuivumaan kaapissa. Mutta niinkuin tapana taitaa nuorilla olla, päätyvät vaatteet siitä huolimatta usein muualle kuin kaappiin.
Vanha lipasto tarjoaa lisäsäilytystä runsaista laatikoistaan.Alla olevassa kuvassa näkyvät vanhat lankut, jotka kaivettiin ylös useiden kerrosten alta, nostettiin pois ja myöhemmin laitettiin takaisin lattialämmitysputkien asennusten jälkeen. Lattia maalattiin valkoiseksi Tikkurilan  Betolux-maalilla. Ja nimenomaan sillä liuotinohenteisella Betoluxilla, ei Akvalla jonka mattaan ja karkeampaan  pintaan lika tarttuu huomattavasti lujemmin. Vaikka haju maalatessa on karmea, kiittää maalipinta maalaajaansa myöhemmin myös erinomaisella kulutuskestollaan.Valkoinen matto näyttää olevan pikkuhiljaa muuttumassa vaaleanharmaaksi, taitaa siis olla aika kuskata se pesulaan!

Maanantaiterkkuja kaikille!

-tuija-

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Sunnuntai

Mistä on hienot sunnuntait tehty? Mistä on hienot sunnuntait tehty?

Palmusokerista, inkivääristä, korianterista, chilistä!
Niistä on hienot sunnuntait tehty!

Mistä on hienot sunnuntait tehty? Mistä on hienot sunnuntait tehty?

Auringosta, kukkasista, oman käden saannoksista!

Niistä on hienot sunnuntait tehty!Mistä on hienot sunnuntait tehty? Mistä on hienot sunnuntait tehty?
Popcornista, pähkinöistä,
itsetehdystä jäätelöstä!
Niistä on hienot sunnuntait tehty!

-tuija-

EDIT. Lisään pyynnöstä reseptin tähän!


POPCORNJÄÄTELÖ

3,5 dl kuohukermaa
5dl täysmaitoa
1/2 tl suolaa
4 huoneenlämpöistä kananmunakeltuaista
3/4 dl sokeria

POPCORNIT
i rk rypsiöljyä
1/2 dl maissinjyviä

LISÄKSI

kermavaahtoa
popcorneja
suolapähkinöitä
kinuskikastiketta

1. Valmista popcornit pakkauksen ohjeen mukaan. Mittaa kerma, maito ja suola paksupohjaiseen kattilaan. Lisää popparit ja anna seoksen kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja anna makujen tasaantua tunti.
2. siivilöi popcornit pois kerma-maitoseoksesta ja ota kaikki mahdollinen neste talteen, (mutta älä painele liikaa ja  murskaa mukaan popcornmassaa, (tämä omana huomautuksena, koska itse näin tein ja lopullinen rakenne kärsi siitä. Heitä lionneet popcornit pois.
3.Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kuumenna kerma-maitoseos kiehumispisteeseen. Kaada kuuma seos ohuena nauhana keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten.Laita seos takaisin kattilaan ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä 10mminuuttia tai kunnes seos paksuuntuu. (Älä anna kiehua tai muuten seos juoksettuu, oma huomautus).Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
4, Kaada seos pakastimenkestävään vuokaan, vetoisuus noin litra. Peitä kelmulla ja nosta pakastimeen. Sekoita seosta noin tunnin jälkeen ja mahdollisuuksien mukaan vielä myöhemmin uudelleen, jolloin rakenteesta tulee parempi. Jätä pakastimeen vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Ota jäätelö huoneenlämpöön muutama minuutti ennen sen tarjoilemista. (10min. oma huomautus) Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon, kinuskin tai suolapöhkinöiden kera. Jos sinulla on käytössäsi jäätelökone, tulee rakenteesta varmasti parempi. Itse sekoitin seosta vain kerran ja sen lopputulos oli hieman kiteistä. Joten useampi kerta saattaa olla ratkaiseva tekijä.

lauantai 23. helmikuuta 2013

Clothing racks

Onko teillä puolipitoisten vaatteiden säilytysongelma? Mihin laittaa vaatteet, jotka ovat olleet jo päällä ja kaappiin puhtaiden joukkoon niitä ei enää haluaisi laittaa, mutta toisaalta ne ovat niin puhtaita, etteivät ne pesuunkaan vielä jouda.

Mikäli makuuhuoneessa riittää tilaa voisi ongelmaan tuoda ratkaisun  omilla jaloillaan seisovat vaatetelineet. Suosion myötä niiden tarjonta on varsin hyvää valmiinakin, mutta persoonallisimmat ratkaisut löytyvät tekemällä itse.

Alla muutama valmis Ikean malli, josta suosikkini on tämä hyvin kevyennäköinen ja yksinkertainen, alle kympin maksava malli. Livenä en ole telinettä tarkastellut, joten en osaa sanoa onko keveys yhtä kuin huteruus.  Telinettä on kuvassa persoonallistettu kietomalla jonkinlaista  nahkanauhaa(?) tangon ympärille.Ikean Turbo on tukevampi, mutta samalla makuuni liiankin tuhdin oloinen johtuen jalan haarautumisesta leveälle alueelle.
Annaleenas Hem blogista tuttu Annaleena myy suunnittelemiansa kattoon kiinnitettäviä yksinkertaisia malleja.
Kauniimpia mielestäni ovat kuitenkin itse tehdyt mallit, joiden kuvia löytää netistä pilvin pimein. Alla simppeleistäkin simppelein kupariputkesta tehty teline, jossa putken sisällä kulkee naru tai ohut vaijeri.


kuva

Vanhoista putkista kootut mallit taipuvat moneen ja ovat tehtävissä juuri oman kokoisiksi ja näköisiksi. Tässä seinään kiinnitettävä malli Ikean korilla. Hyvä idea eteiseenkin.


kuva

Tämä teline on saanut kylkeensä myös pienen pöydän. Kannattaa klikata myös kuvalinkit, niiden takaa paljastuu kivoja sivuja.


kuva
kuva

kuvat

Yksinkertainen ja lähes ilmainen malli syntyy oksasta ja maalista.


kuva

Täytyypä metsästellä kirppareilta vanhoja purseliittimiä ja -kulmia, josko saisi itselleenkin väsättyä jonkinmoisen telineen, mieluiten kuparisena, kiitos!
Tykkäättekö?

kuva
Leppoisaa viikonloppua!

-tuija-

torstai 21. helmikuuta 2013

Lehtitaivas!

Löysin vahingossa tien taivaaseen, klik!
Linkin takaa löytyy tuhansia ja taas tuhansia nettilehtiä ja tuotekuvastoja ympäri maailmaa, myös suomalaisia. Löytyy sisustus-, muoti-, hää-, puutarha-, harrastus- ja terveyslehtiä ja tuotekatalogeja ilmaiseksi luettavaksi. Osa lehdistä on pienempiä julkaisuja ja mainoskatalogeja, mutta myös lähes parisataa sivuisia täyskokoisia lehtiä. Ipadilla skrollatessa sivun alalaitaan, latautuu koko ajan uusia ja uusia lehtiä luettavaksi, pc:llä klikkaa linkkiä more ja sieltä haluamasi kategoria. Hakea voi myös esim. pelkästään suomalaisia lehtiä. Ehdin selata sivua vasta pikaisesti, mutta vaikuttaa aika hyvältä.

Tässä näytteitä sisustuslehdistä.

Adoren selailin nopeasti läpi. Mahtavia kuvia eri väriteemoin sisustetuista tiloista. Vaikuttaa hyvältä lehdeltä!

klik


Suomalaisista sisustuslehdistä ainakin Kauniit kodit näkyy olevan luettavissa.klik


Project Sofa lehdessä 11 designeria stailaa yhden ja saman sohvan 52 erillä tyynyllä.


klik

Käykää katsomassa ja bongatkaa hyvää lukemista. Ja koska lehtiä on lukematon määrä, jakakaa hyvät löydöt!!


-tuija-

tiistai 19. helmikuuta 2013

Pukeutumishuoneen meikkipisteen päivitys


Pukeutumishuoneen yhteydessä sijaitseva meikkipiste on astetta valmiimpi. Seinään kiinnitettiin antiikkiliikkeestä ostettu hylly. Hyllyjä oli alunperin kaksi ja  ostin ne joskus ajat sitten yhteen asiakasprojektiin. Toisen hyllyistä jäi kuitenkin itselleni ja se onkin pyörinyt nurkissa kaikki nämä vuodet ilman paikkaa. No tuohon se onkin aivan omiaan.


Hyllyyn saa purkkia ja purnukkaa ja tasollekin riittää vielä muutama :)

Kuvia kun tutkailee tarkkaan, huomaa mitkä asiat ovat vielä kesken ja senkin, että joku on ollut laiska, mutta ne jutut saatte etsiä ihan itse :)

Thumbs up or down?

-tuija-