keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Parketti vai laminaatti

Varoitan jo etukäteen, että nyt on tulossa melko raskasta ja informatiivista tekstiä, joten halutessasi voit vain ihailla kuvia, jotka eivät liity aiheeseen mitenkään. Ovat vain kauniita!Sisustuksen pintamateriaalikirjon ollessa tänä päivänä valtava ja alati kasvava, tuskailee moni kodinrakentaja ja  saneeraja materiaalivalintojen edessä. Lattiaa valittaessa, yksi yleisimmistä  minulta kysyttävistä mielipiteistä onkin;  laminaatti vai parketti.  Näissä laminaatti/parketti-keskusteluissa tuntuu olevan kaksi ääripään koulukuntaa, jotka hampaat irvessä puolustavat omaa valintaansa, vaikka totuus on, ettei tähän  ole yhtä oikeaa vastausta.  Lattiamateriaalia valittaessa on otettava huomioon juuri kysyjän ja hänen perheensä tarpeet. Ei ole olemassa  materiaalia, minkä kaikki ominaisuudet olisivat ainoastaan hyviä tai huonoja. Seuraavassa (pitkässä ja raskaassa) tietoisku-postauksessa keskitynkin nyt näihin kahteen  lattiamateriaalin, niiden eroihin ja ominaisuuksiin. Aloitetaan parketista.

Parketteja on  olemassa eri tyyppisiä, joista osa on alustaansa liimattavia ja naulattavia massiivilauta, -sauva, tai mosaiikkiparketteja. Tässä postauksessa keskityn nyt kuitenkin yleisemmin käytettävään uivasti asennettavaan parkettiin eli lamelliparkettiin.  Parketiksi voidaan luokitella tuote, jonka pintakerros on vähintään 3,5mm paksua aitoa jalopuuta. Jalopuukerroksen alla on havuvanerikerros/kerroksia, jotka ristiinliimataan pintaan nähden.  Ristiinliimauksen tarkoitus on stabilisoida lattiaa eli vähentää sen elämistä.

 Parkettilattiasta ei voida yksioikoisesti sanoa, että se on pehmeää tai kovaa, jonkun väristä, eläväistä tai rauhallista.  Parkettilattian ulkonäkö, kestävyys, eläminen, valonkesto ja muut ominaisuudet ovat lähes suoraan verrattavissa siihen, mitä parkettia olet valinnut eli mitä  puuta tuo päällimmäinen muutaman millin jalopuukerros on.
Materiaalien kovuutta määritellään eri kovuusarvojen avulla, joista puun kovuusarvo on  ns. brinell-arvo. Brinell  kertoo miten kovasta tai pehmeästä puusta on kysymys ja miten hyvin puu kestää mekaanista rasitusta naarmuuntumatta.  Ääripään esimerkkeinä voidaan pitää erittäin pehmeää kuusta, jonka brinell on 1.4, kun taas vastaavasti,  aasialaisen kovapuun, esim. jarrahin,  brinell voi olla jopa yli 5.  Ikisuosikki tammen brinell on  päälle kolmen ja täten sitä voidaan pitää jo suhteellisen kestävänä valintana lattiaan. On kuitenkin otettava huomioon, ettei mikään puu kestä suurta pistemäistä kuormitusta ja aikaa myöten kovimpaankin  puuhun tulee elämisen jälkiä. Puu kuitenkin ikääntyy erittäin kauniisti ja voidaankin sanoa, että puuhun tulevat jäljet ovat yksi sen ominaisuus, eivät virhe.

 Kovuuserojen lisäksi eri puulajit ikääntyvät myös eri tavoin. Kun toinen puu alkaa punertumaan heti sahauksen jälkeen UV-säteilyn vaikutuksesta, pysyy toisen väri pitkäänkin muuttumattomana.  Parkettilattiaa valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös talon lämmitysmuoto. Kaikki puut elävät hiukan, mutta toiset enemmän kuin toiset. Vaahtera, pyökki ja jarrah ovat esimerkkejä puista, jotka elävät herkästi ja etenkin sähköisen lattialämmityksen kanssa  kannattaa valintaa miettiä tarkoin, jos ei halua rakoja lattiaansa.

Parketin pintakäsittelyllä voidaan vaikuttaa, paitsi lattian ulkonäköön, myös sen kestävyyteen, UV-säteilyn  aiheuttamiin värimuutoksiin sekä jatkohuoltamiseen. Lakattu pinta on melko huoltovapaa ja kestävä valinta, mutta kauniisti öljyvahatun parketin silkinhimmeä pinta, saa monet kääntymään öljyvahan puoleen. Öljyttyä pintaa joutuu vuosien mittaan huoltamaan, mutta lattiaa pystyy paikkaamaan myös vain osittain, kun taas lakatun pinnan huoltokäsittely tulee tehdä aina koko lattiaan. Monet vierastavat lakan kiiltoa, mutta  nykyään on saatavilla kauniita, himmeäksi lakattuja pintoja, jolloin vaikutelma on lähempänä öljytyn lattian ulkonäköä. Lakattu lattia kestää myös hiukan paremmin rasitusta, toisaalta öljyn avulla saa syviäkin kolhuja joskus "korjattua". Siis molempi parempi!


Moni pitää parkettia kalliina, mutta riippuen jalopuukerroksen paksuudesta,  voidaan lattia hioa ja pintakäsitellä  uudelleen 2-3 kertaa. Täten alkuun ehkä hinnakkaalta tuntuva hankinta, on loppupeleissä hyvinkin taloudellinen ja pitkäikäinen valinta. Lattia voidaan käsitellä myöhemmin myös vaikkapa ihan toisen väriseksi.

 Parketin kokonaispaksuus on noin 15mm ja se saattaa rajoittaa saneerauskohteissa parketin käyttöä. Kun lattian korko nousee noin paljon, eivät ovet mahdu enää aukeamaan ilman, että niistä höylää korkeutta pois.
Aitona materiaalina parkettilattia on jalan alla lämmin ja miellyttävän tuntuinen materiaali. Puu on myös uusiutuva luonnonvara, mutta  valittaessa parkettia huomatkaa, etenkin trooppisten puulajien ollessa kyseessä, että puu tulisi  FSC-sertifikaatin omaavilta tiloilta.  Silloin puu on tuotettu mahdollisimman ekologisesti, työntekijöitä riistämättä ja sademetsiä tuhoamatta. Lisää tietoa aiheesta täältä.


Laminaattien huono maine johtaa juurensa niistä surkeista, alle kympin tarjouslaminaateista, jotka näyttävät, tuntuvat sekä kuulostavat juuri siltä, mitä ne ovatkin. Kuralta! Jos ei ole valmis maksamaan lattiasta enempää kuin alle 10€/m2, on  turha osoittaa syyttävää sormea muuhun kuin itseensä.
Missään muussa materiaalissa mielestäni, ei hinta ja laatu kulje näin voimakkaasti käsi kädessä. Vaikka laminaattia mainostetaan kestävänä materiaalina, nämä halvimmat mallit kuluvat ja saumat irvistävät rumasti  jo usein alle vuoden päästä niiden asennuksesta. Laminaateissa käytettävät käyttöluokkamerkinnät eivät valitettavasti kerro koko totuutta tuotteen kestävyydestä.

Laminaatin rakenne poikkeaa parketista siten, että laminaatti ei ole puuta, vaikka siltä saattaa näyttääkin. Laminaatin pinnassa ylimpänä kerroksena on kovaa kulutusta kestävä hartsipitoinen muovipinnoite, jonka alla on valokuva puusta tai siitä materiaalista, mitä laminaatin halutaan esittävän. Runkorakenteena on kovalla paineella puristettua  puukuitulevyä ja pohjassa muovinen vastavetokalvo, joka estää laminaatin elämisen.  Täten laminaatti onkin lähes elämätön, ja se sopii käytettäväksi myös lattialämmityksen kanssa. Laminaatin  pinta ei myöskään muutu valon vaikutuksesta, vaan väri säilyy ennallaan. Laminaatin kokonaispaksuus on vain noin 8mm, jolloin se ei nosta lattian korkoakaan liikaa. Laminaattilattia kopisee jalan alla eri tavalla kuin puu, ja siitä lattian yleensä tunnistaakin ilman, että sitä kädellä kokeilee. Muovisena pintana laminaatti sähköistyy myös eri tavalla kuin puu.

Yleensä laminaattia syytetään muovisuudesta ja siitä, että sen pintaan jää jalanjälkiä. Näin onkin, jos valitsee sen halvimman mallin, jonka muovipinta on ihan sileä. Laadukkaammissa laminaateissa pinta on kuvioitu ja uurrettu imitoimaan aitoa puunsyykuviota, jolloin vastavaloonkaan katsottaessa ei jalanjälkiä näy ja pinta vastaa kivasti puun ilmettä. Valitsemalla mallin, missä laminaattilankkuun, on uurrettu myös reuna- ja/tai päätyviisteet, saat sen muistuttamaan puuta vielä enemmän. Toki ero aitoon puuhun on aina olemassa, mutta laminaatin vahvin ominaisuus onkin sen kestävyys. Esimerkiksi koira- tai lapsiperheissä valitaan useasti laminaatti kestävyytensä takia, vaikka se on kyllä varsin liukas materiaali esimerkiksi koirien tassujen alla.Vaikka laminaatin muovipinta kestää kosteutta paremmin, kuin parketin puu, ei lattialla voi kuitenkaan lotrata veden kanssa. Paremmissa malleissa saumat ovat suojattu silikonilla, ja täten ne kestävät vähän kosteutta, mutta laminaattiakin huolletaan nihkeäpyyhinnällä. Myöskään saippuapohjaisia puhdistusaineita ei tulisi käyttää, koska ne jättävät lattian pintaan harmaan kalvon, johon sitten jää näitä jalanjälkiä.

Laminaatin asennus on helppoa ja se käy kohtalaisen kätevästi myös tee-se-itse-mieheltä. Tässäkin sudenkuoppa vaanii halvimmissa malleissa. Niiden pontti ei asetu paikalleen helposti ilman väkivaltaa ja lautoja saattaa mennä haaskoon ponttien murtumisen myötä.  Näiden laminaattien asennustyö kestää ammattilaiseltakin huomattavasti kauemmin, kuin hyvät pontit omaavan  kaverinsa, joten kokonaishinta saattaa nousta vielä tässäkin vaiheessa.

Laminaatteja on saatavilla tuhansilla ja tuhansilla eri kuoseilla ja onkin varmaa, että jokainen löytää mallistoista juuri sen oman näköisensä lattian.
Oli valintanne sitten laminaatti tai parketti, älkää sortuko viimeisten trendien mukaisiin puulajeihin tai väreihin. Trendit tulevat ja menevät ja niistä näkyy ensimmäisenä kodin rakennus- tai saneerauksen ajankohta.. Nämä kaikkein trendikkäimmät jutut vanhenevat nopeasti ja on paljon kalliimpaa vaihtaa lattia kuin sohvatyynyt.


Kuten huomaatte, ei ole olemassa vain yhtä oikeaa materiaalia tai lattiaa, joka sopii kaikille. On osattava hakea se itselle parhaiten sopiva materiaali. Toivottavasti joku jaksoi lukea tekstin ajatuksella läpi ja sai siitä ajateltavaa ja mahdollisesti jotain apuakin valintoihinsa.

-tuija-


Kuvat: Livet hemma Ikea, teksti on täysin omaani

EDIT: Tämän vuoden alussa RYL 2013 on määritellyt parketiksi kutsuttavan materiaalin pintapuun paksuudeksi 2,5mm tuon mainitsemani 3,5mm sijaan.Tarkoituksena yhdistää luokittelu yhtenäiseksi muun Euroopan kanssa.

33 kommenttia:

 1. Ehdottomasti parkettia!!Vain creisi valitsisi laminaatin:)Inha,kova ja kylmä.Lähtee heti vaihtoon meiltä,kun mahdollista.Koko kämppä laminaattia yök!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puu on kyllä kivan lämmin materiaali, itsekin sitä suosin. Mutta kyllä laminaatilekin paikkansa on :)

   Poista
 2. Luin ensin tekstin ajatuksella. Sitten piti ottaa uusi kierros ja katsastaa kuvat ;)
  Totta puhut ettei ole oikeaa ja väärää vaan jokaiselle on sopiva. Itse kuitenkin pidän enemmän puusta sen lämpimän tunnun vuoksi. Toki puuhun tulee jälkiä ja se elää, mutta minusta se kuuluu puun luonteeseen. Paljaan jalan alla yläkerran lämmittämätön lautalattia tuntuu mukavammalta kuin alhaalla oleva lämmitetty laminaatti. Puulattian kestävyyteen voi tosiaan vaikuttaa myös puulaadulla ja pintakäsittelyllä.
  Mutta tässäkin asiassa pitäisi olla tuomitsematta niitä joilla on eri maku ja mielipide.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän henkilökohtaisesti puusta enemmän, mutta paikkansa on laminaatillekin ehdottomasti. Ja niin kuin tiedät, erityisesti meidän täytyy olla valinnoissa objektiivisia ja ajatella funktiota ja asiakkaan tarvetta enemmän kuin omaa henkilökohtaista mieltymystä :)

   Poista
 3. Itse painiskelen kovasti tämän kysymyksen parissa. Kodissamme on tällä hetkellä parkettilattia, jonka voisi hioa ja lakata, toinen vaihtoehto olisi laittaa laminaattia tilalle. Parketin kunnostamisessa on kaksi pulmaa:
  - Koska pinta on hyvin kulunut se vaatii useamman hionnan ja monta kerrosta lakkaa, käsittääkseni teetettynä tämä maksaa lähes yhtä paljon (50m2 maksanee n. 1000e??) kuin kohtuuhintainen parketti (20-30e/m2) ja koen itsetekemisen todella työlääksi.
  - Toiseksi kyseessä on kolmisauvaparketti, joka ei miellytä silmääni, kovasti haaveilisin lankkukuviosta.

  Elikkäs, saako reilulla kahdellakympillä ok-laatuista laminaattia ja onko käsitykseni parketin hionnan ja lakkaamisen kalliudesta/työläydestä pielessä?

  -Ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta-arviosi osui melko kohdalleen. Jos lattia on hiottu jo ennestään ja on pahassa kunnossa, voi olla järkevää uusia parketti. Edullisempaa parkettia saa tuolla mainitsemallasi neliöhinnalla, samoin laminaattia. Jos lattiaa ei ole ennemmin hiottu, kannatan kunnostamista, mutta itse ei lähtisi sitä hiomaan ja lakkaamaan , vaan jättäisin sen ammattilaisen tehtäväksi. Iso hiomakone haukkaa lattiasta helposti liikaa.

   Mikäli päädytte kuitenkin uuteen lattiaan, etsi hyvä tarjous uudelle parketille ennemmin kuin vaihdatte laminaattiin. Kun olet tottunut puuhun, voi olla ettet tykkää laminaatin tunnusta ja mikäli ette kaipaa lattialta enemmän kestävyyttä, niin sanoisin parketin olevan parempi vaihtoehto.

   Poista
  2. Täytyy alkaa kysellä tarjouksia, vanhasta lattiasta varmaannkin luovutaan ja uudesta haluttaisiin lankku -tyylinen. Kiitos tosi hyvästä kirjoituksesta!!

   Poista
 4. Meillä on tarkoitus teettää parkettimme hionta ja lakkaus ja olemmekin miettineet, kannattaako ottaa matta, puolimatta vai kiiltävä lakkaus. Olisiko sinulla vinkkejä näiden eroista, jääkö mattaan helposti lika kiinni? Parketti on 80-luvulla asennettu lattiaan kiinni liimattu tammimosaiikkiparketti, jota ei ole hiottu kertaakaan. Nyt se on jo aika kellertävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän lattianne on parempi kuin nykyiset lamelliparketit, koska teidän lattianne on alusta loppuun asti massiivipuuta ja hiontavaraakin näin ollen enemmän kuin lamelliparketissa. Mitä kiiltävämpi lakka sitä paremmin näkyy naarmut ja pöly joten valitkaa joko himmeä tai puolihimmeä. Himmeä ei ole sen hankalampi kuin puolihimmeäkään, koska lattia ei ole tasavärinen vaalea, missä lika näkyy, joten makuasia kummasta pitää enemmän. Voitte halutessanne vaihtaakin pintakäsittelyn vaikka öljyvahaksikin. Näin päin onnistuu, lakasta öljyvahaksi, toisin päin ei!
   Tammi vaalenee hiottaessa aika hyvin, tosin tummuu muutamassa vuodessa samaksi. Lakkaan voi halutessaan lisätä 5-15% valkoista, jolloin lattia ei tummu vaan se jää vaaleaksi valkolakatuksi. Mutta silloin täytyy tietää mitä tekee :)

   Poista
 5. Kiitos taas loistavasta ja ymmärrettävästä postauksesta. Seuraavana kaipaisin vinkkejä alakerran lattian valintaan. Alakerrassa eteinen, kuraeteinen, varasto ja suihku saunatilat kodinhoitotiloineen. Mitä muuta kui.n klinkkeriä :) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatan tilalla vaihtoehtoina voisivat olla maalattu tai pinnoitettu betoni. En jotenkin usko että haluat lattiaasi kosteantilan homogeenista muovimattoa :)

   Poista
 6. Laminaattia miettiessä kannattaa miettiä myös se, miten se sitten aikanaan kierrätetään.

  VastaaPoista
 7. Viime talvena vaihdoin alakertaan laminaatit.Entiset olivat n. 7 vuotta vanhat.Olivat varmaan jotain aika halpaa kuraa,oli paljon naarmua ja kulumista mutta eniten ihmettelin värimuutoksia."Piilossa" olleet laudat olivat kirkkaampia.Oliko niihin sitten tullut sitä kalvoa vai mikä lie..

  Tykkäsin postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Ani, että tykkäsit. Laminaatin värin mainostetaan olevan muuttumaton, mutta ilmeisesti filmikalvon (kuvan) värit ovat tässä tapauksessa haalistuneet ajan saatossa valon vaikutuksesta.

   Poista
 8. Itse jouduin tekemään lopullisen valinnan hinnan perusteella. Halusin harmaata lankkua ja vaihtoehtoina oli 25 euroa neliöltä maksanut laminaatti tai yli 80 euroa neliöltä maksanut puu. Oli pakko ottaa laminaatti :) Ainoa miinus on lattian kylmyys, mutta toisaalta talvella minulla on muutenkin aina töppöset jalassa. Itse lattia näyttää nyt reilun vuoden jälkeen ihan yhtä täydelliseltä kuin juuri asennettuna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon hintaan olen jo itsekin bongannut ihan kelvollisia tarjouksessa olevia laminaatteja :)
   Hyvä, että osui kunnollinen kohdalle!

   Poista
 9. Hyvin jaksoi lukea, kiitos taas tästä pläjäyksestä! :)

  VastaaPoista
 10. Kyllä on parketteja ikävä, kun täällä mennään liukkailla laminaateilla ja osin jopa kaameilla kokolattiamatoilla. Onneksi edes kodin sydämessä keittiössä on (kunnostuksen tarpeessa oleva) vanha puulattia ;)

  VastaaPoista
 11. Kiitos vertailusta ja ohjeista. Niille oli käyttöä nyt, kun ollaan tekemässä lattiamateriaalivalintoja. Olisi kiva lukea ajatuksiasi ja kokemuksiasi myös betonilattiasta. Sellainen on harkinnassa toiseen kerrokseen, parketti tai laminaatti toiseen kerrokseen. Betonilattiaa ajateltaisiin laitettavan myös kosteisiin tiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betonilattiat ovat sen verran uudempia ratkaisuja sisällä asuintiloissa, ettei minulla ole niistä yhtä laajaa nippelitietämystä ja kokemusta kuin perinteisimmistä lattiavaihtoehdoista. Esimerkiksi täältä löytyy omaa kokemusta ja tietämystä, kurkkaappa http://mustaovi.blogspot.fi/2013/06/vinkki-betonilattia.html

   Poista
  2. Kiitos vinkistä.

   Poista
 12. Meille tehtiin pari vuotta sitten keittiöremontti ja lattia valinta oli vaikea. Meillä oli keittiössä 70-luvulla laitettu ohut muovimatto joka oli asennettu suoraan betonin päälle, jumalattoman kylmä talvella ja muutenkin kaamea. Muualla talossa on koivuparketti. Selvää oli, ettei keittiöön laiteta laminaattia, sen kovuuden ja luikkauden takia, parkettia harkittiin mutta asiantuntevassa parkettiliikkeessä suositeltiin vinyylilattiaa. Ensimmäinen ajatus oli "ei muovia lattiaan", mutta kun näin minkälainen lattia oli kyseessä, olin myyty. Nyt 2 vuoden käytön jälkeen lattia on osottautunut hyväksi, käytön jälkiä ei näy, lieden edusta ei oli liukas, lattia on lämmin talvella (pinnan alla on korkkikerros) ja veden kestävyyskin on kokeiltu, kaadoin nimittäin vahingossa vadillisen siivousvettä lattialle eikä sille käynyt mitenkään.
  Lattia näyttää lankkuparketilta ja monet ovatkin ihmetelleet olemmeko laittaneet parketin keittiöön.
  Voinkin suositella vinyylilattiaa ainakin keittiöön ja eteiseen, jonne se kovaa kulutusta kestävänä on hyvä valinta.

  Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla omakohtaisia kokemuksia vinyylilattiasta. Tarkoitat varmaan niitä alustaansa yksitellen liimattavia vinyylilankkuja, etkä perinteistä muovimattoa. Tuote on kyllä muuten tuttu, mutta en ole koskaan käyttänyt sitä missään itse.

   Poista
  2. Kyseessä ei ole matto eikä liimattavat läpyskät vaan ihan samanlaiset "lankut" kuin parketissa tai laminaatissa on. Asennus oli helppoa ja nopeaa. Lankuissa on pontit jotka klikasautetaan yhteen samaan tapaan kuin parketti tai laminaatti. Liimaa ei muistaakseni saanut edes käyttää. Ainakin Terrassa on vastaavaa myynnissä. Lattia on todella helppo hoitoinen ja kulumisen/ elämisen jälkiä ei näy. Ja ulkonäkö tosiaan on kuin parketissa :)
   Tässä on lisäinfoa, tosin ei samaa kuin meillä mutta rakenne sama http://www.orientoccident.fi/vinylcork-vinyylikorkkilattia

   Kristiina

   Poista
  3. Ahaa, siis tuota vinyylikorkkia. Vinyylipinnoitettua parketti( korkki) lattiaa käytetään paljon myymälätiloissa kestävyytensä takia.

   Poista
 13. Hei,tulin ensikertaa tänne ja näin heti ensimmäisessä kuvassa keittiössö kristalliselta näyttävän ison plafondin .Mistä löytäisin samanlaiselta.

  VastaaPoista
 14. Voi, se lamppu olikin olohuoneessa.Kartellin jakkara siinä kuvassa. Onko missä sivuilla tämän blogin kirjoittajan-sisustussuunnittelijan tauluja,yhden lintutaulun löysin. Oikein ihana sisustusblogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat varmaan uusimmassa postauksessa näkyvää Foscarinin Caboche valaisinta. Tässä linkki yhteen hankintapaikkaan. Kannattaa jatkossa jättää viestit aina sen postauksen kommenttilaatikkoon, mitä haluaa kommentoida. Silloin osaan kohdentaa mahdolliset tuotekysymykset oikein.

   Poista
  2. http://www.designverkkokauppa.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=RT3021V13800816
   Tässä linkki valaisimeen.

   Poista
 15. Tässä linkki yhteen maalaamaani tauluun

  http://muotoseuraafunktiota.blogspot.fi/2013/10/sahkokaappi-piiloon.html

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!