keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Betonipöytä DIY

Heti alkuun täytyy tunnustaa, ettei tämä betonipöydän DIY ole sieltä helpoimmasta päästä. Ei siksi, että betonin valaminen olisi mitenkään kovin vaikeaa, vaan siksi, että tässä tarvitaan hitsaustaitoa. Ja ei, niin taitava en  ole, että itse osaisin, vaan tästä työstä kunnia kuuluu yksinomaan miehelleni. Edes suunnittelusta en voi ottaa krediittiä, vaan kunnia siitä kuuluu @myCasan Åsalle, jolta ideat eivät lopu.

Ihan putkeen tämä ensimmäinen betonista tehty työ ei mennyt, mutta ajaa asiansa ja opetti monta huomioon otettavaa seikkaa betonista. Tarkoitus oli valaa betonista karkeita harmaantuneen lankun näköisiä palkkeja, mutta käyttämämme betoni S100 oli turhan karkeaa massaa ja lankkujen pinta jäi vähän liian rosoiseksi. En tavoitellut kiillotettua ja siloiteltua pintaa, mutta liian karkea betonimassa ei tuonut puunsyykuviota niin hyvin esille, kuin olisin toivonut. Nyt käyttäisin siis hienompaa betonia tai lisäisin veden määrää seoksessa, jolloin siitä tulisi juoksevampaa.Alkuun tehtiin sahalaudasta kehikot lankuille ja niiden koko mitoitettiin siten, että valmis tuote olisi "kakkosnelosen" kokoinen eli suurinpiirtein 5x10cm. Jotta betonilankuista tulisi kestäviä, tehtiin jokaiseen lankkuun raudoitus harjateräksestä.Raudoitus piti tukea keskelle massaa, ettei se valu kehikon pohjalle, tuenta tehtiin pienillä rautalangoilla kehikon reunoihin. Alla myös hitsattu jalusta, joka maalattiin lopuksi mustaksi. Jalusta mitoitettiin täsmälleen viiden lankun kokoiseksi.Toivon, että vuosien mittaan betonin rouhea pinta patinoituu ja osin vihertyykin vähän samaan tyyliin kuin takapihalle vievät ikivanhat portaat. Tai ei nyt ihan noin paljon, kuin portaat, mutta vähän. Puolustusvoimista lomalla oleva esikoinenkin pääsi töihin ja  maalasi ruostuneet porraskaiteet mustaksi.


Käyttämällä samoja värejä ja materiaaleja ympäri tonttia, saan nivottua koko pihan tyylin yhtenäiseksi  ja samaa aikakautta henkiväksi kokonaisuudeksi.

I'm quite happy!

-tuija-
20 kommenttia:

 1. Hieno pöytä! ja jos haluat nopeuttaa sammaloitumista, niin sitä voi tehdä piimä-sammalsilppu-seoksella. Tuota seosta siveltiin kerran TV:ssä kukkaruukun pintaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Iisa. Joskus olen piimällä valellut turveharkkoja saadakseni ne sammaloitumaan nopeammin ja se todella toimi :)

   Poista
 2. Hieno tuli pöydästä, teillä on tosi kaunis piha! Käytin samaa S100 betonia kun kesällä tehtiin betonipenkki takapihalle. Rälläkällä mies hioi isoimmat karheudet pois penkin kuivuttua. Tein myös pienempiä juttuja samasta betonista mm. kynttiläkippoja ja niihin laitoin enemmän vettä ja pinnasta tuli paljon sileämpi. Hih, mä oon ihan hurahtanut betonijuttuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei voi räällököidä ettei tule liian sileää pintaa. Koitan saada pinnan nopeasti patinoitumaan ja liian sileään pintaan ei oikein tule patinaa. Mutta tuo veden lisääminen massaan olisi varmasti ollut hyvä idea, jotta lähtökohtaisesti olisi saanut puunsyykuvion painumaan lankkuun paremmin :)
   Betoni on kyllä kiva materiaali!

   Poista
 3. Upea DIY hienossa ympäristössä! Eipä tule heti toista samanlaista vastaan :)

  VastaaPoista
 4. Wau! Hieno pöytä! Osaisinpa itsekin hitsata. Tahtoisin olkkariin pöydän, jossa on tuollaiset jalat ja päällä rosoista puuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa, että samalla jalustamallilla, voisi tehdä erillaisia pöytiä itse vaikka kuinka :)

   Poista
 5. Oi ja voi ja vielä kerran oi! Ihana tuo pergola. Heti tuli fiilis että pari pörröistä angoravilttiä ja kynttilöitä niin mitäpä hämärä syysilta muuta kaipaisi :) Teillä siellä "etelässä" kun ne hämärät illat lisäksi tulevat jo silloin kun on vielä lämmintä ;) Vaikka on täällä Oulun kupeessakin ollut mukavia kelejä, eipä sillä. Pihamajaa olen mankunut niin kauan kun olen täällä majaillut, mutta tahtoopi olla tuota tärkeämpääkin rakenneltavaa ohjelmassa niin se aina jää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari, tykätään itsekin hurjasti tuosta pergolasta ja sitä onkin tullut käytettyä kiitettävästi. Nyt syksyn hämärän saapuessa, tarkoitus olisikin laittaa lyhtyjä ja tuikkuja esille, ehkäpä jo tulevana viikonloppuna saan ajatuksen toteutettua.

   Poista
 6. Aivan mahtavan hieno, ja upeaa suunnittelua taustalla. Toiset ne tietävät, mitä ja miten tehdä! Ihaillen katselin. :)
  Silja
  mintunmustaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 7. Silja, kiitos! Idea oli tällä kertaa lähtöisin ihan toisista aivoista, muokkasin vain jalustan eri malliseksi ja paremmin meille sopivaksi :)

  VastaaPoista
 8. Oi, tulipa hieno! :)

  Laitoin sinulle haasteen:
  http://divaaniblogit.fi/valkoinenharmaja/2013/09/06/ajattomia-klassikoita-parilla-tonnilla/

  VastaaPoista
 9. Wautsi wau! Upea pöytä ja ihanan runsas puutarha teillä muutenkin :)

  VastaaPoista
 10. Tykkään! Tuo piha on muutenkin tosi kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Nyt kun toi pergola ympäristöineen valmistui, on etupihalla joku paikka missä oleskella, muutenhan se on vielä varsin kamala :)
   Alapiha on ihan jees jo!

   Poista
 11. nojoo... rakennusalan ammattilaisena tuo kuulosti vähän hauskalta tuo kieli, mutta kyllähän sen ymmärtää.

  rapid-betonia / juotosbetoni jos käyttäis, niin saa notkeamman massan ja silti lujan pinnan -> syyt näkyy paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah, varmasti kuulosti! Tavoittelin siis noille betonilankuille puista ilmettä, jossa puunsyykuvio toistuisi, kuten aidossa puussa, mutta massa oli joko turhan kuivaa tai sitten S100 oli liian karkeaa?!? Juotosbetonilla taitaa tulla melko hinnakkaaksi ja ihan S30 betonilla näitä on taidettu menestyksellisesti tehdä, mutta kiitos neuvoista!

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!