keskiviikko 14. elokuuta 2013

Sisustusaakkoset F = Funktionalismi, funkkis


Sisustusaakkosten F on minulle luonnollisesti rakas funkkis. Tätä tyyliä, kun edustaa jo oman kotimme vanha osakin. Rakennusvuosi -34. Funktionalismi tarkoittaa yleisesti suuntausta, jonka mukaan tarkasteltavan järjestelmän jokaisen osan tulee palvella tiettyä tarkoitusta. Jokaisella osalla tulee siis olla oma funktionsa. Arkkitehtuurissa tyylin tunnistaa rakennuksen vapaasta veistoksellisesta muodosta, sileäksi rapatusta seinäpinnasta ja runsaasta lasinkäytöstä. Myös tasa- ja pulpettikatot ja suoralinjaisuus kielivät funkkiksesta.

1920-luvulla alkunsa saaneen funktionaalisuuden suuntaviivojen tärkeimmät määrittelijät olivat Bauhaus-koulun johtaja, arkkitehti Walter Gropius ja Mies Van Der Rohe Saksassa sekä ranskalainen arkkitehti Le Corbusier. Suomessa vahvimmat kannattajat olivat Alvar Aalto ja Pauli Ernest Blomsted. Funktionalismi on vaikuttanut voimakkaasti myös myöhempään rakennustaiteeseen sekä tämän päivän modernismiin.Huonekalusuunnitteluun vaikutti asumistavan muutos. Asunnot pienenivät ja painopiste siirtyi omistusasunnoista vuokra-asuntoihin. Yhtenäisistä kalustoista luovuttiin ja kalusteet suunniteltiin irrallisiksi yksittäin käytettäviksi yksiköiksi.  Suunnittelu lähtökohdaksi valittiin yksinkertaisia perusmuotoja ja huonekalujen ulkomuodon määräsi käyttötarkoitus. Huonekaluja valmistettiin sarjatuotantona ja materiaalina käytettiin monesti taivutettua vaneria ja metalliputkea (ns. putkifunkkis).

Alvar Aallon tuttu Paimio-tuoli suunniteltiin Paimion parantolaan (tuberkuloosisairaala) ja tuolin taaksepäin kallistuvan selkänojan tarkoitus oli mahdollistaa keuhkosairaan helpompi hengitys. Materiaalit valittiin myös siten, että ne olivat helppoja puhdistaa. Tämän tuoli koko muuten yllättää livenä minut joka kerta. Se on varsin pieni, vaikka kuvissa siitä saa toisen käsityksen.

Paimio-tuoli/ Alvar AaltoMarcel Breuerin teräsputkirunkoinen Wassily-tuoli, vuodelta 1925,  oli ensimmäinen merkittävä teräsputkihuonekalu. Tuolia valmistaa Knoll InternationalMyös Mies Van Der Rohen Barcelona ja Le Corbusierin Lounge kuuluu mainita oikeutetusti tässä postauksessa. Nämä ruskeat kuluneet ja originaalit Barcelonat jos jostain saisi hankittua. En pidä yhtään niin paljon niistä uusista mustista ja valkoisista. Rakastan tätä ajan patinaa, mutta sillä patinalla on hintansa :)Tähän loppuun on pakko liittää hauska kuva, minkä löysin vanhalta koneeltani. Opiskeluaikainen mallinrakennustyöni, joka sijoittuu New Yorkiin ja katsokaa kalustusta. Nuo Barcelonat ovat 3cm korkeita, mittakaava oli 1:20 eli pienempi kuin nukkekotikalusteet. Oli siinä väkertämistä!!

Pahoittelen kuvan erittäin surkeaa laatua


-tuija-


12 kommenttia:

 1. Kiva kun laitoit teidän talosta ulkopuolelta kuvia. On se upea! Joskus siitä on vilaukselta ollut jotain yksittäisiä kuvia ja silloin jo heräsi kiinnostus, että miltä talo kokonaisuudessaan näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, muistankin kun sitä kehuit jo aiemmin :) ja kaunishan se onkin, ei käy kiistäminen!

   Poista
 2. Me asumme pienessä rakkaassa funkkistalossamme 10:nettä vuotta.Ollaan rempattu lattiasta kattoon.valkoinen kivitalo suurine,kulmaikkunoineen.istuskeltavat ikkunalaudat...Rakennettu 39-40.Yllättävän moderni tänäkin päivänä!Täältä emme koskaan muuta:)-sanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa, että teilläkin on aarre käsissänne :)
   Ja kuulostaa myös että rakastatte sitä. Olemme onnekkaita!

   Poista
 3. Funkkistaloilla on erityinen sija miun sydämessä. Tuo teidän talo on upea, eniten pidän tuosta kaarevasta ikkunaseinästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaareva osuus onkin talon koru :)
   Etupihalta päin talo on paljon tavanomaisemman näköinen.

   Poista
 4. Samaa mieltä täälläkin. Todella kaunis on talonne ulkoapäin. Haaveilen muuten itse samoista kuluneista ruskeista Barcelona-tuoleista....ja niiden hurjahkon hinnankin olen ikäväkseni pistänyt merkille...
  /Siru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Siru. Mistähän me saataisiin hankittua nuo tuolit ilman konkurssia ;)

   Poista
 5. no mulla ei oo funkkistaloa... :( mutta löysin noi Barceloonat lepotuoleineen 600 eurolla Pariisin ulkopuolella!
  mutta ovat siellä,eikä meidän ihanassa Suomessa!

  VastaaPoista
 6. ETKÄ LÖYTÄNYT!!! Mä kuolin just kateuteen Pirkko! Ja vaikka sulla ei oo funkkistaloa, sulla on koti myös Pariisissa, tasoissa ollaan siis :))

  VastaaPoista
 7. Hei!

  Kertoisitko minkä niminen on tuo pöytä joka on tuossa mallinrakennuskuvassa?
  Olen piiitkään seurannut blogiasi, mutta tämä sai minutkin liikkeelle.
  Teillä on upea talo ja erityisesti suosikkini on keittiökuvat.

  Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit ja kiva että olet viihtynyt. Pöytä on Isamu Noguchin coffee table vuodelta -44, valmistaja Herman Miller. Pöytä on edelleen tuotannossa.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!