torstai 1. elokuuta 2013

Designaakkoset E = Eklektinen sisustus

Aakkosten E kirjainta mietin pitkään. Olisiko se kuuluisa arkkitehtipariskunta Charles ja Ray Eames vai ehkä vähemmän tunnettu Eileen Gray. Päädyin kuitenkin  käsitteeseen EKLEKTINEN sisustustyyli, sen ollessa nyt niin pinnalla. No mitä se sitten tarkoittaa. Suomisanakirja määrittelee sanan eklektinen seuraavasti.

"Eklektisyys (kreikan kielen eklektikos, "parhaan valitseminen") kuvaa suuntausta tai teoriaa, joka yhdistelee vaikutteita eri suuntauksista tai teorioista. Eklektisyyttä voi esiintyä esimerkiksi filosofiassa ja taiteessa.
Eklektismi on suuntaus, esimerkiksi taidesuuntaus, joka yhdistelee eri suuntauksia. Eklektikko on henkilö, joka yhdistelee eri suuntauksia."

Sisustuksessa eklektinen tyyli tarkoittaa eri tyylien ja aikakausien sekoittamista keskenään. Kotia sisustetaan eri aikakausien kalusteilla  sekä valitsemalla sinne kontrasteja tuottavia esineitä ja pintoja. Uutta korostetaan lisäämällä vanhaa, pehmeää ripauksella kovaa, kiiltävän rinnalle valitaan mattaa jne. Eklektistä tyyliä voidaan toteuttaa myös tietyn ajan arkkitehtuurin omaavan tilan sisustamista täysin eri ajan kalusteilla.Tällainen tyylien yhdistäminen sisustuksessa ei ole uutta, vaan  ensimmäistä kertaa näin tehtiin jo 1830- luvulla, jolloin siihen asti yksin vallinneet  valtatyylit  alkoivat tuntua raskailta ja vanhanaikaisilta. 1830-luvusta eteenpäin vuosisadan loppu olikin eri kertaustyylien aikaa. Uusrenessanssi, uusgotiikka ja myöhempi uusklassismi yhdistelivät tyylejä sekaisin etenkin arkkitehtuurissa, mutta myös kalusteet saivat surutta osansa eri tyylien sekamelskasta.


Alla muutama, blogissa jo aiemminkin esiintynyt kuva. Näissä kuvissa on onnistuneesti sekoitettu eri tyylejä, siten että kokonaisuus on kuitenkin erittäin yhtenäinen ja ehjä.


Mukavaa torstaita kaikille. Onko tämä sinun tyylisi?

-tuija-

12 kommenttia:

 1. MInä tykkään kovasti eklektisestä tyylistä, ja pyrin siihen sisustuksessa. Vaikea laji kuitenkin, onnistuu vain ajan kanssa, ja pikkuhiljaa keräillen :). Mielikuva on ehkä päässä, mutta eri osaset kun eivät löydy tosta noin vaan kerralla kaupasta ostaen, vaan on koluttava kirpputoreja/ antiikkiliikkeitä jne.
  Suomessa tätä tyyliä taidetaan harrastaa aika varovaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuit Katja asian ytimeen. Tämä tyyli kehittyy nimenomaan ajan kanssa ja siksi se onkin persoonallisempi ja jotenkin uskottavampi kuin hetkessä kasaan rytkäisty kokonaisuus. Ja koska antiikkikalusteet ovat uniikkeja, ei sisustusta oikein voi etukäteen suunnitella vaan eteen tulee aina yllätyksiä. Kärjistäen Suomessa vallitsee kaksi tyyliä ylitse muiden. Joko selkeästi skandinaavisen moderni tai sitten romanttinen Riviera Maison tyyli beessillä ryyditettynä, tällainen pehmeä klassisempi ja yhdistelevämpi eklektismi on vieraampi täällä. Uskon kyllä sen nousuun pikkuhiljaa täälläkin.

   Poista
  2. Juuri näin - Suomessa nuo mainitsemasi kaksi tyyliä ovat jo olleet vallalla aika kauan, jopa hiukan kyllästymiseen asti (ainakin minun mielestäni). Eli sitä rohkeutta suomalaisessa sisustamisessa olisi kiva nähdä enemmänkin :)

   Poista
 2. Marde, sain ihanan kommenttisi sähköpostiini, mutta en tiedä miksi se ei näy täällä!? Ensimmäinen kuva on minunkin suosikkini. Aivan käsittämättömän ihana. Kiitos kivasta kommentista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se näköjään hävisi jonnekin taivaan tuuliin.
   Tämän jutun innoittamana oli pakko palata blogissasi taaksepäin katsomaan Ryan Korban -haastattelua ja kuvia, siinä on inspistä kerrakseen :) - syksyn tullen voi taas kaivaa turkistyynyt varastosta ja haaveissa on täälläkin hankkia seepratalja tumman häräntaljan tilalle. En varmaan ikinä kyllästy seeprakuosiin :)
   Marde

   Poista
  2. Joo kommenttisi teki teatraalisen katoamistempun, jos sallit sanaleikin viitaten Ryan Korbaniin ;D
   Huutele täälläkin minulle, jos löydät kivan seeprakuosisen taljan hyvään hintaan. Siis tietenkin jos se ei ole ainoa ;)

   Poista
 3. Tykkään kovasti ja ilokseni olen päässyt suunnittelemaan/selkeyttämäänkin tällaisia "keräiltyjä" koteja :)
  Ja antavat ihan eri lailla silmäniloa, kuin nämä pelkistetyt skandinaaviset....mutta makuasia tietty tämäkin.
  /Siru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksityiskohtia ja ihasteltavaa riittää näissä kodeissa ja tyyli on lähellä omaa sydäntä. Minä kyllä pidän niistä skandinaavisistakin, kunhan eivät ole suoraan kuin jostain kuvastosta. Kauimpana omasta tyylistäni ovat yltiöromanttiset asunnot, sellaisessa en itse pystyisi asumaan. Mutta jokaiselle jotakin :) ... onneksi!

   Poista
 4. No nyt mä tiedän sanan minkälaisen sisustuksen haluan, kiitos sulle TAAS! Aina mielenkiinnolla luen tarkkaan sun tekstit ja aina opin jotain! Saan myös paljon inspiraatioita ja varmistuksen omaan tyyliin.
  Eklektisessä tyylissä myös se on hienoa, että se ei synny hetkessä eikä ole suoraan jostain katalogista vaan täynnä itselle tärkeitä asioita, muistoja, löytöjä ja yllättäviä tavaroita yhdessä!
  Kiitos ihanasta blogista, joka kirjoituksesi luen vaikken aina muista/kerkee kommentoimaan! Yksi fani siis ainakin lukee tarkkaan!

  VastaaPoista
 5. Eipä mikään kirjoituksesi jää minultakaan näkemättä!! :)
  Eklektinen on AINA kuulunut omaankin tyyliini ja olen ihmetellyt miten vähän siihen tosiaan
  törmää täällä meidän leveysasteilla!
  ps. itse tilasin seebrataljan Argentiinasta vuosia sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, jos taljasi on siellä Pariisin asunnossasi, tulen mielelläni katselemaan sitä lähempääkin ;D

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!