torstai 18. heinäkuuta 2013

Asuntomessut 2013 Maja

Hei ja terveisiä yhdistetyltä loma- ja työmatkalta. Tänään poikkesin kotimatkalla Hyvinkään asuntomessuille katsastamaan livenä kodit ja tässä hieman pohdintaa ja kuvasatoa yhdestä kohteesta.
Moni on blogeissa ja kommenteissa pohtinut miksi kaikki messutalot ovat samannäköisiä ja -oloisia ja mitään uutta ei ole koskaan nähtävillä. Ongelmana noissa messukodeissa on se, että kaikki huonekalut, pinnat ja tekstiilit ovat uusia ja asukkaiden persoonaa ilmentävät tavarat sekä eri aikakausina hankitut omat kalusteet puuttuvat. Messut toimivat eri huonekaluvalmistajien ja -myymälöiden esittelytilana ja kodit muistuttavat niiden esitteitä. Parin vuoden asumisen jälkeen olisikin kiva käydä uudestaa kodeissa ja nähdä miten ne ovat muokkautuneet asujiensa näköisiksi.
 Tarvitaankin siis jotain todella mullistavan uutta rakenteissa tai pinnoissa, ennen kuin talo saa wow! tai hui! efektin aikaan. Tänä vuonna minun wow-maininnan sai mahtava Lammi-kivitalo Maja, joka oli luonnossa paljon vaikuttavampi kuin kuvissa. Kuvien perusteella tykkäsin talosta kyllä, mutta paikan päällä ihastuin eritoten viimeisteltyihin  yksityiskohtiin. Esimerkiksi  korkean katon valaisinrasiat olivat piilotettu laudoituksen sisään ja isot Lundian valaisimet näyttivät riippuvan vain yksinkertaisesti johdon päässä. Muutenkin valaistus oli hienosti toteutettu ja mustaa kattoa halkovat alumiiniprofiiliin upotetut ledvalonauhat, näyttivät hienoilta. Osa valaisinnauhoista sijaitsivat huoneiden kulmissa ja seinissä, koko huonekorkeuden matkalla, katon sijaan.Myös majan kalusteet olivat inspiroivat ja mietityt. Vuoteet olivat matalat laverityyppiset ylijäämälankuista rakennetut. Ihmetystä messuvieraissa ja minussakin aiheutti makuuhuoneiden ovettomuus. Mutta eivät ne varmasti vahingossa ole pois jääneet, joten eiköhän se ole harkittua päätös asukkailta.

Kodinhoitohuoneessa jatkuu sama kaava kun muualla asunnossa ja nuo Annaleenas hem blogin Annaleenan suunnittelemat ja myymät vaaterekit katossa ovat upeat, mutta myös käytännölliset. Samaan tarkoitukseen olen itse menestyksellisesti  käyttänyt alunperin siivouskaappiin tarkoitettuja tankoja. Ne ovat edullisia ja huomaamattomia katossa ja niihin saa kivasti henkarivaatteet kuivumaan. Lisäksi matalina ne eivät syö korkeutta huoneesta. Eivät ne tietysti ole noin näyttävät kuin Majassa, mutta ajavat samaa asiaa budjettivaihtoehtona.


EDIT. Lisään tähän vielä piirtämäni kuvan tangosta, joita olen käyttänyt henkaripyykin kuivaukseen kodarissa. Koitin nopeasti etsiä tuota tankoa siivouskaappimekanismiluettelosta, mutta en tähän hätään löytänyt. Mutta mikä tahansa, vaikka ohut puinenkin pyörörima tai vaikka Ikean Grundtal pyyhetanko kiinnitettynä kodarin kattoon, ajaa saman asian. Tosin kovin lyhyt ihminen ei ylety välttämättä ripustamaan henkaria kattoon ilman, että tanko olisi alempana.
Jatkan asuntomessuista vielä myöhemmin muilla postauksilla, jos kiinnostusta riittää.

-tuija-

12 kommenttia:

 1. Tuo Maja oli todellakin vaikuttava, mutta ihan oikeastaan asian vierestä; kertoisitko tarkemmin minkälaisia siivouskaappiin tarkoitetuja tankoja olet löytänyt/käyttänyt henkarikuivatukseen,
  kiinnostuin tuosta budjetti-vaihtoehdosta :)
  Kiitos etukäteen. T
  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, omat tankoni ovat ollet ostettavissa siivouskaappitarvikeluettelosta (HAHLE), eli ne ovat tarkoitettu koukkupäisille tarvikkeille siivouskaapin oveen. Nyt en kyseisiä tankoja enään löytänyt, mutta lisäsin postaukseen lisätietoa :)

   Poista
 2. Riittää kiinnostusta! Tosi kivaa aina kuulla muiden ajatuksia. Ja useampi silmäpari huomaa tietysti erilaisia yksityiskohtia. En itse esim. ollut huomannut tuota valaisimien rasioiden piilotusta.

  Minua jaksaa kyllä edelleen ihmetyttää ovien puuttuminen. Visuaalisestihan tuo näyttää kivalta. Mutta miten oikeasti eletään arkea. Mukavahan on ajatus avoimuudesta, mutta eikö aikuisilla ole keskenään mitään, mitä olisi kiva tehdä ihan kahdestaan... Entäs kipeänä ollessa, kun äänet kaikuu korvissa ja haluaa yksityisyyttä ja hiljaisuutta. Ihan varmasti tulee niitä hetkiä jokaiselle eteen, että kaipaa omaa rauhaa. Nukkua esim. matkustamisen/työn tms. eri aikaan kuin muut tms.

  Mutta muuten Maja on kyllä erittäin kaunis ja yhteinäinen kokonaisuus. Pidin myös erittäin paljon siitä miten tilat oli sisääntulessa jaettu. Kunnollinen vaatehuone ulkovaatteille ja kodinhoitohuone erikseen.

  Minusta on mahdoton ajatus siinä, että suomalainen kodinhoitohuone on samaan aikaan kuraeteinen, puhtaiden pyykkien huoltopaikka, vaatteiden silityspaikka, usein siivouskaappikin ja kirsikkana kakussa läpikulkutila ja pukeutusmistila pesuhuoneelle. Ja sitten samassa asunnossa voi olla uhrattuna 15 m2 elokuvien katsomiseen tms. Kumpaahan tehdään arjessa enemmän?

  Kylläpäs tuli paatoksella ;) Mutta on siis todella kiva nähdä monelta kantilta näin hyvin suunniteltuja koteja kuin Maja on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni paatos päivässä tuo virtaa :)

   Pienten lasten perheessä tuo kodarin ylityöllistäminen on kieltämättä haaste, mutta näin kahden aikuisen ja yhden nuoren 17v. kanssa, toimii jo loistavasti. Pukuhuoneena minäkin koitan tilaa olla käyttämättä, mikäli tila asunnossa sen vain sallii. Kalliit neliöt vain usein loppupeleissä tulevat hyvienkin suunnitelmien esteeksi :)

   Poista
 3. Kyllä asuntomessukuulumiset aina kiinnostaa. On mukava kuulla mihin muut ovat kiinnittäneet huomiota ja mistä pidetään ja mistä ei. Odotan messureissua mielenkiinnolla vaikka kuvat lehdissä antavat kuvan valitettavan värittömästä sisustamisesta edelleen. Helena Karihtala oli valinnut rohkeasti sinisen keittiön, plussaa siitä. En kuitenkaan itse pidä hirveästi siitä, että sisustuksen värit tuodaan voimakkaina valkoiseen tilaan. Mieluummin pehmeitä sävyjä ympärille ja niitä piristämään muutama voimakkaampi väri.
  Ja myös pienet muotipostaukset sillointällöin ovat hauskoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin Karihtalan rohkeasta linjasta, vaikka itse suunnittelussa pyrin kallissa neliöissä(keittiö, kylpyhuone) panostamaan ajattomuuteen. Pesuhuoneen ja vessojen pennimosaiikit olivat kauniit.

   Poista
 4. Maja on kyllä kaikista taloista kiehtovin Hyvinkäällä. Sen upeutta lisää mielestäni vielä se, että sen suunnittelijat ovat kuitenkin "amatöörejä"!

  Lisäpisteitä antaisin myös siitä, että Majan kodinhoitohuone on oikeasti KAUNIS. Liian usein näkee sitä, että kodinhoitohuoneeseen ei panosteta ollenkaan: sinne laitetaan rumimmat ja halvimmat mahdolliset kaapit ja kaakelit, vaikka pienelläkin panostuksella se ei huoneena jää rumilukseksi.

  Tietysti ymmärrän sen, että kodinhoitohuone jää monesti vierailta piiloon jne mutta entäs ne huoneen käyttäjät eli ASUKKAAT; eikö ole kivempi hoitaa niitä pyykkejä jne huoneessa jossa viihtyy ja joka on kaunis katsella???

  Argh, olen selannut Oikotiellä liikaa rumia kodinhoitohuonekuvia, en tiedä pääsenkö tästä traumasta yli koskaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virinnyt keskustelu tässä postauksessa on mielenkiintoista. Tuo arjen kauneus on hyvä aspekti. Kyllä kauniissa ympäristössä pyykkihuoltokin sujuu mukavammin, mutta valitettavan usein kodarin lay out on huonosti mietitty ja pinnat tosiaan halvinta mahdollista. Kalleinta ei tarvitse tietenkään valita, mutta jo hyvällä suunnittelulla pääsisi pitkälle.

   Poista
 5. Moi, osaatko sanoa tarkemmin miten ledivalolistat oli toteutettu? Oliko ledinauha kiinnitetty ihan vaan alumiiniprofiilin pohjalle vai oliko ledit piilossa ettei niin pahasti häikäise.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Antti. Talon valaistuksen on toteuttanut Winled, he osaavat neuvoa tarkemmin, mutta minusta se oli perus ledvalolistaa, mitä saa valmiina. linkistä näet mitä tarkoitan. Eli ei mitenkään kovin syvällä profiilin pohjassa.

   http://webshop.industriacenter.fi/product/724/

   ja alla valaistuksen toteuttajan sivut

   http://winled.fi/index.php/etusivu

   Poista
 6. Hei!
  Etsin kuumeisesti noita Majan tuoleja. Osaatko sanoa valmistajaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, tuoli on CH04 HOUDINI valmistaja e15 ja Suomessa niitä voi kysellä Aero Desing Furnituresta.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!