sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Sateen välissä

Takapiha on jäänyt alkukesästä pergolan rakentamisen  jalkoihin, mutta onneksi tuo näyttää olevan aika hyvällä mallilla viime vuodesta. Pääsin tänään sateen välissä  kuvaamaan hieman takapihan istutuksia.

 Istutin viime vuonna tuohon isoon, halkaisijaltaa lähes metrin kokoiseen laakeaan vatiin erillaisia heiniä. Vati talvehti ulkona (ei olisi pitänyt, mutta ulos vain jäi ja tästä syystä vati on haljennut vähän kyljestään) ja tänä vuonna muutama heinistä näytti selvinneet talvesta ja kasvaa komeina puskina kukkien. Lisäsin viereen pari punertavaa heinää. Kuvan alakulmassa kasvaa Japaninverivaahtera, joka ensimmäistä kertaa selvisi minulla yli talven. Vanha kotimme sijaitsi niin hallanaralla paikalla, että puu menehtyi aina keväisin. Nyt täällä kaupungissa asuessamme, tontti on lämpimämpi ja uusi puu selvisi. Istuttaessa komean kokoinen taimi joutui kuitenkin pihallamme kasvaneen rusakkopesueen hampaisiin ja se syötiin lähes maahan saakka. Pari silmua selviytyi ja sisukkaasti puu näyttää uutta lehteä tekevän Täytyykin verkottaa se ensi talveksi.


Vanhalta pihaltamme mukanani tuomani kuunliljat ja alppiruusut viihtyvät loistavasti varjoisassa paikassaan ja ovat hyvinvoivan näköisiä.


Takapihamme ehdoton kuningas on valtava, lähes 80 vuotias, vanha jalava. Sen rungon ympärysmitta on kolmatta metriä.
Alapihalle tuovat vanhat sammaloituneet portaat ovat kauniit ja sympaattiset, vaikkakaan eivät kovin turvalliset pyöristyneine askelmineen.

Toinen kaunis yksityiskohta on nuo alakerran ovelle vievät portaan. Nekin pitäisi pieteetillä kunnostaa ilman, että ne näyttäisivät uudelta. Rakastan tuota rapistunutta, vanhaa fiilistä.
Näissä kuvissa näkyvät nuo aikaisemmin harmaat kuitubetoniruukut sekä pienempi aiemmin sininen värinen keramiikkaruukku, jotka maalaisin kaikki mustaksi. Pieneen ruukkuun istutin viiruhelpeä muistuttavaa yksivuotista heinää. Isoissa ruukuissa on pari pallotuijaa, joista toisen olen kasvattanut pienestä taimesta ja toisen pelastin äitini pihalta ahtaasta penkistä. Siksi se on vielä vähän toispuoleinen.


Tässä terrakottaruukussa kasvava pikkupensas on marja-aronia. Taimi on kasvanut siihen  itsekseen linnun ulostamasta siemenestä. Pensas on nyt jo viisivuotias ja on kasvanut ja talvehtinut siitä lähtien pihalla tuossa ruukussa.Nyt näyttää sadekin vaihtuvan auringonpaisteeksi. Taidankin painua pihalle takaisin. Mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille, ensi viikolla onkin jo juhannus.

-tuija-

10 kommenttia:

 1. Hei! Kuulostaa mielenkiinotiselta tuo ruukkujen maalaaminen. Voisitko kertoa hieman tarkemmin. Itselleni on kertynyt myös sinisiä ruukkuja melkoinen kasa ja nyt ne ei enää oikein nappaa...

  Aivan ihanat nuo sammaloituneet portaat. Voi kun tuollaisa voisi ostaa, mutta ei auta kuin odottaa, että aika tekee tehtävänsä.


  - Elma -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä postauksesta löytyy maalausprojektista lisää.

   http://muotoseuraafunktiota.blogspot.fi/2013/05/ulkoruukkujen-maalausta.html

   Poista
 2. Portaissa näkyy kyllä ajan patina kauniisti :)

  VastaaPoista
 3. Ihan mielettömän kaunis talo ja piha. Jännä yhdistelmä nuo sammaloituneet portaat ja talo, joka on niin modernin näköinen. Kaikki heinät on niin kivoja. Hyvä tyyli sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati :) Ajetteleppas miten moderni ihmetys tämä on silloin vuonna -34 valmistuttuaan ollut. On siinä varmasti ollut sulattelemista pienen puutalokaupungin ihmisillä :)

   Poista
 4. Ihana piha! Rakastan varsinkin noita ruukkuihin valitsemiasi heiniä - ja tietysti niitä patinoituneita portaita!

  VastaaPoista
 5. Siis apua miten ihana piha teillä on!! Ja talo!!! Saako sinne muuttaa? Haluatko tulle tekemään meidän pihan? Vaihdetaan edes siksi aikaa.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nanna, niin mielelläni kuin ottaisinkin krediitit tuosta pihasta, niin kyllä se on tuo historia ja aika, joka sammaleineen ja kulumineen on sen kaunistanut. Ei siinä muutama oma istutus paljon auta :)
   Ja jos olette Etelä-Suomessa ja täällä päin käymässä, olette hyvin tervetulleita kylään. Huoneita yöpymiseenkin löytyy.
   Teilläkin piha näyttää valmistuvan vauhdilla, tsemppiä koitokseen, vaikka sitten niitä kynsiä viilaillen ;)

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!