keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Anno Hilja versus Caravaggio

Näyttääkö tutulta? No ei ihme. Anttiloiden myymä Hilja valaisin on kopio  saanut inspiraationsa Cecilie Manzin suunnittelemasta Caravaggio valaisimesta. Hintaa riippuvalla Hiljalla on 50€.

Metallista Hiljaa saa sekä valkoisena että mustana riippuvalaisimena ja  lisäksi jalka- sekä pöytämallisena. Etenkin riippumallit muistuttavat todella paljon esikuvaansa. Hyvä vai huono juttu, sen päättäkööt jokainen itse. Alla aito Carvaggio-valaisin. Hintaa Hiljan kokoa vastaavalla keskikokoisella  P2: lla on muutaman euron vajaa 300€.
Mitä mieltä olette näistä "inspiraatio" variaatioista? Vaikuttaako ostopäätökseesi aitous vai hinta?

-tuija-

15 kommenttia:

 1. Mulla ostopäätökseen vaikuttaa aitous.Joko aito tai sitten ei ollenkaan.

  Paitsi pakko myöntää, aurinkolaseja oon ostanut parilla eurolla ulkomailta :D :D haha, niissä aitous ei merkannut koska niin usein istun niitten päälle tai ne vaan muuten hajoaa alta aikayksikön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ajatusmallia suosin itsekin.
   Noista aurinkolaseista sen verran, että ne kopiolasit ovat sellaisia rimpuloita, että ne hajoavatkin alle nanosekunnin. Poikamme ostivat viimeksi Aasiasta sellaiset ja niistä putosivat ruuvit alle tunnissa :)
   Oikeat merkkilasit ovat todella vahvoja, mutta kyllä nekin ottavat nokkiinsa jos niiden päälle istuu ;D

   Poista
 2. Hei,
  Katselin itsekin samaa valaisinta uteliaan ärsyyntyneenä... Eli täälläkin ostetaan aitoa. Ja jos ei rahat riitä, niin sitten säästän & odotan tai ostan vaikka jonkun käytetyn sopivan version. Pienelläkin rahalla saa kivoja juttuja, vaikka ei ostakaan kopioita :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielummin itsekin ostan sitten täysin merkittömän tuotteen tai käytetyn, jos budjetti ei salli aitoa.

   Poista
 3. Niin, ja mukava blogi! Ihan mahtavan houkutteleva tuo teidän remppaprojekti; itselläkin olisi haave päästä toteuttamaan jotain vastaavaa jos sopiva kohde vaan löytyy. Sitten joskus.
  Kaunista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kyllä saa toteuttaa sitä itseään ja by the way, kävin kurkkaamassa blogiasi ja se olikin raikas uusi tuttavuus. Tulen varmasti uudelleen :)

   Poista
 4. Muuten ihan jees, mutta kyllä noi kolmijalkavalaisimet on niin nähty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöytämalli on jokseenkin kömpelön näköinen, jalkavalaisin vielä menettelisi, jos tuo mallilainaus yleensäkin ei häiritsisi niin paljon.

   Poista
 5. Joku tuosta postasikin aiemmin, enkä tiennyt tuota esikuvaa... mietin, että ihan hauska idea. Nyt se hauska idea -fiilis kyllä katosi, kun tietää mistä ajatus on lähtöisin. Kyllä tuota jo kopioksi voisi nimittää ilman yliviivaustakin.

  Hyvää tulevaa viikonloppua teille, mulla alkaa tänään LOMA! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vedin kopio sanan yli, kun nuo jalka- ja pöytävalaisinmallit erosivat kuitenkin alkuperäisestä enemmän. Se on kyllä kumma, että hienoltakin näyttänyt valaisin tai kaluste kärsii saman tien silmissäni inflaation, kun tajuaa sen olevankin vain toisinto jonkun toisen jo keksimästä ideasta. Kysymys ei ole siitä, että kopiomalli jotenkin olisi rumempi tai edes välttämättä laaduttomampi, mutta mallin varastaminen ja voiton kerääminen toisen keksimästä ideasta ja työstä harmittaa. Alkuperäinen tilaaja on kuitenkin joutunut maksamaan pitkän pennin suunnittelijalle ja sitten jokin toinen firma vain kopioi idean ja voi myydä samanoloista tuotetta hurjan paljon halvemmalla ilman sanktiota.

   Koita jaksaa vielä muutama päivä ja sitten MAHTAVAA JA RENTOUTTAVAA LOMAA!!

   Poista
 6. Hei, minulle valaisimesta tuli heti ensimmäiseksi mieleen ennemminkin Jieldén Augustin-riippuvalaisin.

  VastaaPoista
 7. Mieluumminhan sitä ostaisi aina alkuperäisen. Vaan jos ei ole miljonääri! Esimerkiksi vaatteissa lähes kaikki mitä ns. high streetiltä löytyy, on kopioitu suurten muotitalojen kokoelmista. Eikä ole mitään mahiksia vahtia, että onko joku vaateidea kopio vai ei. Kalusteissa pitkälti sama juttu. Kaikki design (ja taide) on myös enemmän tai vähemmän lainattua, myös se suunnittelijan tekemä. Tuo lamppu nyt on aika selvä kopio, niinkuin tietysti moni muu kaluste, josta alkuperäinen on niin kuuluisa että sen kaikki tietävät. Tosin tuossa mielestäni on ihan ok oma ilmeensä ja Caravaggiolla omansa. Jos on tarve yhteen valaisimeen vain, niin hintaero ei ole niin kauhea. Mutta jos sattuu tarvitsemaan vaikka 10 kpl, alkaa jo tuntua. Itse valitsen ulkonäön perusteella. Joskus halpis on hauskempi.

  Aurinkolaseista: olin juuri ajatellut ostaa "hyvälaatuiset" "designlasit" lentokentän kalliimman pään merkkivalikoimasta, kun kävi ilmi, että niissä ei ole polarisointia ollenkaan. Siis lasit olisivat maksaneet yli 200€ eikä ole polarisointia. Ostinpa sitten samantyyliset 40€ lasit polarisoinnilla. Istuivat vielä paremmin kuin Guccit ja Pradat. Ja päälle hankin muutamat 10€ lasit ketjuliikkeestä, koska niissä oli niin hauska design :-)! Mulla kans lasit katoilee ja hajoaa, ei kannata kovin kalliita ehkä sittenkään hankkia... Hinta ja laatu ei aina kohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, mitä sanoit high streetista muodista. Kirjoitinkin siitä ensin kappaleen alkuperäiseen postaukseen, mutta poistin ennen julkaisua, kun ajattelin että se teksti menee ohi blogini aiheen.

   Ennemmin kuin kopion ostavaa kuluttajaa, syyllistäsinkin kopioiden valmistajia. Ei mallikopioimattoman valaisimen tai kalusteen valmistaminen olisi sen edullisempaa kuin varastetunkaan idean valmistaminen. Kun valmistajat voittoa tavoitellen tehtailevat tuotteita pienin eroin aitoon, ei suurin osa kuluttajista edes tiedä ostavansa kopiota, eikä ole edes kuullut koskaan mistään Caravaggiosta. Postauksen tekstissä totesinkin, että jokainen tehköön ratkaisunsa omien arvojensa suhteen, mutta itse en kykene ostamaan suoraa kopiota, jos vain tuotteen siksi tunnistan. Eri asia on selvästi inspiraatiota saaneet, mutta silti oman näköiset tuotteet. Esim Kodin 1:sen Bess tuoli on saanut selvästi vaikutteita Eamesin DSW tuolista, mutta on silti ihan eri tuote ja todella kiva ja hyvän hintainen. Ja juurikin mielestäni jopa alkuperäistä hauskempi. Ei edullisuuden tarvitse siis tarkoittaa mallivarastetun tuotteen tiedostettua ostamista.

   Hinta ja laatu kyllä eivät todellakaan aina kohtaa edes ns. luksustuotteissa. Esim. Miu Miun laukkujen laatuongelmat ovat ihan yleisessä tiedossa samoin LV huivien nopeasti nyppyyntyvä kangas. Artekin tuotteissa, on viime aikoina ollut myös hintaansa nähden ihan liikaa reklamoitavaa. Aurinkolaseissa satsaan kyllä laatuun, koska tarvitsen niihin vahvuudet. En pahemmin hukkaa tavaroitani, joten uskallan laittaa niihin rahani. Kerran kyllä minäkin istuin niiden päälle, onneksi kestivät :)

   Poista
 8. ... juu ja jäi vielä sanomatta että polarointihan ei ole mitenkään pakollista sinänsä, mutta itse satuin nyt haluamaan polaroidut aurinkolasit :-).

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!