maanantai 20. toukokuuta 2013

Verhot ja niiden suunnittelu


Koska sunnuntai meni joka tapauksessa töitä tehden, päätin käyttää vielä pari ylimääräistä tuntia blogiin ja rustata teille sisustustietoiskun pitkästä aikaa. Ajattelin kertoilla hiukan verhojen suunnittelusta, ripustamisesta sekä niiden kiinnitysmekanismeista.

Isoin "ongelma" kodeissa verhojen suhteen tuntuisi olevan niiden asettelussa. Verhojen oikealla asettelulla pystyy huijaamaan sekä ikkunan, että huoneen kokoa. Usein näkee verhotangon olevan aseteltu juuri ikkunan yläpuolelle ja ulottuvan karmien molemmin puolin  kymmenisen senttiä. Näin aseteltuna verhot asettuvat ikkunan eteen peittäen suurimman osan ikkunan valoaukkosta. Samalla kun saadaan vaikutelma pienestä ikkunasta ja matalasta huoneesta, plokkaa verho suuren osan sisään pyrkivästä valosta.

Tanko tai kisko kannattaakin kiinnittää mieluummin lähelle kattoa (5-10 cm), kuin aivan ikkunan listojen yläpuolelle. Näin saadaan huijattua silmää ja huone näyttämään korkeammalta. Verhotanko tai -kisko venytetään myös reilusti isommaksi kuin ikkuna (40-50cm/puoli), jolloin suurin osa verhosta asettuu seinän päälle ja peittää vain 5-10 cm karmia ja lasia.   Näin valoaukko jää mahdollisimman suureksi ja verhot kehystävät ikkunaa kauniisti. Tällöin poimutetun verhon leveydeksi tulee 40-50 cm jos kankaan leveys on 150 cm. Kovin ohuet voilemankaat poimuttuvat pienemmäksi ja silloin kannattaakin harkita useampaa verhoa/puoli tai käyttää 3m leveää kangasta.
Kapat ja laskosverhot  mitoitetaan  siten, että ne asettuvat leveyssuunnassa noin 5cm listojen yli molemmilta puolilta ikkunaa. Samoin kuin suorissa sivuverhoissa, korkeus  mitoitetaan siten, että verhon kiinnitys lähtee noin 5-10 cm katosta ja peittää  10-20 cm lasista. Liian alas tuleva kappa mataloittaa  ja pimentää turhaan huonetta.


Toinen synti verhoja tehdessä/teetettäessä on pihistää kankaan määrässä. Kalliskin kangas näyttää halvalta, mikäli kangasta ostettaessa on säästelty esimerkiksi alapäärmeen mitassa.  Liian kapeat päärmeet kiertävät helposti eivätkä laskeudu nätisti. Alapäärmeen sopiva mitta on 8-12cm ja se ommellaan aina kolminkertaiseksi. Mitä pidempi verho on, sitä leveämpi saa päärme olla. Tällöin verho laskeutuu kauniisti ja kangas asettuu ryhdikkäästi. Huomioi siis  myös tarpeeksi kangasta päärmeisiin.  Suora sivuverho näyttää kauniilta ja  oikean mittaiselta sen ollessa 2-4cm irti lattiasta. Ylipitkissä verhoissa lattialle kasaantuvaa kangasta tulisi olla noin 20-30cm.
Ohutta sivuverhokangasta ostettaessa tulee kangasta varata sen verran, että verhot saadaan poimutettua kauniisti.  Joskus näkee tapauksia, jossa verhot roikuvat ohuena nauhana ikkunan sivuilla tai ne on vastaavasti  vedetty täysin suoraksi ilman poimuja, jotta on saatu kangas riittämään. 

Laskos- ja poimutusnauhat ovat helppo tapa saada verho näyttämään laadukkaalta ja viimeistellyltä.  Kaupoissa on saatavilla monenmoisia eri levyisiä ja  erillä tavoin poimuttuvia nauhoja. Myös eri kiinnitysmekanismeihin on omat nauhansa. Valitsen mielellään leveämpiä nauhoja, minimissään 8cm, mutta myös tietysti verhon valmispituus sanelee nauhan leveyttä. On myös tärkeää, että itse kankaassa on tarpeeksi leveyttä, muutoin nauhan käyttö ei pääse oikeuksiinsa.

tarpeeksi leveä alapäärme sekä laskosnauha ylhäällä


Vaikka suurimman  vaikutuksen verhoissa  tekee itse kangas, tukee ripustusjärjestelmän valinta verhon käyttöä ja ulkonäköä. Ripustusmekanismeja on monia ja estetiikan lisäksi tulisi järjestelmää valittaessa  miettiä kuinka usein verhoja pitää liikutella. Makuuhuoneen verhoja vedetään ikkunan eteen kenties enemmän kuin olohuoneen. Jos verhoja liikutellaan usein ovat tangossa kulkevat renkaat, purjerenkaat tai nipistimet hyvä valinta. Jos verhoja ei tarvitse paljoa siirrellä, verhokuja tai lenkit ovat hyvä vaihtoehto tangolle. 


Tilan akustiikkaa on myös hyvä mietiä ennen verhojen valintaa. Onko tila korkea ja kaikuva? Tällöin verhoja kannattaa kerrostaa, jotta tilaan saadaan pehmeyttä. Kankaaksi kannattaa myös valita paksu ääntä imevä kangas. Jos verhoja ei haluta useita, voi kankaan vuorittaminen olla ratkaisu kaikumiseen. Vuorittamisella saadaan tekstiilimassaa lisättyä huomaamattomasti ja täten vähennettyä äänen kimpoamista pinnoilta. Vuorittamista ei paljonkaan käytetä Suomessa, mikä on harmi koska sillä saavutetaan monia muitakin etuja verrattuna vuorittamattomiin.

Sen lisäksi että verhot saavat vuorista näyttävyyttä ja laskeutuvat nätimmin, pimentää vuoritettu verho myös paremmin. Lisäksi kankaan kuosi tulee paremmin esiin, kun takaa tuleva auringon valo ei syö kankaan värejä ja kuvioita. Jotkut kangasmateriaalit kuten silkki tulee vuorittaa aina. Ilman vuoria silkki haurastuu pian rikki.Huomio mallia suunnitellessasi myös seuraavia asioita. Onko seinässä putkia tai tuuletusritilöitä joita haluat peittää? Onko ikkunan alla sähköpatteri?  Sähköpatteria ei saa peittää, toisin sanoen kankaan ei tulisi koskettaa ollenkaan kuumaa patteria. Vesikiertoisen patterin pinta ei kuumene samoin, mutta huomio silloinkin paljonko patteri tulee ulos seinästä eli mikä on kannakkeiden mitta, jotta verho pääsee laskeutumaan suoraan? Samaa tulee pohtia myös mahdollisen ikkunalaudan kanssa.
 Myös kangasta valittaessa on huomioitava verhomalli. Kankaat laskeutuvat eri tavalla ja kankaiden ommeltavuus on erilainen. Verhomallin ja kankaan kuvioinnin ja kuvion suunnan on myös sovittava keskenään. 

Ja sitten ei muuta kuin suunnittelemaan vai tykkäätkö olla ilman verhoja?-tuija-

24 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvä ja hyödyllinen postaus! Kiitos vinkeistä.:) Useissa asunnoissa nykyään on esim. Olohuone ja ruokailutila/keittiö yhdistettyä tilaa, kuten meidänkin tulevassa kodissa. "Ongelma" tilassa meillä on se, että yksi seinä on kokonaan ikkunaa, tosin puolivälisaä ovi takapihalle. Täällä pohdiskelen, että miten verhot asettelen fiksusti niin, että koko ikkunaseinä ei ole verhoja täynnä, eikä niinkään, että vain kummassakin nurkassa on yksi verhontsipale... Jotain rytmitystä verhoilla pitää varmaan saada aikaan. Haluaisin johonkin kohtaan vahvan marimekon tms. Mustavalkoisen kankaan, mutta mielestäni kaikki verhot eivät voi olla samaa kuosia, ettei tila näytä raskaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ymmärsin ongelman oikein! Jos koko seinä on ikkunaa ja ovea, voit rytmittää raskaat kankaat sivuihin( tässä tapauksessa Marimekot) ja laittaa väleihin ohuesta läpikuultavasta yksivärisestä (valkoista) pellava/pellavasekoitekankaasta tehdyt suorat sivuverhot. Kun kangas on tarpeeksi ohutta ja väri neutraali, ei runsaastakaan määrästä kangasta tule raskasta. Ohuet verhot voidaan laskostaa melko kapealle alalle peittämään vain karmitusta, jos ei verhoilla haluta peittää ikkunoita paljoa. Ovi keskellä seinää sen sijaan kannattaa piilottaa verhon taakse. Yleensä senäyttää rauhattomalta keskellä seinää. Uloskulkua verho oven edessä tosin vähän häiritsee, jos kulkua ovesta on paljon.

   Ruokailuun voi teettää valelaskosverhot joko samasta ohuesta pellavasta tai vastaavasti siitä Marimekosta.

   Poista
  2. Hei Tuija!

   Onko ikkunoiden väliin jäävät karmit aina parempi peittää verholla vai voivatko ne jäädä näkyviin? Kyseessä siis avattavat ikkunat, ei kiinteät. Jos verhojen kanssa parempi niin kannattaisiko ikkunat sijoittaa hieman kauemmaksi toisistaan, jolloin verho mahtuu väliin paremmin, vai laittaa silti ikkunat aivan vierekkäin? -Annu

   Poista
  3. Aina ei tarvita verhoja väleihin, riippuu tapauksesta, mutta näkemättä tilaa ja ikkunoita, en voi sanoa kumpi nyt toimisi paremmin :(

   Poista
  4. Tuija, kiitos vastauksestasi! Ymmärsit ongelman juuri niin kuin yritin selittää. ;) Tuon oven peittämistä en ollutkaan hoksannut, mutta nyt kun sen sanoit, aion sen kyllä toteuttaa! Näistä vinkeistä oli todella apua, nyt tiedän mitä lähteä etsimään!

   Poista
 2. Kiitos postauksesta, minusta aihe on hyvä. Tuntuu ettei Suomessa kovinkaan paljoa panosteta verhoihin. Vai kuvittelenko vain? Itsellä ainakin on hävettävän huonolla tolalla tuo asia. Kun asuu vanhassa rintamamiestalossa jossa on pienen ikkunat niin tuo ikkunoita suurentava illuusio olisi tarpeen. (Tällä hetkellä olohuoneessa on laskosverhot, ei hyvä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verhot ovat suhteellisen edullinen tapa vaikuttaa huoneen ja ikkunoiden mittasuhteisiin, ilman että tehdään rakenteellisia muutoksia. Monesti verhot jäävät täällä Suomessa toisarvoiseksi, vaikka niillä saataisiin huoneen viimeistelyyn isokin vaikutus. Toinen asia mikä joskus harmittaa, on juuri tuo mainitsemani kankaan säästäminen. Ei auta silloin vaikka kuinka olisi kaunis kangas ja hyvä ompelija :)

   Poista
 3. Todella hyvä postaus! Mielestäni verhohankinnat ovat olleet uudessa kodissamme niitä vaikeimpia. Ensin kankaan valinta, materiaali, kuosi jne. Sitten kiinnityksen valinta, pituus, laskostus... Ja tuntuu, että koskaan ei ole ihan tyytyväinen lopputulokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että juuri verhovalinnat olivat niitä joiden kanssa urani alussa takkusin :)
   Vaati aikaa ja ymmärrystä, että verhoissakin yksinkertainen, mutta laadukas, on yleensä se toimivin ratkaisu.

   Poista
 4. Oma äitini on todella tarkka verhoista ja sen myötä myös minusta on tullut aika verhonipo. Tyylittömimmät verhot on mun mielestäni liian lyhyitä tai sitten liian ohutta vuorittamatonta printtipuuvillaa, josta valo paistaa rumasti läpi ja paljastaa taustapuolen suttuisen painojäljen. Välillä näkee ratkaisuja, joissa verhojen pituus on jätetty vain ikkunan alareunaan, vaikka alla olisi hyvin tilaa laskeutua lattiaan asti. Brr... Menee koko fiilis huoneesta, kun kiinnittää huomiota vain niihin verhoihin.

  Edellisessä kodissa vaihtelin verhoja ahkerasti, mutta nyt olen löytänyt valkoisen ja harmaan ilot; samat verhot kesät talvet. Ompelen verhot aina itse, joten isosti asiasta ei ole vaivaa. Mielestäni myös pitkät sivut pitää kääntää kaksin kerroin, en tykkää, jos kankaan reunan värikoodipainatukset näkyy. Tosin viime aikoina olen joutunut toteamaan, että valmisverhot ostaessa tulee kankaan metrihinta todella paljon edullisemmaksi. Esimerkiksi nyt meillä on sekä olohuoneessa että makuuhuoneessa alkujaan valmisverhot, joita on vain vähän askarreltu lyhyemmäksi ja paremmin poimuttuvaksi. Oli meillä joskus ylipitkätkin, mutta ne eivät ole kauhean kätevät koirankarvataloudessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hulpio kannattaa aina leikata pois jo senkin takia, että se vetää yleensä rumasti. Verhoissahan on myös mahdollisuus valita tuo puolipitkäversio, joka ylettyy ikkunan alareunaan, mutta se näyttää vähän keskeneräiseltä ;)

   Ylipitkistä tykkäisin minäkin, mutta samasta syystä kun teillä, ei ne meillä menesty. Tai meillä ei ole koirankarvatalous vaan kissan, mutta siis muuten sama homma!

   Poista
 5. Upea postaus nappiajoituksella, itselläni on verhojen hankinta uuteen asuntoon edessä ja tästä oli mukavasti apua! :)

  Kämppäprojektissani haasteellisinta on yli neljän metrin levyinen sohvan selkänojan korkeudelta lähtevä ikkuna porraskäytävään.. Kyseessä on liiketila, josta on remontoitu asunto ja yksityisyyden sekä videotykin takia tuohon oli pakko teettää valtavat rullapimennysverhot, joiden päälle etsin nyt sivuverhoja. Ikävintä tässä on se, ettei tuota ikkunaa voi oikeastaan koskaan pitää avoinna, ellei sitten teippaa siihen jotain sumennuskalvoa.. Kiitos vinkeistä, ehkä tästä selvitään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä homma, kiitti!
   En olekaan törmännyt vielä blogiisi. Projektisi kuulostaa mahtavalta, täytyy tulla lukemaan juttujasi :)

   Poista
 6. Olipa hyödyllinen postaus, kiitos! Meille on juuri valmistumassa kivitalo, ja mietintää aiheuttavat kauniit kahden kerroksen korkuiset ikkunat ruokailutilassa. Valo oli arkkitehdille antamamme toivelistan kärkipäässä, mutta keväällä huomasimme kulkevamme sisällä aurinkolasit päässä vaikka ikkunoissa oli silloin muovit... Ongelma taitaa olla suurin juuri alkukeväästä, jolloin aurinko paistaa matalalta. Sälekaihtimia emme ikkunoihin haluaisi, sillä ne peittävät kaunista maisemaa ollessaan aukikin (tai sitten ovat rumana kasana ikkunoiden yläreunassa), nyt mietimme rullakaihtimia vaihtoehdoksi. Auringon lämmittävyyden takia suojaa ei tarvita, sillä meille tulee viilennys sisätiloihin. Lastenhuoneissa on myös tarpeen kunnollinen pimennys - ajatukseni on asentaa pimentävä rullakaihdin laskosverhojen taakse. Olisitko jatkanut postausta vielä toiselle, jossa kertoisit vaihtoehtoja pimennykseen / häikäisyyn? Nimim. lamelliverhot ovat kauhistus ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan josko myöhemmin sellaisen teenkin, mutta ensi hätään tutustupas näihin screen-kaihtimiin. Näkymä säilyy ulos, mutta suojaa hyvin sekä auringolta että häikäisyltä. Värejä ja reikäkokoja on useita, harmaa on huomaamattomin.

   http://www.sunsystems.fi/fi/tuotteet/kaihtimet/screen_kaihtimet/sisapuoliset_screenkaihtimet.html

   Poista
 7. Kiitos hyvästä tietopaketista! Meillä on yhdessä huoneessa erittäin tyhmän näköinen ikkuna. Se on neliön mallinen aika iso. Ikkuna on sijoitettu toiselta reunaltaan aivan seinän viereen. Ajattelin tyylikästä laskosverhoa, mutta asennuskorkeus mietityttää. Ikkunan ylä puolella on varmaan metrin verran tyhjää seinää ennen kattoa. Kankaaksi haluaisin ohuen/läpikuultavan kankaan. Näyttääkö verho tyhmältä jos asennan sen 30-40cm korkeammalle kuin ikkuna? Ikkuna näkyy ohuen kankaan läpi eli jos haluan huijata ikkunan korkeutta asentamalla verhon korkeammalle onko kankaan oltava peittävää? Eli toimiiko ikkunan koon huijaus vaikka kangas olisikin läpikuultavaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei toimi ihan samalla tavalla kuin peittävän kankaan kanssa. Mitäs jos laitat laskosverhon pariksi samalle korkeudelle sivuverhon (sille puolelle mihin mahtuu) se tekisi ikkunasta puetumman kuin pelkkä läpikuultava laskosverho. Ja samalla asennuskorkeus näyttäisi luontevammalta kuin ohut verho yksinään.

   Poista
  2. Kiitos kommentistasi! Tuota en kyllä tullut ajatelleeksi. Pitkä verho viereen on hyvä idea ja tila näyttäisi paljon kodikkaammalta :)

   Poista
 8. Kiitos loistavista tietoiskuista! Mainitsin kirjoituksesi loppuosassa ikkunalaudat, ja niistä halusin kysyä tarkemmin. Uudessa kodissamme on 50-luvun kauniit, syvät ikkunasyvennykset ja kiinteät leveät/syvät ikkunalaudat ja olohuoneessa valtavan suuri, matalalle ulottuva ikkuna. Olisiko paras, että verhot ovat kokonaan ikkunan sivussa siten, etteivät tule lainkaan ikkunalaudan ja ikkunasyvennyksen päälle ja eteen? Sama juttu yleensäkin kaikissa huoneissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, se riippuu ikkunalautojen syvyydestä eli paljonko ne tulevat ulos seinälinjasta. Verhotankojen kiinnikkeissä on säätövaraa usein jonkin verran, jolloin ikkunalauta mahtuu verhon taakse pullistamatta verhoa. Mutta jos verhot näin aseteltuna tulevat silmin nähden liian kauas seinästä eli verhotankoa jouduttaisiin ottamaan ulos paljon, kannattaa silloin jättää verhot kokonaan ikkunan sivuun. Mitään senttimäärää on vaikea antaa, normaalisti verhotanko on irti seinästä 8-12cm, mutta onko jo 15cm liikaa, riippuu huoneen koosta ja korkeudesta. Pitäisi katsoa tilanne paikan päällä.

   Poista
 9. Hei! Kiitos hyvistä tiedoista. Tarvitsisin nopeasti neuvoasi. Minulla on 3 huoneessa sama ongelma. 2 erikokoista ikkunaa vierekkäin. Kyseessä ovat yläkerrassa olevat makuuhuoneet. Ja harjakatto. Isompi ikkuna on 131 cm korkea ja116 leveä. Pienempi ikkuna on 90 cm korkea ja 66cm leveä puitteet mukaan lukien. Näiden kahden ikkunan korkeusero on yläreunojen välillä n. 40 cm. Millaisia verhoja sinä ehdottaisit ? Olen ajatellut valelaskosverhoja ja ehkä niiden alle pimentävät rullaverhot. Pitäiskö valelaskosverhojen alareunan olla samalla tasolla? Jos näin pienemmän ikkunan laskisverhon pituus olis varmaan jotain 25cm ja sitten isomman ikkunan verho olis n.60cm. Tuleeko se liian alas? Pojan huoneen kangas on isokuvioinen. Tytön huoneen verho viininpunaista satiinipintista kangasta ja vanhempien huoneen verho tiivistä yksiväristä sinistä kangasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Valitettavasti kovin nopealla aikataululla en näihin ehdi aina vastaamaan, mutta mennäänpä ongelmaasi. Kysymyksestä ei käynyt ilmi, miten katon linja menee, mutta oletan vastauksessani, että harjakatto viistää juurikin ikkunoiden kulmista siten, ettei ikkunoiden yläpuolella ole suoraa seinää (verhoja ei siis pysty nostamaan seinän päälle juuri yhtään?)

   En laittaisi verhojen alareunoja samaan tasoon, koska silloin isomman ikkunan verho peittää valoaukkoa liikaa. Pistäisin molempiin ikkunoihion oman laskosverhon siten, että isomman ikkunan verhon alareuna päättyy juuri pienen ikkunan yläkarmiin kanssa samaan tasoon eli verho olisi noin 40cm pitkä. Pikkuikkunan verhon pituuden pitäisin melko pienenä 25-30cm, jolloin pieni ikkunakaan ei peity liikaa ja verhon koko on samassa skaalassa ikkunan koon kanssa.

   Mikäli ikkkunan yläpuolella on tilaa ja suoraa seinää yhtään yhtään, nosta verhot alkamaan ikkunan yläpuolelta, jolloin on mahdollisuus peittää vielä vähemmän varsinaista ikkunapintaa.

   Poista
 10. Meillä rivitalossa on myös olohuone ja ruokailutila/keittiö yhdistettyä tilaa. Seinä on kokonaan ikkunaa ja puolivälissä on ovi pihalle, joka on vielä tummanruskea. Vastasit aiemmin samantyyppiseen verho-ongelmaan, että oven voisi peittää verholla. Loistava idea, joka ei itsellä ole tullut mieleen. Kiitos!

  Ostin Ikeasta valkoisia aivan ohuita valmisverhoja ja vanhastaan on moniväriset liilahtavat verhot (2 verhoa), jotka suunnittelin laittavani ohuiden valkoisten kaveriksi. Ongelma on se, että verhot ovat pitkiä, lattiaan saakka. Kaikkien ikkunoiden alla on patterit, jotka ovat vanhempaa mallia sähköpatterit eikä niitä saa peittää verhoilla, koska metrinkin päästä pattereista vielä vähän kuumoittaa. Lisäksi laitimmaisen ikkunan ikkunakarmin seinän puolella ylhäällä n. 20 cm päästä karmista on ilmastointiventtiili, joka on juuri tehty sisäilmaongelman vuoksi eikä sitä olisi hyvä peittää. Joten verhoja ei voi vetää seinään saakka vaan ainoastaan noin 20 cm ikkunasta sivuun.

  Laitoin kokeeksi yhden valkoisen ohuen verhon ja lilan hieman paksumman verhon vierekkäin eikä ne näytä hyvältä typistettyinä pieneen kasaan etteivät ole patterieiden edessä. Lisäksi katsoessani Ikean verhot näyttävät jotenkin "halvoilta", ehkä liian ohuilta tai sitten eivät sovi liilojen kanssa yhteen. Minkälaista ratkaisua suosittelisit ja minkälaisia verhoja ylipäätään? Mietin jo laskosverhokappoja pelkästään ikkunoihin ja oven eteen samanväristä verhoa. Asunnossa on paljon valkoista; lattiat ja seinät tehostetapettia lukuunottamatta. Haluaisin verhoihin kahta väriä, koska valkoinen vaikuttaa liian aneemiselta yksinään. Onko sinulla suositella jotakin laadukasta verhokangasta ja kauniita kappaverhoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Onko teillä kiinnityksenä tangot vai kiskot? Mikäli ovat kiskot, vaihtaisin kiinnityksen tankoon. Tarpeeksi pitkillä seinäkannakkeilla saa tangon irti seinästä sen verran, että patteri ei lämmitä verhoa liikaa. Esimerkiksi Ikean BETYDLIG seinäkiinnikkeellä saadaan verhot irti seinästä jopa 15cm (käännetään lyhyempi laatta seinää vasten), ja se yleensä riittää irroittamaan verhot tarpeeksi irti pattereista.


   Mikäli tankoa ei haluta tai patterit kuumenevat todella niin kuumaksi, ettei pidemmillä seinäkannakkeilla saa verhoja tarpeeksi irti pattereista, täytyy tosiaan miettiä toisenlaista verhoratkaisua.

   Koittaisin seuraavaa mallia. Molemmille sivuille pitkät, paksummat, värilliset verhot, mutta vain yhdet, koska yksi verho levitettynä auki on nätimpi kuin kaksi ihan supussa. Satsaa kuitenkin paksumpaan verhokankaaseen. Mikäli verho on ohutta materiaalia ja vielä kovin laihaksi niputettu, se ei tosiaan ole kaunista.
   Oven päälle keskelle sitten laittaisinkin jo useamman verhon, kaksi tai jopa kolme verhoa, jolloin materiaalin runsaus keskellä häivyttää reunaverhojen kapeutta. Joko niin, että kaksi vaaleaa ja ohuenpaa verhoa on oven päällä tai sitten kaksi vaaleaa ja ohuempaa ja keskelle yksi paksumpi (reunaverhojen värinen) verho.


   Loistava, kauniisti laskeutuva kangas on Vallilan Danis kangas, josta löytyy paljon värejä. Kangas ei näytä rullalla oikein miltään, mutta siitä tulee ommeltuna todella kauniisti laskeutuvat ja rypistymättömät verhot. Muista alas kolminkertainen 10cm käänne ja ylös se leveä laskosnauha tai tankoon sopivat vaikka purjerenkaat. Uskon että olisit tähän pitkäiäiseen kokonaisuuteen todella tyytyväinen, vaikka toteutus hiukan maksaakin.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!