sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Mausteet esille

Havahduin joku aika sitten keittiökaappeja järjestellessäni asiaan, jolle en ole luonut ajatustakaan. Nimittäin mausteiden säilyttämiseen. Meillä kokataan paljon ja siten myös maustepusseja on kaapissa kymmeniä. Pusseja on säilytetty muovisessa rasiassa kaapin hyllyllä ja kokatessa tuskastuin välillä  siihen, että sain plarata koko kasan läpi löytääkseni oikean pussin. Kaupassa en koskaan muistanut oliko tarvitsemaani maustetta sekaisessa laatikossa vai ei. Jos en ostanut, ei sitä tietysti kotonakaan ollut ja jos ostin, oli pusseja tai purkkeja entuudestaan rasiassa ainakin kaksi. Kyseinen rasia oli aina harmituksen aihe, mutta jostain syystä en koskaa, en edellisen, enkä uuden keittiöremontin aikana kiinnittänyt rasiaan huomiota, vaan kaksikymmentä vuotta mukana kulkenut vaaleanpunainen jäätelörasia siirtyi kaapista uuteen ilman kyseenalaistamista. Keittiövalmistajilla on kyllä tarjolla  jos jonkinlaista mausteille tarkoitettua laatikon sisäosaa, mutta ne ovat mielestäni tilasyöppöjä. Tarjottu hyöty ei vastaa laatikon viemää tilaa, joten niistä en ole koskaan  perustanut. Ehkä senkin vuoksi mausteasia on jäänyt ilman mietintää. 


Tästä  lähdettiin. Parikymmentä vuotta vanha jäätelörasia maustepusseineen. Mausteet toki ovat uusia, vain rasia on vanha ;D
Jossain lehdessä näin idean, jossa mausteet oli laitettu Ikean Grundtal purkkeihin.

Idea jäi pyörimään mieleeni ja tänään Ikeassa poiketessa tarttui mukaani rasia jos toinenkin.
Nyt kaikki mausteet ovat omissa purkeissaan jääkaapin ovessa helposti saatavilla ja jos jokin mauste on lopussa, näkyy se heti.
Kuvan oton jälkeen raivasin kaappeja vielä lisää ja löysin  rakuunaa kaksi täyttä purkkia, joten kuvassa vielä vajaa rasia tuli täyteen. Todiste siitä, että me todella ostimme uusia mausteita, vain varmuuden vuoksi. Jos joku nyt ihmettelee, että mihin sitä rakuunaa edes käytetään, niin se maustaa oivallisesti uunissa valmistettavat lohkoperunat ja  bearnaisekastikekin maustetaan sillä. Teemme myös paljon aasialaista ruokaa, siitä ehkä monelle epätavalliset mausteet.
Maustekierto on meillä varsin nopea, joten vaikka mausteita pitäsi säilyttää auringonvalolta suojassa, uskon ettei maku ehdi paljon kärsiä läpinäkyvässä astiassa. Loppu hyvin, kaikki hyvin? No ei aivan, kaikille mausteille ei vieläkään purkkeja riitänyt, joten se saamarin jäätelörasia on edelleen siellä kaapissa :)

-tuija-

15 kommenttia:

 1. Tosi kiva idea! Meillä mausteet ovat yhdessä matalassa vetolaatikossa. Sen verran iso keittiö, että yhden laatikon "menetys" ei haittaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon Iisa aina niin pihi laatikoista, etten raaski "uhrata" mausteille!

   Poista
 2. Tosi magee juttu :)...saman asian kanssa aina tuskailen kokatessa...mulla myös muovinen ruma Tupperi ja kultainen kukkaruukku säilyttäjinä...pitääpäs keksiä jotkut ihanat purkit itsekkin...ainakin eniten käytetyille maustehille...kiitos ideoista taasen ja kiva kun tuli sunnuntai postauskin, ihan fanina aamusta asti käynyt kurkkailemassa sivustolla että mitä tänään ajattelet eli kiitos :):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilukki, noi rasiat oli 3kpl/5.99€ Ikeassa. Jos haluat voin tuoda sullekin ensi kerralla. Aika kivat noin esillä ja taatusti käytännöllisempää kuin sen muovirasian köljääminen :)

   Poista
 3. Kaunista ja käytännöllistä jälleen kerran!

  VastaaPoista
 4. Olipas hyvä idea, toimii hyvin jos ja kun paljon kokkailette! Meilläkin on epämääräinen rasia, jossa on kaikenlaisia mausteita sekaisin. Meillähän on oikea maustehylly liesituulettimen päällä, mutta siitä huolimatta rasia jostain syystä löytyy :)

  Olikos teillä liesi vielä juuri tuon jääkaapin vastapäätä? Tuohan on sijanniltaankin sitten ihan täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, hella on vastapäätä, joten sijainti on ideaali :)
   Maustekaapin lisäksi rasia täytyy olla varmasti siksikin, että ainakin itse ostan mausteet useimmiten pusseissa, enkä purkeissa. Pussit lentelee alas maustekaapista, jos eivät ole jossain jemmassa :)

   Poista
 5. Ensin lukiessani tän postauksen hymähdin vaan ajatukselle ja siirryin elämässä eteenpäin.. kunnes olin eilen Ikeassa ja nää sattu osumaan silmiin. Nyt ne koristaa jääkaapin ovea täälläkin. Ihan loistava idea siis :D Kiitos taas ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ha hah, niin se menee. Jokin ajatus tuntuu ensin hölmöltä ja pian jo voi ihmetellä miksei sitä itse keksinyt :)

   Poista
  2. No niinpä. Mulla on ton muodinkin kanssa vähän sama juttu, ehkä vielä pahempana.. Innostun joskus jostain trendistä vasta kun se alkaa menemään jo ohitse. Onneks nyt heräsin vähän nopeammin! Ja sain samalla heitettyä huonot vanhat magneetit roskiin. Elämän pieniä iloja! :D

   Poista
 6. Meillä nuo purkit ovat kylpyhuoneen kaapin takaseinässä. Asumme vielä opiskelija-asunnossa, joiden kylpyhuoneissa on niitä perus metallikaappeja. Kätevästi näkee heti, missä pinnit ovat, ja missä partahöylän terät löytyvät. Sain myös mukavasti lisää säilytystilaa kaappiin, kun otin myös kaapin seinät käyttöön :)

  VastaaPoista
 7. Meillä nuo purkit ovat kylpyhuoneen kaapin takaseinässä. Asumme vielä opiskelija-asunnossa, joiden kylpyhuoneissa on niitä perus metallikaappeja. Kätevästi näkee heti, missä pinnit ovat, ja missä partahöylän terät löytyvät. Sain myös mukavasti lisää säilytystilaa kaappiin, kun otin myös kaapin seinät käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä monikäyttöisiä purkkeja :)

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!