torstai 11. huhtikuuta 2013

Manifesti: "Maailman kaunein esine"

Sisustuslehdissä ja -blogeissa pyörii päivittäin kymmeniä jos ei satoja kalusteita, sisustustavaroita ja -esineitä. Samaan aikaan monissa blogeissa wanted-listalla ovat samat string-hyllyt, loop-naulakot, kubus kulhot ja keep calmit.  Massaesiintymisten seurauksena syntyy "blogimattoja" ja blogitavaraa, jonka omistamisesta tulee elämän itseisarvo. Halusimme tai emme blogeissa ja lehdissä usein esiintyvät tuotteet muokkaavat käsitystämme kauneudesta ja designista.  Tämä ei ole kritiikkiä erityisesti kenellekkään, vaan alustus  haasteeseen, jonka aioin nyt teille kaikille  heittää!

Nostetaanpa  esille yksi  kaluste, valaisin tai sisustusesine, joka ei esiinny jokapäiväisissä postauksissa ja koitetaan laajentaa kauneus- ja designkäsitystämme. Annetaan tilaa upeille kalusteille, myös niille vähemmän tunnetuille tai tällä hetkellä unohduksissa oleville.  Mitään muita kriteereitä esineelle en sen tarkemmin määrittele. Se voi olla niin klassikko menneiltä vuosikymmeniltä, kuin isoisäsi itse tekemä kaluste tai mitä tahansa siltä väliltä. Mikä tahansa esine tai kaluste, joka ansaitsisi, ei sen enempää eikä vähempää, kuin maininnan "Maailman kaunein esine". Hiukan mahtipontista ja liioiteltua, mutta menköön.


Aloitan itse.

"MAAILMAN KAUNEIN ESINE" on:

Cherner tuoli. Ja nimenomaan käsinojilla ja pähkinäpuisena!Yhdysvaltalainen Norman Cherner (1920-1987) suunnitteli tuolin viisikymmentä vuotta sitten.

Vanerista taivutettu kapeauumainen tuoli nousi suosioon saman tien. Sen muodoissa on tuttuja piirteitä muista saman aikakauden klassikoista, mutta ulkonäkö on kuitenkin aivan omansa.
Perustuolista on saatavana paljon vaihtoehtoja,  montaa eri puulajia, käsinojilla ja ilman, baarijakkaraa, työtuolia jne.

Cherner oli arkkitehti, jota kiinnosti talopakettien ja elementtitalojen suunnittelu sodanjälkeisen rakennusbuumin tarpeisiin. Hän oli myös opettaja, joka opetti sekä opettajiksi opiskelevia että tulevia arkkitehtejä.

Cherenerin poika Benjamin Cherner on myös arkkitehti. Hän on ottanut isänsä suunnitteleman tuolin versioineen uudelleen tuotantoon ja perustanut sitä varten yhtiön veljensä kanssa. Benjamin on myös suunnitellut tuoleihin sopivia ruokapöytiä, joita The Cherner Chair Company markkinoi.
Miten linjakas ja silmiähivelevä muoto. Need to say more?

Ja tältä istumalta haastan mukaan seuraat blogit, jotka toivon mukaan jakavat haastetta eteenpäin laajasti siten, että saamme  mielenkiintoisia esineitä ja kalusteita enemmän esille!
Ja sitten blogittomat lukijani. Teidät haastan jokaisen kertomaan kommenttilaatikossa, mikä on teidän mielestänne MAAILMAN KAUNEIN esine, kaluste tai valaisin. Kerrankin on helppo kommentoida, vaikka  vain yhdellä sanalla, joten kanna kortesi kekoon! Kiitos!

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, saadaanko tästä liikkeelle kunnon keskustelua ja esille mielenkiintoisia uusia (vanhoja) kalusteita.

-tuija-

46 kommenttia:

 1. Tiedätkö, tällainen haaste on tosi kiva! :) minua on nimittäin alkanut ärsyttämään kaikki blogimatot ja loopit ym, joita näkee liikaa joka puolella. Se on sinällään harmillista, koska tuotteet ovat kauniita, mutta tulee jonkinlainen vastareaktio, kun niitä näkee kaikkialla. Enkä halua niitä enää kotiini, vaan haluaisin jotain omaperäisempää, jotain mitä "ihan kaikilla" ei vielä olisi. Ymmärtääköhän tästä mitä tarkoitan.. Yhteenvetona tosi kiva haaste ja mielenkiinnolla odotan blogistien mielipiteitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisa ymmärsin hyvin, mitä tarkoitit. Minäkin odotan mielenkiinnolla vastauksia ja postauksia aiheesta.

   Poista
 2. Tässä anonyymin, mutta silti innokkaan lukijan mielipide aiheesta: Kaunein sisutusesine minusta on Eero Aarnion Kuplatuoli. Se on ikiaikainen haaveeni ja joskus vielä toivoisin voivani sijoittaa sen kotiini. Tuoli on niin keveän ja ajattoman näköinen ja kuitenkin muodostaa mukavan pesän oleskeluun - ja suomalaisuus on ehdoton lisäplussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kupla... se onkin ihana. Haaveilin siitä joskus sinne New Yorkin loft asuntooni (mitä ei siis ole) ;))

   Poista
 3. Onpa mielenkiintoinen postaus! Ekaksi mieleeni hypähti Grasshopper lattialamppu. Siinä on jotain outoa, kuitenkin kaunista, joka mieltäni kiehtoo. Kotini kaunein tavara on isoisäni nuorena miehenä (ennen sotia) hankkina peililipasto. Siitä en luopuisi koskaan, sen ympärille on sisustukseni saanut taipua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grasshopper, hyvä valinta. Ajaton ja kaunis muotokieli :)

   Poista
 4. Kiitos haasteesta :) Tätä pitää vähän pohtia tarkemmin, esimerkiksi tämä sinun valintasi on itselle aivan uusi tuttavuus ja on kyllä upea tuoli!

  Varmasti keskustelua saa aikaiseksi, ainakin tuosta massaesiintymisestä tasaisin väliajoin saa jostain lukea. Mun on mielipide siitä on aika neutraali, meillä muuten on toiseksi uusimpana matto-ostoksena juurikin "blogimatto" ja muitakin blogeista tuttuja kalusteita löytyy ja tulee jatkossakin löytymään kotoamme :) On totta, että sisusutusblogeja seuraamalla, voi saada yliannostuksen jostain esineestä / huonekalusta / väristä, mutta toistaiseksi en näe näitä tuttuja esineitä oikeastaan muualla kuin blogeissa, tietokoneen ruudulla. Tilanne voisi olla toinen, jos jokaisella ystävällä olisi String seinällä, Loop makkarissa, mustavalkoraidallinen Rand olohuoneessa ym.. voisi omaankin kotiin ehkä etsiä jotain ihan muuta. Näin ei kuitenkaan ole, joten näen näitä kauniita esineitä tai huonekaluja lähinnä vain koneen ruudulta.

  Tämä aloittamasi haaste tuo toivottavasti valtavasti uusia tuttavuuksia niin minulle kuin muillekin! Mahtavaa ja kiitos vielä haasteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Petterin kanssa samoilla linjoilla. Blogimaailma tuntuu saavan monilla todellisuuden tajun hämärtymään. Blogeja kirjoittavia on Suomessa kuitenkin väestöön nähden häviävän pieni määrä, mutta blogeja aktiivisesti lukevat/ne ketkä itse niitä kirjoittavat, tuntuvat liikaakin elävän "blogistaniassa" -maailmassa, joka todellisuudessa on tuttu vain todella pienelle osalle suomalaisista. Ja tälle suurimmalle osalle kansasta, jotka eivät blogeja seuraa, ovat Stringit ym. suhteellisen vieraita.

   Toki totta on se, että bloggaajien keskuudessa tapahtuu yhä lisääntyvässä määrin apinointia ja ko. kodit alkaavat uhkaavasti muistuttaa toisiaan, mutta jos mietin esim. omaa lähipiiriäni, ei yksikään omista "blogimattoa", Stringiä, Loopia tai juuri Kartelliakaan. Omasta kodistani näitä löytyy, on löytynyt jo ennen kuin aloin blogeja aktiivisemmin seuraamaan, sillä olen jo pitkään ollut kiinnostunut designista ja haluan sisustaa kotini ajattomasti, laatuun panostaen. Ei siis kannata lähteä liikaa yleistämään, vaan katsella välillä maailmaa blogistanian ulkopuolella.

   Kuitenkin mielestäni tämä haaste on hauska ja mielenkiintoinen -ja kuten Petterikin kirjoitti, se toivottavasti tuo meille kaikille blogeja seuraaville uusia tuttavuuksia! :)

   Poista
  2. En tiedä millaiseen vähemmistöön kuulun lähipiirini kanssa, mutta kyllä sieltä löytyy blogimattoa ym. :)

   Poista
  3. Hyvä,että syntyy keskustelua puolesta ja vastaan. On totta, että blogimaailma on suhteelisen pieni osa väestöä ja suurimmalla osalla ihmisistä ei kotonaan ole näitä tuotteita. Kuitenkin paljon suurempi osa sisustuksesta kiinnostuneita ihmisiä lukee sisustusblogeja ja -lehtiä kuin itse bloggaa ja omaksuvat tätä kautta myös vaikutteita ja trendejä. Ei ole uusi asia, että blogeissa paljon esiintyneet asiat myydään loppuun nopeassa tahdissa kaupoista. Ensin tätä "massahysteriaa" esiintyi muotiblogeissa ja nyt sama alkaa näkyä myös sisustusblogeissa.
   Vaikka itse sisustusbloggaan, on minulla myös työni kautta jonkinlainen tuntuma tähän aiheesen, joten ihan pelkästä blogistanian varassa en ole.

   Postauksen perimmäinen tarkoitus, alustuksesta huolimatta,ei ollut kritiikki blogituotteita tai niillä kotiaan sisustavia kohtaan, vaan herättää lukijoita ja bloggaajia muistelemaan vähemmälle huomiolle jääneitä upeita kalusteita. Annetaan siis tilaa upeille kalusteille, myös niille vähemmän tunnetuille tai tällä hetkellä unohduksissa oleville.

   Odotan todella kiinnostuneena millaisia helmiä saatte esiin nostettua :)

   Poista
  4. Hyvä muistutus Tuija! :) Helmiä esille pääasiassa, muita aiheita sivuten :)

   Poista
 5. Kiitos haasteesta! Tartun tähän, kunhan olen sitä vähän aikaa rauhassa pohtinut ;) Käynnistin keskustelua aiheesta myös Modernisti Kodikkaan -Facebook sivulla (https://www.facebook.com/home.php#!/ModernistiKodikas).

  Ja tuohon toiseen teemaan "blogitavaroista" vielä sen verran, että samat esineet ja tavarat pyörivät blogien lisäksi myös sisustuslehdissa jne. Minähän olen oikea blogikliseiden kuningatar (String, Loop, Stockholm rand, Block, Hay Tray...), mutta ei haittaa yhtään ;D Koti on omannäköinen niistä huolimatta ja nämä blogiklassikot sekoittuvat persoonallisten ja erilaisten tavaroiden joukkoon muodostaen omannäköisen kokonaisuuden.

  Ihana haaste ja tärkeä keskustelu, kiitos Tuija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi :) kun lähdet mukaan.

   Blogikliseiden kuningatar, olipa hauska termi. Meiltäkin löytyy Hayn tarjotinpöydät ja Block (joka tosin on hankittu jo 10 vuotta sitten). Löytyy Pandora mattoa jne. että ei tässä itsekkään nousta minkään yläpuolelle ;)

   Poista
 6. Loistava haaste, täydellinen!
  Puhutteleva, erillainen, haastava, mutta ei siksi että sen takia pitäisi tehdä "töitä" kauheasti, vaan koska joutuu/pääsee miettimään hieman laajemmalta kannalta mikä olisikaan se oma suosikki. Eikä voi vain turvautua tuttuihin turvallisiin tuotteisiin.

  Yksi asia mikä yhdistää näitä ns. blogituotteita on niiden hinta ja saatavuus. Ne kun ovat lähes poikkeuksetta tuotteita, joita on saatavissa varsin helposti ja hinnatkin ovat mahdollisuuksien rajoissa (pienin varauksin)

  Haaste on loistava ja tartun siihen heti, ennen kuin kukaan minua haastaa ja ehdin edes katselemaan muiden valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. enne, loistava havainto tuo hinta. Enpäs itse älynnytkään ajatella sitä yhtenä määräävänä tekijänä, mutta on totta että "blogituotteiden" hinta on monesti kohtuullinen. Jään odottamaan mielenkiinnolla valintaasi :)

   Poista
 7. Pitkäaikainen unelma on Wegnerin Y-tuoli (wishbone chair), joka on mielestäni aivan ihana. Muutenkin Wegnerin suunnittelemat tuolit ovat upeita. Mieheni mukaan minulla on tuolimania, meillä on kotona tuoleja huomattavasti enemmän kuin istujia (silloinkin, kun on kyläilijöitä). Rakkain esine on appeni tekemä ruokapöytä, moderni versio pirtinpöydästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, wishbonen ottaisin minäkni koska vaan, tammisena ja luonnonvärisellä istuimella <3

   Poista
 8. Itse en koskaan ole ollut kiinnostunut ns. designistä, vaikka sisustaa rakastankin. En myöskään innostu niistä blogimatoista ja blogilampuista ja blogitauluista, mitä monet haalivat. En pidä sitä huonona, sehän nostaa roimasti tietyn tuotteen myyntiä ;)
  Mutta. Eräs lamppu, hyvin suosittu sellainen, kummittelee jatkuvasti mielessä. Se on muotoilultaan todella kaunis, etenkin kromin tai kirkkaan värisenä. Nimittäin Kartellin Bourgie. Sytyin koko lampulle tosi hitaasti ja minun on vaikea nähdä sitä kodissamme, mutta silti pidän siitä, oli se klisee tai ei.

  http://valkoisiatarinoita.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bourgie kirkkaana on majaillut meilläkin jo monia vuosia ja pidän siitä edelleen, mutta suoraan sanottuna jonkin verran kyllä harmittaa esim. Kodin1 suora kopio kyseisestä valaisimesta. No voihan sen ajatella niin, että vain hyvät ansaitsevat tulla kopioiduksi :)

   Poista
 9. Omani saattaa olla blogeissakin kaunistellut, mutta se tuli silti mieleeni kun mietin kaunista esinettä. Eli Boontjen Garland on mielestäni kaunis. Omaani en ole saanut kiedottua yhtä lennokkasti kuin mainoskuvien malleja mutta roikkuupahan katossa silmänilona kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Garlandin sitominen kauniisti on haastavaa ja varsin sormia raatelevaa. Laserleikattu reuna on pahuksen terävä ja lisäksi vapaana roikkuva osa tarttuu sitoessa ja asetellessa kiinni koko ajan jonnekin :)

   Poista
  2. Asetteluun voi meillä olla syynä myös se että mies teki sen, minä kun olen liian poropeukalo noin terävien juttujen kanssa. Terävän ja tarraavan ominaisuuden huomaa myös jos sohvapöytä sattuu siirtymään sivuun paikaltaan lampun alta. Silloin voi vahingossa kävellä liian läheltä ja jää hiuksistaan kiinni. Matala maja meillä nääs ;)

   Poista
 10. Kiitos hienosta ja ajatuksia herättävästä haasteesta, laitetaan ehdottomasti eteenpäin! Tätä täytyy pohtia, äkkiseltään mietittynä vaihtoehtoja on ihan liian monta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että lähdet mukaan, odotan mielenkiinnolla varsinkin kun tiedän että työskentelet kauniiden kalusteiden parissa!

   Poista
 11. Ompas kiva haaste :)

  Oijoi, maailman kaunein esine on ehottomasti meillä nykyään asustava eesmenneen(vuosi sitte) iskäni 60-luvulla tekemä täyspuinen kärpässienijakkara, jonka jalan vierestä kasvaa 2 pikkukärpässientäki :D Son sitte niiiiin sulonen <3 tosin kauneushan on kyllä kattojan silmissä että... :D
  Aika kauan on jakkara kyllä kestäny ja nähäny elämää, ihan ok kuntosenaki vielä "elossa", ja nyt se assuu sitte meillä :) alunperin iskäni teki jakkaran minun äitinäitille piristykseksi/lohutukseksi (ei ilmeisesti osannu muulla tavoin lohuttaa surevaa) kun pappa kuoli, ja mummolassa son asustellukki kunnes muutti meille tuosa 2-3v sitte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että olen nähnyt tuollaisia jakkaroita tai siis ainakin samantapaisia, ihana tarina sillä takana, snif!

   Poista
 12. Mielenkiintoinen haaste! Samoja juttuja sitä tulee mietittyä kun monissa blogeissa näkee usein tiettyjä esineitä, eikä itsekään ole tullut vältyttyä niiltä "kliseisiltä" hankinnoilta ;) Tulee helposti kyllästyminen. Tämä kyllä vaatii ihan miettimistä, koska mulla mieli muuttuu jatkuvasti ja ihastun jatkuvasti uusiin juttuihin. Tykkään yhtälailla kirppikseltä löydetyistä tuntemattomista kalusteista, perityistä kaunottarista ja ihanista designklassikoista, jotka nimenomaan toisiinsa yhdistettynä tekevät sen oman kodin. :) Kiitos haasteesta, katsotaan mitä sitä keksisi!

  Peeta,
  http://rawdesignblog.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että olet mukana! Jään odottelemaan :)

   Poista
  2. Mahdotonta keksiä vain yhtä, en ole vieläkään keksinyt että mikä yksi juttu olisi ylitse muiden! :)

   Poista
  3. Niin taitaa olla :)
   No nyt ei olla pelastamassa maailmaa, valitse intuitiolla ;)

   Poista
 13. Mun mielestä ihanin esine on kyllä mademoiselle-keinutuoli. Onhan sekin siellä ja täällä vilahdellu, eikä mikään superuniikki siis ole. Mutta mä oon salaa rakastanut sitä tulisesti jo kauan. Haluisin se kauheeti itselleni, mutta pelkään kovasti, että se on superhuono istua. Enkä ole uskaltanut edes koeistua sitä missään. Tolla hinnalla kun ei ihan vaan koristesinettä viittis ostaa... ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapiovaaran tuotantoa ihailen itsekin ja tiedätkö, en taida itsekään olla mademoisellessa istunut. Ei ainakaan ole muistikuvissa, vaikka sitä on tullut hipelöityä muuten.
   Meinaatko, että jos istut ja huomaat sen huonoksi, niin meni haave alas wc-pöntöstä ja pitäisi kehittää uusi haave? ;D

   Poista
  2. ;) jep. Tästä ketjusta saa tosin ihania uusiakin ideoita tarvittaessa...

   Poista
 14. Tämä onkin kiva ja ajanmukainen haaste kun olen pohdiskellut blogi- tavaroita. Eikö oikeasti löydy muita tv- tasoja tai kirjahyllyjä kuin ikean bestå- sarja. Välillä tosiaan harmittaa kun samat tavarat esitellään blogista toiseen.

  Minulta ei löydy desing klassikoita, mutta tällä hetkellä rakkain kalusteeni on liinavaatekaappi, minkä maalasin ja laitoin taotun haan. Rakastan taottuja esineitä sekä käsin tehtyjä tai tuunattuja juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. edelliseen piti lisätä kuva http://sinikarhu.blogspot.fi/2013/02/liinavaatekaappi.html

   Poista
  2. Hieno tuunaus. Olen tehnyt samanmoisesta liinavaatekaapista myös tuunauksen. Täältä näet sen: http://muotoseuraafunktiota.blogspot.fi/2013/01/tuunattu-kiinankaappi-diy.html

   Annoitkin hyvän postausidean. Voisin kerätä eri vaihtoehtoja esille esim. Tv-tasoista, sohvista jne. Kiitos:)

   Poista
  3. Odotan postausta, kiinnostaa ehdottomasti =)Itse päädyimme tv- tasossa lopulta anttiinan originel malliin, missä reunalistana on heinäseipäät. Jokainen on omanlaisensa ja mielestäni todella kaunis=)

   Poista
 15. Onpas mielenkiintoinen haaste. Paljon blogeja seuraavana tulee väkisin vastareaktio tuotteita kohtaan joita näkyy lähes joka kodissa.
  Omaan kotiin olen etsinyt pidemmän aikaa sohvapöytää. Hayn tray-pöydät kiehtovat, mutta kun niitäkin näkee jo niin paljon. Vaihtoehtoa tälle olen etsiskellyt, mutta ei ole vielä sattunut kohdalle. Nähtäväksi jää kotiutuuko tray meille sitten kuitenkin. Siro ja kaunishan se on, ja ajaton.
  Maailman kaunein esine, joka tulee ensimmäisenä mieleen on Kirsi Valantin Onni- nojatuoli. Sen soisin jonain kauniina päivänä majailevan olohuoneessamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni tuolin klassinen muotokieli hivelee minunkin silmää ja tarjoaisin sille kyllä kodin ja kahdellekin ;)

   Poista
 16. Heips!

  Onpa tässä kiva haaste, ja pistää miettimään. Hurjasti kivoja huonekaluja täällä on lueteltu. Omina suosikkeina näistä Onni-tuoli, esittelemäsi Cherner, Mademoiselle ja Wishbone. Ja lisäksi oma liinavaatekaappisi on juurikin lukon ja messingin ansiosta tosi ihana.

  Itse en heti pysty nimeämään yhtä esinettä, jonka voisin sanoa maailman kauneimmaksi, mutta jään tätä toki miettimään. Postaan tästä mahdollisesti vielä blogissa.

  Blogisi on kiva, uusi tuttavuus. :)
  Aurinkoa päivääsi!

  VastaaPoista
 17. Kiitos Valentine ja aurinkoista päivää sinullekin :)
  Onneksi haaste on kuvitteellinen ja siten voi katua päätöstään heti sen tehtyään ;)

  Oikeastihan vain yhden esineen valitseminen olisi ihan mahdotonta!

  Tulenkin kurkkimaan blogiisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle maailman kaunein esine on Alvar Aallon tarjoiluvaunu 900, valkoisilla kaakeleilla. Suunniteltu jo v. 1937! Ei maapallon tuhoavaa muovia, jota kartan kaikin keinoin. Kestävä, ei mitään kertakäyttöistä massaikeaa, jota kaatopaikat ovat pullollaan.

   Poista
  2. Aallon tarjoiluvaunu ei olekkaan ollut tapetilla sitten 90-luvun :) Nyt taitaa olla pikku hiljaa jo sen aika uudestaan!

   Poista
 18. Hei,eksyin sivuillesi vahingossa ja jäänseuraamaan blogiasi.ihanan fressi kirjoitus..minulle maailman kaunein esine on philips livingcolour valaisin..ihanan tunnelmallinen ja kaunis muoto :) anteeksi isojen kirjainten puutos tekstistä..uusi puhelin ja en vielä ihan tätä osaa käyttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Pia. Eka esine, josta jouduin googlaamaan kuvan ennen kuin tunnistin esineen :)
   Kävinkin heti katsomassa blogiasi ja siellähän se köllötti hyllyllä, kivan näköinen! Tervetuloa mukaan seuraamaan juttuja!

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!