keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

DIY: Lipasto kuin koru

Helppo ja näyttävä tuunaus kalusteelle, jonka pinnat ovat kuluneet pahoin, saadaan aikaan maalilla ja tapetilla.

Kuvan lipasto on vetämäni  pintakäsittelykurssin tuloksia. Vanha lipasto sai pintaansa valkoista maalia ja ovipeileihin laitettiin decoupage-tekniikalla Pip Studion lintutapettia.
Decoupage tekniikkaa varten tarvitset:


lautasliinoja
lehtileikkeitä
tapettia
valokuvia, kiiltokuvia
kangasta  

tai mitä nyt haluatkin kiinnittää kalusteeseen tms.

Decoupage-lakkaa tai vaihtoehtoisesti vesiohenteista lakkaa. Käytän itse aina jälkimmäistä, samalla hintaa saa koko litran, kun pienen decoupage-lakkapullon askartelukaupasta

Sakset
Sivellin

Decoupage-tekniikka on mainio minkä tahansa sileäpintaisen esineen päällystämiseen ja koristeluun. Esimerkiksi pahvirasiat, puukehykset, ruukut ja kortit saavat uuden ilmeen helposti ja nopeasti. Voit halutessasi myös päälystää maalatun kalusteen, kuten kuvan lipastokin.

Leikkaa ensin haluamasi kuvat irti esim. lehdestä. Levitä ohut kerros lakkaa joko kalusteen liimattavalle pinnalle tai jos kuva ei tule reunoihin saakka, kuvan taakse. Silloin saat lakan vain haluamallesi alueelle. Kiinnitä kuva paikalleen. Silittä kuva sileäksi esim. sormella tai varovasti lastalla (jonka terän suojana on kangas),  sillä etenkin paperikuvat saattavat kupruilla ja muodostaa ilmakuplia kuvan alle. Lakkaa vielä pinta saman tien. Anna kuivua.

Levitä kuvan päälle vähintään kaksinkertainen lakka.  Anna kuitenkin työn kuivua välillä.
 Muista ettei alkydilakka sovi tähän, vaan lakan on oltava vesiohenteista. Vesiohenteinen lakka on märkänä maitomaisen väristä, mutta se kuivuu värittömäksi. Kuivuessaan myös mahdolliset pienet kuplat silittyvät tasaiseksi.


Kollaasissa näkyy myös toinen kurssilla tehty työ. Vanha pikkutuoli kunnostettuna.


Eikö ole herkullinen? Sopii pienen tai miksei isommankin tytön huoneeseen! Onko tekniikka tuttu?

-tuija-

6 kommenttia:

 1. Onpa todella kaunis lipasto! Aivan ihana!

  VastaaPoista
 2. Voi ei kun kaunis lipasto, ihana!! Kiitos ohjeesta, nyt yskallan koittaa tehdä itse jotain tuolla tekniikalla :) Minä kun en ole aikaisemmin mitään tuollaista tehnyt mutta aina on tehnyt mieli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vaikea tekniikka, ehdottomasti uskallat yrittää ;)

   Poista
 3. Ihana lipasto! Decoupage-tekniikkaa olen aina halunnut kokeilla, ehkäpä vihdoin saisin aikaiseksi, vaikkapa pienen säilytysrasian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekniikka on helppo ja kun aloittaa pienestä jutusta, näkee miten se toimii. Muista vaalea pohja mikäli sinulla on ohut paperi, kuten vaikka servetti. Kastuessa paperi alkaa kuultaa läpi pohjaväriä, jolloin tummalla pinnalla kuvio häviää. Paksua paperia käytettäessä, esim. Tapetti, ei pohjan värillä ole väliä.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!