perjantai 1. maaliskuuta 2013

Porsaan posket

Vielä ennen kokonaan kevääseen siirtymistä on aika nautiskella hiljaa uunissa haudutetuista ruuista. On harmi, että edullisempia ruhon osia on niin huonosti saatavilla perusmarketeista. Tämä johtuu varmasti osaltaan kuluttajien ymmärtämättömyydestä ja osaamattomuudesta käyttää edullisempia osia ruokana, mutta uskoisin tarjonnan lisääntyessä myöskin kuluttajien ottavan ne omakseen. Huippuravintoloiden listoilla onkin jo näkynyt jonkin aikaa näistä osista valmistettuja annoksia ja tv:n ruokaohjelmissakin ne on huomioitu.
Edullisemman hinnan lisäksi niistä saa loistavaa ruokaa. Niissä on tarpeeksi rasvaa pitämään liha mehukkaana ja  pitkään uunissa hauduttamalla niistä saa todella erinomaisen makuisia ruokia. Alla oleva äärimäisen maukas annos on tehty porsaan poskista.



Kysyin paikallisesta marketista mahdollisuutta tilata possun poskia ja noin viikon toimitusajalla he pystyivätkin ne toimittamaan. Tilasin poskia  yhden per syöjä ja määrä osui oikeaan. Kaikki meni, mutta kukaan ei jäänyt nälkäiseksi.





Poskista poistin ylimääräiset kalvot ja paistoin nopeasti kuumalla pannulla pinnat kiinni ja siirsin ne pataan. Freesasin pannulla voissa ja öljyssä porkkanoita, sipulia, valkosipulia ja naurista isoina paloina, kunnes ne saivat vähän väriä. Lisäsin pannulle demi glacea  2,5 dl (käytin valmista, omaa ei nyt ollut valmiina). Kun demi glace oli  kiehahtanut, kaadoin koko komeuden pataan lihojen päälle.Pannulta maut irti noin desillä vettä ja pataan muiden joukkoon.  Portviiniä perään  niin paljon, että lihat peittyvät kokonaan nesteen alle. Mausteeksi pari laakerinlehteä, mustapippureita sekä suolaa. Kansi kiinni, pata uuniin esin tunniksi 200 asteeseen ja sen jälkeen 100 asteeseen noin 8-10 tunniksi. (yöksikin voi jättää)

Ota liha pois padasta ja pidä lämpimänä folion alla. Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Paseeraa pehmenneet kasvikset siivilän läpi kastikkeen joukkoon. Keitä kastiketta kasaan niin, että sitä on jäljellä maksimissaan puolet ja maku on todella intensiivinen ja runsas.

Lisukkeeksi sopii perunasose tai vaikka  kasvipyree. Grillasin lisäksi vielä uunissa kirsikkatomaatteja oliiviöljyn, sormisuolan sekä romariinin oksien kera.



Tarjoile ja nauti. On taatusti tajunnan räjäyttävän hyvää! Lupaan! Viiniksi meillä oli hieman turhankin tuhti Mayu Reserva Carmenere.



Joku voi pitää suuritöisenä, mutta itselleenhän tuo tuolla uunissa tulee ja viimeistely on helppoa ja voin vannoa, että maksaa vaivan.

Herkullista viikonloppua kaikille!!

-tuija-

23 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta, tätä pitääkin kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viiru, eikä ainoastaan näytä vaan on ;)
      Ehdottomasti kannattaa kokeilla!

      Poista
  2. Todella herkullisen näköinen annos. Porsaan poskia olen vain ravintolassa syönyt - tykkäsin kovasti. Pitääkin yrittää täältä metsästää, josko kauppahallista saisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heta, samalla ohjeella vaihtaen port viinin punkuksi olen valmistanut myös karitsan ja lampaan potkia. Hieman mausteita vaihdellen tämä perusohje käy monelle lihalle ja monen tunnin haudutuksen jälkeen liha suorastaan sulaa suuhun. Tätä reseptiä ruokavieraani kysyvät aina;)

      Poista
    2. Ensi viikoksi tilasin kauppiaaltani possun poskia. En ole vielä päättänyt, teenkö kiinalaisittain/intialaisittain (soijaa, chiliä, currya etc.) vai ranskalaisittain (haudutus viinissä) vaiko suomalaisittain (suolaa, pippuria, lihalientä) vaiko espanjalaisittain (haudutus sherryssä). Naudan posket joka tapauksessa ajattelin hauduttaa punaviinissä.

      Poista
    3. Kuulostaa Jussi hyvältä, laitoit ne miten tahansa :)
      p.s. Koska syödään?

      Poista
    4. Uskon kyllä, että tulee hyvää haudutusnesteen koostumuksesta riippumatta. Salaisuus on pitkä haudutus matalassa lämpötilassa kuten häränhännillä tai suomalaisittain karjalanpaistilla.

      Luulenpa, että päädyn ranskalaiseen tapaan, sillä ostin muutama päivä sitten jokusen pullon hyviä punaviinejä (11,99 €, erittäin täyteläisiä), jotka sopinevat erinomaisesti myös ruokajuomiksi. Ajattelin juureksista laittaa palsternakkaa, selleriä, porkkanaa, valkosipulia - ehkä jotain muutakin, kuten naurista, jos kaupassa sattuu olemaan. Netistä löytyneitä reseptejä tutkailtuani, tulin siihen tulokseen, että laitan ruskistamisen jälkeen uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi noin puoleksi tunniksi, minkä jälkeen alennan lämpöä 100:n asteeseen ja haudutan n. 9-10 tuntia.

      Juurekset paseeraan liemeen siivilän läpi ja lisukkeena tarjoan kermassa haudutettua kukkakaalipyrettä tai bataatti-peruna-porkkanalaatikkoa.

      Keskiviikkona pitäisivät posket tulla kauppaani, joten sen jälkeen kokataan ja syödään (ajankohta riippuu siitä, ovatko posket jäässä vai eivätkö. Lihojen toimittaja on muuten Veijo Votkin - Chef Wotkins. Tämä tiedoksi vaan muille eteläsuomalaisille lukijoille.

      Poista
    5. Tervehdys Tuija.
      Väliaikatiedotus.

      Juuri äsken laitoin suurimmista kalvoista puhdistetut possun posket marinoitumaan muovipussiin seuraavaan liemeen:

      1 dl punaviiniä (Trivento Amado Sur, Argentiina, 2011, erittäin täyteläinen, roteva & voimakas, 11,99 €)
      pari-kolme ruokalusikallista oliiviöljyä (ekstra-neitsyt, Knossos)
      1-2 ruokalusikallista hunajaa
      1 ruokalusikallinen vadelmaetikkaa (tätä sattui kaapissa olemaan, ja täytyy yrittää käyttää sitä aina kun mahdollista ennen pilaantumista)
      ½ liemikuutio (käytin kanaliemikuutiota, koska muutakaan ei ollut)
      jauhettua maustepippuria
      -Määrät eivät ole aivan tarkkoja, sillä en koskaan niitä mittaile, mutta noin suurin piirtein. Maku oli hyvä.

      Posket tilasin lähikauppiaaltani edellisellä viikolla ja sain tänään pakasteena (tasan kilo), teurastettu viikko sitten Ala-Saksissa Bremenin lähellä (Böseler Goldschmaus, joka teurastaa n. 30000 sikaa viikossa). Maksoin 9 euroa, kilohinta siis sama. Maahantuoja voi olla K-ryhmä tai Lihatukku Veijo Votkin, en kysynyt – ei näkynyt minkään suomalaisen firman logoa, ainoastaan saksalaisen firman tuoteseloste.

      Huomenna ajattelin lisätä haudutusliemeen sipulia tai/ja punasipulia, palsternakkaa, porkkanaa, fenkolia ja valkosipulia ja, jos tarve vaatii, niin lisään viiniä, mahdollisesti häränfondia ja haudutan n. 8-10 tuntia.

      Katsotaan, miten äijän käy. Uskon, että tulee hyvää. Luulenpa, että viinin voisi aivan hyvin vaihtaa vaikkapa saksalaisittain olueen tai irlantilaisittain siideriin.

      Poista
    6. Kuulostaa Jussi hyvältä. Itse laitoin pitkästä aikaa viikonloppuna Farangin kuuluisaa karamellipossua ja nyt kolmannella kerralla tuli parasta ikinä. Niin sitä taidot kasvavat. Käytin lihana kassleria ja hauduttelin sitä uunissa mausteliemessä viitisen tuntia. Liha pois uunista, prässiin yöksi ja seuraavana päivänä nopea friteeraus possukuutioille ja haudutusliemestä ja palmusokerista kiehautettu karamellikastike lisukkeeksi. Nam! Osasin keittää nyt kastiketta reilummin kasaan ja annostella sitä vähemmän possulle, jolloin ylimaalinen makeus ei jättänyt kaikkia muita makuja alleen. Oletko kokeillu karamellipossua? Mm. täältä löytyy ohje
      http://blogit.mtv.fi/sivumaku/2012/12/03/karamellipossu-farangin-tapaan/

      Poista
    7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    8. Jatkoa edelliseen postitukseeni.

      Marinadiliemen ainesosat on siis esitetty edellä.
      Paistoin posket kohtuullisen kuumalla pannulla (5/6) 1-1,5 minuuttia per puoli ja ladoin uunivuokaan. Juureksista käytin aikomani edellä mainitut (porkkana, palsternakka ja fenkoli) ja puolikkaan isohkon sipulin lohkottuna kolmeen osaan ja punasipulin lohkottuna neljään osaan sekä neljä valkosipulinkynttä puolitettuina. Juurekset paloittelin n. 1 x 1 x 1 sentin kokoisiksi ja asettelin lihojen väliin, jotta nestettä kuluisi vähemmän.

      Lisäsin vielä noin puoli desilitraa viiniä, desin vettä ja toisenkin puolikkaan kanaliemikuutiosta sekä ruokalusikallisen tomaattipyrettä. Päälle vielä hieman suolaa ja kaksi laakerinlehteä. Lihat eivät aivan peittyneet, minkä vuoksi kääntelin lihoja muutaman kerran haudutuksen aikana, jotta ne eivät kuivuisi päältä.

      Laitoin vuoan 275 asteiseen uuniin, jotta juurekset saisivat hieman väriä ja samalla hetkellä laskin termostaatin 225:een asteeseen ja haudutin 35 minuuttia, minkä jälkeen peitin vuoan foliolla, laskin lämpötilan 120:een asteeseen (paistolämpötila vaihteli 107-120 asteen välillä digitaalimittarin mukaan) ja haudutin vielä 5,5 tuntia - kokonaispaistoaika siis 6 tuntia. Juurekset paseerasin siivilän läpi liemeen ja keitin kokoon kastikkeeksi – lisäsin myös pienen tilkan kermaa.

      Hyvää tuli - ruokavieraatkin tykkäsivät. Posket eivät olleet vielä hajonneet suikaleiksi ja suutuntumaakin oli. Jos haluaa, että liha murenee, niin voisi paistaa vielä tunnin, pari tai kolmekin. Lisukkeena tarjosin bataatti-peruna-porkkanalaatikkoa ja salaattia.

      Voisin kuvitella haudutusliemiksi myös oluen, siiderin, omenaviinin tai -mehun sekä valkoviinin tai ihan suomalaisittain lihaliemen (vrt. karjalanpaisti) tai jonkun yhdistelmän edellisistä. Ehkä hedelmäinen ja keskitäyteläinen viini sopisi tähän paremmin kuin käyttämäni erittäin täyteläinen, roteva ja voimakas punaviini.

      PS Maahantuoja/tukkukauppa oli kuin olikin Veijo Votkin, kysyin tänää K-marketista.
      PPS Olen tässä syksyn mittaan kokkaillut ruokaa vähän harvinaisemmistaa ruhonosista, kuten kielestä, häränhännästä (oikeasti varmaankin ihan kuolleen lehmän häntä), karitsan munuaisista, kateenkorvasta ja pässin palleista. Ensi viikoksi tilasin kauppiaaltani pelkkiä lohen perkuujätteitä – ruotoja ja päitä, joista aion tehdä kalakeiton, kalafondin tai kalakastikkeen. Seuraavaksi ajattelin kokeilla keuhkoja itävältalaisittain tai unkarilaisittain, sitten ehkä teen tappaiskeiton tai/ja haggista (skottilainen perinneruoka, jossa on lampaan mahalaukussa maksaa, sydäntä, keuhkoa ja kaurahiutaleita).

      Poista
    9. Naudan niska eli kassler on myös tulevien kokkailujen raaka-aineena. En ole kokeillut Farangin tai Gaijinin karamellipossua.
      Gaijinissa on muutoin ruokalistalla possun poskia - annos ilman lisukkeita maksaa 27 euroa ja Farangissa oli joko lampaan tai naudan poskea, hintaluokka sama.

      Poista
    10. Sorry. Mitäs minä nyt sekoilen. Siis tietenkin kassler = possun niska eli luuton etuselkä - ei yleensä ole nautaa nähnytkään.

      Muutoin, possun poski maistui enemmänkin kypsältä naudan paistilihalta kuin porsaan lihalta.

      Poista
    11. Vieläkin kommentoin - tuli pari asiaa mieleeni.

      Kirjoitit, että tilasit possun poskia yhden per syöjä, eikä kukaan jäänyt nälkäiseksi. Minun saamassani kilon paketissa oli 10 kpl possun poskia, jotka vielä kypsytettäessä kutistuivat noin 35-40 %, joten kovin nälkäiselle ei yksi possun poski riitä, vaan pitäisi olla kaksi kappaletta.

      Toinen asia. Tein, tai oikeammin yritin tehdä, mutta sanotaanko, että valmistin kuitenkin uunissa halkaistuja minitomaatteja öljy-suola-etikkamarinadissa. Niiden olisi pitänyt kuivua, tai kyllähän ne kuivuivatkin, mutta aivan lötisköksi ja tarttuivat folioon kiinni. En muista mistä luin ohjeen. Eli, kysymykseni kuuluu: missä uunilämpötilassa ja kuinka kauan grillasit minitomaattejasi?

      PS Kiitos sujuvasta suomen kielestäsi ja oikeakielisyydestäsi. Glorian sivuilla hieman - tai ehka hieman voimakkaamminkin - kritisoin blogistien kielitaitoa. Tässä linkki: http://www.gloria.fi/artikkeli/blog_awards/ruokablogien_karki_on_tassa.

      Keep up the good spirit!

      Poista
    12. Pakko on vieläkin kirjoitella - toivottavasti et Tuija pahastu...

      Huomasin nimittäin, että Sinun Googlen pagerank on parantunut, eli olet korkeammalla hakusanoilla "possun posket", "possun poskia", "porsaan poskia" jne., kuin vielä viikko sitten. Tästä voit syyttää vain ja ainoastaan minua, sillä pseudonyymini on internetavaruudessa aika lailla tunnettu, ja Google tunnistaa yhteyden, vaikkakin blogissasi käytänkin ihan omaa nimeäni. Tunnistus käy kuitenkin Googlen kautta ja Google tunnistaa minut ja pseudonyymini.

      Vastannet aiemmin esittämiini kysymyksiini.

      Tuus
      Jussi

      Poista
    13. Hei Jussi ja kiitos runsaista kommenteista. Yritän vastata mahdollisimman nopeasti kommentoijien viesteihin, mutta tämä varsinainen tulonlähteeni eli yritykseni, haittaa välillä harrastuksiani.
      Mutta asiaan; valitettavasti tein tomaatit ex tempore, ilman ohjetta ja en saata enää muistaa aikaa enkä asteita. Uskoisin kuitenkin lämpötilan olleen 225 ja tekstistä lunttasin grillivastuksen olleen päällä.
      Olen nähnyt kahdella tapaa leikattuja possun poskia. Toisesta paikasta ostaessani olen saanut pienempiä, tarkkaan siistittyjä, nyrkin kokoisia paloja ja toisesta paikasta sain isompia versioita, joita jouduin työstämään itse aika tavalla ennen pinnan paistamista. Meillä tarjoiltiin tällä myös alku- ja jälkiruoka, joten yksi poski per syöjä oli riittävästi. Jos pääruoka on ainoa tarjottava ruokalaji, kannattaa siis näemmä varautua kahteen poskeen per syöjä.
      Tänään hain Aito kaupasta luomukaritsan jauhelihaa ja tarkoituksena on pyöräyttää siitä lihapullat kreikkalaisittain, kera itse tehdyn tsatsikin. Hyvää viikonloppua sinulle Jussi.

      Poista
    14. Ensinnäkin, kiitos vastauksestasi.
      Toiseksi, en minä kärsimätön vastaustasi odotellessani ollut.
      Kolmanneksi, voisit tutustua possessiivisuffiksiin suomen kielessä.
      Neljänneksi, työnteko aika usein haittaa harrastuksia, kuten esimerkiksi viinin tai viskin maistelua.
      Viidenneksi, olettaisin, että 10-15 minuuttia kokonaisille minitomaateille 225 asteessa riittäisi.
      Kuudenneksi, minun saamani possun posket olivat nätisti leikatut - vain kalvot piti poistaa. Keskipaino oli siis tasan 100 grammaa.
      Seitsemänneksi, en tarjoillut alkuruokaa enkä jälkiruokaa, joten tuhdin alkuruoan ja runsaan jälkiruoan kera voisi yksikin poskenpala riittää.
      Kahdeksanneksi, mikä on Aito-kauppa (huomaa välimerkin käyttö)?
      Yhdeksänneksi, mistä saat Suomessa lampaan tai vuohen maitoa tsatsikiisi?
      Kymmenenneksi, hyvää viikonloppua myös Sinulle, ja kiitos tähänastisesta - niin resepteistäsi, kirjoituksistasi kuin myös oikeakielisyydestäsi.

      PS Juuri tarkistin - minun pseudonyymini on Googlessa tunnetumpi ja viitatumpi kuin esimerkiksi kansanedustajat Kimmo Sasi tai Ben Zyskowicz. Aliaksellani on 116000 viittausta - ei paha. Ole hyvä :-)

      Poista
  3. Tervehdys taas Tuija

    Tuli taas eilen ja tänään kokkailtua jotain uutta - ennentekemätöntä. Näistä voisit ehkä saada inspiraatioita ja vaikkapa tuunata, parantaa reseptejä, ja luonnollisesti kertoa niistä lukijoillesi omassa blogissasi.

    PUNAJUURIPAISTOS - juurekset ovat nyt halpoja
    800 g punajuuria (8 kpl, pienehköjä)
    3 isohkoa perunaa (n. 400 g) - oli jäänyt 3 uuniperunaa (Rosamunda) jääkaappiin ja tähän ne sopivat varsin hyvin
    1 keltasipuli
    1,5 punasipulia
    5 valkosipulin kynttä
    1 paketti Aurajuustoa (170 g)
    200 g aladobia (tein muutama viikko sitten aladobia, josta tuli liian suolaista - tähän kuitenkin siis sopi varsin hyvin), pelkkä lihakin sopisi
    2 dl ruokakermaa
    2 kananmunaa
    2 rkl hunajaa
    1 kasvisliemikuutio
    rypsiöljyä paistoon ja vuoan voiteluun, oliiviöljyä makua antamaan
    korppujauhoja vuoan pohjalle
    meiramia ja salviaa mausteeksi

    Punajuuria keitin n. 45 minuuttia, jäähdytin, kuorin ja raastoin. Kypsät uuniperunat raastoin myös. Pieneksi silputut sipulit haudutin miedolla lämmöllä (en ruskistanut) ja lisäsin aladobin ja liemikuution, minkä jälkeen sekoitin seoksen punajuuren ja perunan joukkoon. Kerman, munat, hunajan ja mausteet sekoitin keskenään ja lisäsin muuhun seokseen. Lisäsin myös 2/3 Aurajuustosta - 1/3 sinihomejuustosta jää päälle. Voitelin vuoan, ripottelin korppujauhoja ja sitten kaadoin seoksen vuokaan, minkä päälle ripottelin loput Aurajuustosta ja paistoin noin 35-40 minuuttia 175 asteessa. Muukin sinihomejuusto toki kelpaa, ei ainoastaan Aurajuusto.

    Meinasin laittaa, mutta ensi kerralla kuitenkin laitan pähkinöitä ja rusinoita – varsinkin, jos jätän lihan pois. Etikka ja/tai hapan omena sopisivat myös hyvin hieman hapokkuutta antamaan. Ehkä kapriskin.

    ***

    RAHKAJÄLKIRUOKA
    2 dl rahkaa
    2 dl kuohukermaa vatkattuna
    2 päärynää
    1 klementiini
    ½ omenaa
    Mausteita: vanilliinisokeria, sokeria, kanelia, viskiä, vadelmaetikkaa, sitruunamehua

    Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahkan ja paloiteltujen hedelmien joukkoon. Lisää mausteet, jaa annosvuokiin ja laita jääkaappiin tai hetkeksi pakastimeen (tulee hyydyke). Nauti.

    Yleensä en tee jälkiruokia enkä syö makeita ruokia, mutta nyt tein poikkeuksen, sillä ostin edullisia päärynöitä ja päätin keksiä niistä jotain ihan kokkailtavaakin ruokaa. Hedelmiä voi toki vaihdella ja myös määriä lisätä tai vähentää, mutta ihan syötävää tuli mielestäni. Naapurikin tykkäsi.

    Tsemppiä Sinulle Tuija - Keep up the good spirit
    Tuus
    Jussi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohdin mainita, että sinihomejuusto, joka tässä tapauksessa oli siis Aurajuustoa, oli tietenkin raastettua tai murennettua. Helpoimmin se käy, kun laittaa sen juustopalasen pakastimeen tunniksi-kahdeksi ennen riivimistä/raastamista. Näin minä tein. Onhan tietenkin olemassa myös Aurajuustomurua, mistä kuitenkin joutuu maksamaan ekstraa.

      Lisäksi voisin mainita, että eipä sillä paljon väliä ole mitä sipulia käyttää - minulla vain sattui olemaan puolikas punasipuli jääkaapissa, joten lisäsin myös yhden kokonaisen punasipulin tavallisen keltasipulin ja tämän puolikkaan punasipulin lisäksi. Salaateissa punasipuli sen sijaan antaa kivaa väriä, jolloin sen käyttö on perusteltua - eikä se ole niin vahvaa kuin tavallinen keltasipuli. Tämä siis tarkennukseksi.

      Lisäksi täytyy kertoa, että punajuuripaistoksessa liha ei ole lainkaan välttämätöntä ja, että sitä voi syödä joko pääruokana tai lisäkkeenä - kylmänä tai kuumana.

      Take care!

      Poista
  4. Tervehdys Tuija!

    Enpä olekaan Sinun rauhaasi pitkään aikaan häirinnyt!

    Mainitsin blogistasi Ilta-Sanomien blogit-palstalla, jossa IS:n uutispäällikkö Panu Karhunen pitää omaa blogiaan "nenästä saparoon" -teemasta nimimerkillä "Kokoliha-Karhunen". Tässä linkki: http://blogit.iltasanomat.fi/kokoliha-karhunen/2014/01/18/ruho-numero-2306n-matka-lautaselle-alkaa/#comment-86.

    Älä siis ihmettele, jos saat lukuisasti vierailijoita verkkosivustollesi lähipäivinä ja lähiaikoina.

    Tuus
    Jussi

    VastaaPoista
  5. Edellä oli puhetta kasslerista ja Tomi Björckin karamellipossusta, ja lupasin kokkailla kasslerista jotain.

    Nyt on K-marketeissa ympäri Suomen tarjouksessa Snellmanin marinoitu, uunivalmis kasslerpaisti - hinta 3,99 euroa per kilo. Ei paha!

    Ostinkin eilen yhden paistin, jonka valmistin rullaksi. Katso ohjeeni Panu Karhusen blogista http://blogit.iltasanomat.fi/kokoliha-karhunen/2014/02/12/ribsikiista-kay-kuumana/#comment-185.

    Taidan tänään tai huomenna ostaa toisenkin kasslerin, sillä hyvää tuli.

    Eilen (13.02.2014) kirjoitti Ilta-Sanomien ruoka-aiheinen sivusto Ruokala.net myös Farangin karkkipossusta. Tässä linkki: http://www.ruokala.net/ajankohtaista/valmista-ystavanpaivaillalliselle-huippukokki-tomi-bjorckin-karkkipossua/1288537044997

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi viikolla olisi tarkoitus karamellipossua valmistaa, kun ystävät saapuvat kyläilemään. Tuo Snellmanin kasslerin hinta ei ole paha, mutta harmi kun se on valmiiksi marinoitua. Valitsen aina maustamatoman tuotteen, jolloin voin itse vaikuttaa makuihin. Valmiiksi marinoidut tuoteet tuntuvat maistuvan aina samalta.

      Poista
    2. Mitenkäs karamellipossu onnistui. Varmaankin hyvin ja ystävät kehuivat sinut maasta taivaaseen!

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!