lauantai 23. maaliskuuta 2013

Kahvikissa

Kahvikoneestamme on tullut kyselyjä, joten here we go!!
Meillä eletään kahvilla (no toki muodot kielii muustakin ravinnosta, mutta siis noin kuvainnollisesti)! Päivä aloitetaan parilla kupilla hyvää kahvia, sitä nautitaan työ ohessa, varsinaista kahvitaukoahan en työskennellessä pidä, ellei asiakas satu poikkeamaan sopivasti. Kahvi maittaa jälkiruuaksi lounaan jälkeen ja iltasellakin vielä menee kuppi tai pari. Ei siis ole ollenkaan samantekevää millaista kahvia kurkusta alas kulauttaa.
Kahvit meillä keittää keittiön kalusteisiin upotettu automaattinen Siemensin kahvikone, jota ilman en enää suostuisi olemaan. Luopuisin monesta muusta asiasta ennen tätä aparaattia, niin paljon parempaa kahvia se keittää. Samanlainen, mutta vanhempi malli, meille hankittiin jo edelliseen keittiöön ja siihen nopeasti addiktoituneena oli selvää, että tännekin se haluttaisiin.Kahvikone on upotettu kalusteisiin ja on automaattinen. Napin painalluksella kone jauhaa tarvitsemansa määrän papuja, annostelee oikean vesimäärän ja keittää joko kupin tai kaksi kahvia. Valittavana on normaalin kahvin lisäksi espresso, cappuccino, latte macchiato, maitokahvi tai maitovaahto. Jos haluat teetä tai kuumaa kaakaota, saa koneesta ulos myös pelkkää kuumaa vettä tai kuumaa maitoa niitä varten. (koneella ei ole muuten mitään tekemistä niiden kahviautomaattien kanssa, joita löytyy useilta työpaikoilta tai huoltoasemilta ja joiden kahvi maistuu poltetulta tervalta ;))
Kahvilaadun lisäksi voit valita kahvin vahvuuden,  kuppiin annosteltavan kahvimäärän ja sen keitetäänkö kahvia yhteen tai kahteen kuppiin. Isot kahvikupilliset kannattaa valmistaa kahdella jauhatuksella, jolloin saa isostakin vesimäärästä vahvaa kahvia, ilman kitkeryyttä tai vesisyyttä.Mikäli maitopohjaisia kahveja tai maitovaahtoa haluaa, liitetään koneeseen jääkaapissa säilytettävä kylmäastia, mistä kone annostelee maidon.Kone  jauhaa kahvin joka kerta kokonaisista pavuista. Säiliö löytyy koneen päältä, joka tulee esiin kun kone ajetaan ulos kaapistosta.  Säiliöön mahtuu noin kilo papuja, joten joka päivä ei astiaa tarvitse täyttää.Myös  täytettävä vesisäiliö löytyy koneen päältä. Vettä säiliöön mahtuu kerrallaan muistaakseni 2,5l joten riippuu juotujen kuppien määrästä, miten usein säiliötä joutuu täyttämään. Säiliöön saa myös suodattimen, joka suodattaa vedestä kalkin pois parantaen kahvin makua.
Kone puristaa veden 19 baarin paineella läpi jauhettujen papujen ja kahvi on laadultaan erityisen pehmeää ja täyteläistä.Alla maidoton kahvi, vaikka toisin näyttäisi. Hyvästä kahvista kertoo kahvin pinnalla oleva hyvä crema eli vaahto. Koska kahvi ei suodatu suodatinpussin läpi jää kahviin sen oma rasva, jonka ansiosta kahvi on erityisen täyteläistä. (valitettavasti sen tähden se saattaa myös nostaa veren kolesterolia)Huvittavaa on miten ihminen laiskistuu. Kun ennen aamuisin latasi kahvinkeittimen ilman sen suurempaa ihmettelyä, tottuu pelkkään napin painallukseen äkkiä. Kun kone silloin tällöin ilmoittaa, että lisää papuja tai vettä säiliöön  tai tyhjää koneen alla oleva tarjotin huuhteluvedestä ja puruista, tuntuu siltä ettei jaksaisi sitten kahvia ottaakkaan. Poikamme usein oikeasti jättää ottamatta kahvin sen takia. Homma ei tosiaan vie kuin kaksi sekunttia, mutta miten se voi tuntua niin rasittavalta ;) Ja maailmanloppu uhkaa jos jo täytit vesisäiliön ja vielä kone pyytää tyhjäämän tarjottimen! Koneesta saa kyllä myös mallia, joka liitetään suoraan vesijohtoverkkoon, jolloin veden lisäämisestä ei tarvitse erikseen huolehtia, mutta meillä täytetään säiliö itse (vielä).
Kone täytyy puhdistaa ja kalkita aika ajoin, mutta onneksi kone hoitaa ne  itsestään, kun laitat tabletit sisään ja käynnistät puhdistusohjelman.
Meillä siis hifistellään hyvällä kahvilla ja matkoilla ollessa parasta kotiinpaluussa on aina se, kun saa ensimmäisen kupin omaa kahvia. Mitään ilmaista herkkua tämä ei ole, vaan kahvikupilliselle kertyy paljon enemmän hintaa kuin tavallisella kahvinkeittimellä keitettäessä. Pavut ovat kalliita ja koneen hankintahinta suolainen, mutta meillä on satsattu tähän ja säästetään sitten muusta! Mites muilla, onko kahvi tärkeää tai hifistelläänkö jossain muussa?

-tuija-

16 kommenttia:

 1. Meillä on Mielen integroitu kahvikone ja onhan tämä aika helpoa elämää, kun mies vielä hoitaa koneen puhdistuksen ;)

  VastaaPoista
 2. Ai teilläkin hifistellään! no hyvä, luulin jo olevani ihan yksin tämän hömpötyksen kanssa. Totuuden nimissä, koneen ilmoittaessa puhdistustarpeesta, meilläkin mies hoitaa sen :)

  VastaaPoista
 3. Heippa!

  Vau mikä kahvikone! Meillä poikaystävä on erityisen tarkka kahvista, hän joka aamu jauhaa pavut käsin ;) ihan Moccamasterilla kuitenkin usein kahvi keitetään, välillä espressopannulla myös yms., koska meilttä ei ainakaan toistaiseksi mitään noin hienoa kahvihärveliä löydy. Kesällä tosin mennään Italiaan, ja ollaan ajateltu ehkä sieltä hankkia joku kunnon kone. Poikaystävä haluaa käsikäyttöisen, mulle sopis tommonen automaattikonekin oikein hyvin!

  Kommentoin tänne varmaan ensimmäistä kertaa, vaikka on tullut seurailtua sun huippua blogia jo kuukausia. Kiitos inspiroivista jutuista, jatka samaan malliin! :)

  E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Kiitos E kommentista. Poikaystäväsi on ymmärtänyt hyvän kahvin tuottaman täydellisen elämyksen :)
   Sitä voi verrata hyvään viiniin tai ruokaan. Keskinkertaisellakin elää, mutta miksi ihmeessä niin tekisi, jos on mahdollisuus täydelliseen ;)

   Poista
 4. Aika mageeta sanoisin! Ja minä olin ihan täpinöissäni kun sain niin hienon keittimen hankittua kuin Moccamasterin. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eikös Mokkamaster ole suodatinkahvinkeittimien Mersu ;)

   Poista
  2. Okei, no voihan se olla Mersu mutta tuo teidän kahvikone on sitten jotain vielä parempaa, jokin magee urheiluauto? ;)

   Poista
 5. Mun kahvihifistely menee aika manuaaliseksi toimenpiteeksi - mutteripannulla Kauppahallin baristan jauhamaa ja sekoittamaa kahvia. Juon pari pannullista päivässä pahimmillaan, joten ton litrajuotavan keitän ihan peruskeittimellä. Erilaisia puoli-ja täysautomaattisia olen käyttänyt töiden puolesta, jotenkaan vaan en itelleni sellaista haaveile.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena , ei kuulosta huonolta. Mutteripannussa tulee hyvä kahvi. Jos ei olisi tätä konetta, valmistaisin kahvini mutteripannulla.

   Poista
 6. Teillä on todella kaunis lattia keittiössä! Ja muutoinkin teidän talo ja koti näyttää kadehdittavan ihanilta :)

  Meillä on käytössä DeLonghin kahviautomaatti, joka jauhaa kahvin pavuista ja en sitä kyllä mistään hinnasta vaihtaisi tavalliseen keittimeen. Se keittää hyvää kahvia helposti ja juuri tarvittavan määrän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvään kahviin jää kyllä koukkuun nopeasti, ei meinaa perinteinen suodatinkahvi enään maistua! Kiitos kehuista, lattia on pitkäaikainen unelmani. Ei kaduta siihen uhratut pitkät pennit.

   Poista
  2. Miun silmiin pisti heti tuo kaunis lattia ja myöhemmin luinkin, ettei sen asentaminen ollutkaan mikään helppo homma. Panostaminen on kyllä kannattanut! :)

   Poista
 7. Juuri saman koneen hankkineena olisi kiva kuulla, mitä kahvipapuja koneeseen suosittelet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaat pavut tältä paikkakunnalta saa Lidlistä. Bellarom merkkiset espresso pavut. Niistä tulee vahva, muttei kitkerä kahvi. Välillä valikoimassa on muitakin merkkejä, mutta ne ovat kaikki olleet liian vaaleapashtoisia ja kahvi niistä melko kuraa. Isompien paikkakuntien valikoima on tietysti laajempi ja niistä en osaa sen enempää sanoa.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!