perjantai 15. helmikuuta 2013

Säilytysratkaisuja

Lukijani kyseli kommettiboksissa vinkkiä cd-levyjen säilyttämiseen. Heille on kertynyt vuosien mittaan todella mittava kokoelma levyjä ja niiden  säilytys koetaan ongelmalliseksi. Lupasin paneutua ongelmaan omassa postauksessa ja here we go now!

Jos musiikki on harrastus ja levyt pitkällisen keräilyn tulos, on syytä olettaa, että kokoelma on tärkeä ja sitä käytetään säännöllisesti. Levyjen tulee siis sijaita keskeisellä paikalla ja niiden tulee olla helposti saatavilla. Kokoelmaa olisi hyvä päästä tutkimaan aina kokonaisuudessaan, siten että levyjen selät ovat näkyvissä. Tästä syystä en ensisijaisesti lähtisi säilyttämään levyjä missään pienissä erillisissä säilytyslaatikoissa,  joista sisältö olisi esillä aina vain osittain. Ja kun levyjä on todella paljon, kaikenlaiset pienet cd-tornit voi unohtaa, joskaan en ymmärrä kyseisen tuotteen funktiota muutenkaan.

Lähtisinkin vertaamaan tätä säilytysongelmaa kirjoihin ja niiden säilytykseen. Kirjat ovat omistajilleen yleensä tärkeitä, niitä luetaan  säännöllisesti ja usein niistä ollaan jopa hieman ylpeitä. Cd-levyjen säilytys kirjoille tarkoitetuissa hyllyissä on ongelmallista hyllyjen syvyyden vuoksi. Mappi- ja kirjahyllyjen syvyys on noin 30 senttiä ja puolet pienempiä levyjä menisi tällöin hyllyyn kahteen riviin. Tämä ei kuitenkaan ole käytännöllistä takimmaisten levyjen hautautuessa hyllyn taakse.
Kaupoissa valmiina myytävät cd-säilytykseen tarkoitetut hyllyt ovat taas yleensä tarkoitettu noin 100 levyn säilyttämiseen ja täten eivät tarjoa todelliselle keräilijälle  ratkaisua.
Helpoin tapa saada haluamansa kokoinen ja näköinen hylly, on tietysti teettää se puusepällä. Silloin saa juuri niin ison ja sen näköisen hyllyn, kun haluaakin.  Tällöin pääsee valitsemaan myös materiaalin itse. Suurin osa valmiina ostettavista hyllyistä on lastulevyä, mutta teetettäessä kannattaa tarkastella myös muita vahvempia materiaaleja kuten  mdf:ää, vaneria, massiivipuuta tai jopa terästä. Käsistään kätevä rakentaa tälläisen yksinkertaisen hyllyn myös itse.


Alla olevan hylly on koottu Ikean vitosen maksavista Lerberg hyllyistä ja seinä niiden taustalla on maalattu tummaksi. Yksinkertaista, mutta kaunista.Tässä hyllyt on tehty riippukiskoista, hyllykannakkeista ja hyllylevyistä. Vastaavaa koottavaa hyllyjärjestelmää myy esim. Elfa, Sovella ja Rautioiden Cello-mallisto.
Entä voisiko Muuton Stacked hyllyköstä saada diy ideaa säilytykseen? Eri kokoisia vastaavanlaisia  (vaneri)laatikoita seinälle tai lattialle? 

Lähes ilmainen hyllykkö (tässä tilanjakajana) vanhoista kuormalavoista tehtynä.
Valmiita kauniita ja käytännöllisiä ratkaisuja tarjoavat upeat (ja hintavat) Vitsoe ja String.Mikäli levyt halutaan piiloon tai pölyltä suojaan, valitaan lasi- tai umpiovellinen malli. Säilytystilaa voidaan hakea myös pienemmästä kaapista, jos ratkaisu ei saa olla noin ilmeinen. Sohvan taakse asetettu sopivan kokoinen kaapisto, laatikosto tai senkki tarjoaa säilytyksen lisäksi myös laskutason.


Laatikostoa harkittaessa, tarkista että levyt mahtuvat olemaan laatikoissa pystyasennossa siten, että levyn nimi ja artisti ovat luettavissa.
Tälläisiä ajatuksia tuli mieleeni. Toivottavasti saitte jotain ideaa ja mielellään jatketaan keskustelua kommenttiboksin puolella. Heittäkää hyviä ajatuksia ja ideoita myös sinne.
Kivaa perjantaita!

-tuija-

2 kommenttia:

  1. Kiitos Tuija näistä säilytysvinkeistä. Pidin erityisesti noista valkoisella seinällä olevista melko runsaista hyllyköistä. Tämä avasi silmät sille, että eivät CD:t olekaan kovin rumia. Ja samaa mieltä olen kanssasi siitä, että tornit voi ainakin unohtaa, ne oikeasti ovat melko rumia. Terveisin Maiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että oli jotain apua. Minusta juuri ne levy tuovat sitä persoonallisuutta kotiinne ja kertovat teistä asukkaista jotain. Ruokaharrastajalla on keittiössään esillä ruokaan liittyvää esineistöä, lukijalla mahtava kirjasto, musiikkia harrastavilla paljon levyjä. Minusta tuollainen täysi hyllyllinen levyjä on niin mahtava saavutus, että esille vaan rohkeasti :)

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!