tiistai 12. helmikuuta 2013

OBS! ei vaan OSB

Ikean Livet hemman sivuilta löytämäni kuva, muistutti minua yhdestä mahtavasta materiaalista, mihin haluan teidät nyt tutustuttaa. Nimittäin OSB-levy. 
OSB-levy on eräänlaista kolmikerroksellista pitkälastuista lastulevyä. Sen lastut ovat kuitenkin huomattavasti normaalia lastulevyä isompia,  lastujen pituus on 10-15 mm ja leveys 5-30 mm ja täten  levyn pinta on huomattavan paljon rouheampi kuin normaalissa lastulevyssä. Lastut ovat havupuuta ja haapaa. Levyä on käytetty rakentamisessa Pohjois-Amerikassa, jossa se korvaa halvempana havupuuvanerin.

Meilä Suomessa ei OSB-levyä ole aiemmin juurikaan käytetty ja sitä rantautuikin Suomeen lähinnä jenkeistä pakkauslaatikoiden muodossa. Levyn rouhea pinta sai kuitenkin useat luovan alan ihmiset kiinnostumaan levystä ja sen mahdollisesta  jatkokäytöstä.  Pian sitä nähtiinkin mm. taiteilijoiden taulunpohjamateriaalina ja nyttemmin usein messurakentamisen seinä- ja lattiamateriaalina. Levyn pinta näyttää umpeen maalattunakin mielenkiintoiselta ja elävältä. Valon ja varjon leikki sen pinnalla näyttää upealta. Nykyään levyä valmistetaan myös Euroopassa ja sitä on saatavilla myös Suomessa. Olen itse käyttänyt levyä mm. yhden pukuhuoneen seinissä, paneelin tilalla, pinta lakattuna ja yhdellä seinällä mustaksi maalattuna. Lopputulos oli huikea ja erillainen.


kuva

Onpa OSB kelvannut malliksi Tobias Johanssonin ja Emelie Ronnebron suunnittelemiin tyynyjen kuoseihinkin.  


Kuva

Tässä kuvassa maalattuna mustaksi kiiltävällä maalilla.


Kuva

 Matta maali toimii hienostuneemmin ja vähäeleisemmin. Mahtava keittiö!Mitäs pidit, oliko tuttu materiaali?

-tuija-

8 kommenttia:

 1. Rakentamisessa tuota olen käyttänyt, en muutoin. Tuostahan saa vaikka mitä aikaseks, mattana näköjään aivan törkeän hyvännäköstä (mulle tuli heti mieleen ylisuuri peilikehys missä on Wanhaa peililasia)! Hyvä tietää että sitä saa Suomestakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään tuosta mattamustasta!

   Poista
  2. Ihan ohimennen...Byggmaxissa olivat näköjään rakentaneet tästä tavarasta alumiinikehyksiset edestä auki olevat "karsinat" maali- ym. purkeille - lakkapinnalla olivat kun niitä kävin näpelöimässä. Tosi hyvännäköisiä nekin, tekivät miljööstä huomattavasti mielenkiintoisemman kuin geneeriset alumiinihyllyt.

   Poista
 2. Voiskohan tuota käyttää sängynpäätynä, onks se karkeapintaista vai olisko perinteinen vanerilevy parempi päädyksi? Vai oisko muita ideoita vastaavasta fiiliksestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pinnan pintakäsittelee jollain, uskon että toimisi ilman että tyynyliinat purkautuu :)
   Tasoita pahimmat terävyydet hiirellä 120 paperilla ja sitten tee haluamasi pintakäsittely. Vaneri voisi toimia myös, mutta onko koivuvaneri jo liian plääh, pitäis repästä havuvanerilla, mutta ottaa E luokkaa, jolloin ei ole oksia, mutta upeat syyt!

   Poista
  2. Kiittää ja kumartaa : )

   Poista
  3. http://img.ffffound.com/static-data/assets/6/95b4a932080b171bdf2fe9e36f6c7393b6dac5a1_m.jpg

   Pinterestis tuli vastaa sängynpäädyt.

   Poista
 3. Aleksihan tätä on käyttänyt… http://www.aleksi-r.com/2015/09/pikaprojekti-diy-sanky-elavaa-puupintaa.html

  Ja siitä itse innostuin googlettelemaan ja päädyin taas tänne… Mites multa on tämä postaus päässyt menemää ohi? =o

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!