torstai 3. tammikuuta 2013

Valaistusinfoa

Ajattelin hieman avata valaistukseen liittyviä termejä, kun huomasin monen pohdiskelevan onko joku valaisin teholtaan hyvä ja käytännöllinen johonkin tilaan.

Hehkulamppujen aikana kuluttajat tottuivat siihen, että he ostivat polttimonsa wattien mukaan. Ostettiinko 60, 40 tai vaikkapa 25w, kaikki suurinpiirtein ymmärsivät millainen valoteho kyseisestä polttimosta lähti. Nykyään kun energiasäästö- ja muut lamputyypit ovat korvanneet hehkulamput, ei valotehon ymmärtäminen olekkaan kuluttajalle enään niin yksinkertaista. Lamppujen valotehoa kun ei voi energiansäästölamppujen, ledien ja energiatehokkaampien halogeenien kohdalla vertailla enää wattien perusteella.
 Wattihan ei suoranaisesti kerro ollenkaan polttimon valotehosta vaan se on sähkönkulutusta kuvaava yksikkö. Valovirran yksikkö lumen lm sensijaan ilmoittaa lampusta tulevan valon määrän ja sitä tulisikin tarkastella polttimoa ostettaessa. 

60w hehkulampun tuottama valonmäärä on reilu 700 lumenia, mikäli haluat samantehoisen polttimon tulee sinun valita energiansäästö- tai halogeenilamppu jonka lumenit ovat vähintään tuo 700lm.
 Koska energiasäästölamput ovat nimenomaan suunniteltu säästämään sähköä , ovat kysyeiset polttimot wattimäärältään kuitenkin vain 11w.  Eli vaikka wattimäärä on eri  60w  hehkulampussa, että 11w energiasäästölampussa, on niiden tuottama valon määrä kuitenkin sama.

Onko vaikeaa? Jos lumenit tuntuvat hankalilta voi opetella vastaavuuskaavan. Näissä lumeneita on suurinpiirtein samanverran.

100w hehkulamppu = 19w energiasäästölamppu
75 w hehkulamppu = 15w energiasäästölamppu
60 w hehkulamppu = 11w energiasäästölamppu
 45 w hehkulamppu = 9w energiasäästölamppu
 25 w hehkulamppu = 5 w energiasäästölamppu   (kynttilälamppu)  


11W mutta menee vaihtoon 19w

Vaikka moni tuskailee polttimotyyppien kanssa, ajatelkaas asian positiivista puolta. Jos vanhan valaisimesi kannassa lukee max. 60w (niin kuin siinä lukee, mikäli kanta ei ole posliinia) ja olet sitä aiemmin käyttänyt, mutta valoteho ei ole ollut riittävä. Nyt voit laittaa polttimoksi isoimman energiasäästölampun eli 19-20w ja kanta ei sula, mutta valotehoa saat tuplasti lisää ja silti säästyy energiaa!!
Toinen tärkeä asia polttimoa ostettaessa on sen värilämpötila eli Kelvin (K) arvo.
Värilämpötila eli lampun värisävy vaikuttaa suuresti valaistavan tilan tunnelmaan. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottaman valon väri on.
Kodin oleskelutiloissa suositaan matalahkon värilämpötilan lamppuja ( 2700K, =samanvärinen kuin hehkulampun tuottama kellertävä valo), sillä niiden lämmin  valo koetaan kodikkaan miellyttäväksi. Eteistiloissa, missä tilaan ei välttämättä pääse luonnonvaloa ja valontarve on kuitenkin suuri, suosin itse polttimoita, jonka Kelvin arvo on 3000. Silloin valo on valkoisempaa ja tilan valaistus on lähempänä päivänvaloa. Jos haluat todella valkoiset päivänvalolamput on niiden Kelvin arvo jo 4500-6000K.

2700 K = lämmin valkoinen
3000 K = puhdas valkoinen
4000 K= kirkas valkoinen
6500 K= päivänvaloTässä 19w ja 3000K

 Sitten tarkistat vielä, että onko lamppusi  kanta iso = E27 tai pieni = E14.

Ja sitten tarkistelemaan, että omissa valaisissa on kunnon polttimot :)

Oliko sekavaa vai ymmärsittekö mitä ajoin takaa?

-tuija-

24 kommenttia:

 1. Ikuisuusongelma! Kaupat on täynnä nykyään jos jonkun näköistä sävyä olevia polttimoita. Pitää oikeastikin keskittyä ja miettiä kun niitä menee ostamaan. Itse suosin kirkasta valkoista, päivänvalo olisi haaveissa. Se, saako sitä sopimaan vanhaan taloon nykyisessä asussaan onkin toinen kysymys. Energiansäästölamput sekä ledit ovat myrkkyä valokuvaukselle, tekevät aivan outoja sävyjä.

  Meillä on tällä hetkellä sellainen sekalainen seurakunta polttimoita, että hirvittää ajatellakin sitä eri sävyjen määrää. Tälle asialle pitäisi kyllä jotain keksiä, mutta pitäisi tarkkaan kyllä suunnitella kokonaisuutta ajatellen eikä yksittäistä valonlähdettä.

  Meillä on sulle haaste :)
  http://rintsikka.casablogit.fi/lue/2013/01/haaste-toivelista-2013

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkoitat päivänvalolla 5500K ja asia ei ole sinulle tuttu, suosittelisin ensin kokeilemaan tota 3000K, joka sekin on aika valkoinen. Jos taas tiedät ja tunnet nämä asiat ja nimenomaan haluat päivänvalolamput, niin ok! Äkkiseltään, teillä käymättä, tuntuisi ettei rintamamiestalossa yli kolmetonniset Kelvinit ole ihan omiaan, mutta nämä ovat tietysti pitkälti makuasioita :)

   Ja nimenomaan pitäisi kerralla miettiä koko valaistus kuntoon. Näyttää hullulta jos samaan aikaan samassa tilassa palaa monen sävyistä valoa.

   Kiitän haasteesta ja paneudun siihen myöhemmin :)

   Poista
  2. On kyllä totta, että 3000K on yllättävän paljon valkoisempi kuin 2700K (eli perinteinen hehkulamppu). 2700K:n kanssa samssa tilassa olevat päivänvalopolttimot näyttävät hassuilta (tai pikemminkin ne hehkulamput näyttävät kamalilta), mutta mun mielestä kyllä 3000K:sta ylemmät kelvinit saattavat olla samassa tilassa ilman, että näyttää hassulta, riippuen toki valaisimista, tilasta jne.

   Eli mun mielestä päivänvalovalaistusta voi laittaa, ilman että sitä täytyy olla koko talo.

   Mutta sehän valaistuksen suunnittelussa onkin niin hankalaa, että oikeasti on aika mahdotonta testata sitä koko talon valaistusta yhdessä ennen kuin tekee niitä päätöksiä!

   Poista
  3. Liisa, selitin huonosti. Tuo 2700K yhdessä puhtaampien valojen kanssa saa hehkulamppusävyn juurikin näyttämään äärettömän keltaiselta jos palavat samaan aikaan. K3000 ja sitä valkoisemmat kestävät paremmin vierekkän.
   Ja talon kaikkien valolähteiden ei tarvitse olla samaa sävyä vaan lähinnä samaan aikaan palavien lähteiden valonlaatu pyritään saamaan samansävyiseksi. Valaistushan koostuu yleisvalaistuksesta, työvalaistuksesta, kohdevalaistuksesta sekä tunnelmavalaistuksesta. Tunnelmavalojen sävy siis voi olla eri kuin yleisvalaistuksen, koska näitä valonlähteitä pidetään päällä eri aikaan ja eri tarkoituksessa.

   Valaistus on kyllä yksi haasteellisimmista sisustusasioista :)

   Poista
  4. Samaa mieltä oltiin siis eri värilämpötilojen sekoittamisesta! :)

   Tämä oli varmasti hyödyllinen postaus monelle, kun eipä noita juttuja tosiaan ole niin helppo "kantapään kautta" ainakaan opetella itse. :)   Poista
  5. Värit ja väriarvot on hyvinkin tuttuja työnkin puolesta :) Meillä on töissä digipainon puolella päivänvaloputket, juuri oikean väritoiston takia. On hyvin outoa valoa alkuun. Asuntomessuilla oli yksi kohde joka oli toteutettu täysin päivänvaloilla, se vaatisi jo pidempi aikaista totuttelua tilaan tullessa, sen verran erikoinen. Nykyisellään ei meille kyllä se sopisi lainkaan, mutta riippuen vähän mihin suuntaan sisätiloja ollaan remppaamassa, on tuo mahdollisesti vaihtoehtona vielä. Aika näyttää :) Olen tosin kyllä tyytyväinen lämpimämpäänkin sävyyn, kunhan se ei ole niin kellertävää ja sekaisin eri sävyjä.

   Poista
  6. Ok, siis tuttu homma :))
   Siksi varoittelinkin, että monelle kenelle päivänvalolamput ovat oudot, saattaa olla pienoinen järkytys noiden tuottama elämys. Itselle ne ovat liian hurjat, oma maku kestää hädintuskin nelitonnisen kotona, mutta ei yhtään sen yli. Julkitilat tietenkin ovat oma juttunsa.

   Poista
 2. Kiitos Tuija, tämä postaus tulee todella tarpeeseen! Muutenkin tahdon kiittää inspiroivasta blogista, tästä on tullut oma suosikkini. Ja teidän talo on aivan upea! -Hilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hilla (mikä hieno nimi), kiva että koit postauksen hyödylliseksi. Olen huomannut että monelle tuo polttimoiden valtava tarjonta on ihan hepreaa ja usein tulee napattua mukaan se edullisin. Pienellä panostuksella ja tutkinnalla samasta valaisimesta saa kuitenkin irti paljon enemmän;)

   Poista
 3. Moi! Upea blogi sinulla! Tulin vierailulle Rintsikan Petterin Innoittamana, hän heitti sisustushaasteen meille molemmille.

  Olen bloggaajana alkutaipaleella, tule tutustumaan modernisti kodikkaaseen blogiini http://modernistikodikas.blogspot.fi/?m=1. Welcome!

  VastaaPoista
 4. Moi Kerttu ja tervetuloa sekä blogiini, että blogimaailmaan. Kiitos kehuista ja kutsusta, tulen kurkkimaan.

  VastaaPoista
 5. Moi. Kiitos infopaketista, koin valaistumisen! Olen tuskaillut tietämättömyyttäni noiden valojen kanssa, hämärän hyssystä on energialamppujen kanssa "nautittu" ja olen sen takia hehkulamppuja hamstrannut. Ihanan kansantajuisesti kirjoitit, nyt käynkin innolla miettimään ongelmakohtia kodissa valaistuksen osalta ja ratkomaan niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni asia tässä maailmassa on ihan helppo,mutta ne saadaan kuulostamaan vaikealta selittämällä ne vaikeasti.

   Minun tavaramerkkini onkin vääntää kaikki rautalangasta ja hyvä, että onnistuin :)

   Poista
 6. Kiitos infosta, paljon on lamppuja tullut ostettua, eikä oikeaa sävyä vielä löytynyt. Tuo tieto helpottaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miimma, hyvä homma että oli hyödyllinen postaus!

   Poista
 7. Huh miten kiireellä alkoi tämä vuosi, en ole ehtinyt kommentoimaan yhtään niinkuin haluaisin. Tähän postaukseen tulen varmaan palaamaan aikaajoin - hitsi tuo valojen miettiminen on hankalaa! Noihin wattimunnoksiin perehdyttiinkin muutama viikko sitten kun seistiin rautakaupan lappuhyllyssä ja mietittiin että millä ihmeellä saataisiin 7w lampusta tehokkaampi. Silloin se tuntui ihan turhalta toiveelta, kunnes oltiin aikamme niitä laatikoita lueskeltu. LÖytyihän sieltä sopiva, ja nyt on pikkuvessa hyvin valaistu. Mutta eipä noita tiedä ellei pääse / joudu niihin perehtymään. Nyt mietityttääkin että milläs meidän alakerta valaistaan. Eteiseen, eteiskäytävään ja olohuoneeseen tarvitaan sitä sun tätä. Tässähän saadaankin taas hyvä tovi vierähtämään kun niitä pohditaan. Vaikeaksi suunnittelun tekee juuri se, kun ei tiedä valmiiksi minkä sävyistä valoa mikäkin teho tuottaa. Siis miltä se sitten ihan oikeasti omalla paikallaan näyttää. Keltaista en kaipaa yhtään, mutta liian valkoinen ei ole sekään hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petra, valon sävy ei riipu tehosta vaan värilämpötilasta eli Kelvin arvosta. Mitä isompi Kelvin, sen valkoisempaa valoa se tuottaa. Eteis-ja käytävätiloissa hyvä Kelvin arvo on ainakin tuo K3000. Itse käytän sitä eteisissä, tuulikaapeissa ja käytävissä. Yleisvalona se käy olohuoneessakin, mutta tunnelmavaloissa riittää 2700K, koska valkoisempi valo saatetaan kokea kylmäksi ja "epäromanttiseksi". Kannattaa varustaa kytkimet himmentimillä, jolloin valoa saadaan säädeltyä tunnelman ja tarpeen mukaan.

   Poista
 8. Pieni korjaus tekstin loppuun: E24-kanta on oikeasti E27.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas vaan, painovirhepaholainen :) korjaan tekstiin, kiitos!

   Poista
 9. Loistava postaus! :)

  Tuli muuten mieleeni yksi seikka, johon en nopsasti löytänyt gogglestakaan vastausta, eli jo itse valaisimessa on max 40w, niin voiko niissä käyttää noita 45wattia vastaavia 9w energiansäästölampuja?? Uskoisin että voi, mutta varmistan vielä itseäni huomattavasti viisaammalta etten mene vahingossa rikkomaan minun Rondo-jalkojani. :) Kiitos jos jaksat vastailla! <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voit käyttää. Voit käyttää vaikka 19w energiasäästölamppua, joka vastaa 100w hehkulamppuissa. Niin isoa energiasäästöpoltinta et löydäkkään kaupasta, että se ylitäisi tuon 40w merkinnän ;))

   Poista
  2. Juuri näin itsekin päättelin, mutta piti vielä varmistaa. :D Kiitos tuhannesti! <3 <3 Meillä nimittäin poksahti toinen yöpöydän lampuista nyt illalla ja siihen tarvitsee ostaa uusi. Ostankin sitten molemmat kerralla, jotta ovat keskenään samaa sävyä ja tehoa sitten. :) Kiitos!!! <3 <3

   Poista
 10. Hei, blogisi on ihan mielettömän inspiroivaa katseltavaa ja luettavaa! :) Mistä tuo ruokailuryhmän matto peräisin? / Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari. Pyöreä matto on tilattu Carpet vistasta. Tässä linkki

   http://www.carpetvista.fi/matot/Handloom/matosta_159825-Handloom_-_Natural/Off_white.html

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!