perjantai 28. joulukuuta 2012

Vuosi 2012 ja vähän edellisiäkin

Näin vanhan vuoden lähestyessä loppuaan ja uuden kurkkiessa jo kulman takana, käy moni varmasti läpi, jos ei muuten niin mielessään, vuoden aikana tapahtuneita juttuja. Niin aion tehdä minäkin ja nämä loppuvuoden muutamat päivät käytän siihen, että kertaan postauksissa talon tarinan, miten tähän on tultu sekä talossa tapahtuneet remonttimuutokset. Vaikka blogiurani onkin kestänyt vasta reilu puoli vuotta, on taloa remontoitu sitä ennen täydellä teholla  vuoden ja nolla teholla (ajatuksissa ja puheissa, muttei teoissa ) viimeiset puoli vuotta.
Mukaan on myös tullut uusia lukijoita, joten heille tarina saattaa olla uusi! Jos jutut on tuttuja tai ei muuten kiinnosta, voit palata uusien postausten pariin ensi vuoden alussa ;)

Vuonna -34 valmistui kelloseppä Nallikarin rakennuttamana Uudenkaupungin Sorvakon mäelle talo ja liiketila, jollaista ei oltu aiemmin vanhassa puutalokaupungissa nähty. Talo oli tyyliltään puhdasta funkkista ja arkkitehtuuri on saanut  vaikutteita Alvar Aallon töistä, joka muuten asui ja  työskenteli tähän aikaan Turussa. ( Aalto muutti -33 Turusta Helsinkiin) Edelleen liikkuu huhuja, jonka mukaan Aalto olisi ollut talon suunnittelija, mutta näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, vaikka oikeaa arkkitehtiä emme tiedäkkään.

Tässä ensimmäisiä kuvia talon valmistuttua.Huomatkaa kaaren parveke, joka on nykyään sisätilaa.

Talossa toimi myös August Nikanderin Kello-, kulta- ja soitinliike.
Myöhempinä vaiheinaan talo on ollut kaupungin omistuksessa ja se on toiminut mm. kaupungin eläinlääkärin asuntona, sähkölaitoksen virastona ja nyt viimeiseksi vuodesta 2002 taidetalona. 2010 kaupunki laittoi myyntiin huonoon kuntoon joutuneen talon ja sitä kautta vihdoin kesällä 2011 se päätyi meille ja  kauppakirjat allekirjoitettiin. Tämän näköinen talo oli ulkoa silloin. Huomatkaa lisäsiipi, joka on rakennettu -58.


 Talo on ollut unelmani jo pienestä tytöstä, enemmän voit halutessasi lukea blogini alun postauksista.

Tästä lähti raivokas remonttiprojekti, jossa on uusittu talon katto, kaikki sähköt, vesi- ja viemäriputket. Vaihdettu lämmitysmuodoksi vesikiertoinen lattialämmitys ja maalämpö, asennettu takka ja hormit, kaadettu seiniä ja rakennettu uusia,  uusittu kaikki seinä-, katto ja lattiapinnat. Siellä missä vanhaa lankkua oli muovimattojen ja linoleumien alla, ne otettiin talteen ja asennettiin myöhemmin uudelleen takaisin. Tilanjaon olen piirtänyt kokonaan uusiksi, pohjatkin muutoksineen ovat näkyvillä täällä ja täällä. Lisäksi kävi ilmi, ettei talossa ollut omia vesiputki- eikä sähkötuloja, vaan ne kulkivat naapurikiinteistön kautta. Ihmettelyn ja asian selvittelyn jälkeen, kaivettiin  koko etupiha ja katu auki ja talo liitettiin runkovesiputkeen ja sähköverkkoon sekä asennettiin oma säkökaappi ja -mittarit. Samalla kaivettiin auki talon perusmuuri, joka piettiin ja patolevytettiin. Taloon vedettiin samalla kaivuulla myös oma kuitukaapeli, joten tv-antenni ja nettikaapelointi tuli myös kuntoon.

Tältä täällä näytti kesällä 2011, kun saimme avaimet taloon.Jotain kaunistakin talossa sisällä oli. Keittiön seinässä oli maalattuja kaloja. Tekijää en tiedä, mutta  irrotimme levyt maalauksineen ja ne ovat tallessa. Paikkaa mihin ne voisi laittaa esille mietimme vielä. Samoin heikosti näkyvät maalaukset ovenpielen pelleissä ovat tallessa. Ne on tietääkseni maalannut talon tytär ollessaan 9 vanha viisikymmentäluvulla. Tajusin juuri, että liitutaulumaaliseinä - mihin piirtelen vaihtuvia teoksia- on juuri tuossa kohtaa, missä on käsipyyheteline. Samassa paikassa "taideteoksia siis edelleen.
Ei kovin pahalta ehkä päällepäin. Kuulimmepa jonkun jopa sanonee, että kyllähän siellä asua voi, kamat vaan sisään. No, ehkäpä emme me kuitenkaan.

Mutta odottakaas miltä näytti kolme viikkoa sen jälkeen kun aloimme remontin, ne kuvat näette huomenna ;) se ei olekkaan enään kaunista katsottavaa.


-tuija-

10 kommenttia:

 1. En ollut vieläkään ehtinyt lukea aikaisempia postauksiasi, mutta nyt kiinnostus kasvoi moninkertaiseksi, kun näin millaisessa talossa asut ja sisustat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että uudempia lukijoita saattaa perusteellisempi pikakertaus kiinnostaa, jos eivät ole lukeneet alkupään postauksia. Toivottavasti muitakin kiinnostuneita löytyy. Kivaa perjantaita Laura.

   Poista
 2. Huikea tarina! Ja mikä talo :) Mielenkiinnolla odotan tarinalle jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Mahtava talo, mutta myös taatusti mahtava remontti! ;)

  Mutta jos ei tuollainen talo inspiroi kunnostamaan, niin ei sitten mikään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, aivan oikein molemmat kommentit ;)

   Poista
 4. Heippa Tuija! Kiitos mahtavasta blogista! Olen ollut lähinnä "blogisurffailija", tutkaillut sisustusasioita, muotia tai muuta ajankohtaista (kuten hääblogeja... :) ajan ja fiiliksen mukaan liittymättä kuitenkaan mihinkään blogiin lukijaksi. Tänne liityin! Lomapäivinä on taas (vihdoin!) ollut aikaa paneutua kodin laittamiseen ja uudistamiseen joten myös tämä internetin ihmemaa houkutteli syövereihinsä ideoiden toivossa. Hakusanalla "industrial vintage" päädyin johonkin blogipäivitykseesi kesältä, ja sen myötä täältä onkin löytynyt monta ihanaa kuvaa, mahtavaa ideaa joista sain miehenkin innostumaan... Kolmen kissan perheenä esim. kissa-aiheinen postaus maailman epäsisustuksellisemmasta kapineesta (tunnetaan myös nimellä kissavessa) ilahdutti! Hyvää vuodenvaihdetta, jatkan vanhojen postaustesi kahlaamista, kiitos vinkeistä, neuvoista, hienoista kuvista! Aivan ihana talo sulla!! :) Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No heippa Laura! Olipas hyvänmielen kommentti, kiitos siitä!
   Hyvä jos inspiraatiota on löytynyt, koitan laajalla skaalalla tehdä postauksia, jolloin mukavia juttuja olisi mahdollisimman monelle. Pysyppä mukana ja laita vaikka toivepostausehdotuksia, jos tulee mieleen:)

   Poista
 5. Herra jestat teillä on upea talo! Olen niin tuore lukijasi, etten ole ehtinyt vanhoja juttuja juurikaan lukea, joten en tiedä onko aiemmin tästä kuvia ollut ja tällaista tarinaa. Mutta on UPEA! Ja näköjään olette hirveän työn tehneet kunnostaessa taloa, aivan mahtavaa! Eikös näihin kohteisiin saisi anottua muuten jotain avustustakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petteri, juu kiitos minäkin tykkään tästä :) Blogin alussa kerroin remonteista ja talosta kattavamminkin, mutta ajattelinkin etteivät uudet lukijat niitä ehkä ole lukeneet, joten kertaan vähän.
   Sisätilojen remonttiin emme ole hakeneet avutuksia, johtuen hurjasta kiireestä remontissa ja anomukset pitää laittaa aina hyvissä ajoin ennen aloittamista. Mutta ulkoverhoilun ja ikkunoiden entistämisprojektiin aiomme kysyä avutusta museovirastolta, Julkisivu talossa on suojeltu vanhalta osalta.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!