perjantai 21. joulukuuta 2012

Tsekkilista etenee


Eilisillan saldona, pyhiä varten valmiina ovat nyt saaristolaisleivät, jota ilman mäti, smetana ja punasipulisilppu ei ole täydellinen makukompinaatio. Meillä saaristolaisleipä on se joulun leipä, ei niinkään joululimput.







Tällä ohjeella tulee täydelliset leivät, joten jos aiot kokeilla, suosittelen kokeilemaan alla olevaa ohjetta. Itse jaoin taikinan kolmeen vuokaan.



Nauvon Saaristolaisleipä

1 lpiimää
75 ghiivaa
3 dlsiirappia
3 dlkaljamaltaita
3 dlvehnänleseitä
3 dlruisjauhoja
1 rklsuolaa
10 dlvehnäjauhoja

 voiteluunsiirappia, vettä 1/3




Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää loput ainekset (paitsi siirappivesi) ja sekoita tasaiseksi taikinaksi käsin tai yleiskoneella. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 1,5 tuntia.
Voitele vuoat ja jaa taikina tasaisesti niihin. Paista leipiä 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 1,5 tuntia.
Ota leivät pois uunista, voitele ne siirappivedellä ja laita takaisin uuniin vielä 30 minuutiksi.
Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle, liinan alle jäähtymään.
Nauvon limppu on parhaimmillaan kun annat sen tekeytyä pussitettuna jääkaapissa pari-kolme päivää. Nämä leivät soveltuvat myös pakastamiseen.
Ja eikun aattoa odottamaan, nam!

-tuija-

6 kommenttia:

  1. Meillä on samanlaista leipää aina jouluna, miehen täti leipoo aina koko puolelle suvulle, aivan tajuttoman hyvää. Kysyin joskus ohjetta, mutta on kuulemma salaisuus :) pitääpä testata tämä ohje josko olisi sama.

    VastaaPoista
  2. Raija, monia kokeilleena, tää resepti on musta paras, nam!

    VastaaPoista
  3. Nuo on ihan parhaita. Olen pari kertaa itsekin leiponut mutta nyt sain kaksi joululahjaksi töistä ym, joten taitaa jäädä leipominen tänä jouluna. Sen sijaan meinasin leipoa konjakki-hedelmäkakun, jonka ohje oli Glorian ruokalehdessä, saa nähdä mitä siitä tulee kun ei ehdi testailla ennen joulua.

    A.

    p.s. Kirjoittelin äsken vielä siihen aikaisempaan, kommentointia käsittelevään kirjoitukseesi. On jäänyt näköjään viime aikoina blogien seuraaminen itselläni vähemmälle; nyt kun tulin tänne niin huomasin vaikka kuinka monta uutta juttua - kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekkin tulee tuo Glorian ruokalehti, täytyykin katsella tuon kakun ohje :) kuulostaa hyvälle.

      Poista
  4. Hei!
    Samaisella ohjeella tulee itsekin leivottua limppuja ja ovat olleet mieluisia joulumuistamisiakin. :) Joululimpuksi leivon kyseisellä ohjeella muuttaen piimän omenamehuun, suosittelen kokeilemaan! :)
    Oikein mukavaa ja onnellista Joulua sinulle! :)
    -Marika-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin joskus kokeilla, eikö ole liian makeaa omenamehulla? Tai ei kai, kun kerran kehuit ;)) Hyvää Joulua sinullekin Marika!

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!