lauantai 17. marraskuuta 2012

Maailman paras sipulipiirakka

Siitä lähtien, kun kokeilimme reilu kuukausi sitten Glorian ruoka ja viinilehdessä ollutta sipulipiirakan ohjetta, on sitä valmistettu meillä jo useille vieraille.
Se on vain niin uskomattoman hyvää, ah!

sipulipiirakka  pk


Tässä ohje halukkaille. Pohjan ohjeen teemme kaksinkertaisena, muuten taikina ei riitä isommalle vuoalle. Juustoraasteena olemme kokeilleet eri voimakkaita juustoja ja paras tulee mielestämme Gruyre-juustosta.


Sipulipiirakka
(6 palaa)


1/4 dl perunahiutaleita (esim. Mielihyvä)
3/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
25 g voita
1/2 dl vettä
Täyte
3 punasipulia
3 salottisipulia
25 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl tummaa balsamikastiketta
(esim. Rajamäki)
1 (luomu)kananmuna
1 dl cheddarjuustoa raastettuna
1/2 tlk (à 250 g) mascarponejuustoa
(esim. Galbani)
1 rkl pinjansiemeniä
2 oksaa timjamia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää se ja vesi kuiviin aineksiin. Sekoita, kunnes perunahiutaleet ovat imeneet nesteen ja taikina kiinteytyy.

Painele käsin taputellen taikinasta leivinpaperille pyöreä piirakkapohja. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 min.

Valmista täyte. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna pannulla voi ja sokeri. Asettele sipuliviipaleita pannulle vieri viereen. Älä laita viipaleita päällekkäin, vaan toista paistaminen niin monta kertaa, että saat kaikki viipaleet käsiteltyä. Pienennä lämpöä ja anna viipaleiden hautua pehmeiksi keskilämmöllä noin 5 min. Käännä sipulit varovasti, kun alapuoli on saanut kunnolla väriä. Anna myös toisen puolen pehmetä ja ruskistua. Kun viipaleet ovat läpikuultavia, valuta päälle tipoittain balsamikastiketta.

Sekoita muna ja juustoraaste mascarponen joukkoon.
Levitä esipaistetulle taikinapohjalle ensin juustoseos ja sen päälle sipuliviipaleet. Paista piirakkaa vielä 20–30 min.

Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen, kunnes ne saavat väriä, noin 5 min. Koristele valmis piirakka paahdetuilla pinjan-siemenillä ja riivityillä timjamin lehdillä.
ohje ja kuva

Tässä kuva meidän versiosta, joka ei ole yhtä vaikuttava kuin alkuperäinen. Tällä kertaa piirakka  oli myös hiukan liian pitkään uunissa ja pinta tummui. No onneksi piirakan seurana nautittu Alsacelainen Trimbachin viinitalon Riesling  helpotti harmitusta :) ja maku oli kuitenkin hyvä.






Tunnelmaa toi takkamme "neitsytmatka" elikkä ensimmäinen pesällinen ikinä!



Mukavaa viikonloppua toivotellen

-tuija-

1 kommentti:

  1. Onpa herkullisen näköistä! Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!