maanantai 15. lokakuuta 2012

Valkoinen maalimaailma

Koska valkoinen väri sisustuksessa on kovin pinnalla, jatkan maalin sävyjen pohdintaa vielä valkoisen sävyn osalta.
Maalikaupan hyllyllä on jokaisesta sävytettävästä maalista kaksi eri pohjavaihtoehtoa, A-pohja ja C-pohja (eri koodejakin käytetään, mutta A ja C ovat yleisimmät).  Pohjiin lisätään pastoja sen mukaan, minkä sävyn kuluttaja on valinnut ja se kumpa pohja valitaan riippuu juurikin tuosta sävystä. Karkeasti; vaaleat sävyt sekoitetaan A- pohjaan ja tummat  C-pohjaa. Ostajan  ei tarvitse tietää kumpa pohja otetaan, vaan myyjä tekee valinnan sävytyskoneen ohjeen mukaan.

 Pohjien eroavaisuus on siinä, että A-pohja on valmiiksi valkoista maalia ja C kirkasta. Jälkimmäistä ei voi käyttää ilman sävyttämistä, mutta valkoista A-pohjaa voi ja siksi aika usein näkee kuluttajan ottavan purkin A-pohjaa hyllystä halutessaan valkoista maalia.
Tämä ei kuitenkaan ole viisas vaihtoehto, vaan myös valkoiset maalit kannattaa sävyttää haluttuun valkoiseen sävyyn. Ainoastaan kattomaaleja sekä pojhamaaleja käytetään ilman lisäpastoja A-pohjana, vaikka toki nekin halutessaan voi sävyttää.
No miksi sitten kannattaa maksaa sävytyspalkkio jos maali kerran jo itsessään on valkoista?  Maaliin lisätään pigmenttejä, jotta saataisiin eri sävyjä, mutta pigmenttien lisääminen auttaa myös maalia säilyttämään sävynsä ajan saatossa. UV-säteily muuttaa maalin väriä ja valkoinen sävyttämätön maali kellastuu aika nopeasti ilman pigmenttien suojaa. Lisäksi maalin peitto paranee, kun siihen lisätään pigmenttipastaa, jolloin maalikerroksia ei tarvita niin montaa, kun sävyttämättömällä maalilla. A-pohja  on sävyltään myös ihan vitivalkoista ja se harvoin näyttää hyvältä kodissa. Jos omistat arkkitehtuuriltaan  rikkaan, modernin talon, jonka pintoja haluat korostaa, voi noin kova valkoinen toimia, mutta muissa kodeissa se näyttää, no kovalta ja vähän siltä, että pintamaali olisi unohtunut pohjamaalin päältä.
Nykyään on saatavana omia karttoja myös valkoisille sävyille ja muistattehan viime postauksessa kertomani asian, ettäTikkurila Symphony värikartan F- kirjaimella alkavat sävyt ovat lähes aina seinässä valkoisia.Sitten muutamia hyviä sävyjä valkoisista.
Mikäli haluat sävyksi samanväristä valkoista, kun tehdasmaalatut väliovesi tai jalka- ja  peitelistasi, valitse maalisävyksi NCS-värijärjestelmän sävy S 0502-Y. Tämä valkoinen on aavistuksen vaniljaan taittuva sävy ja siis sama sävy, millä valkoiset ovesi ovat tehtaalla maalatut.
Jos taas et halua missään nimessä vaniljan tuomaa keltaisuutta, vaan enemmän kylmää viileää valkoista, ilman liikaa harmautta, valitse sävy PAPERI eli koodi F497. Jos tämä tuntuu liian valkoiselta, koita ns. maalarinvalkoista, missä harmaata on jo kohtalaisen paljon, koodi on G497. Älä pelästy maalimallin harmautta, sävy on valkoinen seinässä.Lumimaalista löytyy täyshimmeitä kauniita valkoisia sävyjä. Maalin erikoisuus on se, että se pitää sisällään extra paljon pigmettiä, jolloin peitto on hyvä ja sävyt toistuvat erityisen puhtaina ja valoisina. Lumi-sisustusmaalin valkoinen pinta riittää sellaisenaan, kun haluat täysin puhtaanvalkoiset seinät. Lumi-värikartan 6 sävytettyä valkoista puolestaan luovat tilaan eri tunnelmia, kuin valon ja varjon leikki hangella. Onko seinälle tarkoitus heijastaa tykillä? Silloin valkoista parempi sävy löytyy puhtaiden harmaiden kartasta ja on koodi H499.
Sametinhimmeä, vaaleanharmaa maali on osoittautunut perinteistä valkoista väriä paremmaksi heijastuspinnaksi. Katselupinnan käsittely  neutraalin harmaalla sävyllä takaa tummien sävyjen ja mustan paremman toiston, myös kontrasti on korkeampi.


Sellaiset tarinat tällä kertaa. Toivottavasti valkoinen maailma aukesi hieman paremmin. Ei sitten muuta kuin maalailemaan ;)

-tuija-

52 kommenttia:

 1. Hei Tuija!

  Kiitos hyvistä vinkeistä, ihan uutta tietoa osittain! Meille tulee paperin sävyiset seinät, ja alunperin oli ajateltu sävyttämättömällä ikkunoiden karmit jne. Kannattaisiko siis kuitenkin maalata samalla sävytetyllä valkoisella karmit ym jotta eivät kellastuisi? Soitin Tikkurilan maalilinjalle aiemmin, ja siellä he suosittelivat kumpaa tahansa vaihtoehtoa, mutta eivät maininneet tuosta sävyttämättömän maalin kellastumisesta. :(

  Mukavaa viikkoa!

  - A

  VastaaPoista
 2. Hei A. Suosittelen samalla sävyllä eli PAPERILLA sävytettyä Maalarin valkolakkaa (on siis nimestään huolimatta peittävä maali) oviin ja ikkunoihin, mikäli ne ovat aiemminkin maalattu alkydimaalilla. Jos alla on vesiohenteinen maali, voi päälle maalata ainoastaan vesiohenteisella. Mutta siis sävyttäisin :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos tuhannesti sekä tästä että edellisestä väripostauksesta. Nää maalijutut on niin ollu mulle hepreaa ja nämä postaukset selvensivät tosi monta asiaa:)

  VastaaPoista
 4. Eipä mitään, Soile, hyvä että näistä on apua :)

  VastaaPoista
 5. Tuhannet kiitokset selkeästä ja upeasti tiedollisesta postauksesta!
  Remonttia odottava huoneemme saa nyt todennäköisesti paperi valkoiset kolme seinää ja yksi seinä valkea/hopeisen tapetin.
  Paperi olikin yksi vaihtoehto, mutta nyt kun luin postauksesi se vain varmentui.
  -päivi-

  VastaaPoista
 6. Kivaa remonttia Päivi, vai onko se remontti nyt niin kivaa, mutta ainakin lopputulos on :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä! Me maalasimme olohuoneen katon ja seinät. Katto maalattiin ensin Siro-2 pohjamaalilla, mutta lopputulos oli kamala ja siihen päälle Tizomattilla. Tästä saimme ristiriitaista tietoa, mutta toistaiseksi roiskerapattu katto on paikallaan, vaikka vähän jännitimme kuinka käy.

  Katto siis maalattu sävyttämättömällä ja seinät maalarinvalkoiset. Nyt haluaisinkin kuulla mielipiteesi karmeista ja ovista. Millä värillä suosittelisit maalaamaan ne? Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 8. Anu, roiskerapatut katot suositellaan maalaamaan aina ensin alkydipohjaisella maalilla, jolloin vältytään rappauspinnan sulamiselta. Eli tässä tapauksessa alle Tixomatt tai vastaava alkydimaali ja päälle sitten mikä tahansa akrylaattimaali, Siro himmeä, Remontti-ässä, Jokeri, Paneelikattomaali tms.

  Taitava maalari osaa maalata roiskerapatun katon vesiohenteisellakin maalilla, ilman että se ehtii lähteä sulamaan ja tasoittumaan, mutta kotimaalarille en tapaa suosittele. Siro-2 pohjamaalista en ole ikinä kuullutkaan olisiko sittenki jonkin muu kuin Siro? Siro himmeä on Tikkurilan himmeä sisäkattomaali, mutta se ei ole pohjamaali.

  No niin tai näin, katto on nyt maalattu onnistuneesti :) ja jos seinät ovat maalarinvalkoiset eli taittavat harmaaseen, ei listoja kannata ottaa valmiina valkoisina. Valmiiksi valkoisissa listoissa maalisävy on ncs S 0502-Y, jolloin se taittaa keltaiseen. Valitse ennemmin valkoisempi sävy PAPERI F497 tai sitten tuo edellä mainittu ncs koodi ilman tuota S kirjainta, jolloin sävystä on poistettu okra pasta. Eli 0502-y, tässä ole tarkka että sävyttäjä todella poistaa koodista tuon S kirjaimen.
  Maalina voi käyttää vaikka Maalarin valkolakkaa, joka on alkydi ja hyvin peittävä maali, nimestään huolimatta. Kiiltoasteita on kaksi joko puolihimmeä tai kiiltävä, josta valitsisin puolihimmeän. Jos ovet ovat vanhoja peiliovia, sitten kiiltävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Jälkikäteen tämäkin sitten tuli selväksi, että tosiaan olisi pitänyt alusta lähtien maalata tuolla alkydipohjaisella maalilla, mutta katto ei sulanut, vaikka vesiohenteista käytimmekin, eikä myöskään ole vielä rapissut alas..

   Pohjamaali onkin Siroplast, eikä Siro-2.

   Eli suosittelet valmiiden listojen maalausta?

   Voi olla, että seinät pitää vielä maalata sittenkin tuolla Paperi F497 -sävyllä, mutta pitää nyt vielä katsoa seiniä eri valossa sekä myös kantaa huonekalut takaisin. Jos maalaamme seinät sittenkin Paperin sävyllä niin suositteletko siinäkin tapauksessa listojen maalausta?

   Entä väliovet, ne olisi tarkoitus viedä maalattavaksi. Niistä pitäisi varmasti tehdä samansävyiset kuin listat vai mitä mieltä olet?

   Poista
  2. Ah, luulin että listojen maalaamisesta oltiin jo päätetty. Voitte toki käyttää valmista valkoista listaa, mikäli silmää ei häiritse tuo sävyero. Valmiit listat ovat tosiaan sävyltään luonnonvalkoisempia kuin mainitsemasi maalarinvalkoinen tai tuo Paperi sävy. Riippuu talosta ja sen arkkitehtuurista milloin värierosta tulee häiritsevää. Modernit kivitalot vaativat mielestäni listojen sävyttämisen,mutta vanhemmissa tai sisustukseltaan pehmeämmässä kodissa ero ei ole häiritsevää.
   Ovet maalauttaisin saman sävyiseksi listojen kanssa. Eli tässä tapauksessa jos jokatapauksessa viette ovet maalattaviksi, viekää listat samalla, hintaa se ei enään sanottavasti nosta. Ja sävy voi olla molemmissa tuo Paperi.

   Poista
  3. Kiitos vielä :) Tämä oli todella hyvää tietoa :)

   Poista
 9. Kiitos todella paljon maali värien ohjeista. Meille on aiemmin maalattu olohuoneen yhden seinän väriksi maaliksi Tikkurilan Y487,jonka siis muistiin kirjattiin huolellisesti, vaan eipä huomattu ottaa valkoisen seinän väriä. Nyt ollaan remontoimassa makuuhuoneetta ja päätettiin sinnekin valita samaa sävymaailmaa, mutta tummempana J484, nyt sitten pulmana on se puuttuva valkoisen sävy. Yksi koemaalaus on tehty ja vivahtaa liikaa keltaiseen eli jos valitsen samasta sävystä F484, niin mihin se taittaa? Maalarinvalkoista ei tuo aiempi olohuoneen sävy ole, se jo todettiin oven karmien maalauksessa. Lisäksi jostain syystä eri ilmansuuntaan olevat makuuhuoneen kuin työhuoneenkin seinän värit helposti taittavat pinkkiin. Nyt kun lattian väriksi tulee luonnonkorkki, niin punaisuus varmaan korostuu. Toiveena on kuitenkin suht neutraali värimaailma, joka antaisii verhoilla ja kankailla leikittelyn. Makuuhuoneeseen tulee iso vaatekaappi, jonka liukuovet ovat lumisävyinen lasi.. Mistä valkoisesta kannattaisi lähteä kokeilemaan ?

  VastaaPoista
 10. Hei anonyymi!
  Olohuoneeseen valitsemanne väri Y487 on väriliuskan alin sävy. Kaikki liuskan keskellä sijaitsevan kantavärin (M sävy) alapuolella olevat värit ovat ns. harmaannoksia. Väriin on siis lisättu mustaa tai harmaata taittamaan sävyä harmaammaksi. Liuskan ylin sävy F, on siis sama sävy kuin alin Y, mutta siihen on lisättu tippa harmaata. Tämän 487 liuskan sävyt ovat myös jo valmiiksi aika vihreään taittavia ruskeita.
  Nyt makuuhuoneeseen valittu sävy J484 on lämpimämpi ja taittaa valmiiksi enemmän keltaiseen. Olette myös valinneet sävyn kantavärin M yläpuolelta eli vaalennoksista, jolloin väri on puhtaampi. Sama sävy harmaannoksena löytyy taas sieltä M sävyn alapuoliselta alueelta. Eri ilmansuuntaan antavissa huoneissa sävyt näyttävät erivärisiltä johtuen etelän ja lännen lämpimästä valonväristä, kun taas pohjoisen huoneet saavat osakseen sinistä valoa. Makuuhuoneen ikkunat antavat todennäköisesti etelään tai länteen, koska kerrot sävyn muuttuvan huoneessa punertavaksi. Tällöin kaikki valmiiksi jo lämpimät sävyt muuttuvat huoneessa vielä astetta lämpimämmäksi. Hyvä lähtökohta vaaleammalle sävylle löytyy yleensä saman väriliuskan F sävystä silloin ei tule ristiriitaa sävyn taittojen kesken. Tässä tapauksessa F484 olisi yksi vaihtoehto vaalealle värille. Mikäli haluat valkoisempaa ilman vaniljan tai harmaan (maalarinvalkoinen)sävyä, on tuo suosittu Paperi F479 tai ncs 0502-y sävy ILMAN EDESSÄ OLEVAA S:ää hyvä valinta. Nämä sävyt ovat kyllä jo siis selvästi valkoisia.
  Samaa valkoista sävyä ei teidän kannata käyttää sekä olohuoneessa että makuuhuoneessa, johtuen tummempien värien eri sävymaailmasta ja taitosta.

  VastaaPoista
 11. Kiitos miljoonasti, tämä helpottaa jo todella paljon maaliostoksilla.En huomannut sanoa, että olohuone on länteen ja sävykin meni vahingossa väärin eli y484. Makuuhuone sekä työhuone itään. Työhuoneeseen päädyin aiemmin valitsemaan vaaleankeltaisen sävyn, jossa ihan vähän harmaata, kun siellä oli iso punertava kaappi, joka hallitsi huoneen sävyä. Nyt kun kaapinrohjo on poissa ja tilaalla valkoinen lumilasinen kaapisto, pelotti alussa että seinä näyttää kanarianpojan keltaiselta, mutta korkkilattian punaisuus ja pyökkisten kalusteiden ja pellavaverhojen kanssa lopputulos näytti kuitenkin lämpimän aurinkoiselta, myös iltapäivisin ja suurimman osan vuotta jolloin aurinko ei paista sinne. Ehkä siksi tuo lämpimänkeltaiseen taittuva J484 näyttää miellyttävältä. Makuuhuone on tähän mennessä tuntunut kolkolta ja olen sitten naamioinut sen voimakkailla keltaisenvihreäillä ja välillä punaisilla tekstiileilllä. Ehkä nyt uudistetussa makuuhuoneessa voisi sitten kokeillla hillitympiäkin ja vaaleita sävyjä, kuten pellavaa ja luonnonvalkoista.
  Kiitos myös hyvistä kissanvessa vinkeistä. Ensi vuonna putkiremontin yhteydessä uusitaan kylpyhuone ja nyt katseltu noita kalustevaihtoehtoja ja pähkäilty kahden kissan vessan sijoittamista. Tuo aukko kalusteessa toimii varmaan hyvin ja pitää ympäristön siistimmän näköisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, jos sait apua :)
   Kissat ovat arvaamattomia, toivottavasti teidänkin maukulaiset suostuvat menemään kaappiin pissalle :)

   Poista
 12. Kiitoksia hyvistä neuvoista! Minäkin etsin hyvää puhtaanvalkoista sävyä uuteen taloomme (siis vanha, mutta juuri ostettu). Ikkuna- ja jalkalistoja en haluaisi alkaa maalaamaan, mutta toivoisin että listat näyttäisivät edelleen valkoisilta seinävärin vieressä. Toisessa blogissa kehuttiin kovasti maalisävyä NCS 0502-Y, eli juuri tuota listavalkoista ilman S-kirjainta, jolla seinät näyttävät puhtaan valkoisilta eikä saa listoja näyttämään keltaisilta.

  Osaatko sanoa mitä eroa on tällä NCS 0502-Y -sävyllä ja F497 Paperi-sävyllä? Mitä niistä suosittelisit, tai mitä suosittelisit mihinkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Jos talonne olemassa olevat listat ovat alkuperäismaalissaan, ovat ne maalattu sävyllä S 0502-y ja siis väriltään taittuvat vaniljaan. Ikä kellastuttaa maalia vielä lisää, joten kaikki puhtaan valkoiset tai harmaaseen taittuvat sävyt seinissä saavat listat näyttämään vielä keltaisemmalta. No kuinka suuri ero on sitten seinän ja listojen sävyn välillä on ja kenen silmään se ottaa riippuu ihan katsojasta. Herkempi huomaa sävyeron ja se häiritsee, vähemmän tarkan mielestä asialla ei ole väliä, joten kokeilemalla maalaamalla viereen esim. Paperisävyllä pienen alueen voit itse miettiä miten eron koet. Maalaamalla seinät tuolla samalla sävyllä kuin listat on jo maalattu, ero on huomaamattomin. Toki aina vanha maali on myös vähän aikaa myöten kellastunut, joten saatat huomata eron myös tässä. Ainut varma keino saavuttaa täysin samanväriset listat ja seinät, on siis maalata listat uudelleen.

   Poista
 13. Löysin blogisi kun etsin valkoista sävyä yhteen seinäämme. Tarkoitus on maalata likaantunut seinä, joka on siis tapettia(vinyyli). Maalisävyn valinta on vain uskomattoman vaikeaa ja saada se sitten sopimaan muihin seiniin, jotka on maalattu jo neljä vuotta sitten ennenkuin asun tässä asunnossa. Ja nämä ennestään maalatut ovat varmasti kellertyneet ajan kanssa. Se ei toki haittaa, kunhan saisin tämän uuden malin sointumaan niiden kanssa. Onko sinusta tapetin päälle järkeä lähteä maalaamaan? Tapetti vaikuttaa olevan tositosi tiukassa.
  Ensin ajattelin, että maalaan tuolla S 0502-Y sävyllä, mikä vaikuttaisi sointuvan meidän listoihin parhaiten mutta muihin seiniin taas ei. En ole kovin hyvä maalaamaan ja koska asuntomme menee pian myyntiin en haluaisi suuria summia tähän käyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa ei ole oikein ammattilaiselta suositella tapetin päälle maalaamista, mutta mikäli se on hyvin kiinni eikä repsota mistään, niin kyllähän se maali tapetissakin pysyy. Ongelma tässä on nyt tuo vinyyli, eli mikäli tapetti selkeästi on muovipintainen, voi maalin tarttuminen olla kyseenalaista. Koita vähän huomaamattomaan paikkaan ja mikäli maali tapetissa pysyy, niin voit sen maalata. Jos taas maali pakenee pieniksi helmiksi ,on muovipinta niin liukas, että ainakin pintavinyyli on poistettava. Paras lopputulos saavutetaan kuitenkin tekemällä pohjat kunnolla eli poistamalla vanha tapetti- Työn iloa :)

   Poista
 14. Olen pohtinut juuri näitä yllä olevia asioita ja sain näin vastauksen ja vahvistuksen juuri tälle paperi F 497 sävylle - kiitos siitä. Vuorossa on ensi kesänä maalata salimme valkoiseksi - aiemmin on vain ohuesti kuultomaalattu ja liika puu häiritsee. Mietin vain,että miten on sitten sävyt katon ja lattian suhteen. Samako?? Vielä ei ole valkoisen lattian vuoro, mutta tulevaisuudessa kyllä. Kaikkialla muualla ne ovatkin valkoiset ja pidän kovasti.

  VastaaPoista
 15. Lattian ja katon ei tarvitse olla saman väriset, itse asiassa lattian olisi hyvä ollakin tummempi kuin katon, vaikka tällä hetkellä suositaankin kokovalkoista :)

  VastaaPoista
 16. Olen juuri maalannut paneeliseinät NCS S 0502-Y. Toiveena oli, että seinät olisivat olleet suunnilleen samaa valkoista. Asumme 10 vuotta vanhassa talossa. Oli todella yllättävää miten suuri on väriero ovilistoilla ja juuri maalailua seinällä. Olin tietysti varautunut, että jonkinlainen ero varmasti on maalin kellastumisen myötä, mutta ero on todella huomattava. Tuli mieleen olisiko esim. Tikkurilan Symphony värikartassa väriliuska, jossa olisi NCS listavalkoisen kanssa saman sävyisiä valkoisia ja siitä voisi vertailla mikä tummuus/keltaisuus olisi lähinnä nykyistä listan sävyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nonna,

   Tikkurila Symponyn sävy F300, Kamelia, on lähin NCS-standardin mukainen sävy S 0502-Y listavalkoiselle

   Poista
  2. Hei Tuija,

   Kiitos! Täytyy katsoa, jos joku ko. lastun väreistä olisi lähempänä listojen nykysävyä. Nyt listat näyttävät beigeltä ja seinät valkoiselta...

   Poista
  3. Tässä vielä kommentti lukijalta, jonka viesti ei jostain syystä näy täällä, vaikka tuli sähköpostissa näkyviin kommentiksi.

   Olen juuri yrittänyt perehtyä nihin valkoisiin sävyihin. Tuo S-kirjain tarkoittaa NCS-värijärjestelmän toista painosta (Second edition). "05" tarkoittaa mustan pigmentin väärää prosentteina. "02" tarkoittaa värin määrää, tässä tapauksessa "Y" eli Yellow.

   Jos haluaa keltaisen pois, mutta edelleen sama harmausaste, niin sitten 0500.

   Paperilla on NCS-koodi 0501-G78Y. Elikkä sama määrä harmaata, mutta vain 1% väriä, joka on vähän vihreään taittuva keltainen.

   Täältä löytyy lisää tietoa:
   http://www.ncscolour.com/en/ncs/how-ncs-works/logic-behind-the-system/

   Ajattelin selventää, ettei kenelläkään mene värivalinnat pieleen!

   Terveisin Stina Saksasta

   Poista
 17. Hei! Ovatko F497 ja NCS 0502-Y sama väri, vai onko niissä eroa? Teemme juuri ikkunatilausta ja haluaisimme ikkunoiden sisäpuitteista puhtaan valkoiset, mutten tiedä, kumpaa sävyä pyytäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ole samoja. Ensimmäinen on valkoisempi sävy , aavistus harmaalla taitolla. Jälkimmäinen taittaa vaniljaan ja pitää sisällään siis keltaista pastaa.

   Poista
 18. Hei, kiitos kovasti värimaailmojen avaamisesta. Meillä on juuri talon ulkoseinien maalaus käynnistymässä ja vielä mietin valkoisen sävyjä. Testailimme seinille neljää eri valkoisen sävyjä ja silti tuntuu hankalalta päättää sopivaa sävyä. Haluaisin pehmeän ja kuitenkin raikkaan valkoisen (kaksikerroksinen puutalo, katto on punainen, rännit sekä ovet valkoiset ja tarkoituksena olisi maalata sokkeli mahdollisimman tummalla..harmaalla ehkäpä) Ollaan kokeiltu Kallaa G503, Lumikkoa S503 ja Höyhentä F487. Kalla tuntui tietyissä valoissa ehkä liian keltaiselta, Höyhen tunkkaiselta ja loppusuoralla olisi Lumikko, mutta onko siinä vivahde vihreää? En haluaisi valkoisen taittavan punaiseen, siniseen enkä vihreään. Osaisitko yhtään auttaa tilannettamme?

  VastaaPoista
 19. Jos haluatte sävyn, joka ei taita yhtään punaiseen, siniseen taikka vihreään, pitää valita maali, jossa valkoiseen on sekoitettu vain mustaa. Lumikossa on muistaakseni aavistus sekä vihreää, että keltaista pastaa.
  Suosittua sisämaalisävyä, F497 paperi, saa sekoitettuna myös ulkomaaliin. Neuvoisin teitä kuitenkin ostamaan pienen purkin muutamaa haluttua sävyä, ja tekemään koemaalauksen neliön aluelle seinään. Neliön alueella näette jo selvästi minkä värinen maali on. Tässä vielä linkki Valkoisen harmaja-blogin vanhaan postaukseen, missä mietitään näitä samoja asioita.

  http://divaaniblogit.fi/valkoinenharmaja/2011/04/30/paperin-valkoinen-harmaja/

  VastaaPoista
 20. En kyllä allekirjoita kommenttiasi, että sävyttämätön valkoinen maali kellastuisi seinässä. Tai sitten meillä on käynyt erityisen hyvä tuuri. Meillä on sekä ulko- että sisäseinät sävyttämättömällä maalattu ja en tiedä mitään kauniinpaa. Kaverilla on useammallakin paperin sävyä ja omaan valkoiseen tottuneena näyttää se tunkkaiselta, varsinkin hämärässä. Samaten ulkomaalina sävytetyt valkoiset näyttävät mielestäni lähes poikkeuksetta likaiselta vuodenajasta ja valon sävystä riippuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mitäpä tässä vastaan väittämään, jos paremmin tiedät.

   Poista
 21. Kerrassaan mahtavaa infoa. Painimme itse tällä hetkellä ongeman kanssa johon ei millään tahdo löytyä ratkaisua ja alkaa jo tulla hintaa testipurkkien ostamiselle... Tarkoituksena on maalata paneelikatto valkoiseksi. Talolla ei vielä ole ikää kuin 7 vuotta ja paneelissa on vaalea kuultoväri. Ihan hiukan on "kellertynyt" vuosien aikana. Nyt olen tehnyt testejä Colorian paneelikatto prolla ja Tikkurilan paneelikatto valkoisella ja ei vaan istu sinne kattoon... Näyttävät liian valkoisilta ja mattapintaisilta. Näin yhden katon joka oli maalattu Helmi kalustemaalilla (puolihimmeä) ja pidin siitä, mutta sekin oli vedetty sävyttömällä. Ongelmana on nuo valkoiset tehdasmaalatut isohkot kattolistat mitä meillä on. Mitähän sävyä kattoon voisi sitten koittaa ettei sotisi niin vastaan tuossa kohtaa? :/ Pitäisikö sitten koittaa rohkeasti tuota NCS S 0502-Y eli listavalkoista? Tuosta olen saanut kahtalaista infoa miten vaikuttaa jos koodista jättää tuon S:n pois. Mitähän sävyjä tuohon Helmeen edes saa, jotka olisivat sitten lähellä tuota. Tuo paperi-sävy on mainittu ja sitten tämä listavalkoinen ilman ässää. Taidan olla jo aika pihalla. :)

  VastaaPoista
 22. Hei ja kiitos viestistäsi.
  Kattomaalit ovat joko täyshimmeitä tai himmeitä, koska mattamaali ei korosta katon pieniä epätasaisuuksia samalla tavoin kuin kiiltävämpi maali. Mikään ei kuitenkaan estä teitä käyttämästä kattoon haluamaanne puolihimmeää maalia. Silloin täytyy vain valita jokin muu maalityyppi kuin varsinainen kattomaali. Helmi on kalusteisiin tarkoitettu maali ja toimii katossa ihan hyvin. Kallista siitä kyllä tulee, koska Helmi on kalliimpi maali kuin ne ns.kattomaalit. Muistakin maaleista kuin Helmestä, löytyy puolihimmeitä kiiltoasteita. Esim. ihan perus sisäseinämaali Remontti-Ässästä löytyy puolihimmeä kiiltoaste ja se on selvästi halvempi maalina. Pysyy ihan samoin katossa kuin muutkin akrylaattimaalit.
  Kaikki maalit ovat myös sävytettävissä koneella, joten se ei valintaanne vaikuta.

  Sävyistä sen verran, että kuulostaa siltä että teille voisi käydä juuri tuo listavalkoinen S 0502-Y, mikäli sävyttämätön tuntuu liian valkoiselta. Edellä mainittu puusepän valkoinen taittaa vaniljaan (keltaiseen) ja sopii jo olemassa olevien leveiden listojen sävyyn paremmin, kuin kova valkoinen. Aina tulisi kuitenkin muistaa, että vanhojen listojenkin väri on jo hiukan kellastunut vuosien mittaan, joten siihen miten uusi sävy aistitaan vanhan sävyn rinnalla, riippuu paljon tästäkin.
  NCS- värijärjestelmän ensimmäinen kirjain S (Standard), tarkoittaa, että värisävyn määrittelyyn on käytetty mallia joka on toisesta standardivärimallistosta. Täten sen poiston ei pitäisi vaikuttaa maalin valkoisuuteen milläänlailla. Jos keltaisuutta halutaan vähentää, tulee puuttua tuohon keltaisen määrään eli tuohon jälkimmäiseen kakkoseen. Joku aina kiven kovaa väittää toista, ehkä nämä ovat sitten niitä uskonasioita. Toinen asia, mikä voi vaikuttaa, on tuo edellämainittu juttu, jolloin uutta listavalkoista sävyä on verrattu jo kellastuneisiin vanhoihin listoihin tai oveen. Maalausiloa teille :) vaikka sitten sillä Helmellä.

  VastaaPoista
 23. Kiitos todella paljon! Tulin juuri maalikaupasta ja siellä pääsin myös näkemään mitä pastoja mihinkin maaliin meni. Elikkä otin litran tuota S 0502-Y:tä ja sen jälkeen kysyin tuosta S kirjaimettomasta koodista. Koneesta löytyi tuo pelkkä 0502-Y, jonka kertoi olevan vanhaa mallistoa. Ja kun sisältöjä verrattiin, niin siitä puuttui se keltainen sävy. ELi ei ollut sitä Y:tä ollenkaan sekoitettavan pastan joukossa. Harmaan taitot olivat samat kuin siinä listavalkoisessa. Outoa mutta jo korkinkin läpi näkee sävyeron. Jaan ajatuksesi täysin siitä miten sen järjen mukaan kuuluisi olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva, kun tulit kertomaan kokemuksesi. Ei sitten ilmeisesti ole pelkkä uskon asia, vaikka järki ja värijärjestelmä muuta sanoo :o
   Tiedänpä itsekin sitten vastaisuudessa paremmin. Kiitos vielä ja toivotaan, että nyt menee katon maalaus nappiin!

   Poista
  2. Olit ihan oikessa tuolla ylempänä ja myös vastauksessasi minulle. Eli olen nyt koemaalannut kattoa molemmilla sävyillä ja sitten minulla oli metrin palanen kattolistaa johon tein jonoon näitä kahta sävyä vasten tehdasmaalattua listaa. Tämä mystinen "Ässätön" ei juuri eroa siitä Tikkurilan paneelikaton valkoisesta. On ehkä hivenen likaisempaa.

   Vastaavasti tämä S 0502-Y on selkeästi väreistä kermaisempi, mutta ei se silti osu tuohon 7 vuotta vanhaan listaan. :) Lisäksi nyt kun testipurkit ovat puolihimmeitä, niin katosta tulee listoihin nähden aika hallitseva. Tuota en paljoa ollut miettinyt, että pitäisikö kuitenkin katto maalata saman sävyn himmeällä S 0502-Y:llä ja listoihin sitten tuota puolihimmeää. Koska jokatapauksessa tuntuu nyt siltä etten voi välttyä siltä että listatkin on maalattava.

   Toisella seinällä on erittäin hallitseva ja korkea vaatekaapisto, jonka ovet ovat kyllä lähempänä listavalkoista, joten sitäkin taustaa vasten kattoon taitaa mennä kyllä tuota S-mallia. Jostakin olen saanut päähäni ettei se toimisi niinpäin että katto puolihimmeällä ja sitten tehdasmaalatut listat siellä. Listojen erottuvuuden puolesta ilmeisesti pitäisi olla päinvastoin jos aikoo puolihimmeää käyttää jossain. Voi olla että taas seilataan aivan pusikossa. :)

   Poista
  3. Taitaa olla katsojan silmässä se, kuinka paljon lista erottuu tai on erottumatta puolihimmeästä katosta. Puolihimmeän ja himmeän kiiltoasteessa ei ole niin huimaa eroa, että katon rajassa, jonne aurinko ei suoraan pääse paistamaan, ero olisi niin merkittävä että se sattuisi silmään. Listan tarkoitushan ei varsinaisesti olekaan erottua katosta, vaan siistiä paneelien katkaisukohdat. Erikoisen koristeelliset ja leveät koristelistat ovat toki asia erikseen. Käytäntö on myös opettanut, että näitä asioita katsoo erityisen tarkalla silmällä juuri maalausvaiheessa, mutta viikon päästä ei enää huomaa mitään ;) Mutta jos epäröit kovin, maalaa listat myös samalla maalilla.

   Vieläkään en oikein voi käsittää tuota ässättömyyden valkoisempaa sävyä. Tällaiset poikkeukset romuttavat koko ncs-värijärjestelmän luotettavuuden tai ainakin sen luettavuuden. Sävykoodin loogisuudesta johtuen, kun on aiemmin voinut päätellä värin ilman maalin näkemistä. Täytyypä oikein selvittää mistä moinen poikkeus voisi johtua.

   Poista
  4. Kiitos tuosta ekasta kappaleesta, stressi väheni heti. :) EIhän se oikein aukene miksi se Y sitten puuttui sieltä sekoitettavasta pastalistasta. Muuten oli identtinen. Maalilinjallakin sanoivat ettei noilla sävyillä ole juuri eroa että on vain updatesta kyse. Ja todellisuudessa eron näkee jo sävytysikkunan kautta.

   Poista
 24. Hei! Kiitos todella mielenkiintoisesta keskustelusta. Olen maalaamassa makuuhuoneen seinät Paperin sävyllä. Voinko maalata samalla maalilla myös aiemmin valkoiseksi maalatut paneelikatot? Ovat vuosien myötä kellastuneet ja alunperinkin liian kermansävyiset, muistaakseni Helmi-maalia.

  VastaaPoista
 25. Hei Erja. Seinämaalinne on vesiohenteista remonttimaalia, sävytettynä Paperin sävyyn. Koska Helmi on myös vesiohenteinen maali voitte ihan hyvin maalata sillä vanhan kattomaalia päälle. Eri paikkoihin tarkoitettujen vesiohenteisen maalien koostumus vaihtelee hiukan sen mukaan, millaiseen pintaan maali on tarkoitettu. Kalustemaali on esim. kestävämpää, kuin seinämaali, mutta koska katto ei joudu kovalle käyttörasitukselle ja uuden seinämaalinnekin kiiltoaste on todennäköisesti himmeä tai ainakin puolihimmeä, voitte maalata sillä vanhat aiemmin maalatut kattonne. Kattomaalien kiiltoaste on näet yleensä himmeä.

  VastaaPoista
 26. Hei! Mielenkiintoista ja opettavaista infoa, toki näin jo silmät ristissä väsyn vuoksi ajatus ei ihan satasella kulje:) Mutta tilanteemme on se, maalasimme olohuoneemme katon Tikkurilan paneelikattomaalilla. Maalauksesta innostuneena maalasimme samalla maalilla yhdellä seinällä olevan paneloinninkin valkoiseksi. Ja sitten päätimme vielä jatkaa remppaa ja mietimmekin kovasti, mikä valkoisen sävy sopisi tuon maalin kanssa. Seinä siis jatkuu paneloidun osan jälkeen ja haluaisimme jatkaa samalla sävyllä. Olisimme kiitollisia vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattomaalit ovat pääsääntöisesti sävyttämättömiä valkoisia. Koska seinämaaliksi en kuitenkaan suosittele pelkkää sävyttämätöntä A-pohjaa, kannattaa valita sävy, joka on mahdollisimman lähellä tuota sävyttämätöntä kattomaalia ja täten siis mahdollisimman valkoinen. Tikkurilan sävy F497, PAPERI on hyvin valkoinen, taitto tapahtuu aavistuksen harmaaseen ei yhtään keltaiseen.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 27. Hei! Olen maalauttamassa talonpoikaissänkyä valkoiseksi. Netissä oli blogi, joissa oli maalattu Teknoksen Aqua Jasmiini sävyllä ja se näyttää kauniin valkoiselta, ei vitivalkoinen (kylmä) eikä kellertävä. Sain ainoastaan Tikkurilan Jasmiini-sävystä mallipalan. Paperi-sävyn vieressä näyttää 'pelottavan 'kellertävältä. Onkohan se hivenen eri sävy sitten Teknoksen pohjamaalissa, koska blogisti kuvailee sitä täydelliseksi luonnonvalkoiseksi eikä ainakaan kellertäväksi? Laitoin blogiin kysymyksen, mutta en ole saanut vastausta vielä. Huomenna pitäisi päättää sävy. Olisi ihana jos joku ehtisi kommentoida:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jasmiini taittaa keltaiseen eli on juurikin sellainen luonnonvalkoinen, ei puhdas. Kun vertaat paperi sävyn mallia ja jasmiinia, näyttää jasmiini erityisen keltaiselta koska vieressä oleva valkoinen on harmaaseen taittava, puhtaampi sävy. Maalatussa sängyssä et näe Jasminin keltaisuutta samalla tavalla, jos ei vieressä ole puhdasta valkoista seinää tai vastaavaa, vasn sänky näyttää luonnonvalkoiselta. Jos haluat nimenomaan luonnonvalkoinen, uskon että jasmiini on oiva valinta.

   Poista
  2. Kiitos paljon Tuija!! Joo, haluan mahdollisimman valkoisen, mutta en ihan kylmänvalkoista. Vähän sellaisen maalaisromanttisen fiiliksen.Haastavaa on vain se että kun olen hakemassa vuokra-asuntoa ja usein niissä seinät ovat kai maalarinvalkoista. Ja jos valo tulisi vielä eteläsuunnasta niin meneekö liian keltaiseksi? Pitää varmaan sitten yrittää valaistuksella vaikuttaa sävyyn tai laittaa valkoisempia tyynyjä sänky täyteen tai jotain;)

   Poista
 28. Tuli vahingossa linkki tuohon yläpuolelle.Laitan selvennykseksi vielä tähän. Eli tätä blogia tarkoitan kommentissani:

  http://anrinko.blogspot.fi/2011/07/kaappeja.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä lähde sävyttämään turhaan sänkyä minkään vuokrakodin maalarinvalkousiin seiniin, vaan maalaa sänky haluamasi luonnonvalkoiseksi eli vaikka sillä jasmiinilla. Jos seinät todella ovat sitten maslarinvalkoiset, hämää laittamalla sänkyyn vaikka beigen värisinä tyynyjä, jolloin sänky näyttää valkoisrmmalta. Vitivalkoiset tyynyt vain korostaisivat sängyn luonnonvalkoisuutta. Onnea projektiin!

   Poista
 29. Kiitos paljon! Nyt löytyi kuva värimaailmasta, joka vastaa sitä mihin sänky saattaa tulla. Kolmanneksi ylimmässä kuvassa vasemman reunan sohva kulma näyttää minun silmääni jasmiini-sävyltä ja tuo kattolamppu enempi paperi-sävyltä, vai onko Jasmiini tuossa väriympäristössä keltaisempi kuin tuo sohva? Vai mitä sävyä lähellä tuo sohva sinusta on? Toki kuvasta vähän vaikea sanoa. Mun silmään se näyttää paljon samalta sävyltä kuin anrinkon blogin kaappi. Onpas tämä haasteellista:)

  http://www.h-l-p.fi/saukonpaasi-housing/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvista ei pysty valitettavasti määrittämään maalisävyjä. Laita se maalimalli värikkäällä alustalle ja peitä sormillani kaikki valkoiset reunat sen ympäriltä. Silloin näet miltä sävy tulee näyttämään livenä.

   Poista
 30. Auts, olipa ihana kun vastasit. Oonkohan mä nyt tekemässä sänkyä ihan väärän sävyiseksi. Jos haluan että esimerkiksi lampaantalja on luonnonvalkoisempi kuin sänky niin pitääköhän mun laittaa se sittenkin jopa Paperi-sävyllä tai kipsillä ja sitten pehmentää lampaantaljalla ja luonnonvalkoisin tyynyin? Tässä on juuri se hankaluus kun en halua sitä liian moderninnäköiseksi eli kylmänvalkoiseksi, mutta niin valkoiseksi kuin vain. Jos haluan että luonnonvalkoiset on luonnonvalkoisempia kuin sänky niin sitten en kai voi maalauttaa jasmiinilla. Alkaa loppupaniikki pitää ihan mullin mallin nyt ajatuksia.:D

  VastaaPoista
 31. Juuri huomasin, että mulle ehdotettiin myös sävyä S 0300-N. Mitäköhän sävyä se vastaa Tikkurilan sävyissä? Paperi-sävy näyttää aavistuksen 'harmaammalta'. Taitaa olla nyt suurin päätös siinä, että valitsenko vitivalkoisen vai luonnonvalkoisen. Etelästä tuleva valo pehmentäisi tuota antiikinvalkoiseksi kutsuttua S 0300-N sävyä. Mutta jos valitsen Jasmiinin ja se ottaakin silmään liian luonnonvalkoiselta, niin sitten ei auta kuin tyytyä tai yrittää valaistuksella fiksata. Haastava päätös!

  VastaaPoista