tiistai 2. lokakuuta 2012

Oleskelutilojen valaistus

Koska lukijoiden toiveissa on ollut sekä informatiivistä tekstiä ja oman kodin kuvia, yhdistän ne molemmat tässä postauksessa. Kuvat ovat kotimme eri valaisimista ja tekstissä pureudun oleskelutilojen valaisemiseen.Olohuone on paikka, missä on monenlaista toimintoa ja siksi haasteellinen valaistava. Sen tulee taipua hyvin monenlaisiin tilanteisiin ja tunnelmiin. Tv:n katsomiseen, oleiluun, rentoutumiseen, juhlintaan, ystävien kanssa seurusteluun jne. Seinillä saattaa olla kohdevalaistavaa taidetta tai esineitä tai itse seinä saattaa olla valaistuksen arvoinen. Toiset toivovat sisustuksellisesti näyttävää valaistusta, toiset taas haluavat näkemisen kannalta hyvää valoa.  Olohuone on kodin paraatihuone ja siksi valaistukseenkin olisi hyvä uhrata tovi. 
Eri toiminnot  ja tapahtumat vaativat erinlaisia valaistuksia ja sen tuleekin olla muunneltavissa melko helposti. Valaistuksen laatua ja määrää on voitava vaihdella tarpeen mukaan. Se tapahtuu parhaiten käyttämällä tilassa useita erityyppisiä valaisimia sekä himmentimiä.
Tämän päivän arkkitehtuuri suosii  erittäin korkeita olohuoneita ja myös erittäin suuria ja korkeita ikkunoita. Nämä asettavat omat haasteensa tilan valaistussuunnittelulle. Onnistunut suunnitelma on sellainen, joka toimii niin arkkitehtuurin, tilan kuin asukkaidenkin ehdoilla.

Yleisvalaistukseen sopivat  kattoon asennettavat ledit, halogeenit ja pienoisloistelamput mikäli ne valitaan tarpeeksi tehokkaiksi, jotta valotehoa saadaan alas asti. Tasainen yleisvalaistus luodaan useilla, ympäri huonetta sijoitelluilla valaisimilla, jotka heijastavat pehmeää valoa katon ja seinien kautta. Yksittäinen kattovalaisin ei anna tarpeeksi valoa koko huoneeseen, mutta se toimii usein hyvänä sisustuselementtinä.  Alas lasketuilla riippuvalaisimilla tuodaan valo ja tunnelma ihmisten tasolle ja niillä saadaan markkeerattua esim. ruokapöydän tai sohvapöydän paikka. Seinille sijoitettavat epäsuorasti valaisevat valorampit tai erilliset seinävalaisimet täydentävät valaistusta. Huoneen eri osissa valaistus voidaan hoitaa erityyppisillä ja –tehoisilla valaisimilla.
Jalka- ja pöytävalaisimet ovat hyvä lisä valaistukseen istuinten vieressä sekä sohvan päissä työvalona. Paikallisvalaistusta tarvitaan esimerkiksi lukemiseen, neulomiseen, ristikoiden täyttämiseen jne. Suora ja riittävän kirkas lukuvalo sijoitetaan lukijaan nähden takaviistoon, jotta se ei häikäise. Jos huonekalujen järjestys pysyy samana, lukuvalon voi kiinnittää seinään.
 Kohdevalaistuksella halutaan nostaa esiin esimerkiksi tauluja tai koriste-esineitä. Hyvin paljon halutaan korostusvalaisun avulla nostaa tilasta esiin myös arkkitehtonisia erityispiirteitä muotoja ja struktuureja.  Kohdevalaisimilla voi valaista tauluseinät, kirjahyllyt, taide-esineet tai muut vastaavat kohteet. Kohdevalaisinten tulee olla mahdollisimman huomaamattomat, pääasiassa on valaistava kohde ei valaisin.Illalla hämärän tullen halutaan usein rentoutua televisiota katsomalla, tai seurustella miellyttävässä rentouttavassa tunnelmavalossa. Tunnelmavaloiksi sopivat hyvin esimerkiksi seinään asennettavat sisustusvalaisimet sekä siirrettävät pöytä ja lattiavalaisimet. Valon voimakkuutta säätämällä voidaan myös voimakkaasti vaikuttaa tunnelmaan. Sekä tulee myös muistaa että erilaisilla valonlähteillä on kaikilla oma vaikutuksensa tunnelmaan. Koristevalaistus on persoonallisuutta hakevan henkilön valinta. Sen keinoin voidaan olohuoneeseen luoda hyvin yksilöllisiä katseenvangitsijoita/valoteoksia; aikaan saada jotakin erityistä katsottavaksi ja ihailtavaksi. Koristevalaisimet myös täydentävät huoneen valaistusta. Esim. tv:n katseluvalona koristevalaistus on paikallaan pienentämässä kontrastia. Television tausta voidaan valaista epäsuorasti seinän kautta, jolloin kuvaruudun ja seinän suuri kirkkausero ei rasita silmiä.

Ja pakollinen taidekuva, esikoisen kuvaamana!


Koska kuvasin käsivaralla ilman yleisvaloa, aina vaan kuvattava valaisin päällä, on kuvat täynnä kohinaa. Koittakaa kestää ;))

-tuija-

2 kommenttia:

  1. Yhden kommentin jo runoilin, mutta kun lähdin etsimään löytyykö täältä sinun sähköpostiosoitetta niin se katosi. Tähän valaisinjuttuun liittyen toivoisin sinun ehdotuksia ruokailutilan valaistukseen, jossa kattovalaisimet ovat ainoa valonlähde. Meillä nimittäin ruokapöydän päällä kaksi Ikean ikivanhaa opaalilasikupua roikkumassa ja syksyllä koristelin ne kaljatölkeillä garland-tyyppisiksi (siis ei sinne päinkään, mut kuiteski). Olemme etsineet ns. designvalaisimia, mutta kun niitä tarvitsee kaksi niin kukkaro ei anna periksi. Aallon suunnittelema A440 ois superkaunis, mut ei hinnan suhteen. Ja mitä jos se menis rikki?! Itkisin loppuelämän ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos haluat lähestyä asian tiimoilta paremmin, niin laita viestiä osoitteeseen sisustus@talvitiedesign.com

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!