maanantai 29. lokakuuta 2012

Mikä sohvassa maksaa

Joudun joskus perustelemaan asiakailleni, miksi jokin kaluste maksaa tuplasti enemmän, kuin vastaava toinen, samannäköinen  kaluste. Tällöin on usein  kysymyksessä sohva tai vuode, jolloin koen, että minun tulee valita asiakkaalle hinta-laatusuhteiltaan paras mahdollinen tuote, jonka budjetti antaa myöten. On eri asia säästää vaikkapa sohvapöydässä tai valaisimessa, kuin kovassa päivittäisessä käytössä olevassa sohvassa, vuoteesta puhumattakaan.Ajattelinkin koota teille lyhyen oppimäärän postauksen koskien sohvan valintaa. Vanha sanonta köyhän kannattamattomuudesta ostaa halpaa, pitää edelleen paikkansa varsin hyvin.
Kaikille lienee selvää se, että kotimaassamme työvoima- ja tuotantokustannukset ovat korkeammat kuin esimerkiksi Aasiassa, mutta se ei liene niinkään selvää, että usein myös edullisempi tuote on koottu ihan eri  materiaaleista.


Ottakaamme ensin tarkasteluun sohvan runko. Jos runko on valmistettu massiivipuusta ja vanerista, on sen kestävyys ihan toista luokkaa, kuin kalustelevystä ( fiinimpi nimitys lastulevystä) valmistetun sohvan runko. Lastulevy on valmistettu sahateollisuuden hukkapuusta jauhamalla se lastuiksi, lisäämällä siihen liimaa  ja puristamalla se levyksi. Kun ruuvi kiinnitetään lastulevyyn, on sen pito aluksi hyvä. Kun kaluste käytössä rasittuu, liikkuu ja elää, löystyy ruuvi reiässä nopeasti ja sen myötä pito heikkenee. Käytännössä kaikki tietävät, miten käy lastulevystä valmistetun kirjahyllykön, kun sitä muutaman kerran siirtää paikalta toiselle. Tuloksena hyllykkö, joka huojuu ja heiluu. Samoin käy sohvassa, vaikka sitä ei siirtelisi mihinkään. Käytössä sohva joutuu kovalle rasitukselle useita kymmeniä kertoja päivässä ja tällöin  kiinnitykset ja materialit ovat suuressa roolissa. Lastulevyn venyneet ruuvin reiät aiheuttavat sen, että sohva heiluu ensin hieman ja hetken päästä yhä enemmän, kunnes kiinnitys antaa kokonaan periksi.
Toiseksi katsastamme sohvan pehmusteita. Halvoissa sohvissa saattaa tyynyjen istuin- ja selkänojapehmusteet olla koottu vain yhdestä kokonaisesta  kimpaleesta kevyttä vaahtomuovia. Vaikka sohva alkuun istuessa tuntuu kivan pehmeältä, on sen rasituskestävyys  heikko ja vaahtomuovi menettää kimmoisuutensa melko lyhyessä ajassa. Tällöin tyyny alkaa pohjata  eli  se painuu istuttaessa kasaan, jolloin materiaalit tyynyn alta alkavat tuntuvat takamukseen. Istuintyynyyn saattaa myös painua näkyvä kuoppa hyvin lyhyessäkin ajassa.


Kannattaa siis avata tyynyn vetoketju ja katsastaa, onko sisätyyny koottu useasta erivärisestä vaahtomuovikerroksesta.  Eriväriset kerrokset kertovat siitä, että tyynyssä on käytetty sisäosissa kovempaa ja usein korkeakimmoista vaahtomuovia. Pintaan päin tultaessa kerrokset pehmenevät ja antavat hyvän istuinmukavuuden ja lähimpänä pintaa olevat vanukerrokset takaavat hyvän pintapehmeyden. Kysy myyjältä, onko vaahtomuovi HR- laatuista. Jos näin on, hyvä, sillä juuri HR tarkoittaa korkekimmoista vaahtomuovia, joka ei menetä muotoaan pitkässäkään juoksussa.
Viimeisin tarkastelun kohde on kangas, joka edullisimmissa sohvissa on valittu valmiiksi valmistajan toimesta. On hyvä, jos voit itse valita kankaan ja täten vaikuttaa sen ominaisuuksiin. Kankaan osalta tärkeitä ominaisuuksia ovat hankauksenkesto, valonkesto sekä pillinki eli miten herkästi kangas nyppyyntyy.
Martindale-luku kankaassa kertoo hankauksenkestosta. Yleisohjeena itselleni pidän sitä, että kotikäyttöön valittu kangas olisi arvoltaan vähintään 20 000 martindalea ja julkitilakangas vähintään 50 000 martindalea. Ei ole kuitenkaan syytä yksin tuijottaa vain martindale-arvoa, vaan katso myös kankaan muut arvot.
Valonkestoarvoa mitataan kotikäytössä luvuilla 1-5 , joista vähimmäisvaatimuksena tummissa kankaissa itse pidän lukua 4. Tummat kankaat haalistuvat nopeasti auringonvalossa, etenkin mikäli sohva asetetaan etelään antavan ikkunan eteen. Tekokuitukankaat pitää värinsä yleisesti ottaen paremmin, kuin luonnonkuitukankaat, mutta luonnonkuiduilla on  muita etuja puolellaan. Mikäli olet valitsemassa verhoilun väriksi valkoista tai hyvin vaaleaa väriä, on hyvä valita rungosta irroitettava ja vesipestävä kangas. Vaaleaa sohvaa joutuu pesemään 1-2 kertaa vuodessa ja mikäli kangas ei kestä kuin kemiallista pesua, tulee siitä ajan mittaan kallista. Vielä hankalampi on tilanne silloin, jos verhoilu on kiinteä, eikä pesumahdollisuutta  ole ollenkaan. Luonnonkuiduista esim. puuvilla kestää vesipesua hyvin.
Kankaan paino g/m2, kertoo kankaan paksuudesta ja yleensä myös venyvyydestä. Mitä kevyempi (=ohuempi) kangas, sitä herkemmin kangas venyy. Hyvä, tiivis ja vahva kangas painaa  noin 400-500g/m2. Mutta tietysti käyttö ja kohde ratkaisevat valinnan. 

Nyppyyntymis- eli pillinkitaipumus arvostellaan asteikolla 1-5.

1-2 = runsasta pillinkiä
3 = vähäistä pillinkiä
4-5 = ei nyppyynny

Muista kuitenkin vielä, että hyväkään kangas huonossa rungossa ei takaa kaunista ja pitkäikäistä sohvaa. Vain hyvä runko, hyvällä pehmusteella antaa laadukkaalle kankaalle pitkäikäisen ja kauniin pohjan.Tällainen sohva kestää vuosikymmeniä kauniina. 
Listaa voisi jatkaa vielä vaikka millä argumenteilla, mm ekologisilla, mutta epäilen ettei kovin moni jaksa tavata tätäkään loppuun asti. Sinä, joka nyt luet tämän rivin, kiitos ja toivottavasti sait ajattelun aihetta :) ja uutta tietoa.
Kommentteja puolesta ja vastaan odotellaan. Toivoisin asiasta keskustelua yleensäkin. Vaikuttaako pelkkä hinta valintaasi?

-tuija-

21 kommenttia:

 1. Me ostimme vähän aikaa sitten Ikean Kivik sohvat. En ole perehtynyt kankaiden arvoihin ja tämä meille valikoitunut valkoinen taitaa Ikean valikoimassa olla se halvin vaihtoehto. Rungossa on sekä massiivimäntyä, vaneria sekä lastulevyä. Päälliset ovat puuvillaa. Istuintyynyissä on tuotetietojen mukaan erilaisia täytteitä, mutta en sitten tiedä miten hyvät ne ovat. Hyvältä ainakin tuntuvat.

  Ja näihin päädyimme siksi, että ne tuntuivat hintalaatu-suhteeltaan tässä elämäntilanteessa parhaalta vaihtoehdolta. Edellinen sohva oli kalliimpi mutta mielestäni runko oli paljon huonompaa laatua.

  VastaaPoista
 2. J, aina valitettavasti hintakaan korreloi laatua-tarkoitan tällä tuota mainitsemaasi huonompaa laatua olevaa kalliimpaa sohvaa :)

  VastaaPoista
 3. Kiva tämäkin postaus, kiitos vaivannäöstä! Harmittelen kyllä kovasti, kun en tuota asiaa tullut viisi vuotta sitten tarkemmin tutkineeksi, kun sohvanosto oli ajankohtainen (kaikkea muuta kyllä tuli pähkäiltyä, mutta ei sitä, mitä pinnan alta löytyy). Nyt sohvalla yksinkertaisesti tulee selkä kipeäksi. :(

  VastaaPoista
 4. Näinhän se menee. Harvalla kuluttajalla on sellaista taustatietoa, että osaa edes kysyä moisia asioita. Ostaahan usea nainen autonkin värin perusteella ;)) Miksi siis ei sohvaa. Toivottavasti yhä useampi kuitenkin heräisi katsomaan muutakin kuin hintaa!

  VastaaPoista
 5. Kiitos, mielenkiintoinen kirjoitus.

  Itse olen ollut ihan tyytyväinen Kuusilinnasta (Helsingistä) ostettuun sohvaamme. Myyjä lupaili sen olevan hyvälaatuinen ja siltä se tuntuukin. Lasten kanssa hyvä ominaisuus on mielestäni myös se, että kaikki tyynyt (selkänojat ja istuintyynyt) ovat käännettäviä. Jos jotain tahraa ei pesussa saisi irtoamaan, on vielä se kääntömahdollisuus :)

  Seikka, joka itseäni on alkanut mietityttämään, on sohvan (ja rahin) jalkojen vaihto. Nykyiset ovat yksinkertaisesti tylsän näköiset, ja olen ihastellut viime aikoina kevyemmän näköisiä (sellaisia 50-luvun henkisiä?) sohvia, joissa on ohuet käsinojat ja korkeat jalat. Mietinkin parhaillaan, olisiko mahdollista vaihtaa sohvan jalat, jos sillä saisi hieman "nostetta" vanhaan sohvaan. Kiinnitysmekanismi on kuulemma standardi (en nyt enää muista miksi sitä kutsuttiin), joten vaihto sinänsä onnistuu kyllä, kunhan löytäisin kivat jalat. Ja kokonaan toinen asia on se miten kevyemmän näköiset jalat sitten sopivat aika peruslaatikkomalliseen sohvaamme... Vaikeaa on!

  A.

  VastaaPoista
 6. A. totta tuo tyynyjen kääntömahdollisuus.

  Vaihdoin vanhan sohvamme jalat puisista kapeisiin metallisiin ja sohvan ilme keveni ihmeesti. Normaali jalkakiinnitys sohvissa on kierretanko istutettuna jalkaan. Silloin jalan vaihto käy kätevästi irti ja paikalleen vain kiertämällä itse jalkaa. Irtojalkoja saa myös halpismyymälöistä, silloin jalan kiinnitys tapahtuu yleensä ruuveilla. Näin meilläkin silloin, kun nuo jalat vaihdoin.

  Mutta totta, saa olla tarkkana, ettei kokonaisuus kärsi :)

  VastaaPoista
 7. Palaan aina uudelleen tähän sohvapostaukseen. Kiitos tästä! Meillä on pitkään suunniteltu sohvan ostoa. Pitäisi löytää ajaton ja laadukas sohva, joka kestää lapsiperheen kulutusta. :)

  VastaaPoista
 8. juuri tuon ruskean nahkaisen ihanasti kuluvan tahtoisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskea kulunut nahka on kerta kaikkiaan ihastuttavaa :)

   Poista
 9. Hei Tuija! Meillä olisi sohvan osto edessä ja olen huomannut huonekaluliikkeitä kierrellessäni, että joissakin sohvissa on käytetty myös untuva-/höyhentäytettä. Mitä mieltä olet tällaisista sohvista? Onko untuvatäyte laadukkaampi kuin vaahtomuovitäyte? -Annu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Untuva tai untuva/rouhe sohvan istuintyynyissä antaa ulkonäöllisesti sohvalle rennomman ilmeen, kuin pelkällä vaahtomuovilla pehmustetut tyynyt. Untuva/rouhe tyynyissä on erittäin kestävä materiaali ja se pysyy muodossaan vuodesta toiseen. Toki tyynyjä joutuu jonkin verran välillä pöyhimään. Pelkkää untuvaa jopa enemmän, kuin sekoitustyynyjä. Jos istuintyynyissä on vielä pinnalla ohut vaahtomuovikerros on istuinmukavuus taattu.

   Poista
 10. Hei, uuden sohvan osto alkaisi olla ajankohtainen. Katselin Ikean ARILD sohvaa, 3-istuttava valkoinen nahkasohva. Osaatko sanoa, onko tässä käytetty vaahtomuovi ko. Hr-vaahtomuovia vai ei; istuintyynyt 35kg/m3, selkänoja 23kg/m3 ja käsinojat 48kg/m3, lisäksi kaikissa on polyesterivanua? Rungossa on massiivikuusta, koivuvaneria, lastulevyä, puukuitulevyä, polyeetterivsahtomuovia 48kg/m3 ja polyesterivanua. Mitä mieltä olet yleensä ottaen vaaleasta (/valkoisesta) nahkasohvasta pikkulapsiperheessä, saako pysymään puhtaana? Miten? Kultaiset kiitokset, jos vitsit vastata! 😊 Ja kiitos jo tästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin ARILD-sohvan tuotetiedot ja vaahtomuovi on tavallista polyeetteri-vaahtomuovia, ei korkeakimmoista hr-laatua. Rungossa näyttää olevan myös jonkin verran levymateriaaleja, joita itse sohvassa vältän. esim. lastulevyä.
   Nahkalaatuja on monia ja samoin kun eri kangaslaadut, toiset nahat kestävät paremmin rasitusta ja elämää. Halvimmat nahkalaadut ovat vuotia, jotka pintamaalataan jälkikäteen, niin myös Ikean nahat. Vaikka pintamaalattu nahka on halvin , se myös kestävin, joten sinänsä se ajaa asiansa. Valkoisen ja vaaleiden nahkojen ongelma on siinä, että ilman kunnon säännöllistä suojausta ja hoitoa, nahka imee itseensä likaa ja väriä esim. tummista farkuista. Jälkiä ja tummentumia pitääkin pyyhkiä ja pestä säännöllisesti pois. Riippuen nahan pintaa käytetyn maalin mattaisuudesta tai sileydestä, toiset likaantuvat helpommin kuin toiset. Itselläni kokemusta Ikean sohvista ei ole, mutta muiden kokemus tuntuu olevan se, että Ikean nahkaa pitäisi putsata ja hoitaa aika lailla.

   Toivottavasti tästä oli apua pohdinnoissasi.

   Poista
 11. Hei, kiitos perusteellisesta postauksestasi! Minä olen katsellut ja yrittänyt koeistua Ikean KIVIK sohvaa, mutten ole uskaltanut tehdä ostopäätöstä, kun kuitenkin epäilyttää ko. sohvan laatu. Tällä kertaa Ikeaan houkuttelee hinta ja ulkonäkö, mutta en haluaisi kuitenkaan tehdä ihan kertakäyttöostosta. Sohva tulisi meillä jokapäiväiseen käyttöön olohuoneeseen, jossa seurustellaan ja katsotaan telkkaria. Päällysvaihtoehdoiksi olen miettinyt, joko valkoista nahkaa tai harmaata Isunda kangasta... http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/S59894267/#/S09005376.
  Mikä on sinun mielipiteesi ko. sohvasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia Ikean sohvista, mutta jos luet postauksen huolella ja vaikka ylemmän kommentin vastaukset ja vertailet materiaaleja Kivikiin Ikean sivuilla, voit itse tehdä päätöksen, miten rahasi haluat sijoittaa. Itse en ostaisi jokapäiväiseen käyttöön, mutta nämä ovat henkilökohtaisia päätöksiä, jotka pitää jokaisen tehdä itse. On eri asia ostaa tietoisesti huokeampaa, kuin laittaa rahansa tuotteeseen, jonka luulee olevan laadukas ja pitkäikäinen :)

   Poista
 12. Vau mikä postaus, kiitos!!!! Harmi vain, että juuri eilen ehdin tehdä sohvakaupat (ja hinnakkaat sellaiset)!! Tästä olisi ollut niiiiiin paljon apua! En todellakaan osannut kysyä kaikkia noita,jotkut kyllä. Valitsin eri kankaan kuin mikä oli "valittu valmiiksi". Sokaistuin värin täydellisyydestä ja unohdin kysyä juuri nyplääntymisestä!! :D Kyseisessä kankaassa on pellavaa ja sen myyjä ainakin sanoi, että kutistuu hieman pesussa :/ no, täytyy toivoa, että runko, täyte ja kangas ovat hintansa väärtejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut uudesta sohvasta :) ja kiitos sanoistasi! Etköhän ole tehnyt kelpo kaupat!

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Kiitos varsin hyödyllisestä oppaasta (ja näin miespuolisena sohvanostajana koen olevani erittäin tumpelo tapaus)! :)

  Seuraavaksi kyselisinkin mielipidettäsi kulmavuodesohvista ja divaanivuodesohvista. Tarkoituksenani olisi hankkia sellainen korvaamaan sänkyä ja säästämään tilaa pienessä asunnossani. Öisin nukkumiseen ja sohvan voisi tarvittaessa kasata, jos vieraita tulee kylään hengailemaan. Löytyykö tämän kaltaiseen hc-käyttöön kestäviä sohvia, jotka eivät tuhoudu ensimmäisen kahden vuoden aikana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mikko! Ihan vuoteen korvaajaksi sohvasta ei kylla pidemmalla tahtaimella ole, mutta toisaalta, nukuin itsekin nuoruudessani sohvalla monta vuotta:)
   Samat kriteerit rungon suhteen eli koko puuta ja vaneria, on hyva kompo. Pehmusteiden on oltava vahintaan hr-35 vaahtomuovia ja kangas martindaleltaan julkitilan kestavaa eli yli 50 000, jotta se kestaisi vuoteena olemisen. Lisaksi suosittelisin ostamaan erikseen petarin, jota kaytat silloin kun sohva on vuode kaytossa.

   Poista