perjantai 12. lokakuuta 2012

Maalin sävyn valinta

Oikean maalisävyn valinta taitaa olla kuluttajille yksi vaikeimmista sisustusasioista. Moni omaa esteettisen silmän ja varman maun, mutta maalisävyä valittaessa tulee ongelmia. Asiaa ei yhtään helpota muutaman sentin maalimallit, mistä kaupassa oikeaa sävyä pitäisi tihrustaa, saati että osaisi kuvitella miltä sävy suurena pintana näyttää.  Yritän nyt omalta osaltani tehdä valinnasta hieman helpompaa.

Esimerkkinä tässä käytän Tikkurila Symphony maalikartastoa, joka on tällä hetkellä markkinoiden laajin värijärjestelmä ja se pitää sisällään 2436 eri värisävyä. Noista lähes 2500 sävystä 263 sävyä on valittu Tunne-värikarttaan isommiksi mallipaloiksi ja niille on annettu oma nimi, joka kuvaa sävyä. Se helpottaa hieman kuluttajan valintaa.

Koko laajempi kartasto, mitä itsekkin käytän, on puolestaan jaettu kahteen eri väriviuhkaan Opus I:een ja Opus II: een. Ensin mainitussa on puhtaita ja heleitä värejä, todella intensiivisiä. Ne käyvät parhaiten kalusteiden maalisävyiksi, mutta saattaapa joku rohkea löytää sieltä seinän sävynsäkin. Opus II:n  värit ovat harmoonisempia murrettuja sävyjä, jotka sopivat hyvin seinämaalien sävyiksi.

Yksi viuhkan liuska on aina kokonaan samaa numeroa ja ainoastaan kirjain numeron edessä vaihtuu. Kirjaimet ovat liuskassa ylhäältä alas seuraavat: F; G; H; J; K; L; M; N; S; V; X ja alimmaisena Y. Keskimmäinen sävy M, on aina liuskan kantasävy ja kaikki sen yläpuolella olevat sävyt ovat kantasävyn vaalennoksia. Sama väri siis kun se M, mutta vaalenevat ylöspäin tultaessa aina hiukan siten, että ylin F sävy näyttää seinässä lähes aina valkoiselta. Tätä on vaikea uskoa, kun katsot ylintä F maalimallia, mutta huomaat näin olevan, kun asetat liuskan värilliselle alustalle ja peität sormillasi sävyn väliin jäävät valkoiset välit. Kun puhdas valkoinen poistuu värin vierestä, huomaat, että sävy todellakin on valkoisen näköinen. Vaaleansiniset ja vaaleanpunaiset sävyt ovat poikkeuksia. Ne saavat väriä seinälläkin hiukan. Eli opetus kuuluu, jos haluat VÄRIÄ enemmän kuin häivähdyksen, valitse liuskan sävyistä H; J tai K. Jos et halua valkoista, mutta et oikein sävyäkään voi  G olla  hyvä valinta. F kannattaa valita vain jos haluaa valkoisen, mikä taittaa tiettyyn sävyyn.  Ajatelkaapas, että se suosittu maalisävy PAPERI, on sävy F497 eli tosi valkoinen  ja siitä astetta tummempi G497 on se tunnettu maalarinvalkoinen. Mutta kun G sävyä katsoo kartasta, on se jo ihan harmaa ja seinässä silti valkoinen.


maalarinvalkoinen Kantasävy M:n alapuoliset sävyt ovat kantasävyn harmaataittoja eli M sävyyn on lisätty harmautta. Älä siis ignooraa liuskan alimmaisia sävyjä, vaan katso löytyisikö sieltä se liuskan tunnelmallisin ja hienostunein sävy.

Nyt pinnalla olevan harmaan värin  sävy-valinta on monelle aiheuttanut harmaita hiuksia (sori, en voinut vastustaa sanaleikkiä). Harmaassa on monesti mukana muita värejä ja ne taittavat johonkin muuhun sävyyn ja yllätys saattaakin olla melkoinen, kun harmaa seinä onkin luumuunvärinen tai vaaleanpunainen. Näin todella käy usein jos ei tiedä, mitä valitsee.
Puhtaissa harmaissa sävyissä ei ole havaittavissa mitään värisävyjä ja liuska, jonka numerot ovat 499, ovat puhtaita harmaita ja turvallisia. Kirjain edessä määrää siis vaaleus tai harmausasteen, mutta numero sävyn. Joten kaikki sävyt minkä numero on  tuo 499, ovat puhtaita harmaita. Tämä siis Symponyssa.
Sadolinin käyttämässä  NCS-värijärjestelmässä  valko- musta väriakselin sävyissä on tunnuskirjain N, joka merkitsee neutraalia. Sävy 0300-N on puhtaan valkoinen. Seuraavat sävyt ovat 0500-N, 1000-N , 1500-N jne päättyen sävyyn 9000-N joka on puhdas musta. kuvasta puuttuvat nyt valkoinen ja musta.


Muista, että maaliväri tulisi valita aina siinä tilassa, missä sitä tullaan käyttämään, joten jos olet epävarma, on hyvä ostaa pieni koemaalipurkki ja testata väri seinään. Se tulee halvemmaksi, kuin väärät valinnat. Valo- ja varjoalueiden vaihtelu muuttaa värihavaintoa jatkuvasti. Myös pinnan karheus tai sileys vaikuttaa värihavaintoon. Mitä karkeampi alusta, sitä tummemmalta maali näyttää.
Myös kiillon vaikutus väriaistimukseen on otettava huomioon värejä valittaessa. Kiillon lisääntyessä värin kylläisyys kasvaa, ja samalla muuttuu vaaleus-tummuusaste. Toinen asia, johon maalin kiilto vaikuttaa, on maalipinnan puhdistettavuus. Karkea sääntö on, että mitä kiiltävämpi ja kovempi maalipinta on, sitä helpompi se on puhdistaa ja sitä paremmin se myös kestää puhdistamista. Unohda siis esim. ihana täyshimmeä LUMI-maali eteis- ja keittiötiloista.

Loppuun toitotan taas iän ikuista neuvoani. Uskaltakaa ihmiset käyttää värejäkin. Turhan usein  pelätään värin pienentävää vaikutusta. Sanonta kuuluu, sen  minkä koossa häviää, voittaa tunnelmassa!!  (eikä muutaman neliön pannuhuone näytä stadionilta, vaikka sen maalaisi valkoiseksi)
-tuija-

48 kommenttia:

 1. Kiitos, minulle ainakin oli kiintoisa tietoisku ja laitan tämän talteen!

  VastaaPoista
 2. Raija ja miolann: hyvä, että koitte saavanne apua. Tuntui kirjoittaessa siltä, että mahtaako kukaan saada tästä tolkkua :)

  VastaaPoista
 3. Raijalle vielä, kiitos kommentista. En kuitenkaan laita sitä esille, ettei kukaan pahoita mieltään, ymmärräthän! Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 4. Tämä oli ihan mieletön tietoisku! kiitos tästä :) Ison homman oot teheny ja uskon, että tooosi moni varmasti sai tästä apua :)

  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Satu, hyvä kun koit hyödylliseksi!! Jaksaa jatkossakin kirjoitella, kun tietää, että ei tee turhaa työtä :)  VastaaPoista
 6. Hei!

  Löysin blogiisi Johannan (Sisustusunelmia) blogin kautta ja tännehän täytyy jäädä lukijaksi :)

  Upea koti sinulla. Aivan ihania yksityiskohtia ja kuvista välittyy arjen luksus!

  Tervetuloa tutustumaan myös minun pikkublogiini :)

  VastaaPoista
 7. Heippa J! Mukavaa, että löysit tänne ja tervetuloa lukemaan juttuja. Kävinkin jo nopeasti vilkaisemassa blogiasi, kivalta vaikuttaa:)

  VastaaPoista
 8. Kiitos minunkin puolestani. Ei ole kauan siitä, kun nuo jutut on tullut opiskeltua, mutta hyvä kokoava kirjoitus ja mieleenpalauttaja. Tulen lunttaamaan jatkossakin tätä. :) Kiitos muutenkin kivasta, inspiroivasta blogista!

  VastaaPoista
 9. Itirin: Kiitos kiitoksista :)ja hyvä, jos jutut kiinnostavat. Yritän aika ajoin koota tälläisiä kattavampia tietoiskuja!

  VastaaPoista
 10. Huippu postaus! Kiitos siitä!
  -päivi-

  VastaaPoista
 11. Hei Tuija!

  Kuinka "turvallisia" värejä ovat sävyt x ja y? Itse pähkäilen maalaanko koko keittiö-ruokailutila-olohuoneen sävyllä x487 laasti vai y487 piazza. Pidän ehkä enemmän piazza-sävystä, koska se näyttää vaaleammalta. Harmaiksi nuo lasken, mutta taittavatko ne häiritsevästi johonkin toiseen väriin? En halua, että huone näyttää maalaamisen jälkeen esim. vihreältä tai siniseltä. Onko huoneen ilmansuunnalla muuten merkittävä vaikutus sävyn valintaan? :D -Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uups, hymiö hyppäsi väärään paikkaan... :)

   Poista
  2. Hei Kristiina. Liuskan 487 värit ovat ns. greigejä eli harmaan ja beigen sekoituksia. Laasti x487 sävy on hieman harmaampi, kun taas y487 Piazza on beigempi ja myös vaaleampi. Makuasia kummasta pitää enemmän, kumpikaan ei taita vihreään tai siniseen sävynä.

   Eri ilmansuunnilla on erillainen valo ja siten maalisävy tulisikin valita siinä tilassa mihin maali tulee. Pohjoisen valo on siniseen taittuvaa ja täten korostaa kylmiä sävyjä, kun taas etelän ja lännen valo on kellertävää ja lämmintä ja korostaa näitä sävyjä. Jos maalattavaa on paljon ja haluaa välttyä hutiostoksilta, suosittelen ostamaan ensin pienen purkin ja koemaalaamaan seinään neliön kokoisen alueen.

   Poista
 12. Tämäpä oli tärkeä tieto! Meillä tuo maalattava tila on nimittäin suoraan etelään ja näin tuo y487 saattaisi näyttää seinässä jopa liian beigeltä. Harmaa sävy on toiveissa, joten tutkinpa vielä nuo 499 sävyt ja koemaalaan parilla sävyllä ennen lopullista valintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa järkevältä. On parempi maksaa hiukan extraa pienistä purkeista, kun paljon hukkaan menneestä 10 litrasta :)

   Poista
 13. Kiitoksia hyvistä neuvoista ja ohjeista! :) Olemme juuri ostaneet talon ja itsekin tässä pähkäilen maalisävyjä, hyvä valkoinen pitäisi löytää sekä muitakin värejä... Mutta tekstisi oli erittäin opettavainen joten sen avulla pääsee taas vähän eteenpäin!

  VastaaPoista
 14. Oli hyödyllinen juttu :) Tulin tänne googlen kautta kun pohdin keittiöön valkoisen sävyä, tämä auttoi valinnassa :)

  VastaaPoista
 15. Todella selventävästi tämäkin kirjoitettu, kiitos:)!

  VastaaPoista
 16. Kiitos, tästä oli apua, joskaan edelleen en tiedä minkä värin valitsen. Oikean sävyn löytyminen on vaikeaa, vielä kun sen pitäisi sopia tumman lattian kanssa. Lattiassaon tummaa ja vaaleampaa ruskeaa (puun näköistä laminaattia, ehkä hivenen punertava). Haluaisin beigen, kullan tai hienoisesti keltaisen värisen seinän, ehkä kermanvalkoisen.Vaalean, mutta lämpimän sävyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkemättä livenä lattiaa on vaikea antaa vinkkejä, mutta ota lattianpala mukaan maalikauppaan ja mallaile maalilastuja sen päällä. Kaikki kuvailemasi värit ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta niin kuin sanoin, näkemättä ei voi antaa sävyä :)

   Poista
 17. Hei taas Tuija!

  Tästä oli paljon hyötyä asuntomme maalausprojektia varten, erityisesti eteisen ja keittiön kohdalla! Tällä hetkellä meillä on paljon seinäpinta-alaa olohuoneessa (sisustus muuten kromi/tummanharmaa/valkoista ja lattia ruskean erivivahteista). Olohuoneen seinät ovat etenkin pimeällä hyvin beigen vaaleanpunaiset (?) eikä istu yhtään sisustukseen. Haalea beige muuten olisi oikein kiva harmaan kanssa, mutta pitäisi olla kylmempi! Onko olemassa hyvää kylmä beige sävyä, joka menisi hieman harmahtavaan?

  T.S-A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvinkin. Tikkurila Symphony 487 liuskan beiget ovat harmaaseen taittuvia ja niitä kutsutaankin greigen sävyisiksi (grey+beige=greige). Liuskan sävyistä G487,H487,J487,K489, S487, V487 tai X487 lastuista joku voisi olla haluamasi sävy. Saman liuskan ylin ja alin F487 ja Y487 lastu taas näyttävät seinässä lähes valkoiselta.

   Poista
 18. Suuri kiitos, jälleen kerran! Sitä pitääkin ottaa sävyt ylös ja suunnata maalikauppaan.

  T. S-A

  VastaaPoista
 19. Kiitos tosi paljon tästä selvityksestä, oli valtavasti apua!!

  VastaaPoista
 20. Hei, kiitos erittäin hyvästä värejä käsittelevästä postauksesta! Törmäsi Tikkurilan nettisivuilla pro grey-väreihin. Osaat varmaan kertoa ko. väreistä jotain.. Etsin kotimme työhuoneeseen lämmintä harmaan sävyä. Huone on aika pieni ja kapea. Tilassa on ikkuna pohjoiseen ja siitä näkyy enemmänkin tummaa havumetsää. Toinen pitkistä seinistä on valkoista (ncs S 0502-y) paneelia. Huoneessa on koivuparketti ja vaniljan sävyiset vaatekaapin ovet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pro grey väriviuhkassa on 72 peittävää,15 kuultavaa harmaata ja lisäksi 7 Taika Helmiäismaalin ja 8 RAL Effect -värikartan metallinhohtoista harmaan sävyä. Peittävät sävyt ovat kaikki uusia, mutta en ole kyseistä karttaa vielä saanut tilattua toimistolle asti, joten en voi ehdottaa sävyjä sinulle siitä. Koska paneelinne maalisävy taittuu vaniljaan ja kaapinovetkin sitä tekevät, valitse tosiaan enemmän beessiin kuin siniseen taittava harmaa. Liuskan 487 sävyissä on beessiin taittavia harmaita, katso vaikka H, J, K, V, X tai Y487. Kokeile sävyä ensin paikan päällä mallaillen sitä muihin huoneen sävyihin.

   Poista
 21. Kiitos! Tila on aika pieni ja valo osuu juurikin tuolle nyt maalattavalle seinälle. Kokeilen 487 liuskan värejä. Ainakaan kylmenpään suuntaan ei voi mennä. Ehkä jopa vähän lämpimämpään koska valo kyllä taittaa viileään.

  VastaaPoista
 22. Moi,

  Kiitos tästä ja toisesta loistavasta maalipostauksesta! Olen juuri miettimässä valkoisen sävyjä niin omaan kuin ystävänkin remonttiin, joten tämä osui nappiin. Mitä mieltä olet sellaisesta yhdistelmästä, että seinät ovat F497 ja katot G497? Tai onko joku muu valkoinen sävy, jota suosittelet kattoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katto on yleensä se ainoa paikka, jonka maali voidaan jättää sävyttämättä kokonaan. Sinne ei aurinko pääse paistamaan ja maali ei kellastu. Olet nyt valinnut seiniin tuon valkoisen G497,paperi, sävyn ja kattoon G497 eli toisin sanoen maalarin valkoisen. Se taittaa harmaaseen aika tavalla, vaikka purkissa toki näyttää valkoiselta. Katto jää kuitenkin aina varjoon, joten jottei siitä tulisi liian tummaa, mieti vaihdatko maalarin valkoisen sittenkin ihan sävyttämättömään valkoiseen maaliin. Kiiltoaste himmeä.

   Poista
 23. Hei, kiitos tästä postauksesta, auttaa pähkäilemään värisävyjä! Kiitos vinkeistä juuri noiden F-värien suhteen - totta tosiaan, valkoista vasten eri värisävyt tulevat esiin ja näyttävät paljon "tummemmilta", mutta tummaa taustaa vasten ovatkin sitten valkoisia...ketkä homma :)
  Meillä projektina vessan seinien maalaus, joka tuli eteen uuden lampun myötä ;) nyt valkoiset seinät näyttävät hieman keltaisilla. Ajatuksena maalata jollain sävytetyllä, mutta kuitenkin suht vaalealla seinät ja päälle Taika helmiäislasyyriä hopeaa vapaasti siveltimellä sutien. Kylppärin kalusteet ja välitilan laatat on harmaita. Kalusteet on sellaiset aavistuksen x487 laasti sävyä pehmeämpi ja hiukan ehkä punaisempi sävy. Omaa silmää miellyttää sävy Y467 Shaali tai sitten G481. Osaatko sanoa, taittaako tuo shaali oranssiin/keltaiseen, jota juuri en halua? Vai pitäisikö valita ennemmin tuosta 487 tai 481 sarjasta ennemmin? Itse tuo laasti on omaan silmään liian harmaa, vaikka nimen omaan juuri tuo greige, muta yms, omaa silmää miellyttääkin ;)

  VastaaPoista
 24. Maalisävy tulisi valita aina paikanpäällä siinä tilassa ja valossa, mihin se on tulossakin, joten on melko riskipeliä neuvoa näin näkemättä tilaa ja valaistusta ollenkaan. Etenkin, kun päälle on tulossa vielä hopeinen lasuuri, joka muuttaa pohjasävyä ehkä paljonkin. Mutta voin kommentoida ainoastaan noita kahta valitsemaasi sävyä ylipäätään. Päivänvalossa molemmat ovat vaaleita puuterisävyjä, joista shaali on aavistuksen beigempi ja G481:ssa on mukana aavistus punertavuutta. Nämä ovat hiukan kuin värivoiteita, joista toinen on se oliivi-iholle sopivampi beige(shaali) ja toinen aavistuksen punertavampi, joka sopii vaalemmalle iholle:)
  Luulen, että hopealasuurin alta, heikommassa valossa, molemmat näyttävät melko samalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi, juuri tuota arviota sävyistä kaipailinkin :)

   Poista
 25. Hei.Olen maalaamassa makuuhuonetta harmaaksi,kahdella eri harmaalla.Mitä kahta kannattaa käyttää vierekkäisillä seinillä,K499,H499 vai F499?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Päivi!
   Sävyjen valinta riippuu siitä mihin lopputulokseen pyritään. F499 näyttää seinällä valkoiselta, joten jos nimenomaan haluat kahta eri harmaata ei noin vaaleaa kannata silloin valita. H499 ja K499 ovat taas seinällä sävyltään melko vähän eroavia, etenkin jos vaaleampi h499 tulee myös valottomalle ikkunäseinälle ( varjossa maalisävy näyttää tummemmalta) . Näin ollen voi olla ettet edes huomaa seinällä maalien sävyeroja. Jos lopputuloksen halutaan selvästi olevan kahden eri harmaan yhdistelmä, suosittelen katsomaan yhdistelmää L499+H499.

   Poista
 26. Hei Tuija,
  tässä olen uudessa kodissamme hätä kärsimässä. Olohuoneen yhteydessä ovat takka ja yläkertaan vievät portaat, huone on valoisa ja kaikkien seinien perus sävyksi laitoin G467, mikä oli todella onnistunut valinta kalusteen, lattian ym. suhteen. Sohvat ovat Ikean byvik-kankaalla ja muut kalusteet Jyskin Gesten-sarja. Millä värillä yhdistäisin portaat ja takan seinien väriin? Eteisaulan ja keittiön kaapit ovat kirsikänvärisiä ja kaikki on melkein yksi avara tila tässä alakerrassa.
  t. Deni

  VastaaPoista
 27. Hei, kiitokset aivan loistavasta tekstistä!
  Vielä jäi epäselväksi, että mistä tietää kuuluuko sävy Opus I:een vai Opus II:een? Siis kertooko tuo koodi sen jotenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jj a H! Värinumerot 300-390 kuuluvat Opus I:seen ja värit välillä 391-503 Opus II:seen.

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi! Vielä yksi kysymys, että oliko se niin että talon värit kannattaa valita saman kirjaimen vai saman numerosarjan alta? Vai voiko niitä valita ihan ristiin? Esim. F497 ja jokin puhtaan harmaan sävy joko Teknoksen tai Tikkurilan kartalta sopivat varmaan ihan hyvin yhteen?

   Osaatko sanoa mitään sävystä G484, joka yllättäen ihastutti asuntomessuilla Lakkalaineen kohteessa. Mihin sävyihin se sopisi?

   Poista
 28. Apuva... Sävy on Tikkurilan Tunne väri-kartasta, en osaa muuten sanoa. Nro 68 viimeisellä sivulla, G467 Herkku sieni-nimeltä.Voiko sinulle laittaa valokuva tästä keskeneräisestä tilasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Deni! ylemmän kysymyksen minulle esitti siis J ja H, se ei ollut siis vastaus sinulle :)

   Mutta sitten sinun kysymykseesi.

   En tee lukijoille varsinaisia värivalintoja blogin kautta, koska maalisävy tulee valita aina mieluiten paikanpäällä. Eri ilmansuunnilla sijaitsevilla huoneilla on erilainen valo. Pohjoisen valo on siniseen taittuvaa ja täten korostaa kylmiä sävyjä, kun taas etelän ja lännen valo on kellertävää ja lämmintä ja korostaa näitä sävyjä. Myös huoneen muiden pintojen ja värien vaikutus tulee ottaa huomioon. Tuo seinämaalinne sävy G467, on punertavaan taittava, lämmin beige. Sen rinnalla osa kylmempään taittavavista murretuista väreistä näyttää helposti likaisilta ja koska oletan että takka on valkoinen ja sohvakankaan pohjaväristäkin valkoista löytyy runsaasti, oletteko ajatelleet, että portaiden väri voisi olla lämmin valkoinen esim. NCS S 0502-Y tai Symphonyn F503? Se ei ainakaan riitelisi seinävärinne kanssa ja on klassinen valinta.

   Poista