maanantai 3. syyskuuta 2012

Valaistus


Kiitos postausvinkeistä ja kommenteista, joita sain arvonta-postaukseen. Arvontaan voi edelleen osallistua, mars kommentoimaan ja osallistumaan tänne.  Mukavaa kuulla myös, että olette löytäneet mieleistä lukemista.

Muutama lukija toivoi valaistuksesta postausta ja voisin sitä hieman nyt valottaakin (huomaa sanaleikki ;))  Itse valo ja valaistus on niin  iso asia, että sen täydelliseen läpikäymiseen pitäsi perustaa oma blogi. Aihe on myös varsin informatiivinen ja haluan pitää blogin kuitenkin jossain määrin kevyenä. Ratkaisen ongelman siten, että ajattelin ensin käydä läpi valaistusta yleisesti ja myöhemmin pidemmällä aikavälillä,  tila kerrallaan omissa postauksissa.
Vaikka valo ja valaistus merkitsevät useimmille kuluttajille ainoastaan valaisimen valitsemista, on itse valo yksi tärkeimmistä kotimme ulkonäköön ja toimivuuteen vaikuttavista tekijöistä.
Valaisimet valitaan usein ulkönäön perusteella ja todella moni valitsee valaisimen edes sytyttämättä sitä. Valaisimen ulkönäkö saattaa kruunata tilan, mutta toisin kuin muut kalusteet, valaisimet eivät ole tilassa itsensä takia, vaan tuottaakseen valoa.


Moooi


Valo luo tilan, tuo esiin värejä, paljastaa yksityiskohtia, luo tunnelman, lisää turvallisuutta ja näin ollen on varsin varteenotettava objekti kodissamme.
Valaistuksen tulee olla riittävän voimakas ja häikäisemätön, mutta myös tyylikäs ja asunnon sisustukseen ja tyyliin sopiva. Hyvä valaistus on tärkeää erityisesti keittiössä, pesutiloissa ja eteisessä.Flos, The Gun Lamp


Valaistus voidaan luokitella neljään ryhmään; yleisvaloon, työskentelyvaloon, kohde- ja tunnelmavaloon. Kun näitä kaikkia neljää valotyyppiä käytetään huoneissa, saadaan monipuolinen ja toiminnallinen tila, unohtamatta tunnelmaa. Varsin usein näkee valaistusta hoidettavan yksipuolisesti yhdellä valaisimella, mutta yksi ainoa valaistusratkaisu ei kata kaikkia hyvän valaistuksen tehtäviä ja tarpeita.Tom Dixonin Beat-valaisimet

Yleisvalo on se tärkein yksittäinen valoratkaisu. Sen perusmuoto on luonnonvalo. Kotona yleisvalon lähteenä on yleensä yksi tai useampi kattovalaisin ja sen olisi parhaimmillaan silloin, kun sitä ei voida paikantaa. Hyvä yleisvalo on tasaista ja varjotonta, mutta yksinään tälläinen valo ei ole tarkoituksenmukaista ja se tarvitseekin rinnalleen muita valonlähteitä. Laadukasta yleisvaloa saadaan käyttämällä erilaisia valonlähteitä eripuolilla huonetta, silloin yleisvalo syntyy kaikkien valaisinten yhteisvaikutuksen tuloksena. Montako valaisinta tarvitset, riippuu suoraan huoneen koosta. Myös ilmansuunta ja ikkunoiden koko vaikuttavat asiaan.

Flos, Fuscia 3Työskentelyvalolla tarkoitetaan valoa, jota tarvitaan tarkempaa työskentelyä varten. Sohvalla tai vuoteessa esim. lukemiseen, kutomiseen, ristikoiden täyttöön. Keittiössä ruuan valmistamiseen, työhuoneessa työskentelyyn jne. Millainen on hyvä työvalo,  riippuu sijoituspaikasta, missä sitä käytetään, mutta usein työvalossa on sisällä heijastamaton kupu, jonka ansiosta valo suuntautuu sinne, missä sitä tarvitaan ja itse valonlähde jää piiloon. Työvalaisin olisi hyvä sijoittaa siten, että sitä pystyy säätämään nousematta paikaltaan.

Selki-Aseman Tre


Kohdevalolla korostetaan sisustuksen yksityiskohtia, kuten tauluja, asetelmia tai vaikkapa kasveja, valaisemalla niitä voimakkaasti. Kohdevalon tarkoitus on nostaa yksityiskohtia esiin ja näin ollen itse valaisin saa jäädä huomioimatta. Seinäpinnan struktuurin korostaminen ylhäältä alas tai päinvastoin, on yksi tapa käyttää kohdevaloa tehokeinona. Portaiden kohdevalaiseminen yleisvalon lisäksi, on paitsi tehokeino, myös turvallisuutta lisäävä tekijä.


Octo, Secto Design


Koriste- eli tunnelmavalaistuksen tarkoitus puolestaan on luoda tunnelmaa, ei niinkään valaista. Tälläisiä valaisimia ovat valokuituvalaisimet, laavalamput, valoköynökset sekä kynttilänvalo ja takkatuli. Koristevalo on kaunista ja rauhoittavaa itsessään eikä valaistus ole sen päätehtävä.

Eelovin lintukotoTässä tämä tällä kertaa. Kuten huomaatte yksi postaus ei riitä kuin lämmittelyyn aiheesta. Palaan asiaan pitkin syksyä huone kerrallaan. Onko hyvä niin?

-tuija-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!