sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Eteisen valaistus

Eteisen sisustamisvinkkien yhteydessä mainitsinkin jo eteisen tärkeästä asemasta kotisi ensivaikutelman antajana. Se on ensimmäinen paikka kodissasi, minkä vieraasi kohtaavat tullessaan ja viimeinen paikka, minkä  lähtiessään näkevät. Se on myös eräänlainen välitila kodin ja ulkomaailman välillä. Valaistuksella onkin tärkeä rooli myös tämän usein pienen ja ikkunattoman tilan tunnelman luonnissa. Sillä ohjataan myös katsetta eteenpäin kodin muihin tiloihin.
Eteinen on myös toiminnallinen tila, jossa tarvitaan valoa pukeutumiseen, riisuuntumiseen ja peilaamiseen.
Eteisessä, jos jossa kannattaa suosia monen eri valaisimien luomaa yleisvaloa ja haluttaessa niillä pystyy luomaan myös tunnelmia eri tilanteisiin. Opaalikuvulliset katto- ja seinävalaisimet soveltuvat hyvin eteisen valaistukseen. Ne valaisevat myös seinäpinnat  ja valoa riittää usein myös  vaatekaapin sisään.  Jos valoa ei riitä seinille asti, vaan se luo jyrkän kiilan lattiaan, tila vaikuttaa  hämärältä ja todellista kapeammalta.Lisa Johansson-Papen opaalilasisia valaisimia


Yksi hyvä valaisinvaihtoehto eteisen kattoon, voisi olla Jasmina-valaisin, jonka kupu on opaaliakryyliä ja polttimot K3000. Tälläinen valo on kirkkaampaa ja puhtaampaa kuin normaalien polttimoiden tuottama keltainen K2700 valo.  Valaisinta saa eri kokoisina ja myös himmentimellä varustettuna. Voit myös päivittää oman valaisimesi polttimot tälläisiin Kelvin arvoltaan suurempiin.


Jasmina valaisin


 Naulakon päälle voidaan sijoittaa erillinen kohdevalo vaatteiden ja kenkien löytämisen helpottamiseksi. Laskutason sekä peilien pitää myös olla riittävästi valaistut. Jos  eteinen on tarpeeksi tilava, voidaan kapealle pöydälle tai hyllylle sijoittaa pieni pöytälamppu, jonka valo toivottaa saapujan tervetulleksi.
Peiliä voi käyttää hyväkseen sijoittamalla sen vastapäätä valonlähdettä, jolloin valo "monistuu". Silloin pitää kuitenkin huolehtia siitä, ettei valo häikäise peilin kautta.

Kattovalaisimia ei tarvitse siis sijoittaa sotilaallisesti riviin, vaan ne voivat polveilla. Eteisen mittasuhteet ja muoto vaikuttavat siihen, millaiset valaisimet tilaan sopivat.

 Kapeissa eteistiloissa valaistus voidaan toteuttaa epäsymmetrisenä. Eteisestä saadaan näin valoisampi ja tila vaikuttaa tällä tavoin suuremmalta. Joissain tilanteissa epäsuoravalaistus voi olla paras ratkaisu. Silloin hyviä valaisimia ovat ripustettavat epäsuorat yleisvalaisimet ja seinästä kattoa valaisevat epäsuorat valaisimet.
Eteiseen kannattaa sijoittaa kytkin, joka on ohjelmoitu niin, että asunnon koko valaistus voidaan sammuttaa ulos lähtiessä yhdestä kytkimestä.
 Tuulikaapeissa taas voidaan hyödyntää liiketunnistinvalaisinta.  On mukava tulla kotiin, kun valo syttyy liikkeestä heti sisään astuttaessa, eikä kasseja tarvitse laskea erikseen kädestä.

Valoisaa viikkoa!

-tuija-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!