keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Emilia-sarja

Äitini on keräilijä. Minä en. Paitsi salaa. Sydämmessäni. Ihan hiljaa.

Jos olisin, keräisin Arabian Emilia-sarjaa. Voiko kauniimpaa olla, ihana!Emilia on Raija Uosikkisen  (1923-2004) Arabialle suunnittelema kuvakoriste, jonka mustavalkoisessa piirroksessa hänen Amerikantätinsä seikkailee. Seuraava lainaus on Hanna Sumarin tekstiä.


Näiden astioiden syntyyn on vaikuttanut vahvasti television tulo Suomeen. Säännölliset tv-lähetykset alkoivat vuonna 1958 ja vuonna 1957 alkoi Emilia-astioiden tuotanto. Astiasarja oli suunniteltu nimenomaan tv:n katselijoita varten: haluttiin luoda sarja, jota on helppo käyttää, kun katsellaan tv:tä. Sarjaan kuuluukin muun muassa tv-kuppi.
Emilia perustuu pääosin Kaj Frankin Kilta-sarjaan, mutta kaikki osat eivät ole hänen käsialansa. Mutta muotojakin tärkeämpää tässä astiastossa ovat kuvat! Raija Uosikkisen tekemä kuvio on hauska, naiivi ja positiivinen. Kuvat ovat pieniä tarinoita. Juuri sellaisia, jollaista elämän soisi olevan; onnellista keveää ja kaunista. Astioita katsova lapsi voi keksiä kuvista monta tarinaa.
T.i.l.a. 10.1.2007

Uosikkinen oli yksi Arabian ahkerimpia ja taitavimpia koristeiden suunnittelijoita ja hän työskenteli Arabiassa vuosina 1947-1986
toimittaja: Hanna Sumari


voirasia

pyöreä rasiakannu

tarjotin

aamiais-setti


Mutta, voi jumankekka, kuka näitä oikein hinnottelee. Tuon kannunkin hinta paikasta riippuen on 150-190€. Tsiisus. Onneksi en ole keräilijä!!! (paitsi jos löytäisin vahingossa sopuhintaan, niin sitten voisin vähän olla)
Keräilettekö jotain? Mitä?

-tuija-

5 kommenttia:

 1. No mä keräilen Arabian Paratiisi sarjaa, mutta sekin on todellakin myös luvattoman kallis. Niin ja kaimä kerään hieman Teemaa, mutta se on kyllä meillä ihan arkiastiastona ... ja Essence laseja ... niin ja keräänhän mä myös Starbucksin isoja mukeja .. eli yllättävän paljon eri sortteja, näemmä kerään kuitenkin.
  //San-na

  VastaaPoista
 2. San-na. Mullakin on paratiisi-sarjaa vaikka en sitä varsinaisesti keräilekkään. Teemaa arkiastioina ja villeroyn New wave juhlaan. Joten löytyipä noita meiltäkin eri sarjoja. Viinilaseina on Auroraa ja Essencea ja....äh en muka keräile mitään.

  VastaaPoista
 3. Ihana sarja. Onneksi löysin nyt nimenkin tälle. Aamiaissetin saanut fammulta noin 24 vuotta sitten ja selvinnyt yli kymmenet muutot turvassa :) Tätähän voisi alata kerätä lisää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellinen ole :) Näiden keräileminen vaatii joko moukantuuria tai sitten paksua lompakkoa, harmi vaan, niin kauniita ovat :)

   Poista
 4. Löysin vasta iki ihanan Emilia sarjan. Äidiltäni olen perinyt yhden neliön muotoisen vadin / lautasen. Ovat kalliita.. mutta aivan ihania. Ehkä ostan jotain lisää.

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!